Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (14/8)

ALPHA BANK – Apostolos Manthos

GENIKOS DEIKTHS Μας πήρε το ποτάμι μας πήρε ο ποταμός…


ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ- ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: 

Σε τεχνικό επίπεδοο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκλήρωσεκάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με τις επόμενες συνεδριάσεις να κρίνονται ιδιαίτερακρίσιμες για την βραχυπρόθεσμη πορεία του, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 2.011 μονάδες, και η στήριξη στις 1.870 μονάδες (γραμμή ΑΒ).

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη της ΕΥΔΑΠ, με την μετοχή να ολοκληρώνει κάτω από τους KMO των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένεικαι με την στήριξη να βρίσκεται στα €5,4020. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,65%, κι έκλεισε στα €5,3600.

Τέταρτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον ΑΔΜΗΕ, με την μετοχή να ολοκληρώνει για δεύτερη μέρα κάτω από τον KMO των 50HMμε το σήμα πώλησης να παραμένεικαι με την στήριξη να βρίσκεται στα €1,662. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,31%, κι έκλεισε στα €1,6620.

Σε κατάσταση συσσώρευσης παρέμεινε η Τέρνα Ενεργειακή, με την μετοχή να ολοκληρώνει μεταξύ των KMO των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, και με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ10 ημερών, στα €5,6912. Η μετοχή σημείωσεαπώλειες 0,52%, κι έκλεισε στα €5,7000.

Δεύτερη μέρα απωλειών για τα Πλαστικά Θράκης, με την μετοχή να προσπαθεί ανεπιτυχώς να διασπάσει ανοδικά τον KMO των πέντε ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την στήριξη να βρίσκεται στα €2,1782. Η μετοχή υποχώρησε 1,39%, κι έκλεισε στα €2,1700.

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη για τον Φουρλή, με την μετοχή να δεύτερη μέρα κάτω από τον KMO των 200HM, με το σήμα πώλησης να παραμένεικαι με την στήριξη να βρίσκεται στα €5,2539. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 1,80%, κι έκλεισε στα €5,4500.


/www.greekfinanceforum.com

«Η καλύτερη ευκαιρία για κάποιους» 

Δεν μπορούμε να πούμε αρκετά για τη χθεσινή συνεδρίαση και ειδικά την εικόνα των τραπεζικών μετοχών (-6,66%), αλλά και αγοράς συνολικά (-3%). Προσωπικά θεωρούμε την πτώση υπερβολική.

  • Ασχέτως πάντως τι πιστεύουμε, αν μπορούμε να πούμε κάτι, συνολικά για τις αγορές, είναι πως αυτές έψαχναν μια δικαιολογία για να διορθώσουν εδώ και καιρό.
  • Και η τελευταία κρίση στην Τουρκία ήταν η καλύτερη ευκαιρία για κάποιους.
  • Και το λέμε αυτό, γιατί νιώθουμε πως στην τελευταία συμπεριφορά των αγορών υπάρχει μια σχετική υπερβολή
  • Στη δική μας αγορά αυτή ήταν ακόμη μεγαλύτερη, υπερεκτιμώντας τον τουρκικό κίνδυνο (αν και ποτέ δεν ξέρει κανείς πως εξελίσσονται τα πράγματα).

Έτσι και γίνεται συνήθως. Όταν η ψυχολογία είναι καλή. Το κάθε θετικό νέο, το εκλαμβάνει η αγορά ακόμη πιο θετικά. Και το αντίστροφο, όπως συμβαίνει τώρα με την Τουρκία.

-28%: Οι τράπεζες πρωταγωνίστησαν στην χθεσινή πτώση στο Χ.Α., με τον τραπεζικό δείκτη χθες να κλείνει στις 745,33 μονάδες (-6,66%), με τη διαγραμματική εικόνα να έχει επιδεινωθεί πάρα πολύ.

  • Και αν αναρωτιέστε τι σημαίνει το -28%.
  • Είναι η πτώση του τραπεζικού δείκτη από τα τέλη Απριλίου όταν και ο τραπεζικός δείκτης είχε κλείσει στις 1.030 μονάδες.
  • Μια ομολογουμένως πολύ μεγάλη πτώση, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι η εσωτερικές ειδήσεις δεν είναι τόσο αρνητικές.

 


ΟΤΕ: Είχε χθες μια κακή συνεδρίαση (10,88 ευρώ, -3,29%), μετά από μια περίοδο κάποιων εβδομάδων που  η μετοχή τα είχε πάει σχετικά καλά. Το κλειδί είναι η μετοχή να επιστρέψει υψηλότερα των 11,00 – 11,20 ευρώ.

  • Θα επαναλάβουμε πως με βάση αυτήν την παραμονή , η μετοχή είναι ικανή να κάνει σπουδαία πράγματα και πάνω από όλα η αγορά να βρει σε επιλεγμένα μη – τραπεζικά χαρτιά, στηρίξεις.
  • Από την άλλη πλευρά, οι επόμενες στηρίξεις είναι στα επίπεδα των 10,60 – 10,70 ευρώ και κυρίως των 10,40 – 10,50 ευρώ, στηρίξεις οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χαθούν.

  • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

**********

Σχηματισμός Ποτήρι και Χερούλι (Cup and handle Pattern)

Συνεχίζοντας την ανάλυση των Σχηματισμών σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τον Σχηματισμό Ποτήρι και Χερούλι (Cup and handle Pattern). Το όνομά του σχηματισμού αυτού δεν αφήνει και πολλά στην φαντασία. Πρόκειται όπως καταλάβατε για έναν σχηματισμό που παραπέμπει εικονικά σε ένα ποτήρι με το χερούλι του. Αντίθετα με τον σχηματισμό Κεφάλι και Ώμοι που αποτελεί έναν σχηματισμό αντιστροφής τάσης ο σχηματισμός Ποτήρι και Χερούλι (στο εξής ΠκΧ), αποτελεί έναν «Bullish» (ανοδικό) σχηματισμό συνέχισης της τάσης. Συναντάται συνήθως στο σημείο όπου μια ανοδική κίνηση έχει παγώσει κάνοντας κοιλιά αλλά θα συνεχίσει ενδυναμωμένη όταν ο σχηματισμός ολοκληρωθεί.

Τα στάδια του σχηματισμού:

Το πρώτο στάδιο αναγνωρίζεται, όταν μετά από μια σημαντικά ανοδική κίνηση ακολουθεί η αποκομιδή κερδών, αλλάζοντας απότομα την κατεύθυνση. Ύστερα ακολουθεί μια παρατεταμένη περίοδος με ασαφή προσανατολισμό και σχετικά ασθενικές διακυμάνσεις. Το τέλος της περιόδου σηματοδοτεί μια σχετικά απότομη ανοδική κίνηση που τελειώνει κοντά στα προ πτώσης επίπεδα, ακολουθούμενη με τη σειρά της από μια σχετικά μικρότερη καθοδική κίνηση που σχηματίζει το «χερούλι», το τελευταίο κομμάτι του μοτίβου.

Για να είμαστε σίγουροι για την εγκυρότητα του σχηματισμού θα πρέπει κατά προτίμηση να εμφανίζεται μετά από μια εμφανή και επιβεβαιωμένη ανοδική τάση. Όσο μεγαλύτερη και πιο απότομη η τάση πρίν το σχηματισμό, τόσο μειωμένες εμφανίζονται οι πιθανότητες για ενδυναμωμένη συνέχιση της τάσης, καθώς συνήθως αυτό σημαίνει ότι η δυναμική της αγοράς έχει εξαντληθεί πριν το σχηματισμό.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, είναι ο σχηματισμός του ποτηριού. Το ιδανικό είναι να έχουμε ένα σχηματισμό που να παραπέμπει σε ποτήρι τσαγιού, με τέλειο στρογγυλό κύπελλο-βάση. Η αιτία πίσω από αυτή την παρατήρηση, είναι ότι το μέρος του σχηματισμού που αποτελείται από το ποτήρι, αντιπροσωπεύει μια περίοδο εμπέδωσης (consolidation period) και ξεκαθαρίσματος της αγοράς. Οι αδύναμοι παίχτες φεύγουν και νέοι παίχτες παίρνουν τα ηνία για την συνέχιση της τάσης.

Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό που κάποιες φορές δεν αποσπά την ανάλογη προσοχή, είναι το ύψος του ποτηριού. Γενικά, πρέπει να είναι περίπου 1/3 με 2/3 (ανάλογα με τη μεταβλητότητα της αγοράς) της αρχικής ανοδικής κίνησης  για να ισχυροποιεί τον σχηματισμό.

Τελευταίο αλλά και σημαντικότερο, καθώς μας δίνει τα σημεία εισόδου είναι το χερούλι. Όπως αναφέραμε, το χερούλι σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του σχηματισμού και συναντάται μετά την δεύτερη κορυφή, όταν παρουσιάζεται η καθοδική κίνηση. Θεωρείται αναμενόμενο, η πτωτική κίνηση να φτάσει μέχρι το 1/3 του δεξιού μέρους του ποτηριού. Κατά της διάρκεια της μικρής “βουτιάς” μπορούν να χαραχθούν γραμμές τάσης, οι οποίες όταν παραβιαστούν δίνουν το σημείο θέσης (long) εισόδου στην αγορά.

Για τους πιο «συντηρητικούς», ή καλύτερα γι αυτούς που αποστρέφονται περισσότερο το ρίσκο, θέση εισόδου μπορεί να χαρακτηριστεί και το επίπεδο που η τιμή ξεπερνάει τις δύο κορυφές του ποτηριού.

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email