Επιλογές και σχόλια μόνον για επενδυτές του Χ.Α (24/5)

Για τον πραγματικό επενδυτή που ξέρει τι θέλει στο χαρτοφυλάκιο του και τι εκπροσωπεί η κάθε μετοχή που αυτό περιλαμβάνει,… αυτά δεν τον αγγίζουν. Ξέρει, ότι ο τερματικός αγώνας είναι μαραθώνιος και ποιός θα κερδίσει στο τέλος ή τουλάχιστον έχει τις πλείστες των πιθανοτήτων για να τον κερδίσει. Ξέρει, ότι η κάθε μετοχή είναι ξεχωριστή, την ξέρει κι από την καλή κι από την ανάποδη…
 • Το να κοιτάζει ή να ασχολείται κανείς καθημερινά ή κάθε λίγο και λιγάκι με τα επί των τερματικών τεκταινόμενα συμμετέχοντας κι από πάνω, οδηγείται μαθηματικά στην αποτυχία, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που επιβεβαιώνουν απλά τον κανόνα.
Ο πραγματικός επενδυτής γνωρίζει εκ των προτέρων ότι την αγορά και ειδικότερα την ελληνική την διαμορφώνουν/επηρεάζουν με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής
 • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ,
 • Η ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ,
 • Η ΜΟΧΛΕΥΣΗ και
 • O ΤΡΑΠΕΖΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ της που καθορίζουν/προσδιορίζουν την εκάστοτε γενική εικόνα.
Αυτά όμως ουδόλως τον επηρεάζουν γιατί αυτός κοιτάζει αποκλειστικά και μόνον την… ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ…
Και αυτή την υποτιμητική κερδοσκοπία ο πραγματικός επενδυτής ξέρει να την εκμεταλλεύεται, τηρώντας μερικούς πολύ απλούς κανόνες… Που για τους πάρα πολλούς είναι απλά… Κινέζικα!!
ΣΧΟΛΙΟ: Εύστοχος και παραστατικότατος ήταν ο φίλος Δημ. Τζάνας όταν έγραφε προχθές, μεταξύ των άλλων…
 • “Με το κουτί της Πανδώρας, αρχετυπική μορφή της Ελληνικής Μυθολογίας, δείχνει να θέλει να μοιάσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
 • Όπως με το άνοιγμα του πώματος του πιθαριού ξεχύθηκαν όλα τα δεινά στην Ανθρωπότητα, καθώς η Πανδώρα παρέβη την εντολή του Δία να μην το πράξει
 • έτσι και το Χρηματιστήριο διαρκώς επηρεάζεται δυσμενώς από εξελίξεις που διαταράσσουν το ήδη χαμηλό επίπεδο εμπιστοσύνης που υφίσταται για την προοπτική του και τις επενδυτικές επιλογές που περιλαμβάνει”.

Τελικά, θέλει κανείς να ανέβει το ελληνικό Χρηματιστήριο;

 

Από τον χώρο της ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (από 500 εκατ. ευρώ και άνω)

!ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟΚοιτάμε τα συγκρίσιμα και βγάζουμε το συμπέρασμα… ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

!***ΜΟΤΟR OIL: Καθαρά κέρδη τριμήνου μετά από φόρους 40,6 εκατ. ευρώ, από 89,29 εκατ. ευρώ. Κέρδη ανά μετοχή βασικά και απομειωμένα σε € 0,37 από 0,82 ευρώ. Ίδια Κεφάλαια 1,04 δισ. από 1,01 δισ. ευρώ, ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 347,5 εκατ. από 280 εκατ. ευρώ, ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ 72 εκατ. ευρώ από -15,7 εκατ. ευρώ το 2017, ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ 563,7 εκατ. από 796,4 εκατ. ευρώ. Θα επανέλθουμε, αλλά τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…
***ΣΗΜΕΙΩΣΗ: α) Αλλαγές σε λογιστικές πολιτικές
Αυτή η σημείωση εξηγεί την επίδραση της υιοθέτησης του ΔΠΧΑ 9 “Χρηματοοικονομικά Εργαλεία” στις οικονομικές καταστάσεις του Ομίλου και περιγράφει τις νέες λογιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται από 1 Ιανουαρίου 2018, όπου αυτές διαφοροποιούνται από αυτές που εφαρμόζονταν στις προηγούμενες περιόδους.
 • Επίδραση στις οικονομικές καταστάσεις
  Ως αποτέλεσμα των αλλαγών στις λογιστικές πολιτικές της Εταιρίας, το υπόλοιπο έναρξης των “Κερδών εις Νέο” θα πρέπει να αναμορφωθεί.
 • Όπως εξηγείται παρακάτω, το ΔΠΧΑ 9 υιοθετήθηκε χωρίς την αναμόρφωση της συγκριτικής πληροφόρησης.
 • Οι αναταξινομήσεις και οι προσαρμογές συνεπώς που προκύπτουν από τους νέους κανόνες απομείωσης, δεν αντικατοπτρίζονται στον ισολογισμό της 31 Δεκεμβρίου 2017 αλλά αναγνωρίζονται στον ισολογισμό έναρξης της 1 Ιανουαρίου 2018.
 • Οι παρακάτω πίνακες δείχνουν τις προσαρμογές που αναγνωρίζονται σε κάθε χωριστό λογαριασμό.
 • Οι λογαριασμοί που δεν επηρεάσθηκαν από τις αλλαγές δεν περιλαμβάνονται.
 • Ως αποτέλεσμα τα υποσύνολα και τα σύνολα που αναφέρονται δεν μπορούν να επανυπολογισθούν από τα κονδύλια που παρουσιάζονται.
H ΣΥΝΕΧΕΙΑ στις σελ. 7 μέχρι 15 στο link… Οικονομική Κατάσταση ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ Α.Ε. (2018,Τριμηνιαία,Μητρική-Ενοποιημένη).pdf
!ΟΠΑΠ@9,5500 ευρώ: Θα ανακοινώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, εκτιμά η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος σε έκθεσή της για τη μετοχή, στην οποία διατηρεί σύσταση “ΑΓΟΡΑ” και τιμή-στόχο στα 13,3000 ευρώ,υποδηλώνοντας περιθώρια ανόδου περί το 40% (ανακοινώνει αποτελέσματα στις 30 Μαϊου, μετά το κλείσιμο)
 • Οι αναλυτές της εκτιμούν ότι ο τζίρος του ομίλου θα αυξηθεί καθώς τα νέα προϊόντα (virtual games, VLTs) θα υπεραντισταθμίσουν τις αδύναμες επιδόσεις σε Κίνο, Πάμε Στοίχημα και Τζόκερ,
 • ενώ τα EBITDA αναμένεται να παραμένουν στάσιμα λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους και τα κέρδη εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν λόγω υψηλότερων δαπανών για αποσβέσεις.
 • Και προβλέπουν ότι ο όμιλος θα ανακοινώσει έσοδα 376 εκατ. το πρώτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 5% σε ετήσια βάση, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 79,5 εκατ. ευρώ με άνοδο 1% και τα καθαρά κέρδη να υποχωρούν 14% στα 33,6 εκατ. ευρώ.

Από τον χώρο της ΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (150 με 500 εκατ. ευρώ)

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: … “Αφωνοι, μετά το χθεσινό +8% στα 15,0000 ευρώ που τα αποτιμούν στα 410,7 εκατ. ευρώ. Με τον ΦΟΥΡΛΗ στα… 290 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν εποχές που ναι μεν ο ΦΡΛΚ αποτιμόταν στα… 290 εκατ., ενώ αυτά στα μισά και κάναμε το σταυρό μας!! Δεν τα πτούν ούτε οι υψηλές τιμές πετρελαίου… Η άνοδος πάντως από τα 13 στα 15 ευρώ έγινε με 12,5 χιλ. τμχ περίπου σε (7) συνεδριάσεις.

 

Από τον χώρο της ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (50 με 150 εκατ. ευρώ)

!ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Του Χ.Κίτσιου@euro2day.gr): Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του 74,8% της ΝΗΡ  και του 82,6% της Σελόντα, μεταξύ τραπεζών και του προτιμητέου επενδυτή Amerra.
Σε συνάντηση που διενεργήθηκε χθες μεταξύ τραπεζών και Amerra, παρουσία των συμβούλων πώλησης αλλά και εκπροσώπων επενδυτών που συναπαρτίζουν το προτιμητέο σχήμα, βρέθηκαν λύσεις για κάποια επιμέρους ζητήματα, που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα.
Τράπεζες και το σχήμα υπό την Amerra συμφώνησαν να υπογραφεί η σύμβαση μεταβίβασης των πλειοψηφικών πακέτων των δύο ομίλων ιχθυοκαλλιέργειας ως τις 11 Ιουνίου.
Νηρεύς - Σελόντα: Ως τις 11 Ιουνίου οι υπογραφές τραπεζών - Amerra
 !(2) ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ (Του Χ.Κίτσιου@euro2day.gr): Σημειώνεται, ότι το σχήμα υπό την Amerra αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής κατά το project Memo, αποδεχόμενο να αναλάβει το σύνολο του δανεισμού των δύο ομίλων, ύψους περίπου 360 εκατ. ευρώ (σ.σ. αποτίμηση εύλογης αξίας). Από τα παραπάνω δάνεια, περίπου 50 εκατ. ευρώ θα αποπληρωθούν ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται roll over, χωρίς να έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες για την προτεινόμενη διάρκεια και το ύψος των spreads.
Επιπρόσθετα η Amerra δεσμεύεται να βάλει κεφάλαια για επενδύσεις και κάλυψη κεφαλαίου κίνησης των δύο ομίλων, ενώ ανέλαβε το σύνολο του κόστους για την εξαγορά των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε Νηρέα, Σελόντα και Περσεύς.
Δεν είναι γνωστό αν στις συζητήσεις που μεσολάβησαν υπήρξαν αλλαγές στους προαναφερόμενους όρους και ιδιαίτερα στο σκέλος κάλυψης των άμεσων αναγκών κεφαλαίου κίνησης, οι οποίες επικυρώθηκαν στη σημερινή διευρυμένη συνάντηση μεταξύ τραπεζών, Amerra και συμβούλων πώλησης (Lazard, PwC, A&M).

 

Aπό τον χώρο της ΜΙΚΡΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (15 μέχρι 50 εκατ. ευρώ)

Π.Πετρόπουλος: Συνεπέστατος ο όμιλος, σημαντική αύξηση μεγεθών στο α’ 3μηνο

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΑΝΑΦΟΡΑ- ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Τις κορυφαίες της επιλογές από το ταμπλό του Χρηματιστηρίου δημοσιοποίησε η Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Η χρηματιστηριακή επιλέγει 19 μετοχές από τα λεγόμενα blue chips ενώ ξεχωρίζει και 21 μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Μεταξύ των παραγόντων που εξετάζει η Κύκλος είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές των εταιριών αλλά και η ελκυστικότητα των μετοχών και οι μερισματικές αποδόσεις.
 • ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΤΑ ΕΧΑΕ, με τις συνεχείς αφαιμάξεις που πραγματοποιούνται στα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ/ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ…
 • ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ από την ΜΙΚΡΗ και την ΜΕΣΑΙΑ Κ/ΦΣΗ σχεδόν άψογες…
ΘΑΝΑΣΗΣ  ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ@euro2day.gr: Στα αξιοσημείωτα της σημερινής συνεδρίασης, η επιστροφή του τζίρου σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα, ο αιφνιδιασμός των περισσότερων αναλυτών, που δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά την χθεσινή έντονα ανοδική κίνηση, το κλείσιμο των βασικών δεικτών στο χαμηλό ημέρας, αλλά και το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτη συμπλήρωσε και έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 800 μονάδων.
“Το επίπεδο των 800 μονάδων αποδείχθηκε ιδιαίτερα σθεναρό σημείο αντίστασης, υποδηλώνοντας την παρατεταμένη προσπάθεια που θα χρειασθεί για την επανάκτησή του. Θα απαιτηθεί συναλλακτική αναβάθμιση για το σκοπό αυτό. Η συσσώρευση, επομένως, είναι το πιθανότερο σενάριο με τον Γενικό Δείκτη να παλινδρομεί και ανοικτό το ενδεχόμενο για το τελικό πρόσημο” ανέφερε στις πρωινές της εκτιμήσεις η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
 • Ξεκινώντας από τους τίτλους που επέδειξαν, σχετικά, ανοδικές διαθέσεις, επιμένει πλαγιοανοδικά η ΚΛΜ (+0,26%), με διαθέσεις επιστροφής στα πρόσφατα υψηλά το Ιασώ (+2,04%) και ο Κανάκης (+1,04%), αντέδρασε μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις η ΕΚΤΕΡ (+3,95%), ενώ “ντουμπλάρισαν” τις ανοδικές συνεδριάσεις οι Λύκος (+0,86%), Καράτζη (+1,32%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+0,78%) και Κέκροπας (+0,74%).
Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για τον Ελλάκτωρα (+1,99%), νέα ιστορικά υψηλά για την Mermeren (+1,87%), ενώ η Centric (+2,46%) συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις και μία αμετάβλητη, στις τελευταίες έξι.
 • Από την άλλη, τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για την Intralot (-2,95%), τρίτη συνεχόμενη πτωτική για την Frigoglass (-7,25%), ενώ ο Fourlis (-3,25%) συμπλήρωσε έξι πτωτικές συνεδριάσεις στις τελευταίες επτά και ο Άβακας (-4,76%) δεκαπέντε πτωτικές συνεδριάσεις, στις τελευταίες είκοσι.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ + ΟΠΑΠ: Η αγορά δεν είναι τόσο ευκολόπιστη, τουναντίον μάλιστα… Τα αποτελέσματα του 2017 βγήκαν και τα είδαν όλοι. Ο δε ΟΤΕ δημοσιευσε και το α’3μηνο του 2018.
 • Και άστε τους εκθεσιολόγους να… λένε και να γράφουν. Φυσικά και είναι (2) υπερδυνάμεις του ελληνικού χρηματιστηριακού και επιχειρηματικού χώρου, αλλά υπάρχουν και όρια… “Deliver the goods and the market will reward you”…
ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Η εμπορευσιμότητα της μετοχής και η εν γένει εικόνα της στο ταμπλό απλά έρχεται για να επιβεβαιώσει την ασχετοσύνη και την νοοτροπία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ενασχολούμενων με το Χ.Α. Γι αυτό και ρήμαξαν τα χαρτοφυλάκια τους, γι αυτό και τα έκαναν φύλλο και φτερό!!
 • ‘Ενα απλό παράδειγμα σε συνέχεια δεκάδων άλλων που είχαν προηγηθεί και τα οποία αργότερα χάρισαν απίστευτες αποδόσεις στο ταμπλό… Πάντα αναλογικά και συγκριτικά…
ΑΝΕΚ LINES: Αποτιμάται σε 14,7 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 0,0795 ευρώ η μετοχή με ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: Οριακά αρνητικά αλλά καθαρός τραπεζικός δανεισμός… 253 εκατ. ευρώ!!
P/E: αρνητικός ο δείκτης….
P/BV: αρνητικός
ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: Εξωγήινος…
EV/Ebitda: Εξωγήινος
ΝΕΤ DEBT/EBITDA: 19,8
ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: —

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο…
Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.
 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει…
ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.
 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.
 • Η στήλη απευθύνεται αποκλειστικά σε νοήμονες επενδυτές, με γερή γνώση του αντικειμένου. Οι υπόλοιποι, απλά να μην την διαβάζουν.
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.
Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.
 • Κίνδυνος Ανάκλησης (Call risk)

Κίνδυνος ανάκλησης είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κάτοχος ενός ανακλητού ομολόγου, ο εκδότης του να εκμεταλλευτεί το προνόμιο ανάκλησης και να εξαργυρώσει το ομόλογο πριν από την ημερομηνία λήξης του.
Εάν τα επιτόκια μειωθούν σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν κατά την έκδοση του ομολόγου, οι εκδότες θα ανακαλέσουν το ομόλογο αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό και θα εκδώσουν νέο με χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερους τόκους.
 • Πιο συγκεκριμένα, αν οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης ενός ομολόγου περιέχουν τον όρο προνόμιο ανάκλησης, σημαίνει ότι ο εκδότης διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει το ομολογιακό δάνειο, ολικά ή μερικά, αποπληρώνοντας το, πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης.
 • Για τον εκδότη το κυριότερο πλεονέκτημα αυτού του όρου είναι ότι του επιτρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο δάνειο με μια άλλη έκδοση χαμηλότερου επιτοκίου.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι ανακλητών ομολόγων να χάσουν την υψηλή απόδοση που τους προσέφεραν τα ομόλογα τους και ίσως αναγκαστούν να επενδύσουν σε ένα λιγότερο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια και σε τίτλους με χαμηλότερες αποδόσεις, άρα το προνόμιο ανάκλησης περιορίζει τη θετική αξιολόγηση της τιμής ενός ομολόγου.
Επειδή το προνόμιο ανάκλησης θέτει τον επενδυτή σε μειονεκτική θέση, τα ανακλητά ομόλογα φέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μη-ανακλητά.
 • Οι εκδότες ανακλητών ομολόγων προκειμένου να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές, ορίζουν την τιμή ανάκλησης (την τιμή που καταβάλλεται στους επενδυτές όταν το ομόλογο ανακληθεί) υψηλότερα από την ονομαστική αξία της έκδοσης του ομολόγου.
Η διαφορά μεταξύ της τιμής ανάκλησης και της ονομαστικής είναι το call premium. Επιπλέον, οι κάτοχοι ομολόγων συνήθως έχουν κάποια προστασία έναντι της δυνατότητας ανάκλησης εκ μέρους των εκδοτών.
Παράδειγμα: Ένα ομόλογο διάρκειας 10 ετών μέχρι την ωρίμανση του μπορεί να έχει όρο μη δυνατότητας ανάκλησης για δυο χρόνια.
 • Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής είναι προστατευμένος έναντι δυνατότητας ανάκλησης για δυο χρόνια, μετά από τα οποία ο εκδότης έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει το ομόλογο.
Print Friendly, PDF & Email