Eπισημάνσεις και Χαρακιές για Τraders του ελληνικού χρηματιστηρίου (29/5/2020)

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στις αναδιαρθρώσεις δεικτών της MSCI και τις δημοπρασίες κλεισίματος, στις 17:00 – 17:10.

 • Δεν χρειάζεται να γράψουμε πάρα πολλά, σε όλα αυτά που γράφουμε και εμείς αλλά και άλλα site τις τελευταίες ημέρες, για το ύψος των εκροών κτλ (όλα θα τα δούμε στην πράξη – αυτό γιατί και άλλες φορές σε αναδιαρθρώσεις δεικτών στο τέλος έχουμε δει αρκετά διαφορετικά πράγματα) …..

Εμείς απλώς θα επισημάνουμε κάτι το οποίο δεν γράφεται αρκετά. Ότι πέραν των 3 τραπεζών και του Τιτάνα που αλλάζουνε δείκτη και αναμένονται εκροές (θα φανεί πόσο προεξοφλημένες είναι αυτές).

 • Εμείς αναμένουμε μεγάλες εκροές και μεταβλητότητα και στις εταιρείες που συμμετέχουνε στο μικρότερο δείκτη της MSCI και θα δούνε τα ποσοστά τους να μειώνονται, λόγω της μεταφοράς των 3 τραπεζών και του Τιτάνα σε αυτό το δείκτη. Και δεν αποκλείουμε σε κάποιες περιπτώσεις, να προκύψουνε ευκαιρίες.

ΕΤΕ ΒΑΝΚ

Πάμε λίγο να ρίξουμε μια ματιά στην ΕΤΕ, η οποία χθες έκλεισε στα 1,30 ευρώ, +0,54%. Διαγραμματικά, η εικόνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά πολύ ενδιαφέρουσα …. και αυτό γιατί μετά από καιρό, η μετοχή δοκιμάζει τις καθοριστικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,29 – 1,30 ευρώ.

 • Αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο, έντονο, ανοδικό trend, με μεγάλα περιθώρια κέρδους και τις επόμενες καθοριστικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,94 – 1,96 ευρώ.

Τώρα σε περίπτωση αποτυχημένης διάσπασης των 1,30 ευρώ, είναι πολύ σημαντικό η ΕΤΕ να μείνει υψηλότερα των 1,13 – 1,14 ευρώ. Στηρίξεις οι οποίες δεν πρέπει να χαθούνε αφού τότε θα μιλήσουμε και πάλι για πλήρη αρνητική διαγραμματική εικόνα, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη μετοχή.

Alpha Bank

Πάμε τώρα στην ΑΛΦΑ, η οποία έκλεισε στα 0,609 ευρώ -0,13%. Παρομοίως με την ΕΤΕ τα βλέμματα στρέφοντα στις επόμενες αντιστάσεις, με μεγάλο στόχο τις αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 0,61 – 0,62 ευρώ (όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα, η διαγραμματική εικόνα θεωρείται 100% αρνητική).

 • Επιτυχής διάσπαση αυτών των αντιστάσεων θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με σημαντικά περιθώρια ανόδου και επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,73 – 0,74 ευρώ.
 • Τώρα επιτυχής διάσπαση και αυτών των αντιστάσεων είναι ικανή να στείλει ακόμη και 50-60% τη μετοχή υψηλότερα, χωρίς αν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου.

Τιτάνας

Και θα κλείσουμε με ένα γρήγορο σχόλιο για τον Τιτάνα, όπου θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Από όλες λοιπόν τις μετοχές που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, αυτή που περισσότερο θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, είναι ο Τιτάνας.

 • Και αυτό γιατί ο όγκος των μετοχών που αναμένεται να βγούνε είναι πραγματικά πολύ μεγάλος (τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και θέλουμε να δούμε σε τι τιμή θα γίνουνε τα κομμάτια στις δημοπρασίες, δηλαδή σε τι τιμή θα κλείσει η μετοχή.

*****

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΔΕΗ@3,2600 ευρώ: Το στοπ ανεβαίνει στα 3,0600 ευρώ με κοντινή στήριξη τα 3,1200 και αντίσταση τα 3,3200 που θέλουν προσοχή.

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – Δείκτης τραπεζών@359,43 και +0,02%: Τα σήματα που ο καθένας έχει πρέπει να τα ακολουθεί και να μην προσπαθεί να κάνει πρόβλεψη βραχυπρόθεσμα που θα σταματήσει την πτώση ή την άνοδο μία μετοχή.. Τα short στα συμβόλαια επιτράπηκαν πριν λίγες μέρες και η αγορά κινείται επιθετικά ανοδικά.

 • Η διάσπαση των 300 μονάδων έδωσε την τάση. Το 364 επόμενο πολύ σοβαρό επίπεδο θυμίζοντας πω είναι και το στοπ στο short σε εβδομαδιαίο κλείσιμο.
 • Απέχουμε μόλις 3% απ’αυτό με τον MSCI να τελειώνει κλείσιμο Παρασκευής. Όσο κάποιος βρήκε ένα τον μεγάλο πάτο άλλο τόσο θα βρεί και την μεγάλη κορυφή.

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ALPHA BANK [email protected],6090:

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – EUROBANK [email protected],4250:

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ETE BANK [email protected],3000

!HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – PIRAEUS BANK [email protected],4300


!AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ…δείχνει διαθέσεις να πάει στο 1 με 1,03 ευρώ.

Εικόνα


[email protected],2800 ευρώ:

 • Εάν πάρει ανοδικά με ισχυρό όγκο συναλλαγών τα 0,2800 ευρώ έχει καλή κίνηση μπροστά της, καθώς το επόμενο σοβαρό επίπεδο αντίστασης βρίσκεται στα 0,3720 ευρώ

****

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Συμπλήρωσε και τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, ενώ πήρε και σχετική απόσταση ασφαλείας από τα 7,00 ευρώ. Θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα της ζώνης 7,14 – 7,20, που, τεχνικά, ανοίγει τον δρόμο προς τις επόμενες αντιστάσεις των 7,39, 7,53 και 7,80 ευρώ. Σε περίπτωση επιστροφής των πωλητών, δεν πρέπει να χαθεί η στήριξη στα 6,50 – 6,45 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Θετικό ότι η μετοχή άφησε πίσω της την αντίσταση στα 0,86 ευρώ, ενώ σημαντική θα είναι η “μάχη” στην ζώνη 0,9080 – 0,9340 ευρώ.

 • Η όποια διόρθωση δεν πρέπει να χαμηλότερα των 0,833 – 0,79 ευρώ. Σήμερα ο τίτλος έδωσε ημερήσιο σήμα τοποθετήσεων, που αναιρείται με κλείσιμο χαμηλότερα των 0,79 ευρώ. Με τα τρέχοντα δεδομένα, τα πλέον αισιόδοξο σενάριο εξαντλείται στην περιοχή των 1,15 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Εκλεισε και το “gap” στα 8,60 ευρώ, δημιουργώντας προϋποθέσεις κίνησης προς τα 9,00 ευρώ. Στα 7,825 το ημερήσιο “stop long”.

*****

www.greekfinanceforum.com

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όλα τα βλέμματα σήμερα θα είναι στραμμένα στις αναδιαρθρώσεις δεικτών της MSCI και τις δημοπρασίες κλεισίματος, στις 17:00 – 17:10. Δε χρειάζεται να γράψουμε πάρα πολλά, σε όλα αυτά που γράφουμε και εμείς αλλά και άλλα site τις τελευταίες ημέρες, για το ύψος των εκροών κτλ (όλα θα τα δούμε στην πράξη – αυτό γιατί και άλλες φορές σε αναδιαρθρώσεις δεικτών στο τέλος έχουμε δει αρκετά διαφορετικά πράγματα) …..

 • Εμείς απλώς θα επισημάνουμε κάτι το οποίο δεν γράφεται αρκετά. Ότι πέραν των 3 τραπεζών και του Τιτάνα που αλλάζουνε δείκτη και αναμένονται εκροές (θα φανεί πόσο προεξοφλημένες είναι αυτές). Εμείς αναμένουμε μεγάλες εκροές και μεταβλητότητα και στις εταιρείες που συμμετέχουνε στο μικρότερο δείκτη της MSCI και θα δούνε τα ποσοστά τους να μειώνονται, λόγω της μεταφοράς των 3 τραπεζών και του Τιτάνα σε αυτό το δείκτη. Και δεν αποκλείουμε σε κάποιες περιπτώσεις, να προκύψουνε ευκαιρίες.

ΕΤΕ ΒΑΝΚ

Πάμε λίγο να ρίξουμε μια ματιά στην ΕΤΕ, η οποία χθες έκλεισε στα 1,30 ευρώ, +0,54%. Διαγραμματικά, η εικόνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Αλλά πολύ ενδιαφέρουσα …. και αυτό γιατί μετά από καιρό, η μετοχή δοκιμάζει τις καθοριστικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,29 – 1,30 ευρώ. Αντιστάσεις η διάσπαση των οποίων θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο, έντονο, ανοδικό trend, με μεγάλα περιθώρια κέρδους και τις επόμενες καθοριστικές αντιστάσεις στα επίπεδα των 1,94 – 1,96 ευρώ.

Τώρα σε περίπτωση αποτυχημένης διάσπασης των 1,30 ευρώ, είναι πολύ σημαντικό η ΕΤΕ να μείνει υψηλότερα των 1,13 – 1,14 ευρώ. Στηρίξεις οι οποίες δεν πρέπει να χαθούνε αφού τότε θα μιλήσουμε και πάλι για πλήρη αρνητική διαγραμματική εικόνα, με ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη μετοχή.

Alpha Bank

Πάμε τώρα στην ΑΛΦΑ, η οποία έκλεισε στα 0,609 ευρώ -0,13%. Παρομοίως με την ΕΤΕ τα βλέμματα στρέφοντα στις επόμενες αντιστάσεις, με μεγάλο στόχο τις αντιστάσεις στα τρέχοντα επίπεδα των 0,61 – 0,62 ευρώ (όσο η μετοχή μένει χαμηλότερα, η διαγραμματική εικόνα θεωρείται 100% αρνητική). Επιτυχής διάσπαση αυτών των αντιστάσεων θα έβαζε τη μετοχή σε ένα νέο ανοδικό trend, με σημαντικά περιθώρια ανόδου και επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 0,73 – 0,74 ευρώ. Τώρα επιτυχής διάσπαση και αυτών των αντιστάσεων είναι ικανή να στείλει ακόμη και 50-60% τη μετοχή υψηλότερα, χωρίς αν αποκλείονται ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου.

Τιτάνας

Και θα κλείσουμε με ένα γρήγορο σχόλιο για τον Τιτάνα, όπου θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Από όλες λοιπόν τις μετοχές που εμπλέκονται στις αναδιαρθρώσεις των δεικτών, αυτή που περισσότερο θα περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, είναι ο Τιτάνας. Και αυτό γιατί ο όγκος των μετοχών που αναμένεται να βγούνε είναι πραγματικά πολύ μεγάλος (τουλάχιστον σύμφωνα με τις εκτιμήσεις) και θέλουμε να δούμε σε τι τιμή θα γίνουνε τα κομμάτια στις δημοπρασίες, δηλαδή σε τι τιμή θα κλείσει η μετοχή.

 • Τρόποι ανάπτυξης κερδοφόρας στρατηγικής…

Οι επενδυτές στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν ένα σύστημα κερδοφόρο δοκιμάζουν διάφορα συστήματα που περιλαμβάνουν διαφόρους δείκτες/ταλαντωτές. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές – αν όχι όλες – η απόρριψη μιας ιδέας είναι λάθος, γιατί ουσιαστικά κάθε ταλαντωτής μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός στρατηγικού συστήματος που θα είναι κερδοφόρο.

Αφού οι traders προσδιορίσουν την κύρια τάση, είναι οι μοναδικοί που θα πρέπει να αποφασίσουν τον τύπο της στρατηγικής που πρέπει να  εφαρμόσουν. Όμως οι περισσότεροι traders νιώθουν άσχημα, όταν πρόκειται να σκεφτούν την ανάπτυξη μιας στρατηγικής.

 • Αυτό συμβαίνει όχι γιατί δεν τους αρέσει, αλλά γιατί απλώς αισθάνονται ότι δεν έχουν ιδέες τις οποίες θα έπρεπε να δοκιμάσουν, ή ότι δεν έχουν βρει κάτι που οι ίδιοι να πιστεύουν ότι αυτό θα λειτουργήσει και θα έχει απόδοση.

Όπως είναι γνωστό, οι περισσότεροι traders κάποια στιγμή στην επενδυτική τους σταδιοδρομία δοκιμάζουν το σύστημα Dual Moving Average Crossover (=διάσπαση των δύο κινητών μέσων). Ωστόσο ο μέσος trader όταν δοκιμάζει για πρώτη φορά αυτή τη στρατηγική, πιστεύει ότι το μόνο πράγμα το οποίο θα πρέπει να υποβάλλει σε δοκιμασίες, είναι ο αριθμός περιόδων των δύο Κ.Μ.O.

Οι αρχάριοι λοιπόν πραγματοποιούν πολλά πειράματα, θέτοντας ως αριθμό περιόδων διάφορα νούμερα και όταν δε βρουν κάτι που να δουλεύει σύμφωνα με τα δικά τους standards, απορρίπτουν εντελώς τo σύστημα Dual Moving Average και προσπαθούν να βρουν τη λύση σε κάποιο άλλο. Αυτό συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι κάπου θα πρέπει να υπάρχει κάποιος δείκτης ή σύστημα που θα λειτουργεί πολύ πιο αποδοτικά.

Στην πραγματικότητα όλοι όσοι ασχολούνται με τα επενδυτικά συστήματα, σε κάποια στιγμή της ζωής τους έχουν περάσει από αυτή την φάση και έχουν απορρίψει πολύ καλά συστήματα όπως το συγκεκριμένο.

Η απόρριψη ενός κινητού μέσου είναι σφάλμα, γιατί ο κινητός μέσος είναι το 50% του παζλ που λέγεται ανάπτυξη συστήματος. Ο κινητός μέσος χρησιμοποιείται για να έχουμε το 50% της στρατηγικής το οποίο είναι το setup.

 • Λέγοντας setup εννοούμε τις συνθήκες εκείνες, οι οποίες μας λένε ότι υπάρχει μια καλή ευκαιρία για είσοδο ή έξοδο. Το άλλο 50% μιας στρατηγικής είναι εκείνο που οι περισσότεροι traders αγνοούν παντελώς και το οποίο αποκαλείται «είσοδος».
 • Στην συνέχεια λοιπόν θα μιλήσουμε διεξoδικά για τους δύο αυτούς όρους και για το πως μπορούμε, χρησιμοποιώντας τους ταυτόχρονα, να μετατρέψουμε ένα σύστημα σε κερδοφόρο.

Όταν προσπαθούμε να δοκιμάσουμε ένα δείκτη ή ένα σύστημα, το μόνο που δεν πρέπει να κάνουμε είναι το να το βάλουμε στον system tester και απλώς να δούμε το ποσοστό απόδοσης σε κέρδη. Δηλαδή η αναζήτησή μας για έναν καλό δείκτη, δε θα πρέπει να περιορίζεται σε  έναν απλό, συμβατικό και επιφανειακό τρόπο.

 • Το μυστικό είναι να χρησιμοποιήσουμε το δείκτη ή το σύστημα με ένα τρόπο διαφορετικό και μοναδικό. Χρησιμοποιώντας το setup και την είσοδο, θα μπορέσουμε να δούμε την ανάπτυξη μιας στρατηγικής με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο.
 • Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε έναν εντελώς καινούργιο κόσμο, με πολλές δυνατότητες και ιδέες, τις οποίες θα πρέπει να δοκιμάσουμε.
 • Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσουμε πλέον να κάνουμε βελτιστοποίηση (optimization) των standard δεικτών και θα αναπτύξουμε μια μέθοδο με την οποία θα μπορούμε να είμαστε πιο δημιουργικοί και οργανωτικοί.

Τo setup…Το setup είναι η συνθήκη ή το σύνολο συνθηκών, οι οποίες πρέπει να πληρούνται, πριν ανοίξουμε μια θέση στην αγορά. Μπορεί να είναι ένας δείκτης ή μια ομάδα δεικτών, οι οποίοι μας λένε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για αγορά ή πώληση. Τα setup δεν μας βάζουν στην αγορά, αλλά απλώς μας λένε ότι μια πράξη αγοράς ή πώλησης έχει φτάσει  στο χρονικό σημείο για να πραγματοποιηθεί.

Μερικά παραδείγματα setup για στρατηγικές που ακολουθούν την τάση είναι:

 • Ο δείκτης ADX βρίσκεται σε ανοδική τάση.
 • Οι τιμές κινούνται έξω από ένα κανάλι.
 • Ένας γρήγορος ΚΜΟ διασπά έναν αργό ΚΜΟ.

Παραδείγματα setups για στρατηγικές στήριξης και αντίστασης.

 • Ο δείκτης %Κ διασπά τον δείκτη %D
 • Οι τιμές προσεγγίζουν την πάνω ή την κάτω λωρίδα των φακέλων των Κ.Μ.Ο
 • Ο RSI διασπά την περιοχή υπερπώλησης (0-30) ή διασπά την περιοχή υπεραγοράς (70-100).

Επίσης μερικά παραδείγματα setups τα οποία αφορούν  αύξηση της μεταβλητότητας είναι τα εξής:

 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με ανοδικό χάσμα.
 • Άνοιγμα της μετοχής στη νέα συνεδρίαση με καθοδικό χάσμα.
 • Το εύρος τιμών της συγκεκριμένης περιόδου είναι μεγαλύτερο από το μέσο εύρος των τριών προηγουμένων περιόδων.
 • Η διαφορά μεταξύ δύο ΚΜΟ είναι μεγαλύτερη από την μέση διαφορά των 10 τελευταίων περιόδων.

ΠΗΓΗ: investor.gr

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας. Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.