Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του X.A (21 Μαίου 2018)…

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

_______________

PIVOTS για σήμερα

======

EΛΧΑ@1,5350: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

http://freeforumstocks.blogspot.gr

Από τα υψηλά της 8ης Φεβρουαρίου και τα 2,1ο € η μετοχή κινείται σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι K1-Κ2. Διέσπασε την γραμμή τάσης R ( βρίσκοντας και την ευκαιρία να κλείσει το gap της 3/1 και να “πατήσει¨στον εκμο 200ημ ).

Ο τίτλος στέκεται στην ισχυρή S200 στα 1,52 ευρώ έχοντας βρει την στήριξή του.
Στο θετικό σενάριο θα ετοιμάσει μια κίνηση υπέρβασης του επιπέδου 1,69-1,72€ όπου συγκλίνουν η S100 η R και η Κ1.

Πάνω από την G θα υπάρξει αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης με ελάχιστο στόχο τα τοπικά υψηλά. Αδυναμία διακράτησης των 1,52 σε κλείσιμο της S200 θα επαναφέρει το αρνητικό σενάριο με κίνηση προς την κάτω πλευρά του καναλιού K2 ,παρα το σοβαρό εμπόδιο και του εκμο 200 αλλα και των 1,41€.

======

APOSTOLOS MANTHOS: Άμεσο ζητούμενο για το στρατόπεδο των  “buyers”  η διαγραμματική επαναφορά του δείκτη άνω της περιοχής των 805 μονάδων με ισχυρή ενίσχυση στο τζίρο συναλλαγών. Βέβαια, στατιστικώς ο σχηματισμός των τριών “black crows” candlesticks στην αρχή της εβδομάδας δεν είναι και ο καλύτερος οιωνός για τη συνέχεια. Μάχη με το «μαξιλάρι» στήριξης των 2060 με 2068 μονάδων δίνει ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25προσπαθώντας να θέσει εν ενεργεία έναν βραχυχρόνιο ανοδικό στροφέα προς τις 2100 με 2120 μονάδες.

Καθοδική λύση όμως  του υπάρχοντος επιπέδου στήριξης θα δώσει τιμές πέριξ των 2017 με 2000 μονάδων. Η δίχως ανοδικά πολεμοφόδια  αντιμετώπιση των 1000 μονάδων στις 11 και 14 Μαΐου οδήγησε το Τραπεζικό Δείκτησε μια άτακτη διαγραμματική οπισθοχώρηση προς το πολύ κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 900 μονάδων.

Περιοχή, όπου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εάν τμηθεί καθοδικά με αύξηση στον όγκο συναλλαγών  μπορεί να φέρει βίαιη συνέχεια προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 830 μονάδων. Αντιθέτως η επιτυχής διακράτηση θα δώσει ανοδικές αναπνοές προς τις 940 με 950 μονάδες…

======

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πτωτική τάση, μετά την διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών και την παραμονή κάτω από την στήριξη των 800 μονάδων για τρεις συνεδριάσεις.

  • Ο Δείκτης δεν φαίνεται να έχει δυνάμεις να βγάλει μια πειστική αντίδραση δύο συνεχόμενων συνεδριάσεων και τα έντονα ημερήσια ξεκινήματα, ή οι ενδοσυνεδριακές αναλαμπές, δεν έχουν ανάλογη συνέχεια με αποτέλεσμα τα κλεισίματα να βρίσκουν εκτεθειμένους συνεχώς τους βραχυπρόθεσμους αγοραστές.

Παρά την πτώση κάτω από τις 800 μονάδες οι τζίροι δεν έχουν σβήσει, ώστε να υπάρξει κάποια ένδειξη αντιστροφής, ενώ οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο υποχώρησης πριν εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών. Συμπερασματικά, η διαγραμματική εικόνα έχει επιβαρυνθεί, οι δείκτες είναι φορτισμένοι αρνητικά και η πορεία προς το χαμηλό έτους (767 μονάδες) δύσκολα μπορεί να ανακοπεί, αφού δεν μεσολαβεί κάποια ουσιαστική στήριξη τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα.

  • Οι 800 μονάδες, εκτός από την ιδιότητα της βασικής αντίστασης τιμών, έχουν πλέον και το ρόλο του κομβικού σημείου αναφοράς για την αντιστροφή της τάσης και μόνο ένα κλείσιμο πάνω από την περιοχή αυτή, μπορεί να επαναφέρει κάποιου είδους αισιοδοξία.

======

ΤΙΤΑΝ(Κ): ΗΜΕΡΗΣΙΟ

______

ΕΛΠΕ@7,7700 ευρώ

H  άρνηση υπέρβασης του 8,60 έφερε καινούργια υποχώρηση για την μετοχή, η οποία έκλεισε χθες λίγο πάνω από τα 7,80 της στήριξης F. O τίτλος βρίσκεται προ των πυλών ενός πλέγματος στηρίξεων αρκετά ισχυρού:

1) Την γραμμή τάσης D
2) Tην S1 στα 7,60€
3) τον εκμο 200 ημ [ 7,60€].

Από αυτό το επίπεδο είναι ιδιαιτέρως πιθανή μια τεχνική αντίδραση με ελάχιστο στόχο τα 7,93 της L, η ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της οποίας θα πιφέρει αγοραστικές διαθέσεις για την μετοχή με στόχο την επαναφορά της προς την  Ε100 στα 8,35 ευρώ και τα 8,60 ευρώ pivot point της περιόδου.

Αντίθετα ιδιαιτέρως αρνητική διαγραμματική εξέλιξη θα είναι η καθοδική διάσπαση του πλέγματος στηρίξεων που αναφέραμε με πρώτο στόχο τα 7,33€ της Κ1 και κατόπιν τα 6,95 € της S1.

http://freeforumstocks.blogspot.gr/2018/05/blog-post_16.html#more

======

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ@888,54: Αν θέλουν να μας πείσουν ότι απλά δεν ακολουθούν την διαδρομή 650-1100 των τελευταίων δύο ετών δεν πρέπει να χάσουν το 903 σε κλείσιμο, επίπεδο που είναι στοπ τόσο σε ημερα όσο και σε εβδομάδα. Αν το καταφέρουν, δεν αποκλείεται να δοκιμάσουν και ΑΜΚ εν ευθέτω χρόνο σε καλύτερα επίπεδα..

======

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ): 

Ο τραπεζικός κλάδος & ο δείκτης τραπεζών @888,54 μον., έχει σχηματίσει ενδοσυνεδριακά σχηματισμό ώμο –κεφάλι ώμο και έγκυρη διάσπαση του επιπέδου των 913-910 μονάδων δίνει στόχους μεταξύ 845 & 800 μονάδων. Τεχνικά μόνο διακράτηση της ανωτέρω στήριξης  αναιρεί το καθοδικό σενάριο.

O Γενικός Δείκτης@782,80 μονάδες χάνοντας τις 795 μονάδες σε ημερήσιο γράφημα, αυξάνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση των 770 μονάδων.

Αντίστοιχα έγκυρη διάσπαση των 2070 στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25 @2050,54 μον. μεγαλώνει τις πιθανότητες για επαναπροσέγγιση  των  2030 μον., με τελικό στόχο εκπλήρωσης τις 2000 & 1970 μονάδες.

=======

[email protected],72 μονάδες: Ο ανισοβαρής επενδυτικός φόβος σε κάποια νέα δεδομένα της αγοράς έχει προκαλέσει  τη καθοδική λύση της ζώνης των 2130 με 2100 μονάδων σπρώχνοντας το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 πάνω στο διαγραμματικό τόξο στήριξης, στις 2068 μονάδες. Εδώ ενώ το άτμητο του τόξου θα δώσει πόντους στο σενάριο ανοδικής επαναπροσέγγισης  των  2120 μονάδων. η πτωτική καταστρατήγηση θα φέρει το δείκτη προ των πυλών των 2000 μονάδων.

ΔΤΡ@888,54 μονάδες: Η έντονη αδυναμία να πάρει ανοδικά κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας το όριο των 1000 μονάδων έδωσε λαβές στους πωλητές να κυλήσουν το Τραπεζικό Δείκτη μέσα στη ζώνη των δύο σημαντικών στηρίξεων των 940 και 900 μονάδων. Για τη συνέχεια ενώ διαγραμματικά η επαναφορά του δείκτη άνω των 940 μονάδων με αύξηση στο τζίρο θα μετριάσει τις καθοδικές ορμές η καθοδική διάσπαση των 900 μονάδων θα τις θεριέψει, καθώς θα ξεκλειδώσει το επίπεδο των 830 μονάδων.

ΕΛΠΕ@7,7700 ευρώ: Δεν πρέπει να χαθεί καθοδικά το επίπεδο στήριξης των 7,60 ευρώ καθώς θα δώσει λαβές για τα 7 ευρώ.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ@1,5640 ευρώ: Το πάτημα στα 1,5500 ευρώ  μπορεί να δώσει ανοδικό rebound για τα 1,6200 με 1,6300 ευρώ.

!ΕΛΧΑ@1,5350 ευρώ: Και εδώ η διακράτηση της ισχυρής στήριξης των 1,4800 ευρώ θα δώσει ανοδικούς πόντους για τα 1,6200 με 1,6400 ευρώ.

Apostolos Manthos
Οικονομικός Αναλυτής και «μαθητής» των αγορών από το 1989. Στρατηγική Επενδυτική Διαχείριση χρηματοοικονομικών προϊόντων βασιζόμενη σε διαγραμματικές και αλγοριθμικές ενδείξεις. Μαθηματικός Παν. Πατρών.
logo-trading2day
======

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.Κινούμενοι μέσοι σύγκλισης-απόκλισης (MACD)

MACDΣυνεχίζοντας την επεξήγηση πάνω στον Οδηγό τεχνικής ανάλυση για το Forex, το σημερινό άρθρο ονομάζεται ” Κινούμενοι μέσοι σύγκλισης – απόκλισης (ΜΑCD) “.

Τι είναι όμως ο δείκτης MACD. Ο δείκτης MACD είναι ένας από τους πιο γνωστούς δείκτες καθώς μας δίνει δυνατά σήματα για την τρέχουσα τάση και την δυναμική της.

Ο MACD, σχηματίζεται ουσιαστικά από την διαφορά μεταξύ δύο διαφορετικών περιόδων εκθετικών κινούμενων μέσων (EMA). Τυπικά, μία των 26 μονάδων και μία των 12, για τη σχεδίαση του, από την πρώτη αφαιρείται η δεύτερη. Η απεικόνιση του MACD γίνεται μαζί με άλλο ένα EMA, αυτή τη φορά 9 περιόδων, ο οποίος ονομάζεται και «Γραμμή Ένδειξης» (Signal Line).

Καθώς οι γραμμές διασταυρώνονται, συγκλίνουν ή αποκλίνουν ο δείκτης παράγει τα σήματά του. Οι τιμές του κυμαίνονται πάνω και κάτω από τον κεντρικό οριζόντιο άξονα του μηδέν. Ανάλογα με το πόσο ευμετάβλητο είναι το χρεόγραφο ρυθμίζουμε και τις περιόδους των EMA. Για ένα περισσότερο ευμετάβλητο είναι καλύτερα να χρησιμοποιούμε λιγότερες περιόδους και το αντίστροφο.

Το Ιστόγραμμα MACD σχηματίζεται αφαιρώντας τον 9 περιόδων EMA από τον MACD. Το ιστόγραμμα είναι θετικό όταν ο MACD είναι πάνω από τον ΕΜΑ (9) και αρνητικό όταν είναι από κάτω.

Αποτέλεσμα εικόνας για (MACD)

  • Όπως μαρτυρά το όνομά του, τα σήματα δίνονται κυρίως από Συγκλίσεις και Αποκλίσεις.
  • Το πρώτο «bullish» σήμα δίνεται όταν ο MACD διασταυρωθεί και περάσει πάνω από τον EMA(9).
  • Ουσιαστικά αυτό που γίνεται όταν συμβαίνει το «cross-over», είναι ότι ο EMA (12) κινείται με μεγαλύτερους ρυθμούς από τον EMA (26) δίνοντας μια ανοδική δυναμική.
  • Το ίδιο bullish σήμα δίνεται όταν ο MACD περάσει το κεντρικό σημείο κινούμενος ανοδικά.
  • Φυσικά με το ίδιο σκεπτικό δίνονται και τα «bearish» σήματα ( o ΕΜΑ(9) περνάει πάνω από τον MACD κτλ.).

Ένα άλλο σήμα, δίνεται αυτή τη φορά από την απόκλιση μεταξύ της τάσης του MACD και της τάσης του γραφήματος της τιμής. Αν υπάρχει μια θετική απόκλιση, λαμβάνουμε bullish σήμα, αν υπάρξει αρνητική απόκλιση λαμβάνουμε bearish σήμα, καθώς διαφαίνεται ότι η δυναμική της αγοράς εξασθενεί.

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email
* ,