Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (13 Ιουνίου 2018)

X.A – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ FF: H τάση δύσκολα αλλάζει στην λήξη…

Πλησιάζουμε στην λήξη, με τις αρκούδες να έχουν το πάνω χέρι τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, μιας και η τάση δύσκολα αλλάζει στην λήξη.

 • Το 771 είναι κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στο μεγάλο MAKE OR BREAK του 790. Στηρίξεις έχουμε στο 756-761 (@762,43 μονάδες χθες και στο +0,46% με υψηλό 769,11 μονάδες και +1,34%)
 • Η Πειραιώς@2,8520 ευρώ (υψηλό της χθες στα 2,9600 και +4,6%) δοκιμάζει το ημερήσιο στοπ στα 2,9450 ευρώ…
γδ60.png

____________

ΕΤΕ@0,26000 ευρώ στο -0,38% (ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ): H πιο αδύναμη το κλάδου πλησιάζει και πάλι την ζώνη των χαμηλών της. (ΥΨ-ΧΑΜ. 2018 στα 0,3550 και 0,2520 ευρώ). Χθεσινή διακύμανση 3,68% (+2,84% και -0,84%).

__________________

Apostolos Manthos‏ – ΓΔ @762,43 μονάδες

Apostolos Manthos‏ -ΔΤΡ@851,86 μονάδες 

Ο Τραπεζικός Δείκτης πρέπει να κρατήσει αποστάσεις από τις 830 μονάδες, καθώς εαν πάει πρός τα εκεί τότε θα εκτονωθεί έντονα καθοδικά..

 __________

Η τάση στο ημερήσιο είναι και πάλι ανοδική μετά την υπέρβαση των 18,9000 ευρώ και ο μεγάλος ΩΚΩ  του οποίου ο στόχος προσεγγίστηκε έως και στη μισή διαδρομή είναι πρακτικά απενεργοποιημένος όπως και ο σχηματισμός διπλής κορυφής είναι απενεργοποιημένοι πάνω από τα 18,5600 και 18,0000 ευρώ αντίστοιχα. Η τάση στο εβομαδιαίο αλλάζει στα 19,9500 ευρώ, λίγο πιο πάνω από το πλησιέστερο πτωτικό gap στα 19,7000 ευρώ.

[email protected],9550 ευρώ

 • ΧΑΜΗΛΟ – ΥΨΗΛΟ 2018: 2,9100 με 4,0000 ευρώ και -11,36% (ΤΙΜΗ 31.12.2017 στα 3,3300 ευρώ με τον μέσο όρο της στα 3,5100 ευρώ).

Οι αποκλίσεις που βλέπουμε στο ημερήσιο διάγραμμα επιτρέπουν ελπίδες να ανακοπεί η πτωτική πορεία των τιμών προς την περιοχή των 2,8000 ευρώ, ενώ το 3ο κύμα της πτώσης έχει σχεδόν φθάσει το 123,6% του 1ου.

___________

ΟΤΕ@10,3500 ευρώ: ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Η μετοχή κινείται σε πλαγιοανοδικό κανάλι Α-Α1 τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Μετα τα υψηλά της προτελευταίας εβδομάδας του Ιανουαρίου ( 12,8100€) ξεκίνησε διορθωτική πορεία και μετά από μια μικρή αντίδραση ανακούφισης, προσέγγισε την κάτω πλευρά του καναλιού,καθώς και τον εκμο 100 εβδ.

Πρόκειται για ενα επίπεδο ισχυρής στήριξης που μπορεί να δώσει αντίδραση ενεργοποιώντας δυνατούς αγοραστές και “μεγάλα χέρια”. Απαραίτητη προϋπόθεση η υπέρβαση της D1 [ 10,6500€] , για την επίτευξη του ελάχιστου στόχου μέχρι την πλαγιοκαθοδική περιοριστική F100 αλλά και την ζώνη 11,4000-11,6500.

Στο αρνητικό σενάριο, η καθοδική διάσπαση του καναλιού θα επιφέρει μεγάλες πιέσεις από τους πωλητές, με πρώτη στήριξη την ζώνη S ( 9,9700-9,7600) και κατόπιν την Ε στα 9,4700 ευρώ. Επικρατέστερο το θετικό σενάριο πάντως με τις δεδομένες συνθήκες, καθώς  ενεργοποίηση του αρνητικού σεναρίου, θα προεξοφλήσει γενικότερα αρνητικά γεγονότα για το ελληνικό χρηματιστήριο.

http://freeforumstocks.blogspot.com/

_____________________

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

 • Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)

forexΣήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάλυση γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns).

Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Τεχνική Ανάλυση.

 1. Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα

Οι επικριτές της Τεχνικής Ανάλυσης ισχυρίζονται ότι είναι ασαφής και ανυπόστατη επειδή αγνοεί εντελώς τα θεμελιώδη μεγέθη. Η απάντηση των τεχνικών αναλυτών είναι ότι η τιμή και η πορεία ενός τίτλου ( ή ενός προϊόντος, νομίσματος κτλ) ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα.

«Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.

 1. Η τιμή κινείται με τάσεις

Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι μόλις μια τάση αναγνωριστεί και εδραιωθεί, έκτοτε θεωρείται πολύ πιο πιθανό η τιμή να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

 1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αρκετά στέρεα βάση, στηριζόμενος στην ανθρώπινη ψυχολογία και την παραδοχή ότι οι επενδυτές αντιδρούν πάντα με παρόμοιο τρόπο όταν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν για επαναλαμβανόμενα μοτίβα (patterns) και τα μελετάνε ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιχτών της αγοράς όταν αυτά ξαναεμφανιστούν.

Τί είναι ένα γράφημα (chart);

Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη.

 • Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια.
 • Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον.
 • Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.

Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος.

Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη.

Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα.

Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).

Η σημασία της επιλογής του χρονικού ορίζοντα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).

Τα είδη των γραφημάτων:

Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:

Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.

Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.

Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis

Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email
* ,