Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του X.A (16 Μαίου)…

!ΕΛΠΕ@7,7500 ευρώ και -3,55%: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ….

H  άρνηση υπέρβασης του 8,60 έφερε καινούργια υποχώρηση για την μετοχή, η οποία έκλεισε κάτω από τα 7,80 της στήριξης F. O τίτλος βρίσκεται προ των πυλών ενός πλέγματος στηρίξεων αρκετά ισχυρού:

1) Την γραμμή τάσης D
2) Tην S1 στα 7,60€
3) τον εκμο 200 ημ [ 7,60€].

Από αυτό το επίπεδο είναι ιδιαιτέρως πιθανή μια τεχνική αντίδραση με ελάχιστο στόχο τα 7,93 της L, η ενδεχόμενη ανοδική διάσπαση της οποίας θα πιφέρει αγοραστικές διαθέσεις για την μετοχή με στόχο την επαναφορά της προς την  Ε100 στα 8,35 ευρώ και τα 8,60 ευρώ pivot point της περιόδου.

Αντίθετα ιδιαιτέρως αρνητική διαγραμματική εξέλιξη θα είναι η καθοδική διάσπαση του πλέγματος στηρίξεων που αναφέραμε με πρώτο στόχο τα 7,33€ της Κ1 και κατόπιν τα 6,95 € της S1.

http://freeforumstocks.blogspot.gr/2018/05/blog-post_16.html#more

!ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ@799,37 μονάδες: Χάθηκαν οι 808 (εκθετικός ΚΜΟ 500 εβδομάδων και εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων και οι 803 μονάδες (απλός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση και επιστροφή του Δείκτη υψηλότερα των 821 – 826 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπει σε δοκιμασία η ζώνη 797 – 786.

[email protected],37 μονάδες: Αποδείχθηκε ότι ο χρόνος λειτούργησε εις βάρος των αγοραστών και το χθεσινό κλείσιμο χαμηλότερα των 2118 μονάδων, απαιτεί άμεση μείωση “long” θέσεων. Επόμενη στήριξη στην ζώνη 2080 – 2050, ενώ για την μερική ανατροπή της αρνητικής εικόνας απαιτούνται κλεισίματα υψηλότερα των 2160 μονάδων, με ενδιάμεση αντίσταση στις 2141 μονάδες.

!ΔΤΡ@945,95 μονάδες: Χρήζει υπενθύμισης ότι οι 939 μονάδες είναι το τελευταίο “οχυρό” των “buyers”, καθώς από εκεί και χαμηλότερα θα επιδεινωθεί δραματικά η τεχνική εικόνα.

 • Για την ΑΛΦΑ@2,1480 ευρώ και -0,56% το “stop long” εντοπίζεται στα 1,9800 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 2,0300 ευρώ.
 • Σε ημερήσιο “short” συνεχίζει ο τίτλος της ΕΤΕ (-7,59%@0,2920), με το “stop short” να έχει κατέβει στα 0,3160 ευρώ. Η καθοδική διάσπαση των 0,2970 ευρώ, ανοίγει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 0,2780 ευρώ.
 • Για την EΥΡΩΒ (-4,39% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας στα 0,9800), το ημερήσιο “stop long” στα 0,9140 ευρώ,
 • Ενώ η καθοδική διαφυγή της ΠΕΙΡ (-7,59% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας στα 2,9200) χαμηλότερα των 3,0880 ευρώ έδωσε άμεσο σήμα εξόδου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 2,8300 – 2,7700 ευρώ.

!ΕΛΠΕ: Στον απόηχο της εξόδου από τον δείκτη MSCI Small Cap με τον τίτλο να κινείται μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στο χαμηλό ημέρας με ημερήσιες απώλειες 3,73% και μάλιστα λίγες μέρες πριν να υπάρξουν οι αναμενόμενες εξελίξεις για την πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας. Το κλείσιμο χαμηλότερα της στήριξης των 7,8000 ευρώ, επιδεινώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Διαχρονική αξία – δύναμη… ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

!ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,58%@5,1600): Αντίθετα, λόγω επικείμενης εισόδου στον MSCI Small Cap, μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο τίτλος της αν και υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 5,23 ευρώ (+3,16%). Ο εν λόγω τίτλος παραμένει σε ημερήσιο “long” με το “stop” στα 5,02 ευρώ. Ενδιάμεση στήριξη στα 5,07 ευρώ και αμέσως επόμενη στα 4,88 ευρώ. Σημείο – κλειδί η υπέρβαση των 5,36 ευρώ, αν ο τίτλος θέλει να κινηθεί προς το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 6,00 ευρώ.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – Folli [email protected],1500 ευρώ: Ο κατευτελισμός της μετοχής την έχει σπρώξει πάνω στη στήριξη των 6,2000 ευρώ. Η τμήση του τριγωνικού σχηματισμού στα 15,80 μας είχε βάλει σε alert αλλά ποιος περίμενε τέτοια βύθιση. Σημείο κλειδί τα 8,8000€.

_______________
!ΔΕΗ@2,0700: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

http://freeforumstocks.blogspot.gr

Η πτωτική διάσπαση της καθοδικής σφήνας R-R2 ,ταυτόχρονα με την διάσπαση της Κ100 στα 2,4000€ βρήκε στήριξη για λίγες συνεδριάσεις στην Κ200 ( 2,3000€) και τον ακμο 200 ημ.

Το retest στην R2  της σφήνας επιβεβαίωσε την κίνηση και με μεγάλο πτωτικό gap ( 2,2800-2,1780 ) η μετοχή ανέδειξε και στο ταμπλό τη συνεχή πίεση από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.


Η ζώνη G-GA [ 2,0300-2,0800€]  που όπως επισημαίνεται στο γράφημα είναι πολύ  σημαντική, θα μπορούσε να δώσει  μια τεχνική αντίδραση τουλάχιστον μέχρι τα 2,3000 και λίγο πιο πάνω στην R2.Διαφορετικά, άμεση απώλειά της θα βρει πρώτα την D  στα 1,9300 ευρώ και τέλος τα τοπικά χαμηλά της D100 στα 1,7500€ όπου είναι και ο στόχος της διάσπασης της καθοδικής σφήνας.
Αποτροπή του αρνητικού σεναρίου θα υπάρξει ΜΟΝΟ με επιβεβαιωμένη κίνηση >2,4000 καθώς θα επαναδραστηριοποιηθούν αγοραστές και θα λειτουργήσουν και τα κλεισίματα short θέσεων.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
Οι παραδοσιακοί, οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές και οι τεχνικές που ακολουθούν…
….

Οι παραδοσιακοί τεχνικοί αναλυτές αρχικά μελέτησαν τους σχηματισμούς οι οποίοι εμφανίζονται κατ’ επανάληψη στα διαγράμματα και έδωσαν ονόματα όπως π.χ. «Κεφάλι με ώμους», «Σημαία», «Παραλληλόγραμμο», «Τρίγωνο», «Ρόμβος».

 • Οι σχηματισμοί σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ακολουθίας Fibonacci και το “φ” του Πυθαγόρα μπορούν να προβλέψουν με μεγάλες  πιθανότητες την μελλοντική πορεία των τιμών.

Οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών οι οποίες προσεγγίζουν αρκετά την στατιστική ανάλυση των τιμών των μετοχών. Εξαιρετικά παραδείγματα αποτέλεσαν ο J. M. Hurst (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος της NASA) και ο R. N. Elliott.  Ο πρώτος χρησιμοποίησε έξυπνές τεχνικές, όπως Fourier Analysis, για να εντοπίσει αξιοσημείωτα σήματα μέσα στην εμφανώς «θορυβώδη και τυχαία» κίνηση των τιμών.

Τα σύγχρονα και έξυπνα πακέτα λογισμικού της Τεχνικής Ανάλυσης όπως αναφέρει το investor.gr επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει δικούς του δείκτες και συστήματα και να πραγματοποιήσει βελτιστοποίηση αυτών δοκιμάζοντας την κερδοφορία τους στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα. Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:

 • Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης τα οποία είναι επίπεδα τιμών για τα οποία οι πιθανότητες διάσπασής τους είναι μηδαμινές
 • Διασπάσεις, δηλαδή διασπάσεις των επιπέδων στήριξης ή αντίστασης.
 • Γραμμές τάσεων.  Συνήθως χρησιμοποιείται η γραμμή παλινδρόμησης η οποία προβλέπει τις μελλοντικές τιμές βασισμένη στις τιμές του παρελθόντος.
 • Διάσπαση γραμμής τάσης.
 • Διάσπαση των λωρίδων Bollinger οι οποίες αποτελούν ένα εύρος τιμών βάση της τυπικής απόκλισης. Το συγκεκριμένο σύστημα λόγω του ότι στηρίζεται καθαρά στη στατιστική, θεωρείται από τα κορυφαία.
 • ΚMO είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο στην Τ.A όπως και στο forecasting υιοθετώντας όλα τα μοντέλα που υπάρχουν: Aπλός, εκθετικός, σταθμικός, μεταβλητός, τριγωνικός κ.τ.λ.
 • Ορμή.
 • Μαθηματικά μοντέλα μέτρησης της ταχύτητας μεταβολής της τιμής σε ανοδική ή καθοδική πορεία.

Έχει παρατηρηθεί πως την καλύτερη απόδοση την έχουν τα στατιστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται στην μεταβλητότητα της τιμής και όχι στην ίδια την τιμή. Εξάλλου είναι αποδεκτό πλέον, μετά από έρευνες, πως ενώ η ίδια η τιμή δεν είναι προβλέψιμη, η μεταβλητότητα είναι.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των οπαδών των δύο πλευρών, για τους επενδυτές που θέλουν να πραγματοποιούν επενδύσεις με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο αλλά και μεγάλη ταχύτητα και τα δύο είδη αναλύσεων είναι απαραίτητα, αφού στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο.

Print Friendly, PDF & Email
* ,