Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (27/7)

!MYTIΛHNAIOΣ@8,7600 ευρώ: Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όσο ο τίτλος παραμένει υψηλότερα των 8,3000 ευρώ (ημερήσιο “stop long”), προσβλέπει προς τις επόμενες αντιστάσεις στα 8,8500 ευρώ, 9,1200 και 9,4500 ευρώ.

!ΒΙΟΧΑΛΚΟ@3,1200 ευρώ: Το ημερήσιο “stop short” έχει κατέβει στα 3,1600 ευρώ. Οι επόμενες αντιστάσεις στα 3,3000 ευρώ, 3,5200 ευρώ και 3,7900 ευρώ. Σημαντική η στήριξη στα 2,8000 ευρώ.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ@5,4000 ευρώ: Ολοκλήρωσε την συνεδρίαση για μία ακόμη φορά μέσα στην ζώνη 5,3000 – 5,6000 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” έχει ανέβει στα 4,9550 ευρώ.

[email protected],33: Το ωριαίο παραμένει Long με το στοπ στο 1971. Το 2002 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο 2026 με ενδιάμεσο το 2012. Σε κάθε περίπτωση ημερήσιο αγοραστικό δίνεται με κατοχύρωση σε μέρα του επιπέδου 2050-2055 που είναι και κύρια αντίσταση σε ημερήσιο γράφημα.


ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ –@ new-economy.gr

Σε τεχνικό επίπεδο, πιέσεις δέχθηκαν χθες οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τον αντίστοιχο δείκτη να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στις 1.253 μονάδες, και η στήριξη σε αυτόν των διακοσίων, στις 1.208 μονάδες. Ο δείκτης αυτός εξαρτάται κυρίως από τις διαθέσεις δύο μόλις μετοχών. Πρόκειται περί των Ελλάκτωρα και ΙΝΤΡΑΛΟΤ που διαμορφώνουν το 33,65% της αξίας του.

Σε ανοδικό κανάλι διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση η ΕΥΔΑΠ, με την μετοχή να μην καταφέρνει ούτε και σήμερα να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, όπου αποτελεί και την αντίσταση, με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €5,716. Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 0,68%, κι έκλεισε στα €5,8000.

Επανήλθε στα κέρδη ο ΑΔΜΗΕ, με την μετοχή να ολοκληρώνει τελικά πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €1,7459. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 1,65%, κι έκλεισε στα €1,728.

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε η Τέρνα Ενεργειακή, με την μετοχή να διατηρείται όμως πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, υποχωρώντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ5 ημερών, στα €5,4778. Η μετοχή υποχώρησε 1,61%, κι έκλεισε στα €5,5000.

Διαγράφηκαν στο τέλος τα κέρδη για τα Πλαστικά Θράκης, με την μετοχή να ολοκληρώνει για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και πενήντα ημερών, διατηρώντας το σήμα αγοράς, με την στήριξη να βρίσκεται στα €2,1782. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €2,3200.

Διατήρησε τα κέρδη του έως το τέλος ο Φουρλής, με την μετοχή να ολοκληρώνει πάνω τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στον ΚΜΟ50 ημερών, στα €5,757. Η μετοχή ενισχύθηκε 1,06%, κι έκλεισε στα €5,70.


!ΕΛΧΑ@1,4850 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Το σενάριο που περιγράφαμε στην ανάλυση της μετοχής στις 14 Ιουνίου εδω :
http://freeforumstocks.blogspot.com/2018/06/blog-post_14.html#more

“Η τεχνική αντίδραση ανακούφισης σταμάτησε στην S200 , η μετοχή υποχώρησε εκ νέου, αλλα “βιάζεται” να επιστρέψει πριν πατήσει την γραμμή τάσης R .

To θετικό σενάριο απαιτεί ΑΜΕΣΗ ανοδική διάσπαση του εκμο 200 ημ και κινηση προς την S200  στα 1,52 €. ” υλοποιείται, αφου πρώτα ο τίτλος ,επέστρεψε στα επίπεδα της γραμμής τάσης R επιβεβαιώνοντάς την και διέσπασε εκ νέου τον εκμο 200 ημ για να κινηθεί προς την S200. Η συνέχεια παραμένει αυτή της ανάλυσης της 14ης Ιουνίου :

“Υπέρβασή της θα της  προσδώσει ιδιαίτερη ορμή, με αύξηση του όγκου συναλλαγών και θα την προετοιμάσει για ανοδική διαφυγή από το κανάλι, που θα αλλάξει δραματικά την διαγραμματική της εξέλιξη επί το θετικότερον. Η S100 [ 1.72] και η G [1,81] είναι οι επόμενοι βραχυπρόθεσμοι στόχοι.

Αδυναμία υπέρβασης σε αυτή τη φάση της πολύ σημαντικής S200  στα 1,52 θα επαναφέρει τις πιέσεις των πωλητών, με την trendline R και την W να προβάλλουν ως οι ισχυρότερες στηρίξεις για αυτή τη χρονική περίοδο.”


!EΛΠΕ@7,2500 ευρώ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Στις 9 Ιουλίου εδω : http://freeforumstocks.blogspot.com/2018/07/blog-post_9.html#more

αναφέραμε: ” Στα όρια της γραμμής τάσης D1 δύο ετών έφτασε η μετοχή αντιδρώντας άμεσα και ΑΚΡΙΒΩΣ από τον ακμο 100 εβδ και κλείνοντας την εβδομάδα στην γραμμή S.
Aπαιτείται  άμεση συνέχεια της κίνησης κατ ελάχιστον μέχρι την Κ1 στα  7,32 ευρώ, προκειμένου να διατηρηθεί το ανοδικό σενάριο σε ισχύ, αν και η ζώνη 7,60-7,80 [ S1-F] είναι  δύσκολα υπερβάμιση σ αυτό το χρονοπλαίσιο.”

Πράγματι η μετοχή συνεχίζει την κίνηση προς την Κ1 , για  τρίτη ανοδική εβδομάδα έκτοτε και η τεχνική της εικόνα βελτιώνεται.

Αναλλοίωτη παραμένει η ανάλυσή μας της 9ης Ιουλίου.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

**********

Parabolic SAR – Δείκτης βοηθός για τον trader

Πρόκειται για έναν από τους πιο απλούς στην παρουσίαση και την ερμηνεία δείκτες και χρησιμοποιείται για να αναδείξει τα σημεία στο διάγραμμα όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιστραφεί η τάση. Ουσιαστικά ο δείκτης λειτουργεί σαν ένα trailing stop εμφανίζοντας στο διάγραμμα κόκκινα και πράσινα σημεία (κουκκίδες) τα οποία βρίσκονται πάνω ή κάτω από την τιμή και ακολουθούν την τάση. Όταν η τάση αλλάζει τα σημεία του δείκτη αντιστρέφονται. Για παράδειγμα αν η τάση είναι πτωτική, τα σημεία θα βρίσκονται πάνω από το διάγραμμα της τιμής και θα είναι κόκκινα. Όταν η τάση αντιστραφεί τα σημεία του δείκτη θα περάσουν κάτω από το διάγραμμα της τιμής και το χρώμα τους θα αλλάξει σε πράσινο.

Ο δείκτης αναπτύχθηκε από τον Welles Wilderδημιουργός μεταξύ άλλων και των δεικτών RSIATR και άλλων. Ο Welles αναφέρεται στο σύστημα σαν “Parabolic Time/Price System”, όπου «SAR» σημαίνει Stop and Reverse”.

Όπως αναφέραμε ο δείκτης ακολουθεί την τιμή σαν trailing stop. Όσο βρισκόμαστε σε ανοδική τάση το σημείο του δείκτη θα βρίσκεται κάτω από την τιμή και θα την ακολουθεί σαν στοπ, το στόπ συνεχώς θα ανεβαίνει χωρίς ποτέ να πέφτει “προστατεύοντας” τα κέρδη. Μόλις η τιμή σταματήσει να ανεβαίνει και ξεκινήσει μια καθοδική τάση, τα σημεία του δείκτη θα περάσουν πάνω από το διάγραμμα της τιμής και θα συνεχίσουν να ακολουθούν την τιμή όσο διαρκεί η νέα τάση. Επειδή o SAR ποτέ δεν αυξάνεται σε πτωτική τάση θα προστατεύει τα κέρδη σας όταν έχετε πάρει θέση short.

Σήματα από τις dots(κουκκίδες)– Σήμα πώλησης όταν η τιμή του τίτλου υποχωρήσει χαμηλότερα από την τελευταία κουκκίδα του δείκτη. – Ο δείκτης ακολουθεί την τάση όπως αυτή εξελίσσεται, σήμα αντιστροφής δίνεται όταν η τιμή πέφτει χαμηλότερα από την πιο πρόσφατη κουκκίδα. – Σήμα για σημείο εισόδου δίνεται όταν το πιο πρόσφατο υψηλό της τιμής σπάσει – σε αυτό το σημείο ο SAR βρίσκεται στο πιο πρόσφατο χαμηλό. – Όσο η τιμή του τίτλου αυξάνεται οι κουκκίδες θα ανεβαίνουν μαζί της και σταδιακά θα αυξάνουν την ταχύτητά τους όσο η τάση εδραιώνεται. Ο δείκτης εμπεριέχει ένα παράγοντα επιτάχυνσης (Acceleration Factor – AF) που καθορίζει την ευαισθησία του δείκτη. – Ο δείκτης λειτουργεί ιδιαίτερα αποδοτικά όταν βρισκόμαστε σε περίοδο εμφανής/υπάρχουσας τάσης, όταν όμως βρισκόμαστε σε περίοδο “consolidation” – συσσώρευσης, μπορεί να δώσει αρκετά λανθασμένα σήματα. 

Υπολογισμός:
Ο υπολογισμός του δείκτη δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί αλλά θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε τα κύρια στοιχεία που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του όσο καλύτερα γίνεται.

Για τον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνονται υπ’ όψη πολλοί διαφορετικοί παράγοντες, τα κύρια δεδομένα που καθορίζουν το υπολογισμό του είναι:
Η προηγούμενη τιμή του SAR:

Ακραίο Σημείο (ΑΣ): Ένα ακραίο σημείο (Το προηγούμενο υψηλό ή χαμηλό-ανάλογα την ισχύουσα τάση)

Ο παράγοντας επιτάχυνσης (Accelerator factor):
Ο παράγοντας επιτάχυνσης (Acceleration Factor AF) αναφέρεται και ως “βήμα” και καθορίζει την ευαισθησία του δείκτη, δηλαδή το ρυθμό αύξησης του SAR. Το βήμα αυξάνεται κλιμακωτά όσο η τάση επεκτείνεται ως που να φτάσει το μέγιστο. Η ευαισθησία του δείκτη μπορεί να μειωθεί, μειώνοντας το βήμα καθώς ένα μικρότερο βήμα απομακρύνει την κουκκίδα από την τιμή πράγμα που συνεπάγεται λιγότερα σήματα αντιστροφής.

Αντιστοίχως, η ευαισθησία του δείκτη αυξάνεται όσο αυξάνουμε το βήμα. Όσο μεγαλύτερο το βήμα τόσο πιο εύκολα η κουκκίδα θα πλησιάζει την τιμή και θα λαμβάνουμε περισσότερα σήματα αντιστροφής.

Χρειάζεται προσοχή στον καθορισμό του βήματος καθώς ένα πολύ μεγάλο βήμα θα δίνει συνεχώς διαφορετικά σήματα και θα αποτυγχάνει να συλλάβει την τάση.

Ένας άλλο τρόπος να ρυθμίσουμε την ευαισθησία του δείκτη είναι προσαρμόζοντας το Μέγιστο Βήμα. Μικραίνοντας το μέγιστο βήμα, δίνουμε μεγαλύτερο βάρος (weight) στα ενδιάμεσα βήματα. Αυξάνοντας το βήμα επιταχύνουμε την επίτευξη του μέγιστου βήματος, δηλαδή θα το πετύχουμε γρηγορότερα όσο εξελίσσεται η τάση. Όσο μικρότερο το Max Step τόσο μειώνεται η ευαισθησία του δείκτη και μας δίνει λιγότερα αλλά πιο ισχυρά σήματα.

Υπολογισμός Τρέχοντος SAR = Προηγούμενος SAR –

Προηγούμενος AF(Προηγ. SAR – Προηγ. ΑΣ)

Ανακεφαλαιώνοντας:

Ο δείκτης “Parabolic SAR” είναι σχεδιασμένος να ακολουθεί την τάση, συνεπώς, παρέχει τα πιο αξιόπιστα σήματα όταν υπάρχει μια αναπτυσσόμενη τάση, αντίθετα όταν η τιμή κινείται σε “εύρος” – πλαγίως ο δείκτης είναι επιρρεπής σε λάθος σήματα. Η ρύθμιση και ο καθορισμός των παραμέτρων παίζουν σημαντικό ρόλο όπως άλλωστε και σε κάθε δείκτη, γι αυτό είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τις παραμέτρους και το “σκεπτικό” /σχεδιασμό του δείκτη. Παραπέρα όπως αρκετές φορές έχουμε αναφέρει, η τεχνική ανάλυση πρέπει να συνδυάζεται με την θεμελιώδη και να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε “τίτλου”. Ο δείκτης AVI συνδυάζεται αποτελεσματικά με τον Par SAR καθώς μετρά την δυναμική που κρύβεται πίσω από μια αναδυόμενη/νέα τάση.Μπαλής Α.

Print Friendly, PDF & Email
* ,