Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (04/06/2020)

Dices cubes to trader. Cubes with the words SELL BUY on financial chart and columns of quotations as background. Selective focus

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – WEEKEND:

Τεχνικά το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη οδεύει προς την κύρια και βασική αντίσταση που οριοθετείτε από το καθοδικό χάσμα της 9ης Μαρτίου που ξεκινά από τις 677 μονάδες. Η αντίσταση έχει πιθανότητες να δοκιμαστεί άμεσα, ωστόσο θα απαιτήσει ενέργεια και διάθεση από τους αγοραστές καθώς τα εν λόγω επίπεδα είχαν χαθεί με αυξημένο τζίρο (3 συνεδριάσεις με τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ). Οι ταλαντωτές με την κίνηση της Παρασκευής αποφορτίστηκαν επιστρέφοντας προς την ουδετερότητα, διατηρώντας το δυνητικό ανοδικό περιθώριο προς την ζώνη των 680 μονάδων.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΕΤΕ: ΗΜΕΡΗΣΙΟΝ ΓΡΑΦΗΜΑ 

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΙΝΤΡΑΚΑΤ: ΗΜΕΡΗΣΙΟΝ ΓΡΑΦΗΜΑ 

ΜΟΒ τα 1,1000 ευρώ

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Όταν ο dax καταλαβαίνει ότι έχει μείνει πίσω, σε δύο μέρες πληρώνει στόχο

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Εuro/usd daily

Όσο πιο αργά πάει στον στόχο του 115 τόσο καλύτερα. Το 11080 και 11030 οι στηρίξεις μας. Το δολάριο λογικά θα πιεστεί έναντι όλων το επόμενο διάστημα.

ΔEH – Από τα καλύτερα γραφήματα στην αγορά και μεσοπρόθεσμα

Το τρίμηνο ενθαρρυντικό, με τα λειτουργικά να μειώνονται περίπου 180 εκατ., με οριακή κερδοφορία και με καλές προοπτικές μείωσης του κόστους δανεισμού που ξεπερνάει τα 200 εκατομμύρια σήμερα.
 • Φυσικά στα θετικά η είσοδος στις ΑΠΕ δυναμικά

Τεχνικά σε ώρα το στοπ ανεβαίνει στο 348 με το 340-348 να είναι στήριξη, ενώ επόμενος στόχος είναι το 390. Σε ημερήσιο το 320 είναι η μεγάλη στήριξη

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FAST FINANCE ΑΕΠΕΥ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΔΕΗ@3,5200: Οι πρώτες στηρίξεις στα 3,45, 3,20 – 3,13 και 2,73 ευρώ (ημερήσιο “stop long”). Σε περίπτωση επιστροφής των αγοραστών, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το τεχνικό “χάσμα” στα 3,92 – 4,11 ευρώ.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΤΕΝΕΡΓ@9,4300: Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοκαθοδική κίνηση που ξεκίνησε από το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο των 10,04 ευρώ (29/5) για την Τέρνα Ενεργειακή (-4,35%), με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να παίρνουν σήμερα επιθετικότερο χαρακτήρα. Στα 8,22 ευρώ το ημερήσιο “stop long”, στα 10,20 ευρώ η τελευταία, θεωρητική, αντίσταση.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΜΠΕΛΑ@16,3300: Μόλις προσεγγίζει την ζώνη 16,80 – 17,14 βγάζει πωλητές η μετοχή της Jumbo (-3,09%), κάτι που επιβεβαιώθηκε και χθες. Αν συνεχιστεί η “νότια” κίνηση, οι επόμενες στηρίξεις στα 16,56 – 16,30, 15,82 και 14,26 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – Aegean Airlines... έχουν μαζευτεί στις τελευταίες συνεδριάσεις περίπου 1,5 εκατ. τεμ κάτω από τα 4,40 ευρώ. Ο όγκος αυτός θα δώσει το πάτημα για μια κίνηση πρός τη ζώνη των 4,85 με 5,08 ευρώ.

 • Εικόνα

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – [email protected],2840

 • Εάν πάρει ανοδικά με ισχυρό όγκο συναλλαγών τα 0,2800 ευρώ έχει καλή κίνηση μπροστά της, καθώς το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης βρίσκεται στα 0,3720 ευρώ

 • Τρόποι ανάπτυξης κερδοφόρας στρατηγικής…

Οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ένα σύστημα κερδοφόρο δοκιμάζουν διάφορα συστήματα που περιλαμβάνουν διαφόρους δείκτες/ταλαντωτές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές – αν όχι όλες – η απόρριψη μιας ιδέας είναι λάθος, γιατί ουσιαστικά κάθε ταλαντωτής μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός στρατηγικού συστήματος που θα είναι κερδοφόρο.

Αφού οι traders προσδιορίσουν την κύρια τάση, είναι οι μοναδικοί που θα πρέπει να αποφασίσουν τον τύπο της στρατηγικής που πρέπει να  εφαρμόσουν. Όμως οι περισσότεροι traders νιώθουν άσχημα, όταν πρόκειται να σκεφτούν την ανάπτυξη μιας στρατηγικής.

 • Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν τους αρέσει, αλλά γιατί απλώς αισθάνονται ότι δεν έχουν ιδέες τις οποίες θα έπρεπε να δοκιμάσουν, ή ότι δεν έχουν βρει κάτι που οι ίδιοι να πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα έχει απόδοση.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι traders κάποια στιγμή στην επενδυτική τους σταδιοδρομία δοκιμάζουν το σύστημα Dual Moving Average Crossover (=διάσπαση των δύο κινητών μέσων). Ωστόσο ο μέσος trader όταν δοκιμάζει για πρώτη φορά αυτή τη στρατηγική, πιστεύει ότι το μόνο πράγμα το οποίο θα πρέπει να υποβάλλει σε δοκιμασίες, είναι ο αριθμός περιόδων των δύο Κ.Μ.O.

Οι αρχάριοι λοιπόν πραγματοποιούν πολλά πειράματα, θέτοντας ως αριθμό περιόδων διάφορα νούμερα και όταν δε βρουν κάτι που να δουλεύει σύμφωνα με τα δικά τους standards, απορρίπτουν εντελώς τo σύστημα Dual Moving Average και προσπαθούν να βρουν τη λύση σε κάποιο άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι κάπου θα πρέπει να υπάρχει κάποιος δείκτης ή σύστημα που θα λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά.

Στην πραγματικότητα όλοι όσοι ασχολούνται με τα επενδυτικά συστήματα, σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν περάσει από αυτή την φάση και έχουν απορρίψει πολύ καλά συστήματα όπως το συγκεκριμένο.

Η απόρριψη ενός κινητού μέσου είναι σφάλμα, γιατί ο κινητός μέσος είναι το 50% του παζλ που λέγεται ανάπτυξη συστήματος. Ο κινητός μέσος χρησιμοποιείται για να έχουμε το 50% της στρατηγικής το οποίο είναι το setup.

 • Λέγοντας setup εννοούμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες μας λένε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για είσοδο ή έξοδο. Το άλλο 50% μιας στρατηγικής είναι εκείνο που οι περισσότεροι traders αγνοούν παντελώς και το οποίο αποκαλείται «είσοδος».
 • Στην συνέχεια λοιπόν θα μιλήσουμε διεξoδικά για τους δύο αυτούς όρους και για το πως μπορούμε, χρησιμοποιώντας τους ταυτόχρονα, να μετατρέψουμε ένα σύστημα σε κερδοφόρο.

Όταν προσπαθούμε να δοκιμάσουμε ένα δείκτη ή ένα σύστημα, το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι το να το βάλουμε στον system tester και απλώς να δούμε το ποσοστό απόδοσης σε κέρδη. Δηλαδή η αναζήτησή μας για έναν καλό δείκτη, δε θα πρέπει να περιορίζεται σε  έναν απλό, συμβατικό και επιφανειακό τρόπο.

 • Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε το δείκτη ή το σύστημα με ένα τρόπο διαφορετικό και μοναδικό. Χρησιμοποιώντας το setup και την είσοδο, θα μπορέσουμε να δούμε την ανάπτυξη μιας στρατηγικής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
 • Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, με πολλές δυνατότητες και ιδέες, τις οποίες θα πρέπει να δοκιμάσουμε.
 • Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε πλέον να κάνουμε βελτιστοποίηση (optimization) των standard δεικτών και θα αναπτύξουμε μια μέθοδο με την οποία θα μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και οργανωτικοί.

Τo setup…Το setup είναι η συνθήκη ή το σύνολο συνθηκών, οι οποίες πρέπει να πληρούνται, πριν ανοίξουμε μια θέση στην αγορά. Μπορεί να είναι ένας δείκτης ή μια ομάδα δεικτών, οι οποίοι μας λένε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για αγορά ή πώληση. Τα setup δεν μας βάζουν στην αγορά, αλλά απλώς μας λένε ότι μια πράξη αγοράς ή πώλησης έχει φτάσει  στο χρονικό σημείο για να πραγματοποιηθεί.

Μερικά παραδείγματα setup για στρατηγικές που ακολουθούν την τάση είναι:

 • Ο δείκτης ADX βρίσκεται σε ανοδική τάση.
 • Οι τιμές κινούνται έξω από ένα κανάλι.
 • Ένας γρήγορος ΚΜΟ διασπά έναν αργό ΚΜΟ.

Παραδείγματα setups για στρατηγικές στήριξης και αντίστασης.

 • Ο δείκτης %Κ διασπά τον δείκτη %D
 • Οι τιμές προσεγγίζουν την πάνω ή την κάτω λωρίδα των φακέλων των Κ.Μ.Ο
 • Ο RSI διασπά την περιοχή υπερπώλησης (0-30) ή διασπά την περιοχή υπεραγοράς (70-100).

Επίσης μερικά παραδείγματα setups τα οποία αφορούν  αύξηση της μεταβλητότητας είναι τα εξής:

 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με ανοδικό χάσμα.
 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με καθοδικό χάσμα.
 • Το εύρος τιμών της συγκεκριμένης περιόδου είναι μεγαλύτερο από το μέσο εύρος των τριών προηγουμένων περιόδων.
 • Η διαφορά μεταξύ δύο ΚΜΟ είναι μεγαλύτερη από την μέση διαφορά των 10 τελευταίων περιόδων.

ΠΗΓΗ: investor.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.