Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (21.1.2021)

ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝ.ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Και τα δύο πρόσημα άλλαξε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 506,05 (+2,74%) και 490 μονάδων (-0,52%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 499,45 (+1,40%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 501,09 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,73%.

 • Να σημειωθεί ότι το χθεσινό κλείσιμο του ΔΤΡ υψηλότερα των 496 μονάδων, επανέφερε το ημερήσιο αγοραστικό σήμα, με τις επόμενες αντιστάσεις να εντοπίζονται στις 554 και 573 μονάδες.

Ο τίτλος του Ελλάκτωρα (-1,34%) συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Αν δεν υπάρξει άμεση επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 1,59 – 1,615 ευρώ, αυξάνει ο κίνδυνος διολίσθησης προς τα 1,40 ευρώ.

 • Ο τίτλος της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (-1,30%) δεν θα ήθελε κλείσιμο χαμηλότερα των 7,07 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), προκειμένου οι αγοραστές να συνεχίσουν να ελπίζουν σε κίνηση προς τα 8,20 – 8,30 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να εντοπίζεται στα 7,44 ευρώ. Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 7,07 ευρώ, αφήνει περιθώρια υποχώρησης προς τα 6,92 και 6,82 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΟΠΑΠ (+0,45%), ο τίτλος του οποίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Αν πετύχει ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 11,33 ευρώ, οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στα 11,60 και 12,00 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 10,20 ευρώ (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη στα 9,86 ευρώ.

****

ΕΤΕ ΒΑΝΚ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η ζώνη του 190 κράτησε σε όποια προσπάθεια των πωλητών θυμίζοντας το στοπ στο 1,8760 σε κλείσιμο μέρας. Το 218 είναι κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεi να δοκιμάσει τα υψηλά, αν μη τι άλλο.

****

GRΕEK FINANCE FORUM: Τραπεζικός Δείκτης

Με οριακά κέρδη και σε απόσταση από το πρωινό υψηλό ημέρας έκλεισε χθες η αγορά, επιστρέφοντας πάντως, έστω και οριακά, υψηλότερα των 800 μονάδων (800,76 μονάδες, +0,10%). Και με το στόχο της διάσπασης των 800 – 810 μονάδων να είναι γνωστός εδώ και καιρό, θα μείνουμε κυρίως στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος προσπάθησε και πάλι χθες.

Και γενικά αυτός θα είναι ο στόχος από εδώ και πέρα. Να διασπάσει τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 495 – 505 μονάδων, με το δείκτη να κλείνει χθες στις 501,09 μονάδες, +1,73%, με υψηλό ημέρας τις 506,05 μονάδες. Θυμίζουμε πως με διάσπαση αυτών των επιπέδων, οι τραπεζικές μετοχές μπαίνουνε σε ένα νέο ισχυρό, ανοδικό, trend….

****

GRΕEK FINANCE FORUM: Εθνική Τράπεζα

Πρώτη σε άνοδο από τον FTSE 25 ήταν χθες η ΕΤΕ, με κλείσιμο στα 2,1290 ευρώ, +4,83%. Και γενικά με τη μετοχή να έχει εδώ και μήνες την καλύτερη εικόνα συγκριτικά με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, πάμε να δούμε τα της διαγραμματικής εικόνας.

 • Μετά και την τελευταία αντίδραση, το ζητούμενο είναι μια παραμονή υψηλότερα των 1,95 – 1,96 ευρώ, με την τάση όσο αυτό συμβαίνει να παραμένει θετική.

Και με βάση αυτήν την παραμονή, ο επόμενος στόχος είναι οι αντιστάσεις στα επίπεδα των 2,10, 2,20 και κυρίως των 2,27 – 2,30 ευρώ.

 • Διάσπαση αυτών των αντιστάσεων θα φέρει τη μετοχή στα επίπεδα των 2,55 – 2,60 ευρώ, όπου θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.

Τώρα αν τα προβλήματα επιστρέψουν και χαθούν οι στηρίξεις στα 1,95 – 1,96 ευρώ, θα υπάρξει επιδείνωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, με τις επόμενες στηρίξεις σε αυτό το σενάριο στα επίπεδα των 1,78 – 1,80 ευρώ (ακόμη χαμηλότερα οι επόμενες στηρίξεις είναι στα 1,57 – 1,59 ευρώ).

****
 • Τεχνική ανάλυση μιας μετοχής ή ενός Δείκτη

Τεχνική ανάλυση μιας μετοχής ή ενός Δείκτη, ή μιας ολόκληρης οργανωμένης αγοράς, είναι η μελέτη της κίνησης των τιμών, όπως αυτή απεικονίζεται σε ένα διάγραμμα τιμής- χρόνου, με στόχο τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς της και την πρόβλεψη της μελλοντικής της κίνησης.

 • Στηρίζεται στα γραφήματα της Αναλυτικής Γεωμετρίας και της Στατιστικής, τα οποία όμως έχουν εκλαϊκευτεί, για να μπορεί να τα καταλαβαίνει ο μέσος επενδυτής. Η Τεχνική Ανάλυση δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη στοιχεία μιας εταιρείας ή μιας αγοράς, όπως είναι οι ισολογισμοί, ο λόγος Ρ/Ε, ή τα κέρδη, αλλά μόνο με τα γραφήματα των μετοχών (ή των δεικτών).

Βασική υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ότι είναι γνωστό για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για την τεχνική ανάλυση δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο της τιμής μιας μετοχής, αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβολή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επίσης βασική παραδοχή της τεχνικής ανάλυσης αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή μιας μετοχής απεικονίζει τα οικονομικά δεδομένα, τις πληροφορίες και τα νέα της και επηρεάζεται σημαντικά από τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ψυχολογία που επικρατεί κάθε περίοδο.

Η Τεχνική Ανάλυση μελετάει τις μεταβολές τιμών από το παρελθόν και προσπαθεί να εντοπίσει έγκαιρα τις μεταβολές που θα γίνουν στο μέλλον και κυρίως το σημείο αντιστροφής μιας κίνησης τιμών.

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Τεχνική Ανάλυση αναζητούμε πιθανές συμπεριφορές στο παρελθόν που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόσουμε μια επενδυτική στρατηγική, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι οι συμπεριφορές τείνουν να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όποιον δραστηριοποιείται στην αγορά, με εργαλείο την Τεχνική Ανάλυση ότι οι αγορές δεν κινούνται από τα γεγονότα, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων. Οι δε τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν απεικονίζουν το “σήμερα” αλλά το “αύριο” με ορίζοντα περίπου 3-6 μηνών ή και περισσότερο.

 • Κάθε αγορά μετοχών, παραγώγων, αξιών ή/και καταναλωτικών ειδών γεννά, με τη συμπεριφορά της, στους εμπλεκόμενους τα απολύτως απαραίτητα ανθρώπινα συναισθήματα της απληστίας, του φόβου, της ανάγκης μιμητισμού των άλλων και ένταξης σε μεγαλύτερα σύνολα, τα οποία αποτελούν τις αιτίες αποτυχημένης δραστηριοποίησης στην αγορά.

Η Τεχνική Ανάλυση, θεωρεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα απεικονίζονται στους σχηματισμούς των τιμών, και προσπαθεί να απομονώσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της αγοράς, εστιάζοντας στα διαγράμματα και τους σχηματισμούς που δημιουργούνται σε αυτά.

Ιστορικό
Ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal Charles Dow θεωρείται ο “πατέρας” της τεχνικής ανάλυσης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα δείκτη από μια ομάδα μετοχών (βιομηχανικός δείκτης Dow Jones) ο οποίος εκφράζει την κίνηση των μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη και συνεπώς να αποτελεί μια “πυξίδα” της γενικότερης κατεύθυνσης της αγοράς. Εκτός από τον Dow υπάρχουν και άλλοι δείκτες που προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις μετοχών ή δεικτών, όπως ο δείκτης Elliott, η ακολουθία Fibonacci κλπ

Εργαλεία
Τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης είναι οι δείκτες. Ένας δείκτης είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός που στηρίζεται στην τιμή της μετοχής ή τον όγκο συναλλαγών της ή και και στα δύο. Τα ονόματα των κυριοτέρων δεικτών είναι:

 • Κινητός Μέσος Όρος 5 -30 και 200 ημερών,
 • Στοχαστικός δείκτης,
 • Λωρίδες Bollinger κ.λπ.

Σήμερα με τη χρήση των υπολογιστών, η τεχνική ανάλυση είναι πολύ πιο εύκολη και χρήσιμη για τον υπολογισμό της κίνησης των τιμών των μετοχών. Επίσης σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα Τεχνικής Ανάλυσης όπως είναι το Metastock, τα οποία εφ’ όσον εφοδιαστούν με τα ιστορικά στοιχεία μιας μετοχής ή ενός δείκτη, παρουσιάζουν σε γραφήματα όλους τους σημαντικότερος δείκτες Τεχνικής Ανάλυσης.

Κυριότερος μεσοπρόθεσμος δείκτης αγορών
Είναι ο λεγόμενος “Κινητός μέσος των 200 ημερών” Θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης για μετοχές, αλλά και για ολόκληρες αγορές. Η κίνηση του έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζεται τόσο από τα οικονομικά στοιχεία, όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις (όταν πρόκειται για οργανωμένες αγορές όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών), ακόμα και από την γενικότερη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Ο χρυσός λόγος φ
Είναι ο αριθμός που προσεγγίζει στο άπειρο το 1,618033… και που προκύπτει αν διαιρέσουμε κάθε αριθμό της ακολουθίας Fibonacci, με τον προηγούμενο της σειράς. Επίσης εκφράζεται και ως (1 + √5) : 2 . Έχει σπουδαία εφαρμογή στην Τεχνική Ανάλυση και χρησιμοποιείται ευρέως στα διαγράμματα τιμών για τον εντοπισμό στηρίξεων και αντιστάσεων και γενικότερα καθορίζει πολύ σημαντικά επίπεδα ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Συμπερασματικά
Οποιαδήποτε μετοχή και οποιοσδήποτε δείκτης έχει 50% πιθανότητα να ανέβει και 50% να πέσει. Όποια μέθοδο και όποιο δείκτη και αν χρησιμοποιήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση των χρηματαγορών με ακρίβεια. Η τεχνική ανάλυση λειτουργεί με πιθανότητες και αποσκοπεί στο να βελτιώσει αυτές τις πιθανότητες προς όφελος του επενδυτή. Γενικά αν μία μέθοδος πρόβλεψης της κίνησης των τιμών των μετοχών έχει πιθανότητες επιτυχίας 60% θεωρείται επιτυχημένη.

ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ για τους νέους αναγνώστες μας, ότι ο μ/μ δεν έχει δικό του ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΛΥΣΗΣ καθότι είναι 100% υπέρ της ΣΧΟΛΗΣ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ και δεν πρόκειται φυσικά ποτέ των ποτών να αλλάξει αυτή την τακτική, προσέγγιση και πεποίθηση. Ούτε και πρόκειται να ανοίξουμε συζήτηση με το απέναντι στρατόπεδο. Δημοκρατία έχουμε, υπάρχει άλλωστε το ταμπλό, τα γραπτά κ.λπ κ.λπ.

 • Σεβόμενος όμως την επιθυμία πολλών χιλιάδων αναγνωστών του – που είτε την ακολουθούν είτε την λαμβάνουν υπόψη τους – καθημερινά… αναμεταδίδει τεχνικές αναφορές και εκτιμήσεις από πηγές που έχουν αποδειχθεί ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ.
 • Και τις οποίες είχε τσεκάρει επανειλημμένως πριν τις επιλέξει ως πηγή πληροφόρησης των αναγνωστών του.

*****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.