Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α (15/10)

ΔΕΙΚΤΕΣ:
…………..
“ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΣ”: ΕΕΕ (11,02%), ΜΟΗ(7,48%) και ΟΤΕ (11,49%) διαμορφώνουν το 30% του Γενικού Δείκτη, με τις 4 τραπεζικές στο 16,6%. Υπάρχει δηλαδή πάντα η αντίβαρος δύναμη, αν θελήσουν να μην διαλυθεί η αγορά.
…………..

25ΑΡΗΣ: Το 37,59% του FTSE25 διαμορφώνεται από δύο μόλις μετοχές… Την ΕΕΕ (26,04%) και τον ΟΤΕ (11,55%). ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι με δύο μετοχές μανιπουλάρεις όπως θέλεις και “γουστάρεις” τον ΔΕΙΚΤΗ που έχει και ιδιαιτέρως βαρύνουσα σπουδαιότητα για την ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ… Πιο ΣΤΗΜΕΝΟ δεν γίνεται δηλαδή, έτσι και κάποιοι προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της μάνας του λόχου…Αν τώρα προσθέσεις τoν OΠΑΠ (8,41%) την ΜΟΗ (6,24%) και την ΑΛΦΑ (7,72%) τότε φτάνεις στο 60%!!

 • Φυσικά, η μετοχή της ΕΕΕ δεν θα έπρεπε να διαμορφώνει ένα ποσοστό αντίστοιχο συνολικά με αυτό των ομίλων ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, GRIVALIA, ΕΥΔΑΠ, SARANTIS, ΦΟΥΡΛΗΣ!! Και μένουν κι αρκετά ρέστα!!!

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:  Το φρένο της πτώσης στις 610 μονάδες συμπίπτει με μια παλαιότερη στήριξη τιμών από το Φεβρουάριο του 2017. Η συσσώρευση των τιμών εκείνης της περιόδου δημιουργεί ένα ικανοποιητικό ανάχωμα στην πτώση, λειτουργώντας ενδεχομένως επιβραδυντικά σε περεταίρω πιέσεις.

 • Η εικόνα υποτιμητικής υπερβολής διευκολύνει την εκδήλωση αντίδρασης η οποία έχει σαν γρήγορο στόχο τις 650 μονάδες. Από εκεί και πέρα η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση των συναλλαγών καθώς οι πρόσφατες πιέσεις συνοδεύτηκαν από σχετικά αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ τα τεχνικά δεδομένα παραμένουν απαισιόδοξα και θα χρειαστούν άλλες 30 μονάδες ανόδου (680) ώστε να αλλάξει η βραχυπρόθεσμη τάση.
 • Το σενάριο της συνέχισης της μετριοπαθούς ανοδικής αντίδρασης έχει προβάδισμα για την τρέχουσα εβδομάδα, ωστόσο επισημαίνουμε τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανοδικής τάσης δεδομένης και της εικόνας που επικρατεί στο εξωτερικό και η οποία διαμορφώνει ψυχολογία και κλίμα στο ΧΑ.

FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ:

 • Για την Alpha [email protected],1520 οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 1,1500 και 1,0800 ευρώ. Στα 1,3200 και 1,4600 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις.
 • Για την Εθνική@1,5400, παραμένει η στήριξη στα 1,3480 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,8500 και 1,9300 ευρώ.
 • Για την [email protected],5070, σημαντική η στήριξη στα 0,4800 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 0,6000, 0,6600 και 0,6880 ευρώ.
 • Για την Πειραιώς@1,1610 τελευταία στήριξη στα 1,1480 ευρώ και πρώτες αντιστάσεις στα 1,5400 και 1,9200 ευρώ.
 • Και για τον ΟΤΕ (+1,52%@9,6650), επιβαρύνθηκε σημαντικά η εικόνα με την απώλεια της στήριξης και των 9,9700 ευρώ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr:

Σε τεχνικό επίπεδοο γενικός δείκτης στο εβδομαδιαίο γράφημα παρέμεινε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για θετικό πρόσημο την επόμενη εβδομάδα, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 680 μονάδες (ΑΒ), και η στήριξη στις 559 μονάδες (ΓΔ).

Δεύτερη διαδοχική ημέρα κερδών για την ΕΕΕ, με την μετοχή να κλείνει πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη, καθώς και κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €27,4668. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 1,06%, κι έκλεισε στα €26,6300.

Τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για την Motor Oilμε την μετοχή να κλείνει πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €23,2425. Η μετοχή σημείωσε κέρδη 1,12%, κι έκλεισε στα €22,6500.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα ολοκλήρωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την μετοχή να κλείνει κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €6,2161. Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 0,58%, κι έκλεισε στα €6,8600.

Πολύ κοντά από την έξοδο της από το πτωτικό κανάλι βρίσκεται η Grivalia Propertiesμε την μετοχή να ολοκληρώνει μεταξύ των κινητών μέσων όρων των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €7,9739. Η μετοχή ενισχύθηκε 0,91%, κι έκλεισε στα €7,7600.

Ανοδική αντίδραση για την Βιοχάλκο, με την μετοχή να κλείνει πάνω από την υπερπουλημένη ζώνη, καθώς και κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, διατηρώντας το σήμα πώλησης, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα €2,9536. Η μετοχή κατέγραψε κέρδη 3,17%, κι έκλεισε στα €2,6000.


http://www.greekfinanceforum.com

ΟΠΑΠ: Στα 8,1910 ευρώ (-2,09% με αποκοπή προμερίσματος 0,1000) έκλεισε η μετοχή του την Παρασκευή, με τη νευρικότητα με φόντο την εικόνα του Χ.Α., να αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Και τη διαγραμματική εικόνα όπως είναι λογικό να έχει επιδεινωθεί αρκετά πολύ.

Πρώτο στοίχημα λοιπόν είναι να μη χαθούν οι στηρίξεις στις 8,20 – 8,25 μονάδες. Και αυτό γιατί σε διαφορετική περίπτωση η πτώση θα συνεχιστεί μέχρι τα επίπεδα των 7,50 – 7,60 ευρώ (επόμενες στηρίξεις), όπου θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα. Τώρα με βάση την παραμονή υψηλότερα των 8,20 – 8,25 ευρώ, ο στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 8,90 – 9,00 και 9,20 ευρώ. Μόνο μετά από επιστροφή υψηλότερα αυτών των επιπέδων θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για βελτίωση της εικόνας.

*************

http://www.greekfinanceforum.com/hunterfiles/hunter.htm

Σε σχέση με τα όσα γράφουμε τον τελευταίο καιρό για τις στηρίξεις στις 600 – 610 μονάδες, οι οποίες προσεγγίστηκαν μέσα σε μόλις 9 συνεδριάσεις μετά την απώλεια των γνωστών μακροπρόθεσμων στηρίξεων των 700 – 710 μονάδων. Θα ρισκάρουμε να προβλέψουμε πως αυτές τις στηρίξεις (χθεσινό χαμηλό ημέρας οι 610,51 μονάδες) η αγορά θα τις παλέψει, ελπίζοντας πως δε θα χαθούν και ότι σε αυτά τα επίπεδα θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διόρθωση των τελευταίων μηνών.

 • Ωστόσο με δεδομένη και την ανησυχία μας και για την πορεία των διεθνών αγορών (είχαμε αναφερθεί και χθες στον DAX), είμαστε αναγκασμένοι να αναφερθούμε στις στηρίξεις χαμηλότερα των 600 μονάδων.
 • Χωρίς να είναι ισχυρές (ούτε καν μέτριες θα λέγαμε), οι επόμενες στηρίξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 580 – 585 μονάδων, με τις πρώτες ισχυρές στηρίξεις χαμηλότερα των 600 μονάδων να είναι στα επίπεδα των 550 – 555 μονάδων.
 • Ακόμη χαμηλότερα, αρκετά ισχυρές (ίσως οι πιο ισχυρές από όλες) είναι οι στηρίξεις στα επίπεδα των 630 – 640 μονάδες, στις οποίες και θα σταματήσουμε, ευχόμενοι να μην χρειαστεί τους επόμενους μήνες να αναφερθούμε σε χαμηλότερα επίπεδα.
 • Να μην ξεχνάμε πως ήδη στα τρέχοντα επίπεδα των 620 μονάδων μιλάμε για μια διόρθωση της τάξης του 31% από τα υψηλά στις αρχές Φεβρουαρίου, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο -55%!!!!!
 • Και ότι στις παραπάνω στηρίξεις των 550 μονάδων περίπου (θέλουμε να πιστεύουμε πως δε θα φθάσει η αγορά εκεί, αν και η συνολική εικόνα μας ανησυχεί), θα μιλάμε για μια διόρθωση της τάξης του 39-40%!!!

Όπως αναφέραμε και παραπάνω και λόγω της σημασίας των 600 – 610 μονάδων, πιστεύουμε πως ο ΓΔ αυτές τις στηρίξεις θα τις παλέψει πάρα πολύ, ελπίζοντας πως θα έχουμε “happy end” (δηλαδή μια ισχυρή αντίδραση). Αναφορικά λοιπόν με τις επόμενες αντιστάσεις και με βάση τη μη – απώλεια των 600 – 610 μονάδων, ο πρώτος, σχετικά, μεγάλος στόχος είναι μια επιστροφή υψηλότερα των 640 – 650 μονάδων. Εν συνεχεία ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στις 680 μονάδες. Και φυσικά γίνεται αντιληπτό πως ο πραγματικά μεγάλος στόχος είναι μια επιστροφή του ΓΔ υψηλότερα των 700 – 710 μονάδων.

ΓΔ (ημερήσιο διάγραμμα)

ΓΔ (εβδομαδιαίο διάγραμμα)

 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*** *** ***

Τεχνική Ανάλυση: Πως λειτουργεί και σε τι αποσκοπεί…

Τεχνική ανάλυση** μιας μετοχής ή ενός Δείκτη, ή μιας ολόκληρης οργανωμένης αγοράς, είναι η μελέτη της κίνησης των τιμών, όπως αυτή απεικονίζεται σε ένα διάγραμμα τιμής- χρόνου, με στόχο τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς της και την πρόβλεψη της μελλοντικής της κίνησης. Στηρίζεται στα γραφήματα της Αναλυτικής Γεωμετρίας και της Στατιστικής, τα οποία όμως έχουν εκλαϊκευτεί, για να μπορεί να τα καταλαβαίνει ο μέσος επενδυτής.

Η Τεχνική Ανάλυση δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη στοιχεία μιας εταιρείας ή μιας αγοράς, όπως είναι οι ισολογισμοί, ο λόγος Ρ/Ε, ή τα κέρδη, αλλά μόνο με τα γραφήματα των μετοχών (ή των δεικτών).

Βασική υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ότι είναι γνωστό για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για την τεχνική ανάλυση δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο της τιμής μιας μετοχής, αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβολή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επίσης βασική παραδοχή της τεχνικής ανάλυσης αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή μιας μετοχής απεικονίζει τα οικονομικά δεδομένα, τις πληροφορίες και τα νέα της και επηρεάζεται σημαντικά από τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ψυχολογία που επικρατεί κάθε περίοδο.

Η Τεχνική Ανάλυση μελετάει τις μεταβολές τιμών από το παρελθόν και προσπαθεί να εντοπίσει έγκαιρα τις μεταβολές που θα γίνουν στο μέλλον και κυρίως το σημείο αντιστροφής μιας κίνησης τιμών.

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Τεχνική Ανάλυση αναζητούμε πιθανές συμπεριφορές στο παρελθόν που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόσουμε μια επενδυτική στρατηγική, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι οι συμπεριφορές τείνουν να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όποιον δραστηριοποιείται στην αγορά, με εργαλείο την Τεχνική Ανάλυση ότι οι αγορές δεν κινούνται από τα γεγονότα, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων.Οι δε τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν απεικονίζουν το “σήμερα” αλλά το “αύριο” με ορίζοντα περίπου 3-6 μηνών ή και περισσότερο.

Κάθε αγορά μετοχών, παραγώγων, αξιών ή/και καταναλωτικών ειδών γεννά, με τη συμπεριφορά της, στους εμπλεκόμενους τα απολύτως απαραίτητα ανθρώπινα συναισθήματα της απληστίας, του φόβου, της ανάγκης μιμητισμού των άλλων και ένταξης σε μεγαλύτερα σύνολα, τα οποία αποτελούν τις αιτίες αποτυχημένης δραστηριοποίησης στην αγορά.

Οι Τεχνική Ανάλυση, θεωρεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα απεικονίζονται στους σχηματισμούς των τιμών, και προσπαθεί να απομονώσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της αγοράς, εστιάζοντας στα διαγράμματα και τους σχηματισμούς που δημιουργούνται σε αυτά.

 • Πίνακας περιεχομένων
 • 1 Ιστορικό
 • 2 Εργαλεία
 • 3 Κυριότερος μεσοπρόθεσμος δείκτης αγορών
 • 4 Ο χρυσός λόγος φ
 • 5 Συμπερασματικά
 • 6 Πηγές
 • Ιστορικό

Ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal Charles Dow θεωρείται ο “πατέρας” της τεχνικής ανάλυσης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα δείκτη από μια ομάδα μετοχών (βιομηχανικός δείκτης Dow Jones) ο οποίος εκφράζει την κίνηση των μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη και συνεπώς να αποτελεί μια “πυξίδα” της γενικότερης κατεύθυνσης της αγοράς. Εκτός από τον Dow υπάρχουν και άλλοι δείκτες που προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις μετοχών ή δεικτών, όπως ο δείκτης Elliott, η ακολουθία Fibonacci κλπ

 • Εργαλεία

Τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης είναι οι δείκτες. Ένας δείκτης είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός που στηρίζεται στην τιμή της μετοχής ή τον όγκο συναλλαγών της ή και και στα δύο. Τα ονόματα των κυριοτέρων δεικτών είναι:Κινητός Μέσος Όρος 5 -30 και 200 ημερών, Στοχαστικός δείκτης, Λωρίδες Bollinger κ.λπ. Σήμερα με τη χρήση των υπολογιστών, η τεχνική ανάλυση είναι πολύ πιο εύκολη και χρήσιμη για τον υπολογισμό της κίνησης των τιμών των μετοχών. Επίσης σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα Τεχνικής Ανάλυσης όπως είναι το Metastock, τα οποία εφ’ όσον εφοδιαστούν με τα ιστορικά στοιχεία μιας μετοχής ή ενός δείκτη, παρουσιάζουν σε γραφήματα όλους τους σημαντικότερος δείκτες Τεχνικής Ανάλυσης

Κυριότερος μεσοπρόθεσμος δείκτης αγορών

Είναι ο λεγόμενος “Κινητός μέσος των 200 ημερών” Θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης για μετοχές, αλλά και για ολόκληρες αγορές. Η κίνηση του έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζεται τόσο από τα οικονομικά στοιχεία, όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις (όταν πρόκειται για οργανωμένες αγορές όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών), ακόμα και από την γενικότερη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Ο χρυσός λόγος φ

Είναι ο αριθμός που προσεγγίζει στο άπειρο το 1,618033… και που προκύπτει αν διαιρέσουμε κάθε αριθμό της ακολουθίας Fibonacci, με τον προηγούμενο της σειράς. Επίσης εκφράζεται και ως (1 + √5) : 2 . Έχει σπουδαία εφαρμογή στην Τεχνική Ανάλυση και χρησιμοποιείται ευρέως στα διαγράμματα τιμών για τον εντοπισμό στηρίξεων και αντιστάσεων και γενικότερα καθορίζει πολύ σημαντικά επίπεδα ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.

 • Συμπερασματικά

Οποιαδήποτε μετοχή και οποιοσδήποτε δείκτης έχει 50% πιθανότητα να ανέβει και 50% να πέσει. Όποια μέθοδο και όποιο δείκτη και αν χρησιμοποιήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση των χρηματαγορών με ακρίβεια. Η τεχνική ανάλυση λειτουργεί με πιθανότητες και αποσκοπεί στο να βελτιώσει αυτές τις πιθανότητες προς όφελος του επενδυτή. Γενικά αν μία μέθοδος πρόβλεψης της κίνησης των τιμών των μετοχών έχει πιθανότητες επιτυχίας 60% θεωρείται επιτυχημένη.

**Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Print Friendly, PDF & Email