Eπισημάνσεις και χαρακιές για traders του Χ.Α και όχι μόνον (16/04) Μέρος 2

[email protected],7350 ευρώ και +6,68% – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Σε ημερήσιο δοκίμασε την Παρασκευή το πολύ σημαντικό 0,6900 κρατώντας το ημερήσιο σήμα και σε μία μόλις συνεδρίαση φαίνεται να δοκιμάζει και πάλι, αν μη τι άλλο, τα υψηλά της ή και κίνηση στα 0,8000 ευρώ. Τα 0,7200 ευρώ είναι η πλησιέστερη στήριξη.

*****

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

*****

FTSE25 – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ

*****

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – Χ.Α – @GREEK FINANCE FORUM: Στις 773,51 μονάδες έκλεισε χθες το Χ.Α., με νέα άνοδο 1,02% και με τα κέρδη από τις αρχές του χρόνου να αυξάνονται ακόμη περισσότερο στο +26,12%. Για την ιστορία στο +49,84% οι τράπεζες, μία ομολογουμένως εντυπωσιακή επίδοση.

 • Και σιγά – σιγά και με βασική πάντα προϋπόθεση, πως δε θα συμβεί κάτι πολύ αρνητικό στις διεθνείς αγορές (αυτήν την προϋπόθεση θα την τονίζουμε με κάθε ευκαιρία) έρχεται η ώρα της δοκιμασίας των ισχυρών αντιστάσεων στα επίπεδα των 780 μονάδων, με επόμενο στόχο τις αντιστάσεις στα επίπεδα των 800 – 810 μονάδων.

*****

Eurobank – @GREEK FINANCE FORUM: Με οδηγό και την είδηση την εισόδου της μετοχής της ΕΥΡΩΒ στον MSCI Mid-Cap (κάτι το οποίο σταδιακά θα οδηγήσει τη μετοχή και σε άλλους δείκτες της Morgan Stanley και κυρίως τον Greece). Με μεγάλα κέρδη 6,68% έκλεισε χθες η μετοχή, στα 0,7350 ευρώ.

 • Και πλέον ο στόχος για τη μετοχή είναι οι αντιστάσεις στα πρόσφατα υψηλά των 0,7500 και κυρίως των 0,7700 – 0,7800 ευρώ.
 • Και με τη διαγραμματική εικόνα να είναι θετική, διάσπαση των 0,7700 – 0,7800 ευρώ, θα οδηγούσε τη μετοχή ακόμη υψηλότερα, με επόμενο στόχο σε αυτό το σενάριο τα επίπεδα των 0,8200 – 0,8300 ευρώ.

*****

ΟΛΠ – @GREEK FINANCE FORUM: Καλή εικόνα χθες και για την μετοχή του ΟΛΠ, με κλείσιμο στα 19,4800 ευρώ, +2,85%. Αξίζει μάλιστα να σταθούμε στην εντυπωσιακή πορεία της μετοχής, η οποία έχει 11 ανοδικές στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις.

 • Αξίζει να σημειωθεί πως αυτό είναι το υψηλότερο σημείο από το καλοκαίρι του 2014, δηλαδή υψηλό περίπου 4,5 ετών.
 • Με την όποια τεχνική εκτόνωση να είναι στο πρόγραμμα, μιας και η μετοχή βρίσκεται και σε υπεραγορασμένα επίπεδα, θεωρητικά, οι επόμενοι στόχοι είναι στα επίπεδα των 19,70 – 19,8000 ευρώ, 20,0000 και 21,0000 ευρώ.

****
APPLE – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
 • Apple Inc. (AAPL)
 • NasdaqGS – NasdaqGS Real Time Price. Currency in USD
199.23+0.36 (+0.18%)
At close: 4:00PM EDT

199.30 +0.07 (0.04%)
After hours: 7:57PM EDT

****
ΑΜΑΖΟΝ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Amazon.com, Inc.
Follow

NASDAQ: AMZN

1,844.87 USD +1.81 
Closed: Apr 15, 7:59 PM EDT · Disclaimer
After hours 1,846.55 +1.68 (0.091%)
….
****
FACEΒΟΟΚ – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Facebook, Inc. Common Stock
Follow

NASDAQ: FB

179.65 USD +0.55 
Closed: Apr 15, 7:59 PM EDT · Disclaimer
After hours 179.60 −0.050 (0.028%)
…..
****
TESLA – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Tesla Inc
Follow

NASDAQ: TSLA

266.38 USD −1.32 
Closed: Apr 15, 7:59 PM EDT · Disclaimer
After hours 266.50 +0.12 (0.045%)
…..
****
[email protected] – ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ
Twitter Inc
Follow

NYSE: TWTR

34.71 USD +0.34 
Closed: Apr 15, 7:51 PM EDT · Disclaimer
After hours 34.71 0.00 (0.00%)
….
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Εισαγωγή στην Τ.Α. – Υποενότητα 1

 • Στην εισαγωγική ενότητα μπορείτε να μάθετε τον ορισμό, τις βασικές αρχές, τη χρήση και τον αντίλογο της τεχνικής ανάλυσης καθώς και τη σχέση της με τη σύγχρονη δομή των αγορών.

Τι είναι η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνική Ανάλυση, είναι η μελέτη της έως τώρα συμπεριφοράς των αγορών μέσω της χρήσης διαγραμμάτων, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τους κίνησης.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την τάση, πότε αλλάζει, πότε έχει αλλάξει, πότε να ανοίξει μία νέα θέση και πότε η ανάλυση είναι λάθος και η θέση πρέπει να κλείσει μειώνοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

Γιατί “δουλεύει” η Τ.Α.

 • Η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται μια μετοχή είναι συνήθως διαφορετική από την πραγματική της αξία.
 • Είναι η μελέτη του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. O επενδυτής θα πρέπει να επικεντρώνεται στο “ΤΙ συμβαίνει” και όχι στο “ΓΙΑΤΙ συμβαίνει”
 • Εφαρμόζεται σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες επένδυσης.

Βασικές Αρχές

 • Στην τιμή προεξοφλούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.
 • Στην τιμή μπορεί να αναγνωριστεί μια τάση, την οποία ο τεχνικός αναλυτής μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να εκμεταλλευτεί.
 • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως και του παρελθόντος.
 • Η τιμή εξαρτάται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές καθορίζονται από τις προσδοκίες των αγοραστών και πωλητών. Με τη χρήση των διαγραμμάτων ο τεχνικός αναλυτής προσπαθεί να εντοπίσει πότε η παραπάνω ισορροπία έχει αλλάξει.

Αντίλογος

Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005), έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς.

Τέλος, μια μελέτη του Robert Strong (1988), έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο:

 • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)

Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού.

 • Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)

Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδόσει (outperform) της αγοράς.

Που χρησιμοποιείται

 • Equities – Μετοχές.
 • Forex – Αγορά συναλλάγματος.
 • Futures – Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
 • Bonds – Αγορά ομολόγων.
 • ETFs – Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
 • Άλλα – Οπουδήποτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τιμές και τον όγκο συναλλαγών και τα οποία μπορούν να παρασταθούν γραφικά.

Τεχνική Ανάλυση και η σύγχρονη δομή των αγορών

Ο Charles Dow (1851-1902) θεωρείται ο “πατέρας” της νεώτερης τεχνικής ανάλυσης, τα editorial του οποίου στη Wall Street Journal, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πολύ γνωστής ακόμη και σήμερα, θεωρίας του Dow.

Ωστόσο, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως τα τελευταία χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των αγορών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την τεχνική ανάλυση. Κάποιες πρακτικές της είναι πλέον μη εφαρμόσιμες και ξεπερασμένες, ενώ νέες τακτικές και προσεγγίσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Σήμερα, λόγοι άσχετοι με τα θεμελιώδη μιας εταιρίας ή τις προοπτικές της μπορεί να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον την τιμή, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τον επενδυτή ή αναλυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Η υποχρεωτική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι, μεγάλης μεταβλητότητας (short covering rally).
 • Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής ενεργοποίησης/ακύρωσης πολλών εντολών σε κλάσματα του δευτερολέπτου με τη χρήση αλγορίθμων, γνωστής και ως High Frequency Trading (έως και την 6/2013, το 65% των εντολών στις Η.Π.Α. δίνονταν μέσω αλγορίθμων).
 • Η ύπαρξη των “dark pools”, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων, η τιμή ή ο όγκος συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή/έξοδος μιας μετοχής σε/από ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίλογος

Παρά τα ακαδημαϊκά θεωρήματα, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο λήψης επενδυτικών αποφάσεων και θα πρέπει να αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη των αγορών απαιτεί από τους τεχνικούς αναλυτές, τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των πρακτικών τους, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ή ακόμη και την απόρριψή τους και υιοθέτηση νέων, όταν παύουν οι πρώτες να λειτουργούν.

http://www.stocklearning.gr

Print Friendly, PDF & Email