Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του X.A (15 Μαϊου 2020)

GREEK FINANCE FORUM

 • ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Πάλι καλά: Πάλι καλά! Εμείς αυτό θα πούμε για τη χθεσινή συνεδρίαση του Χ.Α., με το ΓΔ να κρατάει (588,12 μονάδες, -0,46%), ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη το χθεσινό χάλι των αγορών. Βέβαια όλα αυτά συμβαίνουν μετά το προχθεσινό ξεπούλημα, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έκλεισαν χθες με νέα μεγάλη πτώση στο -3,84%, μετά φυσικά το προχθεσινό -10% και με τις ΑΛΦΑ, Eurobank να βρίσκονται σε νέα ιστορικά χαμηλά, κάτι ομολογουμένως εντυπωσιακό.

 • Η συνέχεια στο ταμπλό, αν και θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τα δεδομένα όπως είναι αυτή τη στιγμή, το καλύτερο που έχει να κάνει το Χ.Α. είναι να μην πέσει, αφού θα μας έκανε εντύπωση σε αυτή τη φάση και μετά την τελευταία ειδησεογραφία, το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα μέχρι τέλη Μαΐου-
 • Και για να το προχωρήσουμε παρακάτω δεν γίναμε ξαφνικά τόσο απαισιόδοξοι για τη χώρα και το Χ.Α. Αλλά είναι αλήθεια πως οι αλλαγές στους δείκτες MSCI στο βαθμό που γίνονται ήταν μια τρομερά αρνητική εξέλιξη βραχυπρόθεσμα, με τον όγκο των πωλήσεων που να είναι να βγούν, να είναι πραγματικά μεγάλος, ειδικά για το ρηχό ΧΑ.

ΕΧΑΕ: Πολύ ενδιαφέρουσα χθες η κίνηση για την ΕΧΑΕ, η οποία αν και βρέθηκε μέσα στην ημέρα, στα 3,17 ευρώ, τελικά έκλεισε στα επίπεδα των 3,315 ευρώ, +0,76%. Διαγραμματικά πάντως είναι καθοριστικό η μετοχή να επιστρέψει άμεσα υψηλότερα των 3,35 – 3,40 ευρώ.

 • Διαφορετικά η εικόνα συνεχίζει να επιδεινώνεται, με κίνδυνο πτώσης αισθητά χαμηλότερα, τουλάχιστον μέχρι τις στηρίξεις στα 2,90 – 3,00 ευρώ. Απλώς θυμίζουμε ότι στα πλαίσια της τελευταίας κρίσης του covid-19, η μετοχή είχε βρεθεί και μέχρι και 2,54 ευρώ.

****

ΕΛΠΕ: Τέλος και όσον αφορά τα ΕΛΠΕ. Αν και παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή μέσο-μακροπρόθεσμα, θα χαρακτηρίζαμε τα αποτελέσματα Α΄τριμήνου πολύ χειρότερα του αναμενομένου. Και ναι μεν επηρεάστηκαν από τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου με τις επιπτώσεις που είχε αυτό στα αποθέματα.

 • Ωστόσο και πάλι ήταν αρκετά χειρότερα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε, ενώ δε θα πρέπει να παραβλέπουμε πως αναμένουμε ένα ακόμη χειρότερο β’ τρίμηνο, αν και φυσικά αυτό ακόμη δεν έχει τελειώσει (ειδικά για τις τιμές του πετρελαίου).

Η μετοχή λοιπόν χθες έκλεισε στα 5,75 ευρώ, -1,88% και εφόσον το κλίμα και στο Χ.Α. δεν είναι καλό, δεν αποκλείουμε να δούμε ακόμη χαμηλότερες τιμές βραχυπρόθεσμα, με μια κίνηση προς τα 5,00 – 5,10 ευρώ. Επαναλαμβάνουμε πάντως πως μακροπρόθεσμα παραμένουμε θετικοί για τη μετοχή.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΑΔΜΗΕ: Θετική ένδειξη για την μετοχή το κλείσιμο υψηλότερα των 2,05 ευρώ (gap), όμως παραμένει σαν πρώτος στόχος η ανοδική διαφυγή υψηλότερα της ζώνης 2,12 – 2,17 ευρώ, από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 2,31 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 2,20 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Οι πρώτες στηρίξεις στα 1,90, 1,85 και 1,812 ευρώ.
 

Για τον γενικό δείκτη, σαν τελευταίο “οχυρό” των αγοραστών δείχνουν οι 582 μονάδες, πριν την κίνηση προς τις 539 μονάδες (game over). Με τα τρέχοντα δεδομένα, το πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει να εξαντλείται στις 652, με ενδιάμεση αντίσταση στις 612 (ημερήσιο “stop short”) και 628 μονάδες. Η συνεχιζόμενη παραμονή χαμηλότερα των 600 μονάδων, σπαταλά χρόνο και επιδεινώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, απόλυτα αρνητική ένδειξη η παραμονή χαμηλότερα των 1426 μονάδων, που δείχνουν να μετατρέπονται σε πρώτη αντίσταση. Οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στις 1464, 1545 – 1548 και 1565 μονάδες (ημερήσιο “stop short”). Για την δραματική επιδείνωση της τεχνικής εικόνας, αρκεί η διαφυγή χαμηλότερα των 1401 μονάδων.

ΕΛΠΕ: Δημιουργούνται οι τεχνικές προϋποθέσεις δοκιμασίας της επόμενης στήριξης στα 5,40 ευρώ.

ΛΑΜΔΑ: Από το χαμηλό ημέρας των 5,6100 ευρώ (-1,23%), βρέθηκε μέχρι το υψηλό των 6,0100 ευρώ (+5,81%). Για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 6,3800 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις κίνησης προς τα 6,9000 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 5,8600 ευρώ, θα ανοίξει τον δρόμο για υποχώρηση προς τα 5,5000 ευρώ.

ΑΠΟΣTΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ:Alpha…ωχ ωχ…βρε λέτε όντως να πάει εκεί που έγραψα..στα 0,42 ευρώ

Εικόνα
Εθνική… Και εδώ μια απο τα ίδια. Σα να ανάβει το φώς για τα 0,88 ευρώ

Εικόνα

H Eurobank έχει εξελιχθεί στο πιό άσχημο χαρτί.. Εαν χάσει τα 0,30 δίνει ως επόμενο στόχο τα 0,22 ευρώ…Ωχχ

Εικόνα

*****

 • Τρόποι ανάπτυξης κερδοφόρας στρατηγικής…

Οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ένα σύστημα κερδοφόρο δοκιμάζουν διάφορα συστήματα που περιλαμβάνουν διαφόρους δείκτες/ταλαντωτές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές – αν όχι όλες – η απόρριψη μιας ιδέας είναι λάθος, γιατί ουσιαστικά κάθε ταλαντωτής μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός στρατηγικού συστήματος που θα είναι κερδοφόρο.

Αφού οι traders προσδιορίσουν την κύρια τάση, είναι οι μοναδικοί που θα πρέπει να αποφασίσουν τον τύπο της στρατηγικής που πρέπει να  εφαρμόσουν. Όμως οι περισσότεροι traders νιώθουν άσχημα, όταν πρόκειται να σκεφτούν την ανάπτυξη μιας στρατηγικής.

 • Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν τους αρέσει, αλλά γιατί απλώς αισθάνονται ότι δεν έχουν ιδέες τις οποίες θα έπρεπε να δοκιμάσουν, ή ότι δεν έχουν βρει κάτι που οι ίδιοι να πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα έχει απόδοση.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι traders κάποια στιγμή στην επενδυτική τους σταδιοδρομία δοκιμάζουν το σύστημα Dual Moving Average Crossover (=διάσπαση των δύο κινητών μέσων). Ωστόσο ο μέσος trader όταν δοκιμάζει για πρώτη φορά αυτή τη στρατηγική, πιστεύει ότι το μόνο πράγμα το οποίο θα πρέπει να υποβάλλει σε δοκιμασίες, είναι ο αριθμός περιόδων των δύο Κ.Μ.O.

Οι αρχάριοι λοιπόν πραγματοποιούν πολλά πειράματα, θέτοντας ως αριθμό περιόδων διάφορα νούμερα και όταν δε βρουν κάτι που να δουλεύει σύμφωνα με τα δικά τους standards, απορρίπτουν εντελώς τo σύστημα Dual Moving Average και προσπαθούν να βρουν τη λύση σε κάποιο άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι κάπου θα πρέπει να υπάρχει κάποιος δείκτης ή σύστημα που θα λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά.

Στην πραγματικότητα όλοι όσοι ασχολούνται με τα επενδυτικά συστήματα, σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν περάσει από αυτή την φάση και έχουν απορρίψει πολύ καλά συστήματα όπως το συγκεκριμένο.

Η απόρριψη ενός κινητού μέσου είναι σφάλμα, γιατί ο κινητός μέσος είναι το 50% του παζλ που λέγεται ανάπτυξη συστήματος. Ο κινητός μέσος χρησιμοποιείται για να έχουμε το 50% της στρατηγικής το οποίο είναι το setup.

 • Λέγοντας setup εννοούμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες μας λένε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για είσοδο ή έξοδο. Το άλλο 50% μιας στρατηγικής είναι εκείνο που οι περισσότεροι traders αγνοούν παντελώς και το οποίο αποκαλείται «είσοδος».
 • Στην συνέχεια λοιπόν θα μιλήσουμε διεξoδικά για τους δύο αυτούς όρους και για το πως μπορούμε, χρησιμοποιώντας τους ταυτόχρονα, να μετατρέψουμε ένα σύστημα σε κερδοφόρο.

Όταν προσπαθούμε να δοκιμάσουμε ένα δείκτη ή ένα σύστημα, το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι το να το βάλουμε στον system tester και απλώς να δούμε το ποσοστό απόδοσης σε κέρδη. Δηλαδή η αναζήτησή μας για έναν καλό δείκτη, δε θα πρέπει να περιορίζεται σε  έναν απλό, συμβατικό και επιφανειακό τρόπο.

 • Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε το δείκτη ή το σύστημα με ένα τρόπο διαφορετικό και μοναδικό. Χρησιμοποιώντας το setup και την είσοδο, θα μπορέσουμε να δούμε την ανάπτυξη μιας στρατηγικής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
 • Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, με πολλές δυνατότητες και ιδέες, τις οποίες θα πρέπει να δοκιμάσουμε.
 • Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε πλέον να κάνουμε βελτιστοποίηση (optimization) των standard δεικτών και θα αναπτύξουμε μια μέθοδο με την οποία θα μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και οργανωτικοί.

Τo setup…Το setup είναι η συνθήκη ή το σύνολο συνθηκών, οι οποίες πρέπει να πληρούνται, πριν ανοίξουμε μια θέση στην αγορά. Μπορεί να είναι ένας δείκτης ή μια ομάδα δεικτών, οι οποίοι μας λένε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για αγορά ή πώληση. Τα setup δεν μας βάζουν στην αγορά, αλλά απλώς μας λένε ότι μια πράξη αγοράς ή πώλησης έχει φτάσει  στο χρονικό σημείο για να πραγματοποιηθεί.

Μερικά παραδείγματα setup για στρατηγικές που ακολουθούν την τάση είναι:

 • Ο δείκτης ADX βρίσκεται σε ανοδική τάση.
 • Οι τιμές κινούνται έξω από ένα κανάλι.
 • Ένας γρήγορος ΚΜΟ διασπά έναν αργό ΚΜΟ.

Παραδείγματα setups για στρατηγικές στήριξης και αντίστασης.

 • Ο δείκτης %Κ διασπά τον δείκτη %D
 • Οι τιμές προσεγγίζουν την πάνω ή την κάτω λωρίδα των φακέλων των Κ.Μ.Ο
 • Ο RSI διασπά την περιοχή υπερπώλησης (0-30) ή διασπά την περιοχή υπεραγοράς (70-100).

Επίσης μερικά παραδείγματα setups τα οποία αφορούν  αύξηση της μεταβλητότητας είναι τα εξής:

 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με ανοδικό χάσμα.
 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με καθοδικό χάσμα.
 • Το εύρος τιμών της συγκεκριμένης περιόδου είναι μεγαλύτερο από το μέσο εύρος των τριών προηγουμένων περιόδων.
 • Η διαφορά μεταξύ δύο ΚΜΟ είναι μεγαλύτερη από την μέση διαφορά των 10 τελευταίων περιόδων.

ΠΗΓΗ: investor.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας. Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.