Eπισημάνσεις και σχόλια για τους traders του ελληνικού χρηματιστηρίου (11 Ιουνίου 2018)

HΛIAΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ: Εβδομάδα με μικρές απώλειες σε f25 και ΓΔ και προσπάθεια σταθεροποίησης στα επίπεδα. Ο τραπεζικός με απώλειες λίγο κάτω από το 3%. Τα στοπ έχουν κατέβει πλέον σε πολύ κοντινά επίπεδα 790 και 2080 αντίστοιχα σε ΓΔ και f25.

To 10ετές παραμένει πάνω από το 400 χωρίς να έχουμε στην παρούσα σημαντικότερη αποκλιμάκωση. Η αγορά με πολύ χαμηλούς τζίρους περιμένοντας νέα από κάπου μιας και δεν έχουμε εξελίξεις με το χρέος ενώ ακόμα δεν έχουμε εκταμίευση της υπό δόσης μιας και
περιμένουμε την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό
τομέα.

Το σκοπιανό συνεχίζει να είναι στο επίκεντρο χωρίς να έχουμε κάποια νέα δεδομένα ενώ
η Τουρκία συνεχίζει να συντηρεί το ενδιαφέρον με εμπρηστικές δηλώσεις λίγο πριν τις
εκλογές.

Στα στατιστικά ο ΓΔ βρίσκεται και πάλι με απώλειες 3,65% από αρχές έτους , ο f25 με
απώλειες 2,67%, ο ΔΤΡ με απώλειες 1,96% και ο ftsem με κέρδη 2,31% μπαίνοντας και
πάλι μπροστάρης σε απόδοση.

Οι επιλογές μας τέλος με κέρδη 1,90% υπέραποδίδοντας του ΓΔ κατά 5,55%. Το ΚΡΙ ΚΡΙ συνεχίζει να είναι πρωταθλητής με κέρδη 34% με το ΚΟΥΕΣ 23% και το ΓΕΚΤΕΡΝΑ να ακολουθεί με 17%. Το κουβάρι του FOLLIE FOLLIE μόλις αρχίζει να ξετυλίγεται έχοντας δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην αγορά.

Στους επιμέρους τίτλους ο ΟΤΕ κάνει προσπάθεια να αντιδράσει από το πολύ σημαντικό επίπεδο του 10 με το στοπ στο 10,70. Η ΔΕΗ αντίστοιχα περιμένει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις λιγνιτικές με το επίπεδο κάτω από το 2 να κάνει προσπάθεια να συντηρηθεί ενώ χρειάζεται κατοχύρωση του 2,20 για αγοραστικό σήμα. Πολύ κοντινή είσοδο έχουμε για τον τίτλο του ΟΠΑΠ στο 9,75.

Η αγορά χρειάζεται σε πρώτη φάση επαναφορά πάνω από τις 800 μονάδες αν θέλει να
αποκτήσει και πάλι κάποιο ανοδικό momentum κάνοντας προσπάθεια να συντηρήσει το
επίπεδου του 767. Ένα νέο από το θέμα χρέος μπορεί να κάνει την διαφορά μιας και
αργά ή γρήγορα θα ξεκαθαρίσει η συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ.

______________________

EUR/USD_spot
Daily position SHORT
stop 12413

Το 11890 είναι κοντινή σημαντική αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει συνέχιση στο 120 ή στο 12120. Το 11737 κοντινή στήριξη που θέλει προσοχή και που κατοχύρωση μπορεί να μας πληρώσει το 11620

S&P 500_spot
Daily chart & Comments
S&P 500_spot
Daily position long
stop 2677

Το 2800 προ των πυλών και πάλι επίπεδο που θέλει βραχυπρόθεσμα την προσοχή μας. Μόνο κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 2843. Το 2736 κοντινή στήριξη με επόμενη το 2720.
Το στοπ μας στο 2677

Η.ΖΑΧ.

__________________

TO ΛΥΣΑΡΙ του Απόστολου Μάνθου

PIVOT POINTS DAILY 11/06//2018

______________

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης ήταν αναμενόμενο να μην φθάσει καν στα όρια των 800 μονάδων εξαντλώντας την δυναμική της διόρθωσης στις 790 μονάδες αφού η συναλλακτική δραστηριότητα κάθε άλλο παρά υποστηρικτική για την ανοδική τάση ήταν.

 • Το ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη είναι να μην χάσει τις 757 μονάδες αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ακυρώσει όλη άνοδο που έχει προηγηθεί από τις 735 μονάδες και θα αυξήσει πλέον τις πιθανότητες για μια ισχυρότερη διόρθωση προς τις 700 μονάδες.
 • Το εύθραυστο σήμα αγοράς του MACD είναι σε ισχύ μετά την συνεδρίαση της Τετάρτης χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από άλλα ποιοτικά δεδομένα που θα έδιναν πιο ενθαρρυντικές ενδείξεις για μια ισχυρότερη θετική αντιστροφή της τάσης.
 • Προς το παρόν η εικόνα του διαγράμματος υπαγορεύει αναμονή με κόστος 15 μονάδων από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς οι ταλαντωτές έχουν απομακρυνθεί από τις υποτιμημένες ζώνες και βρίσκονται σε ισορροπία σε σχέση με τις ακραίες τιμές τους.

_______________

AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Λαβωμένος από τις «γκρίζες» εξελίξεις ο Γενικός Δείκτης

Δείχνει να χάνει τη κάτω ζώνη της μεσομακροπρόθεσμης ανοδικής κίνησης, που τον χαρακτήριζε από τις αρχές του 2016, με τη τελευταία μάλιστα προσπάθεια επαναπόκτησης να σκαλώνει με σχετική ευκολία, λόγω και της συναλλακτικής λειψυδρίας, λίγο κάτω από τις 794 μονάδες.

ΧΑ: Η συναλλακτική λειψυδρία έβαλε φρένο στην άνοδο

 • Εάν τώρα στις επόμενες συνεδριάσεις  ο Γενικός Δείκτης δηλώσει την ίδια αδυναμία κίνησης προς την περιοχή των 800 μονάδων τότε είναι πολύ πιθανό να έχουμε γυρίσει σελίδα
 • Και να βαδίζουμε διαγραμματικά σε μια μεσοπρόθεσμη πλαγιοκαθοδική πορεία με άνω όριο την προαναφερόμενη ζώνη, στις 835 με 820 μονάδες και κάτω όριο τη σημαντική στήριξη των 660 μονάδων.
 • Αυτό το σκηνικό για να αλλάξει θα χρειαστεί ένα ισχυρό θετικό πολιτικό ή οικονομικό σοκ κάτι που προς το παρόν δεν διακρίνεται στους επόμενους μήνες.

FTSE_25__08062018.png

FTSE25: 

Η αποτυχία ανοδικής διαπερατότητας του επιπέδου αντίστασης των 2060 με 2070 μονάδων έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες  για την εκδήλωση ενός επικίνδυνου  πισωγυρίσματος  προς τη γνωστή ζώνη στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων. Επιβεβαιωμένη πτωτική τμήση της εν λόγω περιοχής θα δώσει πόντους στο σενάριο διαγραμματικής κατεύθυνσης προς τη ζώνη στήριξης των 1955 με 1930 μονάδων.

DTR_08062018.png

ΔΤΡ:

Αποτελούσε τη κινητήριο δύναμη της τελευταίας ανόδου της αγοράς αλλά έμεινε από καύσιμα λίγο πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων αφήνοντας έτσι σε απόσταση το πλάνο συνέχειας προς τις 940 μονάδες.

Η αδυναμία συνέχισης έχει επιφέρει  βραχυχρόνιο άδειασμα στους “Buyers” αποτυπώνοντας στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη μια  γρήγορη κατωφερή κίνηση προς το πρώτο σημείο στήριξης των 830 μονάδων. Περιοχή, όπου εάν δε σταματήσει την εν εξελίξει πτώση θα τον αφήσει να καταγράψει τιμές  χαμηλότερα των 800 μονάδων.

________________

MYTIΛ@9,3000 ευρώ: ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ…

Μετά την διπλή κορυφή ( Φεβρουαρίου- Μαρτίου), ο στόχος της επιτεύχθηκε και η μετοχή αντέδρασε από την ισχυρή στήριξη της W [8,62 €], όταν και κατέγραψε τα τοπικά υψηλά της ( 19/4 – 10,76 ευρώ).

Το πέρας της επόμενης διόρθωσης δημιούργησε την γραμμή τάσης X30, απ όπου η μετοχή αντέδρασε υπερβαίνοντας την ζώνη G [ 9.19-9.38]  και προετοιμάζοντας κίνηση κατ ελάχιστον προς την E στα 9,90, διαμέσου και της αντίστασης Ε1  στα 9,67 ευρώ.

Τα 10,20 ευρώ είναι το ορόσημο αυτής της πιθανής κίνησης καθώς η υπερκέραση τους θα σηματοδοτήσει μια ιδιαίτερα δυναμική κίνηση για την μετοχή. Αρνητικό σενάριο θα εξελιχθεί με την ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση της Χ30 αλλα και των 9,20 ευρώ, με στόχο την επαναφορά προς τα χαμηλά της περιόδου στα 8,60 ευρώ.

Προηγούμενη ανάλυση μας εδώ : http://freeforumstocks.blogspot.com/2018/03/blog-post_23.html#more όπου και “είδαμε ” το επίπεδο των 8,60 ευρώ.

_________________

ΚΛΙΚ

www.mikrometoxos.gr/ap-manthos-katischnos-o-tziros-prokalei-amfivolies-kinisis-stoys-energoys-ependytes/

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

 • Ανάλυση Γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns)

forexΣήμερα θα ασχοληθούμε με την ανάλυση γραφημάτων και Σχηματισμών (Μοτίβων) (Charts and Patterns).

Πριν ξεκινήσουμε, αξίζει να επαναλάβουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η Τεχνική Ανάλυση.

 1. Η αγορά προεξοφλεί τα πάντα

Οι επικριτές της Τεχνικής Ανάλυσης ισχυρίζονται ότι είναι ασαφής και ανυπόστατη επειδή αγνοεί εντελώς τα θεμελιώδη μεγέθη. Η απάντηση των τεχνικών αναλυτών είναι ότι η τιμή και η πορεία ενός τίτλου ( ή ενός προϊόντος, νομίσματος κτλ) ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζονται για να αποκτηθεί μια πλήρης εικόνα.

«Η τιμή αντανακλά τα πάντα» λένε, συμπεριλαμβάνοντας την ψυχολογία των επενδυτών, τα θεμελιώδη μεγέθη μέχρι και οποιοδήποτε εξωτερικό ή πρόσθετο παράγοντα, εξαλείφοντας έτσι παντελώς την ανάγκη για θεμελιώδη ανάλυση.

 1. Η τιμή κινείται με τάσεις

Οι τεχνικοί αναλυτές θεωρούν ότι μόλις μια τάση αναγνωριστεί και εδραιωθεί, έκτοτε θεωρείται πολύ πιο πιθανό η τιμή να συνεχίσει να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.

 1. Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Ο ισχυρισμός αυτός έχει αρκετά στέρεα βάση, στηριζόμενος στην ανθρώπινη ψυχολογία και την παραδοχή ότι οι επενδυτές αντιδρούν πάντα με παρόμοιο τρόπο όταν αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, οι τεχνικοί αναλυτές ψάχνουν για επαναλαμβανόμενα μοτίβα (patterns) και τα μελετάνε ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές αντιδράσεις των παιχτών της αγοράς όταν αυτά ξαναεμφανιστούν.

Τί είναι ένα γράφημα (chart);

Γράφημα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια γραφική απεικόνιση μια σειράς τιμών σε ένα δεδομένο χρονικό διάστημα. Όλοι μας έχουμε αντικρίσει πολλές φορές γραφήματα παντός τύπου, από γραφήματα που περιγράφουν την τιμή ενός προϊόντος μέχρι γραφήματα για τις επιδόσεις ενός αυτοκινήτου. Υπάρχουν βέβαια πολλοί καλοί και βάσιμοι λόγοι που η χρήση γραφημάτων είναι τόσο διαδεδομένη.

 • Τα γραφήματα είναι ευανάγνωστα, εύχρηστα και μπορεί κανείς να αντλήσει πολλές πληροφορίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Κοιτάζοντας το γράφημα της τιμής μιας εταιρείας την περασμένη δεκαετία ακόμα και ένας που δεν έχει καμία σχέση με το χρηματιστήριο θα καταλάβει αν αυτή η εταιρεία τα πήγε καλά ή άσχημα τα περασμένα χρόνια.
 • Συνάμα ο αναγνώστης μπορεί εύκολα να καταλάβει αν η μετοχή της εταιρείας είχε έντονες διακυμάνσεις απότομες αυξομειώσεις και να ξεκινήσει αμέσως τις πρώτες προβλέψεις/εικασίες για το μέλλον.
 • Φυσικά, η παραπάνω ανάλυση είναι εντελώς επιδερμική και σκοπό είχε να αναφερθεί στα προφανή οφέλη της μελέτης των γραφημάτων.

Τα περισσότερα διαγράμματα που απεικονίζουν πορεία μετοχών ή ισοτιμιών (κτλ) χρησιμοποιούν τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου για τον σχηματισμό του γραφήματος.

Ο κάθετος άξονας το γραφήματος (YY’) αναπαριστά τις τιμές του υποκείμενου τίτλου ενώ ο οριζόντιος (ΧΧ’) την χρονική ανέλιξη.

Το χρονικό διάστημα που αναπαρίσταται ποικίλει, μπορούμε να επιλέξουμε να μελετήσουμε την πορεία της τιμής από δεκαετίες πριν, μέχρι δευτερόλεπτα.

Ο χρονικός ορίζοντας της ανάλυσής μας εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις μας και την στρατηγική που εφαρμόζουμε (π.χ. Trend Trading vs Day Trading).

Η σημασία της επιλογής του χρονικού ορίζοντα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε Ημερήσια, Ωριαία, Ετήσια διαγράμματα κοκ. Όσο πιο μικρής συχνότητας είναι τα γραφήματα τόσο πιο αναλυτικά. Κάθε σημείο του γραφήματος μπορεί να αντιπροσωπεύει τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, Υψηλότερης περιόδου, ή Χαμηλότερης περιόδου, ανάλογα με το είδος του γραφήματος που θα επιλέξουμε (Candle Chart vs Bar Charts κτλ).

Τα είδη των γραφημάτων:

Το είδος του γραφήματος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που επιθυμείτε να λαμβάνετε και το επίπεδο της εξοικείωσης σας με την τεχνική ανάλυση. Τα πιο συνηθισμένα και εύχρηστα είδη γραφημάτων που θα συναντήσετε είναι τα εξής:

Απλό Γραμικό (Line Chart): Αποτελεί το πιο απλοϊκό και βασικό τύπο γραφήματος, καθώς σχηματίζεται συνδέοντας τις τιμές κλεισίματος κάθε περιόδου. Παρουσιάζει τις απαραίτητες πληροφορίες για να σχηματιστεί η εικόνα του τίτλου με απλό και ευδιάκριτο τρόπο. Η τιμή κλεισίματος θεωρείται πιο σημαντική από αυτές του ανοίγματος ή των μέγιστων/ελάχιστων μιας περιόδου.

Γράφημα με Μπάρες (Bar Chart): Αποτελεί επέκταση του απλού γραμμικού γραφήματος προσθέτοντας περισσότερα χαρακτηριστικά σημεία, όπως αυτά του ανοίγματος και του μέγιστου/ελάχιστου. Το ύψος της γραμμής αντιπροσωπεύει το εύρος μεταξύ μέγιστου και ελάχιστου της περιόδου, η αριστερή εξοχή την τιμή ανοίγματος, ενώ η δεξιά την τιμή κλεισίματος. Αν η αριστερή εξοχή είναι χαμηλότερα από την δεξιά τότε η μπάρα θα παρουσιάζεται «γεμισμένη» (μαυρισμένη) χαρακτηρίζοντας το χρονικό διάστημα ώς θετικό/ανοδικό δηλαδή ο τίτλος ανατιμήθηκε.

Ιαπωνικές Ράβδοι (Candlesticks Chart): Οι Ιάπωνες ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν Τεχνική Ανάλυση για την διαπραγμάτευση ρυζιού το 17ο αιώνα. Μεγάλη θεωρείται η προσφορά του μεγαλέμπορα ρυζιού Χόμα (Homma) από την πόλη Σακάτα, του οποίου οι ιδέες και οι πρακτικές θεωρείται ότι αναδιατυπώθηκαν και ανασκευάστηκαν αρκετές φορές οδηγώντας στην σημερινή μορφή των ράβδων.

Ύστερα από την ήσσονος σημασίας ιστορική αναδρομή, σημειώνουμε ότι οι Ιαπωνικές Ράβδοι δε διαφέρουν σημαντικά από το Bar Chart παρά μόνο στο τρόπο απεικόνισης των πληροφοριών. Λαμβάνουμε λοιπόν, τις ίδιες πληροφορίες, τιμή ανοίγματος, κλεισίματος, υψηλό/χαμηλό περιόδου, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα.

Αναλυτικότερα για τις Ιαπωνικές ράβδους και τα ιδιαίτερα γνωρίσματα αλλά και στρατηγικές διαβάστε: Technical Analysis

Υπάρχει ακόμα ένα είδος γραφήματος το οποίο όμως θεωρείται απαρχαιωμένο και δεν χρησιμοποιείται από τους περισσότερους αναλυτές. Ο λόγος για το επονομαζόμενο «Point and Figure Chart» στο οποίο όμως δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω καθώς δεν περιέχει παραπάνω πληροφορίες αλλά είναι και πιο δυσανάγνωστο από τα παραπάνω.

Αλέξιος Μπαλής

Print Friendly, PDF & Email