Eπισημάνσεις και σχόλια για traders του Χ.Α (10/10)

ΔΕΙΚΤΕΣ:
…………..
“ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟΣ”: ΕΕΕ (11,11%), ΜΟΗ(7,09%) και ΟΤΕ (11,56%) διαμορφώνουν το 30% του Γενικού Δείκτη, με τις 4 τραπεζικές στο 16,8%. Υπάρχει δηλαδή η αντίβαρος δύναμη, αν θελήσουν να μην διαλυθεί η αγορά.
…………..

25ΑΡΗΣ: Το 37,87% του FTSE25 διαμορφώνεται από δύο μόλις μετοχές… Την ΕΕΕ (26,25%) και τον ΟΤΕ (11,62%). ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι με δύο μετοχές μανιπουλάρεις όπως θέλεις και “γουστάρεις” τον ΔΕΙΚΤΗ που έχει και ιδιαιτέρως βαρύνουσα σπουδαιότητα για την ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ… Πιο ΣΤΗΜΕΝΟ δεν γίνεται δηλαδή, έτσι και κάποιοι προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της μάνας του λόχου…Αν τώρα προσθέσεις τoν OΠΑΠ (8,67%) και την ΑΛΦΑ (7,88%) τότε φτάνεις στο 54,24%!!

  • Φυσικά, η μετοχή της ΕΕΕ δεν θα έπρεπε να διαμορφώνει ένα ποσοστό αντίστοιχο συνολικά με αυτό των ομίλων ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, GRIVALIA, ΕΥΔΑΠ, SARANTIS, ΦΟΥΡΛΗΣ!! Και μένουν κι αρκετά ρέστα!!!

Το weekly chart του Γενικού Δείκτη δείχνει μέχρι τώρα ότι πηγαίνει σφαίρα για το διαγραμματικό όριο των 605 μονάδων


FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ(1):

  • Για την Alpha Bank οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στα 1,1500 και 1,0800 ευρώ. Στα 1,3200 και 1,4600 ευρώ, οι πρώτες αντιστάσεις.
  • Για την Εθνική, παραμένει η στήριξη στα 1,3480 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,8500 και 1,9300 ευρώ.
  • Για την Eurobank, σημαντική η στήριξη στα 0,4800 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 0,6000, 0,6600 και 0,6880 ευρώ.
  • Για την Πειραιώς τελευταία στήριξη στα 1,1480 ευρώ και πρώτες αντιστάσεις στα 1,5400 και 1,9200 ευρώ.

FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ(2):

  • Για την ΔΕΗ (-0,89%@1,2190!!), απόλυτα τελευταία στήριξη στα 1,2410 ευρώ και οι πρώτες αντιστάσεις στα 1,4400 και 1,5700 ευρώ.
  • Και για τον ΟΤΕ (-1,82%@9,6900), επιβαρύνθηκε σημαντικά η εικόνα με την απώλεια της στήριξης και των 9,9700 ευρώ.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: Σε τεχνικό επίπεδογια δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης@1644,23 ολοκλήρωσε κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κάποια ανοδική αντίδραση στις προσεχείς συνεδριάσεις. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.781 μονάδες (ΑΒ), και η στήριξη στις 1.639 μονάδες (ΓΔ).

Διαγράφηκαν τα πρωινά κέρδη της Aegeanμε την μετοχή να κλείνει τελικά κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, με την στήριξη να βρίσκεται στα €6,7146. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0,86%, κι έκλεισε στα €6,9400.

Αυξημένες πιέσεις δέχθηκε η ΕΧΑΕ, με την μετοχή να ολοκληρώνει σε χαμηλό ενός μήνα, διατηρώντας το σήμα πώλησης, με την στήριξη να βρίσκεται στα €4,2629. Η μετοχή σημείωσε απώλειες 4,07%, κι έκλεισε στα €4,1250.

Συνεχίστηκε η καθοδική πορεία της ΜΠΕΛΑ, με την μετοχή να κλείνει κάτω από την υπερπουλημένη ζώνη, με την στήριξη να βρίσκεται στα €10,5190. Η μετοχή πραγματοποίησε απώλειες 4,89%, κι έκλεισε στα €10,9000.

Τέταρτη μέρα απωλειών για τον Τιτάνα, με την μετοχή να ολοκληρώνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πέντε ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, και με την στήριξη να βρίσκεται στα €18,8683. Η μετοχή υποχώρησε 1,65%, κι έκλεισε στα €19,0600.

Κοντά στα ιστορικά χαμηλά διατηρήθηκε η ΔΕΗ, με την μετοχή να κλείνει για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την στήριξη να βρίσκεται στα €1,1300. Η μετοχή κατέγραψε απώλειες 0,89%, στήριξη στα €1,2190.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

*** *** ***

Τεχνική Ανάλυση: Πως λειτουργεί και σε τι αποσκοπεί…

Τεχνική ανάλυση** μιας μετοχής ή ενός Δείκτη, ή μιας ολόκληρης οργανωμένης αγοράς, είναι η μελέτη της κίνησης των τιμών, όπως αυτή απεικονίζεται σε ένα διάγραμμα τιμής- χρόνου, με στόχο τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς της και την πρόβλεψη της μελλοντικής της κίνησης. Στηρίζεται στα γραφήματα της Αναλυτικής Γεωμετρίας και της Στατιστικής, τα οποία όμως έχουν εκλαϊκευτεί, για να μπορεί να τα καταλαβαίνει ο μέσος επενδυτής.

Η Τεχνική Ανάλυση δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη στοιχεία μιας εταιρείας ή μιας αγοράς, όπως είναι οι ισολογισμοί, ο λόγος Ρ/Ε, ή τα κέρδη, αλλά μόνο με τα γραφήματα των μετοχών (ή των δεικτών).

Βασική υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ότι είναι γνωστό για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για την τεχνική ανάλυση δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο της τιμής μιας μετοχής, αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβολή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επίσης βασική παραδοχή της τεχνικής ανάλυσης αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή μιας μετοχής απεικονίζει τα οικονομικά δεδομένα, τις πληροφορίες και τα νέα της και επηρεάζεται σημαντικά από τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ψυχολογία που επικρατεί κάθε περίοδο.

Η Τεχνική Ανάλυση μελετάει τις μεταβολές τιμών από το παρελθόν και προσπαθεί να εντοπίσει έγκαιρα τις μεταβολές που θα γίνουν στο μέλλον και κυρίως το σημείο αντιστροφής μιας κίνησης τιμών.

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Τεχνική Ανάλυση αναζητούμε πιθανές συμπεριφορές στο παρελθόν που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόσουμε μια επενδυτική στρατηγική, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι οι συμπεριφορές τείνουν να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όποιον δραστηριοποιείται στην αγορά, με εργαλείο την Τεχνική Ανάλυση ότι οι αγορές δεν κινούνται από τα γεγονότα, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων.Οι δε τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν απεικονίζουν το “σήμερα” αλλά το “αύριο” με ορίζοντα περίπου 3-6 μηνών ή και περισσότερο.

Κάθε αγορά μετοχών, παραγώγων, αξιών ή/και καταναλωτικών ειδών γεννά, με τη συμπεριφορά της, στους εμπλεκόμενους τα απολύτως απαραίτητα ανθρώπινα συναισθήματα της απληστίας, του φόβου, της ανάγκης μιμητισμού των άλλων και ένταξης σε μεγαλύτερα σύνολα, τα οποία αποτελούν τις αιτίες αποτυχημένης δραστηριοποίησης στην αγορά.

Οι Τεχνική Ανάλυση, θεωρεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα απεικονίζονται στους σχηματισμούς των τιμών, και προσπαθεί να απομονώσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της αγοράς, εστιάζοντας στα διαγράμματα και τους σχηματισμούς που δημιουργούνται σε αυτά.

  • Ιστορικό

Ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal Charles Dow θεωρείται ο “πατέρας” της τεχνικής ανάλυσης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα δείκτη από μια ομάδα μετοχών (βιομηχανικός δείκτης Dow Jones) ο οποίος εκφράζει την κίνηση των μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη και συνεπώς να αποτελεί μια “πυξίδα” της γενικότερης κατεύθυνσης της αγοράς. Εκτός από τον Dow υπάρχουν και άλλοι δείκτες που προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις μετοχών ή δεικτών, όπως ο δείκτης Elliott, η ακολουθία Fibonacci κλπ

  • Εργαλεία

Τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης είναι οι δείκτες. Ένας δείκτης είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός που στηρίζεται στην τιμή της μετοχής ή τον όγκο συναλλαγών της ή και και στα δύο. Τα ονόματα των κυριοτέρων δεικτών είναι:Κινητός Μέσος Όρος 5 -30 και 200 ημερών, Στοχαστικός δείκτης, Λωρίδες Bollinger κ.λπ. Σήμερα με τη χρήση των υπολογιστών, η τεχνική ανάλυση είναι πολύ πιο εύκολη και χρήσιμη για τον υπολογισμό της κίνησης των τιμών των μετοχών. Επίσης σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα Τεχνικής Ανάλυσης όπως είναι το Metastock, τα οποία εφ’ όσον εφοδιαστούν με τα ιστορικά στοιχεία μιας μετοχής ή ενός δείκτη, παρουσιάζουν σε γραφήματα όλους τους σημαντικότερος δείκτες Τεχνικής Ανάλυσης

Κυριότερος μεσοπρόθεσμος δείκτης αγορών

Είναι ο λεγόμενος “Κινητός μέσος των 200 ημερών” Θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης για μετοχές, αλλά και για ολόκληρες αγορές. Η κίνηση του έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζεται τόσο από τα οικονομικά στοιχεία, όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις (όταν πρόκειται για οργανωμένες αγορές όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών), ακόμα και από την γενικότερη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Ο χρυσός λόγος φ

Είναι ο αριθμός που προσεγγίζει στο άπειρο το 1,618033… και που προκύπτει αν διαιρέσουμε κάθε αριθμό της ακολουθίας Fibonacci, με τον προηγούμενο της σειράς. Επίσης εκφράζεται και ως (1 + √5) : 2 . Έχει σπουδαία εφαρμογή στην Τεχνική Ανάλυση και χρησιμοποιείται ευρέως στα διαγράμματα τιμών για τον εντοπισμό στηρίξεων και αντιστάσεων και γενικότερα καθορίζει πολύ σημαντικά επίπεδα ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.

  • Συμπερασματικά

Οποιαδήποτε μετοχή και οποιοσδήποτε δείκτης έχει 50% πιθανότητα να ανέβει και 50% να πέσει. Όποια μέθοδο και όποιο δείκτη και αν χρησιμοποιήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση των χρηματαγορών με ακρίβεια. Η τεχνική ανάλυση λειτουργεί με πιθανότητες και αποσκοπεί στο να βελτιώσει αυτές τις πιθανότητες προς όφελος του επενδυτή. Γενικά αν μία μέθοδος πρόβλεψης της κίνησης των τιμών των μετοχών έχει πιθανότητες επιτυχίας 60% θεωρείται επιτυχημένη.

**Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Print Friendly, PDF & Email