Επιπλέον βοήθεια 1,49 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ενέκρινε η Παγκόσμια Τράπεζα

Το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας ενέκρινε χθες επιπρόσθετη χρηματοδότηση 1,49 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία, για να επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταβάλει τους μισθούς των δημόσιων λειτουργών και των εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η νέα χρηματοδότηση αυξάνει σε πάνω από 4 δισ. δολάρια τις χορηγήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου, ο διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσινγκτον ενέκρινε τη χορήγηση χρηματοδότησης 3 δισ. δολαρίων και την άμεση εκταμίευση 489 εκατ. δολαρίων. Έως τώρα έχουν εκταμιευτεί σχεδόν 2 δισ. δολάρια, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, η νέα χρηματοδότηση έχει τριτεγγυήτριες χώρες τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Λιθουανία και τη Λετονία, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για δωρεά ή δανεισμό.

Ανέφερεται, πάντως, ότι σκοπός της χορήγησης είναι να ωφεληθούν «οι απλοί πολίτες» και ότι η χρηματοδότηση θα κατευθυνθεί σε τομείς όπως η ύδρευση, η αποχέτευση, η θέρμανση, η ηλεκτροδότηση, η ενεργειακή αποδοτικότητα, το οδικό δίκτυο, η κοινωνική προστασία, η παιδεία και η υγεία.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η διατήρηση των ουκρανικών κυβερνητικών θεσμών σε λειτουργία θα αποτελέσει το θεμέλιο της ανάκαμψης και της ανοικοδόμησης.