Eπισημάνσεις και χαρακιές για τους traders του Χ.Α (11 Iουνίου) – Part 1

ΟΠΑΠ@9,8900 και +3,89% – FAST FINANCE AEΠEY: Αν καταφέρει και κατοχυρώσει το επίπεδο του 960 ανοίγει ο δρόμος για το 1038. Το 918 είναι το στοπ.
***
ΜΥΤΙΛ@10,2500 και +2,55% – FAST FINANCE AEΠEY: Όσο κλείνει πάνω από το 10 η τάση είναι επιθετική. Το 1024 κοντινή αντίσταση που κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει το 1076 και στο βάθος το 1270. Το στοπ στο 932
***
Aπ. Μάνθος – [email protected],6600 ευρώ και +2,96%: Κάνει διάτρηση στα 7.50€ ανεβάζοντας τον πήχη για τα 8.50 με 8.70€
***
Aπ. Μάνθος – ΦΟΥΡΛΗΣ@5,2900 και +4,54%: Θέλει να δοκιμάσει την περιοχή των 5,40 με 5,50€

****

ΕΛΑΣΤΡΟΝ@1,3900 ΚΑΙ +3,73%: Προσοχή στη ζώνη 1,4000 με 1,4400€ μετά απελευθερώνεται έως τα 1,8000€

****

ΛΥΚΟΣ@0,9000 ευρώ και -0,22%: ‘Εχει δει το θήραμα στα 0.93500€. Εαν φαγωθεί, βλέπει ως επόμενο το 1.1400€.

****

ΚΕΚΡΟΨ@2,2800 και +9,09%: Να μην μπαινοβγαίνετε…Το χαρτί έχει μια μικρή αντίσταση στα 2.50€ και μετά δίνει στο πιάτο τα 4.40€. Είναι και πολύ μαζεμένο..

****

Απ.Μάνθος – Alpha [email protected],7050 και +6,9%: Φλερτάρει με το επίπεδο αντίστασης των 1.70€ με 1,72€. Ανοδική διαφυγή δίνει αρχικά τα 1,88 και μετά τα …2.20€

****

GREEK FINANCE FORUM – ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

Με φόντο και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, αλλά και μία σχετική βοήθεια από το τελευταίο πολύ καλό κλίμα στις διεθνείς αγορές. Μια εντυπωσιακή συνεδρίαση είχε χθες το Χ.Α., με κλείσιμο για το ΓΔ στις 842,76 μονάδες, +3,28%, με τον τραπεζικό δείκτη στις 782,28 μονάδες, +6,04%! Και κάπως έτσι και με χαρακτηριστική ευκολία, το Χ.Α. πέρασε και τα πρόσφατα υψηλά, κερδίζοντας σε μια συνεδρίαση τα όσα έχασε την προηγούμενη εβδομάδα. Και κακά τα ψέματα αυτό είναι απόδειξη του πόσο καλού είναι το κλίμα στο Χ.Α.

  • Επόμενοι στόχοι: Τώρα όσον αφορά τους επόμενους στόχους. Αυτός είναι η διάσπαση των αντιστάσεων του ΓΔ στις 840 – 850 μονάδες, θυμίζοντας ότι ο μεγάλος στόχος που έχουμε θέσει πλέον, είναι οι αντιστάσεις στις 890 – 900 μονάδες, που είναι τα υψηλά στα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου του 2018!

GREEK FINANCE FORUM – σχόλια για ΤΙΤΑΝΑ

Να κάνουμε και ένα σχόλιο για τον Τιτάνα. Όπως λοιπόν μαθαίνουμε στη ΓΣ, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, υπήρξε μεγάλη μουρμούρα από τους μετόχους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως αρκετοί από αυτούς καταψήφισαν αρκετά από τα ζητήματα, με τις μεγαλύτερη γκρίνια να εντοπίζεται σε ζητήματα, όπως αμοιβές μελών ΔΣ και stock option.

  • Όπως και δικαιολογημένα διαμαρτύρονταν κάποιοι από τους επενδυτές. Η μετοχή «σέρνεται».
  • Το φετινό μέρισμα (σήμερα είναι και η αποκοπή) είναι εξαιρετικά μικρό (μόλις 0,15 ευρώ προ φόρου).
  • Και φυσικά προβληματισμό προκαλεί η όλη ιστορία με τις δημόσιες προτάσεις.
  • Κυρίως η αποτυχημένη στα τέλη Ιανουαρίου, αλλά και αυτή που αναμένεται να τρέξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
  • Και οφείλουμε να παραδεχθούμε πως οι μέτοχοι έχουνε δίκαιο.
  • Μάλιστα εμείς θα θυμίσουμε πως η μετοχή με το -7,33% από τις αρχές του 2019 είναι η μοναδική μετοχή του FTSE 25 που βρίσκεται σε αρνητικό πρόσημο.

GREEK FINANCE FORUM – σχόλια για  FF GROUP

Και κλείνοντας με ένα διαφορετικό σχόλιο να συγχαρούμε την κυβέρνηση, η οποία στο παραπέντε της προκήρυξης των εκλογών πέρασε ένα νέο ποινικό κώδικα. Και ανάμεσα σε πολλά άλλα με ενδιαφέρον μαθαίνουμε πως με τις διατάξεις του νέου κώδικα τα στελέχη της Folli – Follie, πολλά από τα οποία θα έπρεπε ήδη να βρίσκονται στη φυλακή (κυρίως οι βασικοί μέτοχοι) την «βγάζουν στα μαλακά», αποφεύγοντας τουλάχιστον τον κίνδυνο φυλάκισης. Τα συγχαρητήρια μας.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

***

Τεχνική ανάλυση μιας μετοχής ή ενός Δείκτη, ή μιας ολόκληρης οργανωμένης αγοράς, είναι η μελέτη της κίνησης των τιμών, όπως αυτή απεικονίζεται σε ένα διάγραμμα τιμής- χρόνου, με στόχο τον χαρακτηρισμό της συμπεριφοράς της και την πρόβλεψη της μελλοντικής της κίνησης. Στηρίζεται στα γραφήματα της Αναλυτικής Γεωμετρίας και της Στατιστικής, τα οποία όμως έχουν εκλαϊκευτεί, για να μπορεί να τα καταλαβαίνει ο μέσος επενδυτής. Η Τεχνική Ανάλυση δεν ασχολείται με τα θεμελιώδη στοιχεία μιας εταιρείας ή μιας αγοράς, όπως είναι οι ισολογισμοί, ο λόγος Ρ/Ε, ή τα κέρδη, αλλά μόνο με τα γραφήματα των μετοχών (ή των δεικτών).

Βασική υπόθεση της τεχνικής ανάλυσης είναι πως ότι είναι γνωστό για μια εταιρεία είναι ήδη ενσωματωμένο στην τιμή της. Για την τεχνική ανάλυση δεν έχει σημασία τι προκάλεσε την άνοδο ή κάθοδο της τιμής μιας μετοχής, αλλά πόσο θα διαρκέσει αυτή η μεταβολή, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω. Επίσης βασική παραδοχή της τεχνικής ανάλυσης αποτελεί το γεγονός ότι η τιμή μιας μετοχής απεικονίζει τα οικονομικά δεδομένα, τις πληροφορίες και τα νέα της και επηρεάζεται σημαντικά από τα ανθρώπινα συναισθήματα και την ψυχολογία που επικρατεί κάθε περίοδο.

Η Τεχνική Ανάλυση μελετάει τις μεταβολές τιμών από το παρελθόν και προσπαθεί να εντοπίσει έγκαιρα τις μεταβολές που θα γίνουν στο μέλλον και κυρίως το σημείο αντιστροφής μιας κίνησης τιμών.

Θεωρώντας δεδομένο ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον, με την Τεχνική Ανάλυση αναζητούμε πιθανές συμπεριφορές στο παρελθόν που μπορεί να μας βοηθήσουν ώστε να εφαρμόσουμε μια επενδυτική στρατηγική, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι οι συμπεριφορές τείνουν να επαναλαμβάνονται με παρόμοιο τρόπο.

Πρέπει να γίνει κατανοητό σε όποιον δραστηριοποιείται στην αγορά, με εργαλείο την Τεχνική Ανάλυση ότι οι αγορές δεν κινούνται από τα γεγονότα, αλλά από τις προσδοκίες των ανθρώπων. Οι δε τιμές των μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου δεν απεικονίζουν το “σήμερα” αλλά το “αύριο” με ορίζοντα περίπου 3-6 μηνών ή και περισσότερο.

  • Κάθε αγορά μετοχών, παραγώγων, αξιών ή/και καταναλωτικών ειδών γεννά, με τη συμπεριφορά της, στους εμπλεκόμενους τα απολύτως απαραίτητα ανθρώπινα συναισθήματα της απληστίας, του φόβου, της ανάγκης μιμητισμού των άλλων και ένταξης σε μεγαλύτερα σύνολα, τα οποία αποτελούν τις αιτίες αποτυχημένης δραστηριοποίησης στην αγορά.

Η Τεχνική Ανάλυση, θεωρεί ότι τα ανθρώπινα συναισθήματα απεικονίζονται στους σχηματισμούς των τιμών, και προσπαθεί να απομονώσει τις ψυχολογικές επιδράσεις της αγοράς, εστιάζοντας στα διαγράμματα και τους σχηματισμούς που δημιουργούνται σε αυτά.

Ιστορικό
Ο αρχισυντάκτης της Wall Street Journal Charles Dow θεωρείται ο “πατέρας” της τεχνικής ανάλυσης. Ήταν ο πρώτος άνθρωπος που δημιούργησε ένα δείκτη από μια ομάδα μετοχών (βιομηχανικός δείκτης Dow Jones) ο οποίος εκφράζει την κίνηση των μετοχών που απαρτίζουν το δείκτη και συνεπώς να αποτελεί μια “πυξίδα” της γενικότερης κατεύθυνσης της αγοράς. Εκτός από τον Dow υπάρχουν και άλλοι δείκτες που προσπαθούν να προβλέψουν τις κινήσεις μετοχών ή δεικτών, όπως ο δείκτης Elliott, η ακολουθία Fibonacci κλπ

Εργαλεία
Τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης είναι οι δείκτες. Ένας δείκτης είναι ένας μαθηματικός υπολογισμός που στηρίζεται στην τιμή της μετοχής ή τον όγκο συναλλαγών της ή και και στα δύο. Τα ονόματα των κυριοτέρων δεικτών είναι:Κινητός Μέσος Όρος 5 -30 και 200 ημερών, Στοχαστικός δείκτης, Λωρίδες Bollinger κ.λπ. Σήμερα με τη χρήση των υπολογιστών, η τεχνική ανάλυση είναι πολύ πιο εύκολη και χρήσιμη για τον υπολογισμό της κίνησης των τιμών των μετοχών. Επίσης σήμερα υπάρχουν αρκετά προγράμματα Τεχνικής Ανάλυσης όπως είναι το Metastock, τα οποία εφ’ όσον εφοδιαστούν με τα ιστορικά στοιχεία μιας μετοχής ή ενός δείκτη, παρουσιάζουν σε γραφήματα όλους τους σημαντικότερος δείκτες Τεχνικής Ανάλυσης

Κυριότερος μεσοπρόθεσμος δείκτης αγορών
Είναι ο λεγόμενος “Κινητός μέσος των 200 ημερών” Θεωρείται ο σημαντικότερος δείκτης για μετοχές, αλλά και για ολόκληρες αγορές. Η κίνηση του έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζεται τόσο από τα οικονομικά στοιχεία, όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις (όταν πρόκειται για οργανωμένες αγορές όπως είναι το Χρηματιστήριο Αθηνών), ακόμα και από την γενικότερη ψυχολογία του επενδυτικού κοινού.

Ο χρυσός λόγος φ
Είναι ο αριθμός που προσεγγίζει στο άπειρο το 1,618033… και που προκύπτει αν διαιρέσουμε κάθε αριθμό της ακολουθίας Fibonacci, με τον προηγούμενο της σειράς. Επίσης εκφράζεται και ως (1 + √5) : 2 . Έχει σπουδαία εφαρμογή στην Τεχνική Ανάλυση και χρησιμοποιείται ευρέως στα διαγράμματα τιμών για τον εντοπισμό στηρίξεων και αντιστάσεων και γενικότερα καθορίζει πολύ σημαντικά επίπεδα ισορροπίας της προσφοράς και της ζήτησης.

Συμπερασματικά
Οποιαδήποτε μετοχή και οποιοσδήποτε δείκτης έχει 50% πιθανότητα να ανέβει και 50% να πέσει. Όποια μέθοδο και όποιο δείκτη και αν χρησιμοποιήσει κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την κίνηση των χρηματαγορών με ακρίβεια. Η τεχνική ανάλυση λειτουργεί με πιθανότητες και αποσκοπεί στο να βελτιώσει αυτές τις πιθανότητες προς όφελος του επενδυτή. Γενικά αν μία μέθοδος πρόβλεψης της κίνησης των τιμών των μετοχών έχει πιθανότητες επιτυχίας 60% θεωρείται επιτυχημένη.

Print Friendly, PDF & Email