Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του ελληνικού χρημαστιστηρίου (25/04)

!ΔΕΗ+1,57%@2,8440 ευρώ: Να σημειωθεί η αισθητή υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας των 2,9200 ευρώ (+4,29%), ενώ στα 2,9400 ευρώ είναι το “make or break” για τον τίτλο. Ανοδική διαφυγή θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τα 3,06 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 2,50 ευρώ.

!COCA COLA [email protected],4400 ευρώ και +0,85%: Το ημερήσιο “stop long” στα 27,0000 ευρώ, ενώ έχει ισχυροποιηθεί σημαντικά η ζώνη αντίστασης στα 30,4500 – 30,8700 ευρώ.

!ΣΑΡΑΝΤΗΣ@14,6500 ευρώ και +4,64%: Μετά από δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, επέστρεψαν οι αγοραστές με τον τίτλο να κινείται χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, ενώ ολοκλήρωσε και την συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας, με ένα ανεπανάληπτο FAKE SHOW!!! Το ημερήσιο “stop long” στα 13,9500 ευρώ, ενώ παραμένει ζητούμενο η ανοδική διαφυγή υψηλότερα από την ισχυροποιημένη αντίσταση των 14,7000 – 15,0000 ευρώ.

[email protected],5400 ευρώ και -2,71%: Μόνιμα στο ΜΕΙΟΝ ο τίτλος, συμπληρώνοντας και δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Το κλίμα επιδείνωσαν οι χθεσινές εκτιμήσεις της IBG, για μη διανομή μερίσματος χρήσης 2017 (η ΑΧΕ δεν αποκλείει κάποια επιστροφή κεφαλαίου), ενώ η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα αύριο 26 Απριλίου, μετά το κλείσιμο της Αγοράς.

Σε περίπτωση συνέχισης της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, οι επόμενες στηρίξεις στα 16,2800 (ημερήσιο “stop long”) – 16,2200 και 15,9000 – 15,7000 ευρώ.

!FTSE25: 2150 VS 2190 @2161 τώρα…

ΤΙΤΚ@21,4000 ευρώ και -1,38%: Χωρίς να έλθει ξανά σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή που συμπλήρωσε και τρίτο σερί ΠΛΗΝ. Αρνητική ένδειξη το κλείσιμο χαμηλότερα των 21,50 ευρώ, με το ημερήσιο “stop long” να έχει ανέβει στα 20,10 ευρώ.

!ΜΟΗ@19,0400 ευρώ και +0,21%: Με 4η σερί ανοδική συνεδρίαση- έστω οριακά – επιτυγχάνοντας 2ο κλείσιμο υψηλότερα των 19,0000 ευρώ. Παραμένει σε ημερήσιο “long” όσο εξασφαλίζει κλεισίματα υψηλότερα των 18,2200 ευρώ, ενώ η παραμονή υψηλότερα των 19,0000 ευρώ, βάζει σαν επόμενους στόχους τις αντιστάσεις στα 19,4000 και 19,7000 ευρώ.

!ΕΛΠΕ@8,5400 και +0,47%: Διατηρεί την επαφή του με τα πρόσφατα υψηλά ο τίτλος, με τους αγοραστές να επιστρέφουν. Για την μετοχή, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στα 8,6000 ευρώ. Το ημερήσιο “stop long” στα 7,9500 ευρώ.

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Αν οι πωλητές δείξουν ότι επιμένουν θα ήταν θετική ένδειξη αν αντέξει η στήριξη των 2,0500 ευρώ για την ΑΛΦΑ -0,76%@2,0900, των 0,3050 ευρώ για την Εθνική(-1,06%@0,3166), των 0,9300 ευρώ (χθεσινό κλείσιμο) για την Eurobank (-2,92%) και των 3,1000 ευρώ για την Πειραιώς (-2,32%@3,1200 ευρώ).

 

!ΟΤΕ (-0,34%@11,6000 ευρώ): Το “stop long” στα 9,9600 ευρώ, με ενδιάμεση στήριξη στα 10,5000 ευρώ. Αν επιστρέψουν δριμύτεροι οι αγοραστές, παραμένει ο μακρινός στόχος των 13,5000 ευρώ.

!ΒΙΟΧΑΛΚΟ +0,55% στα 3,6600 ευρώ… ‘Εχει τμήσει ανοδικά τη βραχυχρόνια καθοδική γραμμή τάσης στα 3,5000€ και δίνει πόντους για την περιοχή αντίστασης των 3,7400 ευρώ.

Pivots για τις 25.04.2018

Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Apostolos Manthos

Αλουμίνιο… Πιθανός βραχυχρόνιος ανοδικός στροφέας… ΜΥΤΙΛ

Retweeted

futures up 15. Can active bulls take the ball back? Levels

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Σχηματισμός Τρίγωνα (Triangles Pattern)

 

Triangles PatternΜετά τον Σχηματισμό Σφήνα, σήμερα θα ασχοληθούμε με τον Σχηματισμό Τρίγωνα.

Πρόκειται για ένα ακόμα σχηματισμό που το όνομά του λέει πολλά από μόνο του. Το τρίγωνο σχηματίζεται όταν συγκλίνουν δύο γραμμές τάσης.

Ανάλογα με τις γραμμές αυτές έχουμε τρία είδη τριγωνικών σχηματισμών Συμμετρικό, Ανοδικό, Καθοδικό.

Συμμετρικός Τριγωνικός (Symmetric Triangle), ονομάζεται όταν ο σχηματισμός του συμβαίνει από τη σύγκλιση μιας πτωτικής γραμμής αντίστασης και μιας ανοδικής γραμμής στήριξης με παρόμοιες κλίσεις. Ο σχηματισμός αυτός συνήθως θεωρείται σχηματισμός συνέχισης της τάσης. Η πορεία της τιμής διαγράφεται εντός των ορίων του τριγώνου, και οι διακυμάνσεις συνεχώς εξασθενούν έως ότου φτάσει την κορυφή της σύγκλισης, όπου και συμβαίνει η διάσπαση συνήθως συνεχίζοντας την προηγούμενη τάση (αν ήταν ανοδική τότε η διάσπαση θα γίνει με κίνηση προς τα πάνω και αν ήταν καθοδική το αντίθετο).

Ο σχηματισμός αυτός, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της μάχης μεταξύ αγοραστών και πωλητών. Η αντιπαράθεση στην αρχή του σχηματισμού είναι πολύ εντονότερη, ενώ όσο περνάει ο καιρός και ξεκαθαρίζει η κατάσταση οι δυνάμεις φαίνεται να ισορροπούν και οι διακυμάνσεις να είναι ολοένα και μικρότερες έως ότου η περίοδος εμπέδωσης τελειώσει και σηματοδοτηθεί τελικά μια ξεκάθαρη πορεία.

Ανοδικός Τριγωνικός (Ascending Triangle), ονομάζεται όταν το τρίγωνο σχηματίζεται από την σύγκλιση μιας ανοδικής γραμμής υποστήριξης (δηλαδή συνεχώς υψηλότερα χαμηλά) και μιας οριζόντιας γραμμής αντίστασης. Ο σχηματισμός αυτός θεωρείται ανοδικός, δηλαδή μετά το σημείο της σύγκλισης αναμένεται ανοδική συνέχιση της τάσης. Την ολοκλήρωση του σχηματισμού σηματοδοτεί η διάσπαση της γραμμής αντίστασης, όπου ταυτόχρονα είναι και το σημείο εισόδου (long θέσης).

Η τιμή κινείται και σ’ αυτήν την περίπτωση εντός των ορίων του τριγώνου. Συνήθως την αρχική ανοδική κίνηση που σταματάει στην γραμμή αντίστασης, ακολουθεί η αποκομιδή κερδών οδηγώντας την τιμή σε νέο χαμηλό. Ύστερα τα ηνία παίρνουν οι αγοραστές σε μια δεύτερη προσπάθεια να διασπάσουν το επίπεδο αντίστασης η οποία αποτυγχάνει επίσης. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της οποίας η δύναμη των πωλητών εξασθενεί και νέοι αγοραστές μπαίνουν στην αγορά καταλήγοντας στην διάσπαση της αντίστασης και ανοίγοντας το δρόμο για νέα ανοδική πορεία.

Καθοδικό Τριγωνικός Σχηματισμός (Descending Triangle Pattern): Ο καθοδικός τριγωνικός έχει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τον ανοδικό δίνοντας στους αναλυτές αρνητικά σήματα για επικείμενη πτωτική πορεία μετά την σύγκλιση των γραμμών που σχηματίζουν το τρίγωνο (μία επίπεδη γραμμή του επιπέδου υποστήριξης και μία φθίνουσα γραμμή αντίστασης που σχηματίζεται από αλλεπάλληλα χαμηλότερα υψηλά). Σε αυτή την περίπτωση, είναι οι αγοραστές αυτοί που αποχωρούν από την αγορά, αφήνοντας τους πωλητές να την παρασύρουν προς τα κάτω.

Σημαίες και Σημαιάκια (Flags and Pennants): Αποτελούν και οι δύο σχηματισμούς συνέχισης τάσης και ουσιαστικά πρόκειται για τους ίδιους σχηματισμούς, με μικρές διαφοροποιήσεις κατά την διάρκεια της περιόδου εμπέδωσης/εδραίωσης. Οι σχηματισμοί εμφανίζονται μετά από μια έντονη ανοδική ή πτωτική κίνηση και ακολουθείται  από μια πλάγια-πτωτική ή πλάγια-ανοδική κίνηση.

Η σημαία

Ο σχηματισμός αποτελείται από τον πόλο της σημαίας, ο οποίος σχηματίζεται συνήθως από μια απότομη ανοδική κίνηση και από το κύριο σώμα της σημαίας, το οποίο σχηματίζεται από τις δύο παράλληλες (όχι πάντα) γραμμές στήριξης και αντίστασης. Η κλίση της σημαίας τις περισσότερες φορές είναι αντίθετη από αυτή του πόλου της σημαίας ( σε περίπτωση που η κίνηση που σχημάτισε το πόλο ήταν ανοδική, η κλίση της σημαίας θα είναι προς τα κάτω).

Η τιμή κινείται στα όρια του πτωτικού καναλιού που σχηματίζουν οι δύο γραμμές, έως ότου τελικά διασπαστεί η γραμμή αντίστασης ολοκληρώνοντας το σχηματισμό. Αυτό μας δίνει και το σημείο εισόδου μιας long θέσης.

Το σημαιάκι

Έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη σημαία, με μόνη διαφορά το σχηματισμο του σώματος. Το σώμα της σημαίας είναι τριγωνικό και προσομοιάζει με αυτό του Συμμετρικού Τριγώνου έχοντας τα ίδια χαρακτηριστικά και σημεία εισόδου.

Δύο σημαντικές παρατηρήσεις πάνω σε αυτούς τους σχηματισμούς είναι ότι πρώτον: Μια απότομη/έντονη κίνηση πρέπει να προηγείται της σημαίας. Δεύτερον: Ο σχηματισμός του σώματος της σημαίας είναι αρκετά συντομότερος όταν εμφανίζεται σε πτωτική τάση.

Αλέξιος Μπαλής

 

Print Friendly, PDF & Email
* ,