Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (26/7)

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ για τους νέους αναγνώστες μας, ότι ο μ/μ δεν έχει δικό του ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ καθότι είναι 100% υπέρ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ και δεν πρόκειται φυσικά ποτέ των ποτών να αλλάξει αυτή την τακτική, προσέγγιση και πεποίθηση. Ούτε και πρόκειται να ανοίξουμε συζήτηση με το απέναντι στρατόπεδο. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει άλλωστε το ταμπλό, τα γραπτά κ.λπ κ.λπ.

 • Σεβόμενος όμως την επιθυμία πολλών χιλιάδων αναγνωστών** του – που είτε την ακολουθούν είτε την λαμβάνουν υπόψη τους – καθημερινά… αναμεταδίδει τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις από πηγές που έχουν αποδειχθεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.
 • Και τις οποίες είχε τσεκάρει επανειλημμένως πριν τις επιλέξει ως πηγή πληροφόρησης των αναγνωστών του.
 • (**ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ τουλάχιστον 8.000 ημερησίως μοναδικοί αναγνώστες βάσει επίσημων στοιχείων της Google Analytics, μάλιστα χθες ξεπεράσαμε τους 13.000 για την στήλη αυτή)

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ- ΔΕΗ@2,7600 ευρώ και στα 1,2000 ευρώ πριν ακριβώς 3 μήνες: Διπλάσια αποτίμηση αποτιμάει η αγορά την ΔΕΗ αμέσως μετά την αύξηση στα τιμολόγια και το σχέδιο για εξυγίανση της. Το 335 είναι το ψηλό του 2018 και επόμενος στόχος. Το 273 και 258 είναι στηρίξεις, ενώ κλείσιμο πάνω από το 283 μας γυρίζει την τάση σε επιθετική.

!ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy.gr: Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από την χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς ο γενικός δείκτης έκλεισε το gap που είχε δημιουργηθεί στις 9 του μήνα στις 878 μονάδες, αυξάνοντας τις πιθανότητες για διόρθωση στις επόμενες συνεδριάσεις.

 • Στο εξηντάλεπτο διάγραμμα, ο γενικός δείκτης δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, κάτι το οποίο πιθανώς να τον οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα στις επόμενες συνεδριάσεις, μιας και το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης υπήρξαν ρευστοποιήσεις, με τον δείκτη συσσώρευσης/διανομής να κλείνει με θετική κλίση.

Προς υψηλότερα επίπεδα κινήθηκε και χθες ο γενικός δείκτης στο ημερήσιο γράφημα, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, και με την αντίσταση να βρίσκεται πλέον στις 939 μονάδες, και η στήριξη στις 820 μονάδες. Ο δείκτης συσσώρευσης/διανομής έκλεισε με ελαφρώς θετική κλίση, με τον όγκο να διαμορφώνεται (29,11 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (32,9 εκατ. τεμάχια).

Σταθερά σε ανοδική τάση παρά τις χθεσινές απώλειες (-0,59% στις 1416,41) διατηρήθηκε ο FTSEM, ο οποίος στο ημερήσιο γράφημα έκλεισε για ακόμη μία συνεδρίαση πάνω από τους KMO των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να παραμένει, ολοκληρώνοντας κάτω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, όπου πιθανώς στις επόμενες συνεδριάσεις να πραγματοποιήσει διόρθωση, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.543 μονάδες, και την στήριξη στις 1.222 μονάδες.

Η μετοχή του Φουρλή έκλεισε στα 5,74 ευρώ με κέρδη 6,30%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα πώλησης να ακυρώνεται, και με την αντίσταση να βρίσκεται στα 6,7795 ευρώ, και η στήριξη στα 5,356 ευρώ.

ΕΤΕ – greekfinanceforum.com: Στα 2,4000 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή της, με αξιόλογη άνοδο 3,45%. Και εν συντομία να αναφέρουμε πως ο στόχος είναι διπλός. Η παραμονή υψηλότερα των 2,2600 – 2,2700 ευρώ. Και με αυτή την βάση θα μπορούσε να έχουμε ένα νέο κύκλο ανόδου, με τιμές υψηλότερα των 2,5000 – 2,5500 ευρώ και στόχο επίπεδα υψηλότερα των 3,0000 ευρώ. Από την άλλη πλευρά. Απώλεια των 2,2600 ευρώ μπορεί να στείλει τη μετοχή αισθητά χαμηλότερα, αν και παραμένουμε αισιόδοξοι πως η όποια πτώση (στα πλαίσια ενός profit taking) θα ήταν ελεγχόμενη.

http://www.greekfinanceforum.com/hunterfiles/hunter:

Πολύ ενδιαφέρουσα η χθεσινή συνεδρίαση, με το θετικό κλίμα, αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιρού (και σε κάποια πράγματα φαίνεται αυτό), να συνεχίζεται. Και σε σχέση με τα όσα γράφουμε τον τελευταίο καιρό, οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι ομολογουμένως ενδιαφέρουσες. Και μάλιστα αρκετά. Και κυρίως λόγω του ότι οι δύο βασικοί δείκτες (ΓΔ και τραπεζικός δείκτης) βρίσκονται εκ νέου και περίπου 3 εβδομάδες μετά τις εκλογές, στα όρια καθοριστικών αντιστάσεων. Ακριβώς στα όρια των οποίων είχε ολοκληρωθεί η άνοδος και είχαμε μετά ένα απολύτως ελεγχόμενο και αναμενόμενο profit taking.

Θα ξεκινήσουμε με το γενικό δείκτη, ο οποίος χθες έκλεισε στις 885,99 μονάδες (+1,33%, με υψηλό ημέρας τις 892,37 μονάδες). Και ο μεγάλος στόχος είναι ξεκάθαρος. Είναι η διάσπαση των αντιστάσεων στις 890 – 900 μονάδες. Μια διάσπαση η οποία θα επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως θα βάλει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ένα νέο ανοδικό trend. Ένα νέο ανοδικό trend, το οποίο θα φέρει την αγορά σε επίπεδα υψηλότερα των 1.000 μονάδων, με επόμενο στόχο σε αυτό το θετικό σενάριο τις αντιστάσεις στις 1.080 – 1.100 μονάδες. Και βλέπουμε…

http://www.greekfinanceforum.com/hunterfiles/hunter:

Τραπεζικός Δείκτης: Στις 775,24 μονάδες, +2,38% έκλεισε χθες ο τραπεζικός δείκτης, με ενδοσυνεδριακό υψηλό ημέρας τις 783,12 μονάδες και με μεγάλο στόχο από εδώ και πέρα τη διάσπαση των αντιστάσεων στα επίπεδα των 785 – 795 μονάδων. Μια διάσπαση που σε σχέση φυσικά με τη διάσπαση των 900 μονάδων του ΓΔ, βάζει τις τραπεζικές μετοχές σε ένα νέο ανοδικό trend. Ένα νέο ανοδικό trend, το οποίο θα μπορούσε να φέρει το δείκτη ακόμη και 25 με 30% υψηλότερα, με επόμενο μακροπρόθεσμο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 980 – 1.000 μονάδων!

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ στην εφημερίδα ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου (20 ΙΟΥΛΙΟΥ 2019)

Έτοιμες για διαγραμματική απόδραση

Όταν είχα πρωτοξεκινήσει την ενασχόλησή μου με τη Τεχνική Ανάλυση, αρχές 1988 εάν θυμάμαι καλά, οι παλιάς κοπής χρηματιστές αλλά επιφανείς μέντορές μου είχαν ανακαλύψει το πάθος μου και εν μέσω της νεανικής μου απειρίας στα τότε χρηματιστηριακά δρώμενα χρησιμοποιούσαν συμπαθείς τίτλους αναφώνησης. Οι μισοί λοιπόν όταν με συναντούσαν στο μονό τότε κάγκελο της Σοφοκλέους με καλημέριζαν με το “ Καλώς τη Πυθία με τις δάφνες στο στόμα” ενώ συνωμοτικά οι άλλοι μισοί με το “ Ήρθε ο καφετζής να μας πει το φλιτζάνι”. Αργότερα βέβαια η Τεχνική Ανάλυση αποδείχθηκε ως ένα από τα ποιο πολύτιμα εργαλεία επενδυτικής στρατηγικής.

 • Σύμφωνα λοιπόν με εκείνα τα νοσταλγικά ενθυμήματα… “μεγάλη πόρτα είναι έτοιμοι να διαβούν”  για να αποδράσουν διαγραμματικά 4 μετοχικοί τίτλοι.

Ως νούμερο ένα διαγραμματικό δραπέτη θα χαρακτήριζα την Ιντρακόμ. Η εταιρεία παρόλο που έχει αρχίζει και παρουσιάζει καλύτερα οικονομικά μεγέθη με τις πωλήσεις το πρώτο 3μηνο να αυξάνονται +13,5% στα € 109 εκατ. ευρώ και τα EBITDA  +15,5% στα € 8,2 εκατ., ευρώ, παραμένει σε επενδυτική δυσμένεια λόγω της όλης συμπεριφοράς της στο ταμπλό.

Στο εβδομαδιαίο chart φαίνεται ότι έχασε τον πρώτο ανοδικό στροφέα του περασμένου Φθινοπώρου αλλά στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει εμφανή προσπάθεια να δημιουργήσει έναν νέο που θα τον σπρώξει πάνω από το σημείο κλειδί των 1.10 ευρώ. Πιθανό ανοδικό πάτημα στα 1.10 ευρώ θα ανοίξει διάδρομο για τη ραπέτευση της μετοχής πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 1.22 ευρώ θέτοντας ως επόμενο ανοδικό βήμα τα 1.52 ευρώ. Διαγραμματικά πάντως ο μεσοπρόθεσμος στόχος εντοπίζεται στα 1.72 ευρώ. Διαγραφή του σεναρίου μόνο με τη διολίσθηση της μετοχής κάτω από τα 0.82 ευρώ.

Δεύτερος υποψήφιος δραπέτης είναι ο τίτλος των Πλαστικών Θράκης με κέρδη 8 εκατ. ευρώ, κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ και  λογιστική αξία 3.20 ευρώ. Εδώ με την παρακαταθήκη του διπλού πυθμένα στα 1.80 ευρώ και το δυναμικό πέρασμα πάνω από το σημείο εκκίνησης των 2.18 ευρώ αναδύει διαγραμματικά σημάδια πιθανής βίαιης κίνησης προς τη καθοδική γραμμή τάσης του 2017 στα 2.46 ευρώ.

Από εκεί και έπειτα η επιτυχής ανοδική διασπασή της θα δώσει αυξημένους πόντους στο σενάριο εισόδου της μετοχής ανάμεσα στα 2.60 με 2.80 ευρώ. Κρυφός πόθος το φλερτ με τα 3 ευρώ.

            Υπό διερεύνηση είναι και ο τίτλος του Κλουκίνα – Λάππα ο οποίος παρά τα γνωστά προβλήματα με το εν εξελίξει Brexit σημείωσε το 2018 αύξηση καθαρών κερδών και ισχυρές θετικές ταμειακές ροές δίνοντας έτσι επιστροφή κεφαλαίου 0.04 ευρώ.             Τεχνικά η τιμή της μετοχής έχει τμήσει μετά από μια 8ετία ανοδικά τα 0.82 ευρώ κινούμενη υπό την ελκτική δύναμη του στροφέα προς το επόμενο σημείο επαφής των 1.23 ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το μάζεμα των ρευστοποιούμενων μετοχών πέριξ του ορίου του 1 ευρώ με τον όγκο των συναλλαγών να εξακοντίζεται τον περασμένο μήνα στα 1,34 εκατ. τεμάχια. Κατοχύρωση της ζώνης 1 με 1.23 ευρώ θα ωθήσει σταδιακά το τίτλο προς τα υψηλά του 2009 στα 2.30 ευρώ.

            Για το τέλος αφήσαμε τη Byte Computer, όπου με το ξεπέταγμα που πραγματοποίησε πάνω από τα 0.65 ευρώ έχει τραβήξει  τα βλέμματα αρκετών ενεργών επενδυτών. Από απόψεως σχηματισμού έχουμε ένα τμημένο ιδιόμορφο Cup with Handle, που μπορεί να τοποθετήσει στους επόμενες εβδομάδες τιμή στόχο τα 2 ευρώ.

Μάλιστα εάν πάρουμε το βάθος της κούπας και την προσθέσουμε στο σημείο διάσπασης των 0.63 ευρώ θα δώσει σε λογαριθμική κλίμακα τα 2.25 ευρώ. Σημαντικός είναι επίσης και ο όγκος συναλλαγών του Ιουλίου, καθώς έχει φτάσει ήδη τα 1,54 εκατ. τεμάχια θυμίζοντας εποχές 2007.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ 

Όταν κάποιος βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς ή πώλησης μετοχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοεί τη χρηματοοικονομική κατάσταση της κάθε εταιρίας.***

 • Προηγμένες Τεχνικές Ανάλυσης –Χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως: – γραφήματα
  – φιλτράρισμα (screening) – αρχεία ειδήσεων – συγκριτικές αποδόσεις – μειονεκτήματα

Όταν κάποιος βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς ή πώλησης μετοχών, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανοεί τη χρηματοοικονομική κατάσταση της κάθε εταιρίας. Θα πρέπει για παράδειγμα να εξετάζει, μεταξύ άλλων, εάν η τιμή της μετοχής έχει κινηθεί ανοδικά, πόσο κερδοφόρα είναι η επιχείρηση, τι θέση έχει η εταιρία έναντι του ανταγωνισμού.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι πως δεν χρειάζεται ανάλογο πτυχίο πανεπιστημίου για να κάνει κάτι τέτοιο. Ο επενδυτής θα πρέπει απλά να συλλέξει και να εξετάσει τα στοιχεία. Σε αυτή την ενότητα θα εξετάσουμε ορισμένες απλές μεθόδους οι οποίες προσφέρουν στον επενδυτή τη δυνατότητα να αντλήσει τις σωστές πληροφορίες και κατ’ επέκταση να εξάγει τα σωστά συμπεράσματα που θα τον βοηθήσουν στην επενδυτική του επιλογή.

Γραφήματα

Το γράφημα που παρουσιάζει την πορεία της τιμής της μετοχής μιας εταιρείας είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο επενδυτικό εργαλείο. Με μια μόνο ματιά μια γραφική παράσταση παρέχει στον επενδυτή τη δυνατότητα να αποκτήσει μια πρώτη αντίληψη της αγοράς όσον αφορά μια συγκεκριμένη επιχείρηση.

 • Το γράφημα που απεικονίζει την τιμή της μετοχής μιας εταιρίας αποδίδει σε σύμπτυξη τις απόψεις της ευρύτερης επενδυτικής κοινότητας.
 • Ειδικότερα, στο γράφημα αποδίδονται οι αντιδράσεις σε συγκεκριμένες σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, ενώ παράλληλα καταγράφονται και οι επιπτώσεις από μεμονωμένες επενδυτικές επιλογές.
 • Δεδομένου ότι η αγορά αποτελείται από πολλές και διαφορετικής αντίληψης απόψεις, η γραφική παράσταση αποτελεί ενός είδους πληροφορία που πρέπει ο κάθε επενδυτής να εξετάζει.

Η αγορά δεν είναι όμως αλάνθαστη. Με άλλα λόγια υπάρχει περίπτωση να παρερμηνεύσει κάποιες πληροφορίες. Επίσης, δεν είναι πάντα σε θέση να γνωρίζει όλες τις εξελίξεις. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχαν κατακόρυφες πτώσεις στις τιμές των μετοχών και χρηματιστηριακά κραχ.

Τα γραφήματα σε γενικές γραμμές απεικονίζουν πληροφορίες του παρελθόντος. Η ανάλυσή τους όμως δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να κάνουν γρήγορες αξιολογήσεις κατά πόσο η μετοχή της επιλογής τους είναι, μεταξύ άλλων, σε ανοδική τροχιά, αξιόπιστη, ανταγωνιστική, ευμετάβλητη.

 • Επίσης, παρέχουν στους επενδυτές τη δυνατότητα να εκτιμήσουν εάν υπάρχει συναλλακτική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη μετοχή. Στα γραφήματα, τα σημεία στα οποία σημειώνεται έντονη συναλλακτική δραστηριότητα εμφανίζονται με προεξοχές.
 • Η περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα, όμως, αποτελεί κίνδυνο για τον επενδυτή ο οποίος ενδέχεται να εγκλωβιστεί στη μετοχή με ελάχιστη ή απολύτως καμία προοπτική να μπορέσει να πουλήσει τις μετοχές του βραχυπρόθεσμα. Σε αυτήν την περίπτωση το γράφημα θα απεικονίζεται με μεγάλες κυματοειδείς αποστάσεις.

Μπορεί βέβαια αυτό να σημαίνει ότι κάποιος μέτοχος κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών μιας εταιρίας ή ακόμα πως κατέχει πλειοψηφικό πακέτο. Αυτή η περίπτωση συχνά εκλαμβάνεται αρνητικά από τους άλλους επενδυτές οι οποίοι εκτιμούν πως η ισχύς τους αποδυναμώνεται.

 • *** Όταν κάποιος χρησιμοποιεί γραφήματα είναι πολύ σημαντικό να εξετάζει προσεκτικά την κλίμακα που έχει χρησιμοποιηθεί. Συγκεκριμένα, μια γραφική παράσταση ενδέχεται να δείχνει μεταβλητότητα στην τιμή της μετοχής κάποιας εταιρίας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό να οφείλεται στη χρήση μικρής κλίμακας στο εύρος της τιμής. Αντίστοιχα, η τιμή μιας μετοχής μπορεί να φαίνεται σταθερή σε διάστημα ενός έτους για παράδειγμα, ενώ κοιτάζοντας σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου να συνειδητοποιεί κάποιος ότι το παρελθόν της ήταν πολύ περισσότερο προβληματικό.

Στα περισσότερα γραφήματα γίνεται χρήση γραμμικής κλίμακας (για παράδειγμα η κάθε μονάδα αντιστοιχεί σε 1 ευρώ, 1 εκατ. ευρώ κ.λπ.) τόσο οριζόντια όσο και κάθετα. Οι λογαριθμικές κλίμακες, όμως, (αυτές όπου η κάθε μονάδα είναι πολλαπλάσια της προηγούμενης) χρησιμοποιούνται συνήθως για τον κάθετο άξονα. Οι συγκεκριμένες κλίμακες και δη όταν χρησιμοποιούνται για τις τιμές των μετοχών ενδέχεται να παραπλανήσουν ιδιαίτερα εάν εξετάζουν την τιμή σε βάθος χρόνου.

*** Συγκεκριμένα, ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξανόμενη ποσοστιαία άνοδο στην τιμή της μετοχής, όταν στην πραγματικότητα η ποσοστιαία διαφορά σε ετήσια βάση είναι σχετικά αμετάβλητη. Η χρήση της λογαριθμικής κλίμακας συμπεριλαμβάνει αυτή την – από στατιστικής πλευράς – ιδιορρυθμία, από την άλλη όμως, ενδέχεται να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις στον επενδυτή όσον αφορά στην πορεία της τιμής μιας μετοχής.

Για αυτόν τον λόγο άλλωστε καλό είναι ο επενδυτής να εξετάζει διαφορετικές εκδοχές γραφικών παραστάσεων οι οποίες απεικονίζουν την πορεία της τιμής. Επίσης, είναι αρκετά χρήσιμο να εξετάζει κάποιος τις επιδόσεις μιας μετοχής σε σχέση με αυτές κάποιας άλλης, ή έναντι του Γενικού Δείκτη ώστε να αποκτήσει μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα.

Βέβαια η χρήση γραφικών παραστάσεων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τιμή κάποιας μετοχής θα συνεχίσει να ενισχύεται επειδή αυτό συνέβη στο παρελθόν ή το αντίθετο, ή ότι επειδή έχει καταγράψει πτώση για μεγάλο χρονικό διάστημα θα κινηθεί στο μέλλον ανοδικά. Απλά, η ανάλυση των γραφικών παραστάσεων είναι χρήσιμη για να δημιουργήσει κάποιος μια πρώτη εικόνα. Δεν απεικονίζει όμως την πλήρη εικόνα της εταιρίας.

*** Η συγκεκριμένη ενότητα εξετάζει με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα γραφήματα και τις γραφικές απεικονίσεις που σχετίζονται με την επενδυτική θεωρία. Συγκεκριμένα, δυο γραφικές παραστάσεις μπορεί να μοιάζουν πολύ η μία στην άλλη εκ πρώτης. Εάν όμως η μονάδα μέτρησης στη μια να είναι το ένα ευρωσέντ και στην άλλη τα 50 σεντς, η μεταξύ τους διαφορά στην πραγματικότητα είναι σημαντική. Παράλληλα, ορισμένα γραφήματα δεν ξεκινάνε τη μέτρηση από το μηδέν. Δυστυχώς οι λανθασμένες υποθέσεις είναι πολύ εύκολο να διεξαχθούν με μια γρήγορη ματιά εάν δεν εξετασθούν προσεκτικά οι λεπτομέρειες σχεδιασμού του γραφήματος.

«Διαλογή» (screening)

Εκτός από την τιμή της μετοχής μιας επιχείρησης, υπάρχει πλειάδα πληροφοριών η οποία και δύναται να συμβάλλει στην αξιολόγηση της επενδυτικής προοπτικής που προσφέρει μια εταιρία. Σε προηγούμενες ενότητες εξετάσαμε μια σειρά από δείκτες. Ορισμένοι δικτυακοί τόποι προσφέρουν μεγάλο εύρος πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις, ακόμη και με τη μορφή γραφικών παραστάσεων.

Η “διαλογή” προσφέρει στους επενδυτές τα δυνατότητα να θέσουν τις δικές τους στατιστικές παραμέτρους και να ψάξουν σε βάσεις δεδομένων που διαθέτει ο κάθε δικτυακός τόπος ώστε να βρουν τις επιχειρήσεις εκείνες που ανταποκρίνονται στα κριτήριά τους.

*** Ειδικότερα, επιτρέπει στους επενδυτές να επιλέξουν εταιρία με βάση το ύψος της κεφαλαιοποίησης, την τιμή της μετοχής, τον πιο προσφάτως ανακοινωμένο κύκλο εργασιών αλλά και την κερδοφορία προ φόρων και τόκων, τα κέρδη ανά μετοχή, τον δείκτη τιμή προς κέρδη (Ρ/Ε), τη μερισματική απόδοση, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους, τα ιστορικά υψηλά αλλά και χαμηλά στην τιμή της μετοχής, στον τζίρο, στα λειτουργικά κέρδη και στα κέρδη  ανά μετοχή, κ.λ.π.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο επενδυτής πρέπει να καθορίσει όλα τα προαναφερθέντα κριτήρια. Αντιθέτως, όσο λιγότερα κριτήρια καθορίσει τόσο μεγαλύτερη θα είναι η λίστα των εταιρειών που θα του δώσει η αναζήτηση.

Ένα ιδιαίτερα στοιχείο που διαθέτει το «φιλτράρισμα» και που το κάνει ιδιαίτερα ελκυστικό είναι ότι δημιουργεί ιδέες για επένδυση κυριολεκτικά από το πουθενά. Πολύ συχνά οι αποφάσεις των επενδυτών στηρίζονται σε αποφάσεις που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές ειδήσεις, με την ανακοίνωση των οικονομικών μεγεθών, τις προβλέψεις για τα κέρδη της επιχείρησης, ή ακόμα και τη δραστηριότητα της εταιρείας όσον αφορά συγχωνεύσεις.

Εξ ορισμού, οι εταιρίες εκείνες που έχουν συνεχή ροή ειδήσεων ελκύουν περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών. Μια σημαντική είδηση, θετική ή αρνητική θα ενισχύσει ή θα μειώσει αντίστοιχα την αντίληψη των επενδυτών για την αξία μιας εταιρίας, μετατρέποντας ως εκ τούτου τους εν δυνάμει πωλητές σε αγοραστές και ίσως αλλάξει τη γνώμη εκείνων που προτίθενται να αγοράσουν.

Αρχεία Ειδήσεων

Τα αρχεία ειδήσεων είναι πιο κοινά από τις υπηρεσίες «παρακολούθησης». Υπάρχει ένας αριθμός χρήσιμων δικτυακών τόπων, όπως είναι το www. euro2day.gr, που προσφέρουν ανάλογες υπηρεσίες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επενδυτές να αποκτούν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πληροφόρηση για μια επιχείρηση. Τα αρχεία ειδήσεων παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις εταιρίες σε βάθος χρόνου. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν και σε απρόσμενες αποφάσεις αφού η αναζήτηση πληροφοριών για μια συγκεκριμένη εταιρία ενδέχεται να φέρει στην επιφάνεια στοιχεία για κάποια άλλη με περισσότερα θετικά στοιχεία.

Εξάλλου, η επίσημη ιστοσελίδα του Χ.Α. δίνει στους επενδυτές τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε όλες τις επίσημες ανακοινώσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι εισηγμένες επιχειρήσεις.

Συγκριτικές Αποδόσεις

*** Στόχο για τους περισσότερους επενδυτές δεν αποτελεί η επιλογή μετοχών που μόνο αυξάνουν την αξία τους. Πρέπει και να υπεραποδίδουν σε σχέση με την ευρύτερη αγορά. Εξάλλου, αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος των επενδυτών που επιλέγουν συγκεκριμένους τίτλους, αντί να παρακολουθούν μέσω Αμοιβαίων Κεφαλαίων κάποιο δείκτη της αγοράς. Να έχουν αποδόσεις καλύτερες του μέσου όρου. Εάν μια μετοχή συμπεριλαμβάνεται σε κάποιον συγκεκριμένο χρηματιστηριακό δείκτη (FTSE-20, Mid Cap 40, τραπεζικό κ.λπ.) τότε οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για τις επιδόσεις της εάν την συγκρίνουν με την ανάλογη ομάδα μετοχών.

Το ίδιο ισχύει και για συγκρίσεις σε επίπεδο Ρ/Ε και μερισματικής απόδοσης, οι οποίες είναι περισσότερο χρήσιμες όταν γίνονται μεταξύ ομοειδών εταιρειών. Ανάλογα συγκριτικά στοιχεία υπάρχουν σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, σε αρκετές οικονομικές εφημερίδες ημερήσιες αλλά και εβδομαδιαίες. Εκεί υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για όλη τη Σοφοκλέους, για την υψηλή, τη μεσαία και τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, αλλά και για κατηγορίες ανά κλάδο.

*** Ορισμένοι επενδυτές δημιουργούν μια γραφική παράσταση για τη συγκριτική «δύναμη» μιας μετοχής σχεδιάζοντας τη γραφική παράσταση της τιμής της μετοχής, σε σύγκριση με τον κλαδικό δείκτη ή/και τον Γενικό Δείκτη. Το αποτέλεσμα καταδεικνύει κατά πόσον η τιμή της μετοχής κινείται με βάση ανεξάρτητους παράγοντες ή εάν παρασύρεται από την κίνηση της ευρύτερης αγοράς. Παράλληλα, κάποιοι επενδυτές διαιρούν συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία μιας μετοχής, όπως το λόγο τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) ή τη μερισματική απόδοση, με τα αντίστοιχα στοιχεία της ευρύτερης αγοράς ή του κλάδου στον οποίο εντάσσεται.

Το αποτέλεσμα αποτυπώνει τις σχετικές δυνάμεις. Αν ο αριθμός που προκύπτει είναι 1, τότε αυτό αποδεικνύει πως τα στοιχεία της επιχείρησης είναι ανάλογα του μέσου όρου της αγοράς. Εάν είναι χαμηλότερο του 1 τότε αυτό σημαίνει ότι τα στοιχεία της εταιρείας είναι χαμηλότερα του μέσου όρου, ενώ εάν είναι μεγαλύτερο του ένα σημαίνει πως είναι υψηλότερο του μέσου όρου.

Όπως και με τη γραφική παράσταση της τιμής των μετοχών σε σχέση με κάποιον σχετικό δείκτη, υπάρχουν και άλλα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα για την εταιρία της επιλογής του. Τα συγκριτικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να αποκλείονται τα απόλυτα μεγέθη.

*** Για παράδειγμα η εταιρεία Χ μπορεί να διαπραγματεύεται 40 φορές τα κέρδη της (με Ρ/Ε 40 δηλαδή) και οι εταιρίες του κλάδου της κατά 60 φορές σε μέσο όρο. Αν διαιρέσουμε τον έναν αριθμό με τον άλλον τότε το συγκριτικό Ρ/Ε που προκύπτει για την εταιρεία είναι 0,67 το οποίο με τη σειρά του υποδηλώνει ότι η μετοχή της εταιρείας είναι «φθηνή». Σε απόλυτα μεγέθη, όμως, και με βάση τα ιστορικά στοιχεία το 40 είναι υψηλό για τον δείκτη Ρ/Ε.

*** Είναι απαραίτητο λοιπόν να χρησιμοποιεί κάποιος τα σωστά συγκριτικά στοιχεία όταν υπολογίζει συγκριτικές αποδόσεις. Ακόμα καλύτερο είναι να συγκρίνει κάποιος με τον κλάδο ή με την αγορά στο σύνολό της και να βγάζει συμπεράσματα με βάση τους απόλυτους όρους, χωρίς να εξαρτάται ιδιαίτερα από ένα και μόνο στατιστικό στοιχείο.

Μειονεκτήματα

Αυτό που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ένας επενδυτής είναι να κάνει χρήση των επιλογών που προκύπτουν από την παρατήρηση, εστιάζοντας παράλληλα στις επιχειρηματικές ειδήσεις που σχετίζονται με την εταιρία.

 • Εύλογα η οποιαδήποτε βάση δεδομένων δίνει στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την παρελθούσα εικόνα της εταιρίας.
 • Οι επενδυτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πληροφορίες που σχετίζονται με την εταιρία σε μεγάλο βάθος χρόνου.
 • Επίσης, θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι οι πληροφορίες προέρχονται από αξιόπιστες πηγές. Οι διαδικασίες διαλογής ενδέχεται να προβάλλουν λίστες με εταιρίες που μπορεί να φαίνονται φθηνές στα επίπεδα που διαπραγματεύονται.
 • Από εκεί και πέρα ο επενδυτής θα πρέπει να εξετάσει την κάθε περίπτωση χωριστά.

*** Σε πρώτη φάση αυτό είναι χρήσιμο ώστε ο επενδυτής να έχει μια πρώτη εικόνα για τις εν δυνάμει επενδυτικές του επιλογές. Οι έρευνες όμως σε βάσεις δεδομένων ενδέχεται να διαψεύσουν τις αρχικές εντυπώσεις. Για παράδειγμα μια διαδικασία διαλογής μπορεί να ξεχωρίσει μια μετοχή η οποία έχει ιστορικό υψηλό στη μερισματική απόδοση, υπονοώντας ταυτόχρονα πως η μετοχή είναι «φθηνή». Η υψηλή μερισματική απόδοση, όμως, μπορεί να υπονοεί ότι η αγορά αναμένει πως το επόμενο μέρισμα που θα δώσει η εταιρία δεν θα είναι εξίσου υψηλό.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email