Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του X.A – (Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020)

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης @617,61 έχασε με μικρή σχετικά ένταση της προσφοράς την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων και επί του παρόντος φαίνεται δύσκολο να αποφύγει το “ραντεβού” με την στήριξη των 600 μονάδων.

 • Στο πεδίο αυτό υπάρχει ισχυρή ζώνη απορρόφησης της προσφοράς έως τις 580 μονάδες, το οποίο είναι και το έσχατο σημείο πριν επιστρέψουν στο προσκήνιο άκρως αρνητικά σενάρια μεσοπρόθεσμης υποχώρησης του Γενικού Δείκτη.

Ο MACD επέστρεψε σε θέση πώλησης και οι κινητοί μέσοι έχουν δώσει ξεκάθαρη ετυμηγορία πωλήσεων, μετά την διάσπαση των 630 μονάδων. Ο χρόνος κυλάει υπέρ των πωλητών πλέον, αφού οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο για να μπουν σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ παρατηρείται το φαινόμενο να καταγράφονται έστω και ενδοσυνεδριακά, συνεχή χαμηλά διμήνου.

 • Η πτωτική αλυσίδα θα σπάσει με επαναφορά πάνω από τις 630 μονάδες, όχι απίθανό σενάριο αφού οι τζίροι είναι ιδιαιτέρως χαμηλοί και η τάση μπορεί εύκολα να αλλάξει με σχετικά μικρή ζήτηση, όπως ακριβώς σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: 

ΔΤΡ@302,86 μονάδες: Επιβεβαιωμένο κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 300 μονάδων, θα “ανοίξει την καταπακτή” προς τις 294 – 290 και 280 – 273 μονάδες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ@5,7800 (-0,52%) παρατείνεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση, η οποία έχει ξεκινήσει από τα 6,40 ευρώ (κλείσιμο 20/7), με τον τίτλο να κινείται σε χαμηλά διμήνου. Η πρώτη στήριξη στα 5,39 ευρώ. Η μετοχή έχει γυρίσει σε ημερήσιο “short” με “stop” στα 6,53 ευρώ.

ΑΡΑΙΓ@3,5500 ευρώ και -3%: Τουλάχιστον αξιοπρόσεκτη η τελευταία πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 4,07 ευρώ (κλείσιμο 20/7) για την μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (-3,01%) και έχει φέρει τον τίτλο σε χαμηλά 4μηνου. Το ημερήσιο “stop short”, μέχρι νεωτέρας, παραμένει στα 4,19 ευρώ και η επόμενη σημαντική στήριξη στα 3,20 ευρώ.

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: H χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει αρνητική μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, τόσο στους βασικούς δείκτες του, όσο και στις τραπεζικές μετοχές, διασπώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις.

 • Ετσι, για τον ΓΔ@617,71 η διάσπαση της ζώνης των 620-618 μον. προϊδεάζει για συνέχιση της πτωτικής κίνησης. Επόμενα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 612, 605, με πιθανότερο στόχο τις 585 μονάδες. Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη 625-632 μονάδων, ενώ τα επόμενα τεχνικά εμπόδια οριοθετούνται στις 646 & 660 μονάδες.
Ο [email protected],68 μονάδες, αν παραμείνει κάτω από τις 1490 στο κλείσιμο της εβδομάδας, τότε η 1η σημαντική στήριξη εντοπίζεται στις 1465-1470 μονάδες, ενώ τα επόμενα σημεία αμύνης εμφανίζονται στις 1434, 1410 & 1390 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1500, 1510, 1530 & 1570 μονάδων.

ΑΠ.ΜΑΝΘΟΣ – ΙΝΛΟΤ@0,1190 και +8,18%: Σημείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι τα 0,1080 ευρώ, όπου εάν διατρηθούν ανοδικά μπορεί να δώσουν έδαφος για τα 0,1345 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει πέσει στα 18,6 εκατ. ευρώ.

pin

***

Με συναγερμό ξεκινάει η εβδομάδα….

Τώρα όσον αφορά το Χ.Α., το οποίο την Παρασκευή έκλεισε με νέες απώλειες, έστω και οριακές (-0,20%), σε μια ακόμη μίζερη συνεδρίαση. Εννοείται πως η εβδομάδα ξεκινάει έχοντας σημάνει συναγερμό από το γεγονός πως ο δείκτης βρίσκεται πλέον χαμηλότερα των 630 – 640 μονάδων, κλείνοντας στις 617,61 μονάδες.

 • Το ζητούμενο δεν είναι άλλο, από μια άμεση ισχυρή αντίδραση και επιστροφή του δείκτη, αν όχι υψηλότερα, τουλάχιστον στα όρια των παραπάνω επιπέδων, κρατώντας την επαφή μας μαζί τους.

Διαφορετικά, η διαγραμματική εικόνα επιδεινώνεται, με κάτι περισσότερο από αυξημένο κίνδυνο να χαθεί η στήριξη στις 600 μονάδες, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις στις 570 – 580 μονάδες.

 • Οφείλουμε πάντως να παρατηρήσουμε πως η τελευταία ειδησεογραφία, κυρίως γύρω από την αύξηση των κρουσμάτων, κάτι το οποίο συμβαίνει παγκοσμίως, δεν ευνοεί και το Χ.Α. και γενικά τις αγορές.

2.8.2020- Θ.Σεμερτζίδης: Παραμένει το σήμα πώλησης στους δείκτες- Σε επιλεγμένες μετοχές περιορίζεται το ενδιαφέρον


Ρόλος της Τεχνικής Ανάλυσης

 •  Να αναγνωρίσουν και να προβλέψουν αλλαγές στην κατεύθυνση των τάσεων των τιμών
 •  Να προσδιορίσουν το timing της δράσης, ήτοι της αγοράς και της πώλησης
 • Τεχνική Ανάλυση:  Οι Τεχνικοί αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές στην αγορά, περιέχουν όλες τις χρήσιμες και ‘συγχρονισμένες’ πληροφορίες
 •  Οι τιμές αντανακλούν πολύ γρήγορα όλες τις διαθέσιμες θεμελιώδεις πληροφορίες, όπως και άλλες, όπως προσδοκίες των traders και εντέλει αντανακλούν την συνολική ψυχολογία και διάθεση της αγοράς προς τον συγκεκριμένο τίτλο

Ανάλυση Γραφημάτων – το βασικό εργαλείο της Τεχνικής Ανάλυσης  Ένα γράφημα τιμών είναι μια ακολουθία τιμών καταγεγραμμένες σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

 •  Όταν αναλύουμε γραφήματα, παρατηρούμε τις ιστορικές τιμές σε γράφημα δύο διαστάσεων προκειμένου να αναγνωρίσουμε μοτίβα στις τιμές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να προβλέψουμε την μελλοντική κίνηση των τιμών
 •  Ο στόχος του αναλυτή είναι να βρει κάποια σταθερά, αξιόπιστα και λογικά μοτίβα στις τιμές, με τα οποία θα επιχειρήσει να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών
 •  Οι αναλυτές βασίζονται πρωτίστως σε τρεις ενότητες δεδομένων  Τιμές (μηνιαίες, εβδομαδιαίες, ημερήσιες, ενδοημερήσιες)  Όγκοι Συναλλαγών Τεχνική Ανάλυση: Ανάλυση Γραφημάτων

 1. Technical Analysis: Chart Analysis  Οι πιο γνωστές μορφές απεικόνισης των γραφημάτων, είναι: bar charts, line charts, candlestick charts.
 2.  Σε αυτά τα γραφήματα (charts), ο κάθετος άξονας παρουσιάζει την κλίμακα τιμών και ο οριζόντιος άξονας τον χρόνο. Οι τιμές τοποθετούνται ξεκινώντας οι παλαιότερες από αριστερά και οι νέες τιμές, οι τρέχουσες δηλαδή, είναι πέρα δεξιά.
 3. Bar Charts:  Τα Bar charts αποτυπώνουν τη συναλλακτική δραστηριότητα μιας συγκεκριμένης περιόδου (π.χ. ημέρας, εβδομάδας, μηνός) με μια απλή κάθετη γραμμή στο γράφημα.  Αυτή η γραμμή, συνδέει την υψηλή τιμή και την χαμηλή τιμή της περιόδου (ημέρας, εβδομάδας, μηνός).  Η τιμή κλεισίματος, απεικονίζεται με μια μικρή οριζόντια γραμμούλα.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: 

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.