Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (21/10) – Β’

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ –  Εβδομάδα με κέρδη 2,5% για  ΓΔ και FTSE25 και 4,5% στον τραπεζικό κλάδο, με τον τελευταίο να δοκιμάζει να κατοχυρώσει ανεπιτυχώς στην παρούσα τα υψηλά του…

 • Η εβδομάδα που ξεκινάει ουσιαστικά περιμένει την αξιολόγηση της S&P και την συνέχεια και μετά από δύο εβδομάδες και την έκθεση της DBRS.
 • Θυμίζουμε πως απέχουμε 4 βαθμίδες για να γίνει η οικονομία και πρακτικά επενδύσιμη ασχέτως αν ήδη το 10ετές βρίσκεται στο 10%.
 • Κάθε αλλαγή στην βαθμολόγηση επιδρά θετικά και στο χρηματιστήριο και ειδικά στον τραπεζικό κλάδο που εναγωνίως περιμένει και την “Ηράκλειο λύση”.
 • Μην ξεχνάμε παράλληλα πως η Ελλάδα έχει όλες τις πιθανότητες να ενταχθεί στο QE.

Η ΤΕΡΝΑ ολοκλήρωσε την νέα έκδοση με επιτυχία και όλα δείχνουν πως το πιο πιθανόν είναι να ακολουθήσουν ο Μυτιληναίος και ο ΟΠΑΠ. Μοναδική εταιρία που ακόμα δεν έχει βγάλει ομόλογο από την σειρά του 2014 είναι η ΔΕΗ, που αν τα καταφέρει και αυτή θα είναι ακόμα ένα θετικό γεγονός για την εταιρία.

Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε ιδιαίτερα αισιόδοξοι περιμένοντας την ανοδική λύση της συσσώρευσης του τελευταίου τριμήνου. Ο τζίρος δεν βοηθάει στην παρούσα και θα πρέπει να αλλάξει επίπεδο μαζί με την αγορά.

FTSE DAILY POSITIONS SHORT STOP 2166

Η εβδομάδα έκλεισε με κέρδη κοντά στο 2,5% με το 2129 και 2146 να είναι τα δύο πολύ σημαντικά επίπεδα που διάσπαση θα μας δώσουν κίνηση 20-30 πόντους σε πρώτη φάση. Το 2166 είναι στην παρούσα το στοπ στο short.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ DAILY POSITIONS SHORT STOP 876

Kέρδη της τάξεως του 2,5% έδωσε η εβδομάδα που πέρασε με τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ να πρωτοστατούν. Ο ΓΔ έχει αντίσταση στο 865 που διάσπαση τεχνικά μας δείχνει στόχο το 900 θυμίζοντας ότι το στοπ μας είναι το 875. Το 855 είναι κοντινή επιθετική στήριξη που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 835

BANKS DAILY SHORT STOP 835

Kέρδη κοντά στο 5% για τον κλάδο είχε η εβδομάδα δοκιμάζοντας έστω και ενδοσυνεδριακά να σπάσει τα υψηλά του. Μία κατοχύρωση του πολύ σημαντικού 835 μπορεί να μας φέρει στο 860 σε πρώτη φάση ή και να δώσει συνέχιση άμεσα αν το κατοχυρώσει. Οι 790 μονάδες είναι κοντινή στήριξη που με κατοχύρωση μπορεί και πάλι να δούμε κίνηση στο 760.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ@21,1000 και +0,48%: Όσο κρατάει το 20-20,50 το βλέπουμε ανοδικά μεσοπρόθεσμα. Το 2140 κύρια αντίσταση και στοπ σε ημερήσιο κλείσιμο (21,42).

JUMBO – ΜΠΕΛΑ@17,4800 και +1,16%: Τα 17,5000 ευρώ είναι το μεγάλο ΜΟΒ στο γράφημα. ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

DAX DAILY LONG STOP 11878

Σημαντική ανοδική κίνηση είχε η εβδομάδα που πέρασε με το κερί της Πέμπτης να την ανακόπτει. Τα 12456 κοντινή στήριξη που διάσπαση μπορεί να τον φέρει στο 12358. Το 12825 κοντινή σημαντική αντίσταση που μόνο κατοχύρωση μπορεί να δώσει συνέχιση στο 13015.

EURUSD DAILY LONG STOP 10878

Ανοδική λύση μετά από μήνες με το 11116 να γίνεται κοντινή σημαντική στήριξη που μόνο διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει το 11077. Το 11180 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 113.

DOW JONES DAILY LONG STOP 26139

Το 27070 είναι κοντινή και το 27280 είναι κύρια αντίσταση. Αντίστοιχα το 26570-620 είναι κοντινή σημαντική στήριξη που διάσπαση μπορεί και πάλι να δοκιμάσει κίνηση στο 26139

S&P DAILY LONG STOP 2892

To επίπεδο των 3000 δοκιμάζεται με το 3020 να είναι σημαντική κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να μας δώσει το 3048. Το 2954 κοντινή και το 2912 κύρια στήριξη.

GOLD DAILY SHORT STOP 1520

Συσσώρευση στην ζώνη λίγο κάτω από το 1500 με το 1493 κοντινή και το 1512 κύρια αντίσταση. Στήριξη το 1471 που διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 1453.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΣΕΜΕΡΤΖΙΔΗΣ@new-economy:

Ο γενικός δείκτης κατάφερε να ολοκληρώσει για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο, κάτι το οποίο είχε να συμβεί από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, με τον τζίρο όμως να συνεχίζει να προβληματίζει για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου.

 • Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, ότι παρά την στασιμότητα που παρατηρείται από τεχνικής πλευράς για τον γενικό δείκτη, την εβδομάδα που μας πέρασε οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες ολοκλήρωσαν με σήμα αγοράς αυξήθηκαν, αποτελώντας ένα δείγμα πως υπάρχουν τοποθετήσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Η στάση αναμονής που τηρείται από αρκετούς επενδυτές, αναμένεται να λάβει τέλος στα τέλη του μήνα, καθώς τότε η FED θα ανακοινώσει την νομισματική της πολιτική, «χαράσσοντας» σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων, και κατ’ επέκταση και του ελληνικού.

 • Από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη σημείωσε η μετοχή της Εθνικής με 7,84%, με τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες να πραγματοποιεί η μετοχή του ΟΛΠ με 3,40%.

Από τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη πραγματοποίησε η μετοχή του Ικτίνου με 13,13%, ενώ τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψε η μετοχή της MLS με 41,86%.

Στα εβδομαδιαία στατιστικά, το ποσοστό των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με σήμα αγοράς ανήλθε στο 76% έναντι 44% την προηγούμενη εβδομάδα, με την μετοχή του ΟΤΕ να κλείνει πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, και την μετοχή της LAMDA Development να κλείνει στο όριο αυτής.

 • Ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, και ολοκληρώνοντας για τρίτη εβδομάδα κάτω από την γραμμή τάσης που δημιουργήθηκε από τις αρχές του έτους, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 868 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 815 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον όγκο να διαμορφώνεται (107,76 εκατ. τεμάχια) κάτω από τον μέσο όρο των τριάντα ημερών (148,24 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSEM κατέγραψε εβδομαδιαία κέρδη 1,18%, έπειτα από τρεις εβδομάδες με θετικό πρόσημο, αποτυπώνοντας την πρόθεση ορισμένων χαρτοφυλακίων να τοποθετηθούν εκ νέου στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, παραμένοντας όμως κάτω από τον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, με το σήμα πώλησης να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 1.428 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στις 1.162 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

 • Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε την εβδομάδα και ο τραπεζικός δείκτης, με εβδομαδιαία κέρδη 0,79%, διατηρώντας στο εβδομαδιαίο γράφημα το σήμα αγοράς, και κλείνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με την αντίσταση να βρίσκεται στις 841 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και την στήριξη στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 697 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στα 3,0300 ευρώ με κέρδη 1,27%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 3,2180 ευρώ και την στήριξη στα 2,7540 ευρώ.

 • Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,8000 ευρώ με κέρδη 0,56%, ολοκληρώνοντας πάνω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, με το σήμα αγοράς να διατηρείται, με τον κινητό μέσο όρο των διακοσίων ημερών όμως να αποδεικνύεται σημαντική αντίσταση (1,8160 ευρώ), και με την στήριξη να βρίσκεται στα 1,4970 ευρώ.

Η μετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων έκλεισε στα 8,3100 ευρώ με απώλειες 1,66%, ολοκληρώνοντας κάτω από τους κινητούς μέσους όρους των πέντε και δέκα ημερών, διατηρώντας όμως το σήμα αγοράς, με την αντίσταση να βρίσκεται στα στον ΚΜΟ200 ημερών, στα 8,4330 ευρώ, και η στήριξη στα 8,0330 ευρώ.

Η μετοχή της MLS έκλεισε στα 1,7150 ευρώ με απώλειες 6,79%, παραμένοντας κάτω από το όριο της υπερπουλημένης ζώνης, με την αντίσταση να βρίσκεται στα 2,2480 ευρώ, και η στήριξη στα 1,0370 ευρώ.

Χάσματα

Δημιουργούνται όταν η χαμηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε υψηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή του προηγούμενου ή η υψηλότερη τιμή ενός κεριού/μπάρας είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από την χαμηλότερη τιμή του επόμενου. Αυτό το κενό που δημιουργείται μεταξύ των δύο κεριών/μπάρες είναι ένα εύρος τιμών στο οποίο δεν έγινε καμία συναλλαγή. Η σπουδαιότητα των χασμάτων ως σχηματισμοί, είναι πολύ μεγάλη μιας και υποδηλώνουν την ύπαρξη δυναμικής ή αδυναμίας στην αγορά. Η μελέτη τους μας οδηγεί σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και πολλοί σχηματισμοί κεριών βασίζονται σε αυτά.

Από την δημιουργία μιας νέας τάσης μέχρι και το τέλος της μπορούν να διακριθούν τέσσερα διαφορετικά είδη χασμάτων.

 • Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap). Δημιουργείται στην αρχή της τάσης και είναι από τα πιο κερδοφόρα. Εντοπίζεται μετά από έναν πλάγιο σχηματισμό (συσσώρευση) όταν η τιμή διασπά ανοδικά ή καθοδικά τα όρια αυτού.
 • Χάσμα Συνέχισης (Continuation ή Runaway ή Measuring Gap). Δημιουργείται στην μέση της τάσης και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον υπολογισμό τιμής στόχου.
 • Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap). Δημιουργείται στο τέλος της τάσης. Είναι ουσιαστικά η είσοδος στην αγορά και των τελευταίων επενδυτών. Συνήθως συνοδεύεται από αυξημένους όγκους συναλλαγών.
 • Κοινά Χάσματα (Common Gaps). Είναι από τα πιο συνήθη και δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στην τάση. Συνήθως καλύπτονται γρήγορα.

Χάσμα Φυγής/Διάσπασης (Breakaway Gap) – παράδειγμα

Χάσμα Συνέχισης (Continuation Gap) – παράδειγμα

Χάσμα Εξάντλησης (Exhaustion Gap) – παράδειγμα

Χάσματα Κοινά (Common Gaps) – παράδειγμα

 • Επίλογος

Δεν δύναται να γνωρίζουμε το είδος ενός χάσματος, παρά μόνο μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν θα πρέπει να βιαζόμαστε λοιπόν να το κατηγοριοποιήσουμε, αν αναγνωρίσουμε ένα, στο διάγραμμά μας.

stocklearning.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.