Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (7 Μαϊου 2020)

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ημερήσια είμαστε Long με το stop στο 640 σε κλείσιμο ημέρας. Το ωριαίο short με το 672 σε κλείσιμο ώρας που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει και πάλι προσπάθεια προς το 7 ή το 717. Το 655 σημαντική κοντινή στήριξη.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FTSE25: ΤΟ 1468 επίπεδο είναι και κύρια στήριξη μας. Μία κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση του 1493 μπορεί και πάλι να μας δώσει σχετική τάση και αύξηση τζίρου.

****
ΘΑΝ. ΣΤΑΥΡ.

Η Lamda Development (+0,73%) ήταν ο μοναδικός τίτλος από το σύνολο του FTSE25, που δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, όμως αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω μετοχή ερχόταν από πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Για την σχετική βελτίωση της τεχνικής εικόνας, θα ήθελε κλείσιμο υψηλότερα των 6,25 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση προς τα 6,90 ευρώ. Ιδιαίτερα αρνητική η εικόνα, όσο ο εν λόγω τίτλος επιμένει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 5,86 ευρώ.

  • “Ντουμπλάρισε” τις ανοδικές συνεδριάσεις η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (+0,31%), έστω και με σχετικά χαμηλές συναλλαγές. Παραμένει πρώτος ανοδικός στόχος τα 7,00 – 7,03 ευρώ, με ενδιάμεση αντίσταση στα 6,88 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η πρώτη σημαντική στήριξη στα 6,33 ευρώ.

****

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr

Πτωτικά κινήθηκε ο γενικός δείκτης, ο οποίος ολοκλήρωσε για ακόμη μία συνεδρίαση κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ30 ημερών (618 μονάδες), με τον όγκο να παρουσιάζεται και σήμερα αισθητά μειωμένος σε σχέση με τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση βρίσκεται στις 640 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 591 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 20,82 εκατ. τεμάχια, έναντι 39,07 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Στα χαμηλά ημέρας ολοκλήρωσε ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος έκλεισε για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κάτω από τον ΚΜΟ30 ημερών (1.505 μονάδες), διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 1.782 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.139 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Έκτη μέρα απωλειών για τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρέμεινε κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ30 ημερών (857 μονάδες), με το σήμα πώλησης να διατηρείταικαι με τον δείκτη RSI να κλείνει κάτω από τον εκθετικό ΚΜΟ50 ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 966 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 647 μονάδες (γραμμή ΓΔ). Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1,42 εκατ. τεμάχια, έναντι 4,06 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε, δέκα, και τριάντα ημερών, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Ο όγκος διαμορφώθηκε στα 15,02 εκατ. τεμάχια έναντι 28,27 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 368 μονάδες (γραμμή ΑΒ), με την στήριξη στις 269 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

****

Η μετοχή της ΑΡΑΙΓ έκλεισε στα 4,155 ευρώ με πτώση 6,84%, υποκύπτοντας στα σενάρια περί κρατικής παρέμβασης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 4,69 ευρώ, και την στήριξη στα 4,02 ευρώ, με την αμέσως επόμενη στα 3,83 ευρώ, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 134,0 χιλ. τεμάχια.

****

Η μετοχή της ΙΝΛΟΤ έκλεισε στα 0,1258 ευρώ με πτώση 3,97%, με τις πιέσεις να συνεχίζονται, οδηγώντας τον RSI κοντά στο όριο της υπερπουλημένης ζώνης, διατηρώντας το σήμα πώλησης. Η αντίσταση βρίσκεται στα 0,15 ευρώ, και η στήριξη στα 0,11 ευρώ. Μ.Ο όγκου 30 ημερών 367,0 χιλ. τεμάχια.

****

Η μετοχή του Κέκρωπα έκλεισε στα 1,458 ευρώ με άνοδο 2,68%, όπου παρά τα σημαντικά του κέρδη ο όγκος διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με τον μέσο όρο των τριάντα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 1,84 ευρώ και την στήριξη στα 1,25 ευρώ, με το σήμα πώλησης να παραμένει. Η προσοχή στις επόμενες συνεδριάσεις, εστιάζεται στο εάν η μετοχή θα καταφέρει στο εβδομαδιαίο διάγραμμα να διασπάσει ανοδικά τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών (1,54 ευρώ) και να διατηρηθεί πάνω από αυτόν για τρεις συνεδριάσεις (φίλτρο τρία)Μ.Ο όγκου 30 ημερών 16,96 χιλ. τεμάχια.

****

GREEK FINANCE FORUM: 

Motor Oil:

Εξαιρετικά νευρική τις τελευταίες ημέρες η μετοχή της Motor Oil, με κλείσιμο χθες στα 13,18 ευρώ, -4,49%. Και σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει πριν από μερικές ημέρες. Είναι σημαντικό η μετοχή να επιστρέψει ή στη χειρότερη να κρατήσει την επαφή με τα 13,30 – 13,40 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος αισθητής πτώσης με τις επόμενες στηρίξεις στα 12,90 – 13,00 ευρώ, 12,40 – 12,50 και 12,00 ευρώ.

Τεχνική ανάλυση μιας μετοχής ή ενός Δείκτη

Τεχνική ανάλυση μιας μετοχής ή ενός Δείκτη, ή μιας ολόκληρης οργανωμένης αγοράς, είναι η μελέτη της κίνησης των τιμών, όπως αυτή απεικονίζεται σε ένα διάγραμμα τιμής- χρόνου, με στόχο τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς της και την πρόβλεψη της μελλοντικής της κίνησης. Στηρίζεται στα γραφήματα της Αναλυτικής Γεωμετρίας και της Στατιστικής, τα οποία όμως έχουν εκλαϊκευτεί, για να μπορεί να τα καταλαβαίνει ο μέσος επενδυτής. Η Τεχνική Ανάλυση δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη στοιχεία μιας εταιρείας ή μιας αγοράς, όπως είναι οι ισολογισμοί, ο λόγος Ρ/Ε, ή τα κέρδη, αλλά μόνο με τα γραφήματα των μετοχών (ή των δεικτών).

Βασική υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ότι είναι γνωστό για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για την τεχνική ανάλυση δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο της τιμής μιας μετοχής, αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβολή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επίσης βασική παραδοχή της τεχνικής ανάλυσης αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή μιας μετοχής απεικονίζει τα οικονομικά δεδομένα, τις πληροφορίες και τα νέα της και επηρεάζεται σημαντικά από τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ψυχολογία που επικρατεί κάθε περίοδο.

Η Τεχνική Ανάλυση μελετάει τις μεταβολές τιμών από το παρελθόν και προσπαθεί να εντοπίσει έγκαιρα τις μεταβολές που θα γίνουν στο μέλλον και κυρίως το σημείο αντιστροφής μιας κίνησης τιμών.

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Τεχνική Ανάλυση αναζητούμε πιθανές συμπεριφορές στο παρελθόν που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόσουμε μια επενδυτική στρατηγική, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι οι συμπεριφορές τείνουν να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όποιον δραστηριοποιείται στην αγορά, με εργαλείο την Τεχνική Ανάλυση ότι οι αγορές δεν κινούνται από τα γεγονότα, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων. Οι δε τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν απεικονίζουν το “σήμερα” αλλά το “αύριο” με ορίζοντα περίπου 3-6 μηνών ή και περισσότερο.

  • Κάθε αγορά μετοχών, παραγώγων, αξιών ή/και καταναλωτικών ειδών γεννά, με τη συμπεριφορά της, στους εμπλεκόμενους τα απολύτως απαραίτητα ανθρώπινα συναισθήματα της απληστίας, του φόβου, της ανάγκης μιμητισμού των άλλων και ένταξης σε μεγαλύτερα σύνολα, τα οποία αποτελούν τις αιτίες αποτυχημένης δραστηριοποίησης στην αγορά.

Η Τεχνική Ανάλυση, θεωρεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα απεικονίζονται στους σχηματισμούς των τιμών, και προσπαθεί να απομονώσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της αγοράς, εστιάζοντας στα διαγράμματα και τους σχηματισμούς που δημιουργούνται σε αυτά.

Ιστορικό
Ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal Charles Dow θεωρείται ο “πατέρας” της τεχνικής ανάλυσης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα δείκτη από μια ομάδα μετοχών (βιομηχανικός δείκτης Dow Jones) ο οποίος εκφράζει την κίνηση των μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη και συνεπώς να αποτελεί μια “πυξίδα” της γενικότερης κατεύθυνσης της αγοράς. Εκτός από τον Dow υπάρχουν και άλλοι δείκτες που προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις μετοχών ή δεικτών, όπως ο δείκτης Elliott, η ακολουθία Fibonacci κλπ

Εργαλεία
Τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης είναι οι δείκτες. Ένας δείκτης είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός που στηρίζεται στην τιμή της μετοχής ή τον όγκο συναλλαγών της ή και και στα δύο. Τα ονόματα των κυριοτέρων δεικτών είναι:

  • Κινητός Μέσος Όρος 5 -30 και 200 ημερών,
  • Στοχαστικός δείκτης,
  • Λωρίδες Bollinger κ.λπ.

Σήμερα με τη χρήση των υπολογιστών, η τεχνική ανάλυση είναι πολύ πιο εύκολη και χρήσιμη για τον υπολογισμό της κίνησης των τιμών των μετοχών. Επίσης σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα Τεχνικής Ανάλυσης όπως είναι το Metastock, τα οποία εφ’ όσον εφοδιαστούν με τα ιστορικά στοιχεία μιας μετοχής ή ενός δείκτη, παρουσιάζουν σε γραφήματα όλους τους σημαντικότερος δείκτες Τεχνικής Ανάλυσης.

Κυριότερος μεσοπρόθεσμος δείκτης αγορών
Είναι ο λεγόμενος “Κινητός μέσος των 200 ημερών” Θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης για μετοχές, αλλά και για ολόκληρες αγορές. Η κίνηση του έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζεται τόσο από τα οικονομικά στοιχεία, όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις (όταν πρόκειται για οργανωμένες αγορές όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών), ακόμα και από την γενικότερη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Ο χρυσός λόγος φ
Είναι ο αριθμός που προσεγγίζει στο άπειρο το 1,618033… και που προκύπτει αν διαιρέσουμε κάθε αριθμό της ακολουθίας Fibonacci, με τον προηγούμενο της σειράς. Επίσης εκφράζεται και ως (1 + √5) : 2 . Έχει σπουδαία εφαρμογή στην Τεχνική Ανάλυση και χρησιμοποιείται ευρέως στα διαγράμματα τιμών για τον εντοπισμό στηρίξεων και αντιστάσεων και γενικότερα καθορίζει πολύ σημαντικά επίπεδα ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Συμπερασματικά
Οποιαδήποτε μετοχή και οποιοσδήποτε δείκτης έχει 50% πιθανότητα να ανέβει και 50% να πέσει. Όποια μέθοδο και όποιο δείκτη και αν χρησιμοποιήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση των χρηματαγορών με ακρίβεια. Η τεχνική ανάλυση λειτουργεί με πιθανότητες και αποσκοπεί στο να βελτιώσει αυτές τις πιθανότητες προς όφελος του επενδυτή. Γενικά αν μία μέθοδος πρόβλεψης της κίνησης των τιμών των μετοχών έχει πιθανότητες επιτυχίας 60% θεωρείται επιτυχημένη.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.