Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του X.A – (Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020)

Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του X.A – (Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020)

Τράπεζα Πειραιώς: Στα 1,2530 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή της Πειραιώς, με την τράπεζα να αναμένεται και αυτή να ενεργοποιήσει το σχέδιο «Ηρακλής». Ειδικότερα με βάση το ρεπορτάζ, το συνολικό ποσό των τιτλοποιήσεων που θα μεταβιβάσει στον “Ηρακλή” η Τράπεζα Πειραιώς ανέρχεται σε 7 δισ. ευρώ, με πιο ώριμη τη μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου Phoenix, ύψους 2 δισ. ευρώ. Η μεταβίβαση θα γίνει με τη σύσταση ενός SPV, ενώ θα ακολουθήσει η σύσταση τριών SPVs για τη μεταβίβαση των τιτλοποιήσεων 5 δισ. ευρώ του χαρτοφυλακίου Vega.

 • Στα της μετοχής τώρα. Η μετοχή μετά την τελευταία μίνι – αντίδραση έφτασε στα όρια ισχυρών αντιστάσεων, τις οποίες προς στιγμήν αδυνατεί να διασπάσει. Και όσο αυτό συμβαίνει, η κεντρική τάση παραμένει πλήρως αρνητική.

Οι μεγάλοι στόχοι λοιπόν διαδοχικά είναι η διάσπαση των αντιστάσεων στα 1,29 – 1,30 και εν συνεχεία των 1,34 – 1,35 ευρώ. Μόνο μετά από αυτές τις διασπάσεις μπορούμε να αρχίσουμε να μιλάμε για καλύτερες ημέρες, με βελτίωση της κεντρικής τάσης.

 • Στον αντίποδα, όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα, η τάση είναι πλήρως αρνητική με κίνδυνο να υπάρξει νέος κύκλος πτώσης, με τιμές ακόμη και κάτω του 1 ευρώ!!!

Briq

Επαναλαμβάνοντας πως οι μικρές εισηγμένες έχουνε και χαμηλές συναλλαγές και τις ιδιαιτερότητες τους. Κρατάμε ότι η Briq έκλεισε χθες με νέα άνοδο 1,81%, στα 1,69 ευρώ, βέβαια με 5.006 μετοχές όγκο συναλλαγών. Και το κρατάμε, επαναλαμβάνοντας πως μετά από καιρό δείχνει κάποια σημάδια ζωής. Στόχος η επιτυχής σταθεροποίηση υψηλότερα των 1,64 – 1,66 ευρώ, κάτι το οποίο θα οδηγήσει τη μετοχή στις επόμενες ισχυρές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,82 – 1,83 ευρώ. Ακόμη υψηλότερα, οι επόμενες αντιστάσεις είναι στα 2,00 και 2,10 ευρώ, όπου ήτανε η ΑΜΚ και κατά την άποψη μας είναι ένα Fair value για την εταιρεία – μετοχή της Briq.

Μυτιληναίος

Σε ένα σύντομο σχόλιο τώρα για τη Μυτιληναίος, η οποία χθες έκλεισε στα 8,15 ευρώ, με νέα κέρδη 0,87% και έχοντας τον τελευταίο καιρό μια αξιοπρεπής πορεία.

 • Οι επόμενες συνεδριάσεις είναι αρκετές ενδιαφέρουσες διαγραμματικά, με μεγάλο στοίχημα τη διάσπαση των αντιστάσεων στα τρέχοντα επίπεδα των 8,05 – 8,15 ευρώ, αντιστάσεις στις οποίες έχει κολλήσει η μετοχή αρκετές φορές κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω βέβαια και της συνολικής εικόνας της αγοράς.
 • Επιτυχής διάσπαση τους θα έβαζε τη μετοχή σε ένα ανοδικό trend, με σημαντικά περιθώρια ανόδου, με χαρακτηριστικό πως σε αυτό το σενάριο, ο επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος είναι τα 9,00 και κυρίως 9,40 – 9,50 ευρώ!!!

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ

ΒΙΟΚΑ@0,7500 ευρώ και +7,9%: Αντίσταση ο εκθετικός ΚΜΟ50 στα 0,6700 ευρώ και ο ΚΜΟ200 στα 0,7600 ευρώ- Για να υπερβεί τον 200άρη θα πρέπει να ανεβάσει όγκους και γερά στηρίγματα. Δεν έπεισε για κάτι τέτοιο η χθεσινή εικόνα της.
ΜΕΝΤΙ@1,8000 και +4,65%: Αντίσταση στα 1,8900 ευρώ και 2,0000 ευρώ -Στήριξη στα 1,7300 ευρώ και 1,5400 ευρώ.
ΟΛΥΜΠ@1,3940 και σταθερή: Αντίσταση στα 1,5200 ευρώ και 1,6900 ευρώ – Στήριξη στα 1,3900 ευρώ και 1,2500 ευρώ.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΕΗ@3,9300 και +0,77%: Συνεχίζει την καλή συμπεριφορά συντηρώντας και το ημερήσιο Long της, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από την”θηλειά” των 3,9300 – 3,9500 ευρώ που παραμένουν “ισχυρή” αντίσταση και που με διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει κίνηση στις 417-422.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

 • ΔΤΡ@319,97 μονάδες (+0,02%): Όσο ο εν λόγω δείκτης συνεχίζει να δίνεικλεισίματα χαμηλότερα των 344 (ημερήσιο “stop short) και ακόμα καλύτερα χαμηλότερα των 370 μονάδων, όλα τα αρνητικά σενάρια παραμένουν πάνω στο τραπέζι.

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το θετικό πρόσημο κινήθηκε η μετοχή της Viohalco (-1,24%). Όσο ο εν λόγω τίτλος επιμένει να μην δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2,475 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), είναι θέμα χρόνου να δοκιμάσει την επόμενη στήριξη στην ζώνη 2,20 – 2,19 ευρώ.

 • Παρά την αρνητική ημερήσια μεταβολή, συμπλήρωσε τρεις συνεδριάσεις με κλεισίματα υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ, η μετοχή της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,66% και 6,0500 ευρώ). Όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 6,10 – 6,20 ευρώ, οι “sellers” θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις. Το ημερήσιο “stop short” στα 6,63 ευρώ, ενώ σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, το τελευταίο “οχυρό” των “buyers” στα 5,70 ευρώ.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Το Ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε την προσπάθεια του να διατηρηθεί στα επίπεδα των 635-645 μονάδων. Η πρόσφατη τεχνική αντίδραση, μικρού κόστους και χαμηλού ενδιαφέροντος, έφερε Δείκτες και μετοχές στις πρώτες σημαντικές αντιστάσεις τους.

 • Οι χαμηλοί όγκοι αλλά και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πείθει τους επενδυτές, εγχώριους και ξένους, ότι υπάρχει ικανή δυναμική για να οδηγηθούμε σε βιώσιμα υψηλότερα επίπεδα.

Η  χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και 1570 ο FTSE. To πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα συνεχίζεται, όσο ο δείκτης τραπεζών παραμένει κάτω από τις 360 μονάδες.

Ρόλος της Τεχνικής Ανάλυσης

 •  Να αναγνωρίσουν και να προβλέψουν αλλαγές στην κατεύθυνση των τάσεων των τιμών
 •  Να προσδιορίσουν το timing της δράσης, ήτοι της αγοράς και της πώλησης
 • Τεχνική Ανάλυση:  Οι Τεχνικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές στην αγορά, περιέχουν όλες τις χρήσιμες και ‘συγχρονισμένες’ πληροφορίες
 •  Οι τιμές αντανακλούν πολύ γρήγορα όλες τις διαθέσιμες θεμελιώδεις πληροφορίες, όπως και άλλες, όπως προσδοκίες των traders και εντέλει αντανακλούν την συνολική ψυχολογία και διάθεση της αγοράς προς τον συγκεκριμένο τίτλο

Ανάλυση Γραφημάτων – το βασικό εργαλείο της Τεχνικής Ανάλυσης  Ένα γράφημα τιμών είναι μια ακολουθία τιμών καταγεγραμμένες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

 •  Όταν αναλύουμε γραφήματα, παρατηρούμε τις ιστορικές τιμές σε γράφημα δύο διαστάσεων προκειμένου να αναγνωρίσουμε μοτίβα στις τιμές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προβλέψουμε την μελλοντική κίνηση των τιμών
 •  Ο στόχος του αναλυτή είναι να βρει κάποια σταθερά, αξιόπιστα και λογικά μοτίβα στις τιμές, με τα οποία θα επιχειρήσει να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών
 •  Οι αναλυτές βασίζονται πρωτίστως σε τρεις ενότητες δεδομένων  Τιμές (μηνιαίες, εβδομαδιαίες, ημερήσιες, ενδοημερήσιες)  Όγκοι Συναλλαγών Τεχνική Ανάλυση: Ανάλυση Γραφημάτων

 1. Technical Analysis: Chart Analysis  Οι πιο γνωστές μορφές απεικόνισης των γραφημάτων, είναι: bar charts, line charts, candlestick charts.
 2.  Σε αυτά τα γραφήματα (charts), ο κάθετος άξονας παρουσιάζει την κλίμακα τιμών και ο οριζόντιος άξονας τον χρόνο. Οι τιμές τοποθετούνται ξεκινώντας οι παλαιότερες από αριστερά και οι νέες τιμές, οι τρέχουσες δηλαδή, είναι πέρα δεξιά.
 3. Bar Charts:  Τα Bar charts αποτυπώνουν τη συναλλακτική δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης περιόδου (π.χ. ημέρας, εβδομάδας, μηνός) με μια απλή κάθετη γραμμή στο γράφημα.  Αυτή η γραμμή, συνδέει την υψηλή τιμή και την χαμηλή τιμή της περιόδου (ημέρας, εβδομάδας, μηνός).  Η τιμή κλεισίματος, απεικονίζεται με μια μικρή οριζόντια γραμμούλα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: 

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.