Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α (21/6)

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ(@ΝUΝΤΙUS): Η τρέχουσα τάση στο ημερήσιο γράφημα τιμών είναι πτωτική, όσο, τουλάχιστον, ο Γενικός Δείκτης παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο των 793 μονάδων και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών. Σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές θα πρέπει να κρατήσουν ανέπαφη τη στήριξη των 735 μονάδων (χαμηλό έτους).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (@euro2day.gr): Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση συμπλήρωσε ο τίτλος της ΔΕΗ (+4,33%@2,0500), ο οποίος μετά από 8 συνεδριάσεις επέστρεψε υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2,0000 ευρώ. Η πρώτη στήριξη να παραμένει στα 1,8640 ευρώ. Αν καμφθεί η ισχυρή αντίσταση των 2,1560 ευρώ, ο τίτλος μπορεί να κινηθεί προς τα 2,1940 ευρώ (ημερήσιο “stop short”).

  • Τριάντα εννέα συνεδριάσεις χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,0000 ευρώ, ασφαλώς και δεν είναι λίγες για την ΕΥΔΑΠ (+0,17%).
  • Μπορεί ο τίτλος να παραμένει σε ημερήσιο “long”, όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 5,5800 ευρώ, όμως χρειάζεται αυξημένη προσοχή καθώς από μεθαύριο 22/6 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μικτό μέρισμα ύψους 0,2000 ευρώ ανά μετοχή.

Δείχνει να μην έχει διαθέσεις υποχώρησης χαμηλότερα των 6,0000 ευρώ ο τίτλος της Lamda Development (+0,49%), όμως από την άλλη “αρνείται” να δώσει ανοδική διαφυγή ψηλότερα των 6,5000 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Ενδιάμεση αντίσταση στα 6,3500 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αρνητικής έκπληξης και υποχώρησης χαμηλότερα των 6,0000 ευρώ, η αμέσως επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 5,7800 ευρώ.

ΘΕΟΔ.ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: Σε τεχνικό επίπεδο, συνεχίστηκε η συσσώρευση του δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος διατηρήθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και τον «χρυσό» σταυρό να βρίσκεται κοντά στην ακύρωση του, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών, στις 2.056 μονάδες, και η στήριξη στις 1.939 μονάδες (γραμμή ΑΒ).

Πιέσεις δέχθηκε η Aegeanμε την μετοχή να ολοκληρώνει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να ακυρώνεται, και την στήριξη να βρίσκεται στον ΚΜΟ200 ημερών, στα €8,6166. Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 1,59%, κι έκλεισε στα €8,6500.

Απώλειες και για την ΕΧΑΕ, με την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και την στήριξη να βρίσκεται στα €4,5403. Η μετοχή κατέγραψε πτώση 0,43%, κι έκλεισε στα €4,6700.

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη του Μυτιληναίου, με την μετοχή να ολοκληρώνει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με με την στήριξη να βρίσκεται στα €8,0994. Η μετοχή παρέμεινε αμετάβλητη στα €8,6900.

Έντονες πιέσεις ασκήθηκαν στο τέλος στον ΟΠΑΠ, με την μετοχή να να κλείνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και πενήντα ημερών, με το σήμα αγοράς ακυρώνεται, και την στήριξη να βρίσκεται στα €9,1911. Η μετοχή υποχώρησε 2%, κι έκλεισε στα €9,3000.

Ούτε και ο ΟΤΕ κατάφερε να διατηρήσει τα πρωινά του κέρδη, με την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €10,0928. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 0,58%, κι έκλεισε στα €10,2000.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ@FAST FINANCE AEΠΕΥ:

Tα ημερήσιας στοπ σε ΓΔ και F25 κατεβαίνουν σε κλείσιμο στο 781 και 2061 αντίστοιχα

_______________________

___________________

ΣXΟΛΙΟ: Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σταθεροποιηθούμε πάνω από το 790. Μέχρι τώρα μέρα με την μέρα έχουμε αγοραστικά σήματα σε μετοχές χωρίς τον ΓΔ να συμμετέχει ανάλογα.

OTE MOB 10,4000

OΠΑΠ DAILY

ΕΛΛΑΚΤΩΡ- ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ http://freeforumstocks.blogspot.com/: 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ… μεγάλος πυθμένας τριών ετών, φαίνεται να λύεται ανοδικά στο εβδομαδιαίο γράφημα της μετοχής. Ο τίτλος κινήθηκε σε πλαγιοανοδικό κανάλι V-V1 και προ δυο εβδομάδων διέσπασε ανοδικά και με αυξημένο όγκο τον ακμο 50 εβδ ,αλλα και την Ε1 στα 1,83 ( σημείο που ειχαμε επισημάνει) και υπερβαίνοντας την W προετοιμάζει την αλλαγή της μακροπρόθεσμης τάσης σε ανοδική.

Ειναι πιθανή μια συσσώρευση σ αυτά τα επίπεδα της ζώνης W-W2 [1,95-2,05€]
πριν ο τίτλος διαφύγει ανοδικά του καναλιού αλλα και της W-W2 γεγονός που θα δώσει περαιτέρω ορμή και κίνηση προς την R των 2,50 ευρώ.
Πρώτη μεγάλη στήριξη σε περίπτωση άρνησης διαφυγής και υποχώρησης θα είναι η Ε1 στα 1,83 όπου αναμένονται οι πρώτες επανατοποθετήσεις στην μετοχή που φαίνεται οτι αλλάζει διαγραμματική συμπεριφορά, αποτυπώνοντας τις πρόσφατες μετοχικές εξελίξεις.

Τα ημερήσια γραφήματα των (3) μετοχών του ομίλου Στασινόπουλου

E Λ Β Α Λ Χ Α Λ Κ Ο Ρ @1,5000

_______________

V I O H A L C O @3,2300

___________

C E N E R G [email protected],2460 euros

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)

Αποτέλεσμα εικόνας για τεχνικη αναλυση

Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάλυση γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns). Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Τεχνική Ανάλυση.

  1. Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα

Οι επικριτές της Τεχνικής Ανάλυσης ισχυρίζονται ότι είναι ασαφής και ανυπόστατη επειδή αγνοεί εντελώς τα θεμελιώδη μεγέθη. Η απάντηση των τεχνικών αναλυτών είναι ότι η τιμή και η πορεία ενός τίτλου ( ή ενός προϊόντος, νομίσματος κτλ) ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα. «Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.

  1. Η τιμή κινείται με τάσεις

Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι μόλις μια τάση αναγνωριστεί και εδραιωθεί, έκτοτε θεωρείται πολύ πιο πιθανό η τιμή να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

  1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αρκετά στέρεα βάση, στηριζόμενος στην ανθρώπινη ψυχολογία και την παραδοχή ότι οι επενδυτές αντιδρούν πάντα με παρόμοιο τρόπο όταν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν για επαναλαμβανόμενα μοτίβα (patterns) και τα μελετάνε ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιχτών της αγοράς όταν αυτά ξαναεμφανιστούν.

Τί είναι ένα γράφημα (chart);

Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη. Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια. Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον. Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.

Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος. Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη. Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα. Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).

Διαβάστε: Η σημασία της επιλογής του χρονικού ορίζοντα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).

Τα είδη των γραφημάτων:

Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:

Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.

Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.

Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis

Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.

 

Print Friendly, PDF & Email
* ,