1- Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές του Χ.Α (10/7)

ΣΧΟΛΙΑ – μ/μ: Στις τελευταίες 6 με 8 εβδομάδες επαναδραστηριοποιήθηκαν μερικές χιλιάδες επενδυτών από τα παλαιά. Μυρίσθηκαν ένα εύκολο κέρδος, βοηθούσε και η αγορά, οπότε ήρθε και έδεσε η κομπόστα. Φυσικά, χάλασε όλη η εικόνα που είχαν δημιουργήσει οι υγιώς σκεπτόμενοι επενδυτές. Αφού οι καινούργιοι έφεραν μαζί τους και όλες τις παθογένειες που κουβαλούν και που είναι αδύνατον να τις αποβάλλουν.

  • Η εξαέρωση που πραγματοποιείται είναι αποτέλεσμα των παθογενειών της αρπακόλας, της δίψας για εύκολο πλουτισμό και της άτακτης φυγής στην πρώτη δύσκολη στραβή που θα τους κάτσει.
  • Μετά, φυσικά και θα τους φταίει το Χ.Α., ρίχνοντας και τα γνωστά αναθέματα. Να πάνε λοιπόν στο καλό και ευχής έργον θα ήταν να μην ξαναγυρίσουν.

ΕΔΩ να σημειώσουμε ότι και μεγάλοι παίκτες, τεράστιοι για τα δικά μας χρηματιστηριακά κυβικά, μέσω offshore κωδικών τζογάρισαν πολύ γερά. Πολύ δυνατά, θα λέγαμε. Δεν τους κάθισε το Bet. Αλλά μικρή σημασία έχει γι αυτούς, ακόμη κι αν χάσουν μισό μέχρι 2 εκατ. ευρώ γιατί διαθέτουν απείρως περισσότερα.  Και έπαιξαν φυσικά τα Blue Chips, γι αυτό βλέπετε μεγάλη πτώση σε αρκετά από αυτά. Μπήκαν, για να βγουν και όπως κάτσει η μπίλια. Έτσι έχουν μάθει να σκοτώνουν την… ανία τους.

Εν αναμονή τώρα της σταδιακής επανόδου στην ομαλότητα, όσο το δυνατόν το συντομότερον. Ευτύχημα πάντως και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αγορά είχε γίνει ακριβή προς το πολύ ακριβή, με αποτέλεσμα οι νουνεχείς σταδιακά και μεθοδικά να μαζεύονται στο μαντρί τους. Βέβαια δεν μπορεί κανείς να φύγει εντελώς, γιατί μετά είτε δεν ξαναγυρίζει είτε επανέρχεται ντεφορμέ, απροπόνητος.

ΣΧΟΛΙΟ (Από στενό συνεργάτη μας και συνοδοιπόρο στο Χ.Α. επί έτη πολλά, πάρα πολλά):

  • Το έγκλημα του 2015 – 2019
  • Κύριοι, κυρίες, Φίλοι και φίλες

Γιαυτό μου αρέσει το χρηματιστήριο. Διότι είναι ίσως ο μοναδικός χώρος που δεν χωράνε τα ήξεις αφήξεις και η σωστή επιλογή πάντα ανταμείβεται. Έδώ δεν είναι πολιτική που όλοι κερδίζουν, ούτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ο καθένας λέει την αρλούμπα και λογαριασμό δεν πληρώνει. Εδώ φαίνεται ο πραγματικά ευφυής και ικανός… και όχι στις ψήφους, που η μισή Ελλάδα λέει στην άλλη μισή ότι είναι βλάκες και αυτή η έξυπνη, επειδή ψηφίζει το αντίπαλο κόμμα. Το γεγονός είναι πως στα χρηματιστήρια οι 9 στους 10 είναι χαμηλής ευφυίας καθώς χάνουν και σε αυτούς τους χώρους τα δίδακτρα είναι πανάκριβα. ΕΙΣΤΕ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΜΑΞΗΣ.

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΑΤΡΑ (Τα γερά μαθήματα για τις αγορές τα πήρα από τον πατέρα του): Εξαιρετικό το ΧΡΗΜΑ και ΑΓΟΡΑ, απαιτεί γνώση, κόπο και μόχθο μεγάλο…

Θα πρέπει να καθησυχαστούν οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι. Κατ’ αρχάς, θα πρέπει η Κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν έχει βάση η σκέψη για μεταφορά του εθνικού αποθέματος των € 37 δισ. ή μέρους του στις τράπεζες. Στη δήλωσή της, η Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σαφής και η θέση της οριστική. Κατά την άποψή μας, μία τέτοια προοπτική θα τινάξει στον αέρα όχι μόνον το Χρηματιστήριο, αλλά και τις ελπίδες για αναπτυξιακή και επενδυτική δράση, αφού θα υπάρξουν σαφείς και βάσιμες αμφισβητήσεις για την ικανότητα της χώρας να αποπληρώνει τα δάνειά της στην επόμενη 5ετία τουλάχιστον.

Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιά θα είναι η στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα των παροχών. Η οποιαδήποτε ζημιά που θα μπορούσε να πάθει -εάν υπάρξει τέτοια- υπαναχωρώντας από τις προεκλογικές θέσεις της επί των παροχών, θα είναι πολύ μικρότερη από τη ζημιά που θα υποστεί -και τότε θα την υποστεί όλη η χώρα- σε περίπτωση που ξεκινήσει και πάλι μία κόντρα με τους δανειστές. Ο κ. Μητσοτάκης, ξεχνά ότι μπήκε σε ένα χορό και ότι θα πρέπει να χορέψει στο ρυθμό της ορχήστρας. Και αν δε ξέρει το χορό, ας τον μάθει όπως έμαθε και ο κ. Τσίπρας. Η χώρα δε σηκώνει άλλους πειραματισμούς.

Η αποσαφήνιση των κυβερνητικών προθέσεων θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σήμερα, κατά τη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης. Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί και συμβολικός χαρακτήρας στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού και αυτές θα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν οι αβεβαιότητες συνεχίσουν να αιωρούνται, η χρηματιστηριακή αγορά μπορεί να τραυματιστεί βαριά και αυτό θα έχει επιπτώσεις που θα φανούν αργά ή γρήγορα.

Αν ο κ. Μητσοτάκης δε χειριστεί με προσοχή και υπευθυνότητα την κατάσταση άμεσα, τότε επιστρέφοντας αύριο το βράδυ στο σπίτι του, θα έχει κάθε λόγο να ανακοινώσει στη σύζυγό του: Μαρέβα! Διέλυσα το Χρηματιστήριο!

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ: Ο πρωθυπουργός είναι άνθρωπος και βαθύς γνώστης των αγορών. Και μάλιστα από την… μέσα πλευρά τους. Ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει Ψυχολογία και τον ρόλο που αυτή διαδραματίζει στις αγορές και κατ’επέκταση στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Προβάλει όμως εδώ το εξής ερώτημα:

Θα ενδιαφερθεί πάραυτα με έμπρακτες δηλώσεις-ανακοινώσεις υποστηρικτικές μίας θετικής ψυχολογίας που δέχτηκε στο 2ήμερο σοβαρά πλήγματα (αλλά και άμεσα υπό προυποθέσεις ιάσιμα) ή θα παίξει το παιχνίδι των ισχυρών επιτρέποντας τους να αγοράζουν σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα τιμών;

  • Ανεξάρτητα πάντως της απάντησης, να μην ξεχνάμε ότι οι πρωθυπουργοί μας – όποιοι κι αν είναι αυτοί – είναι απλοί εντολοδόχοι των κυρίαρχων ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ, οι οποίοι έχουν δείξει εδώ και χρόνια τις διαθέσεις τους.

Οπότε η συνταγή είναι πάντα μία και δεν αλλάζει: Ασχολούμαστε με τα πολύ καλά γνωστά σε όλους μας χαρτιά του Χ.Α. και δεν μπαίνουμε στα χαρτιά όπου θα πολεμάνε τα άγρια παμφάγα θηρία!

  • ΑΡΓΟΤΕΡΑ η συνέχεια, με όλα τα καταδικά μας…

******

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και το εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο του φίλου Νώντα Χαλδούπη που το είδαμε στον τοίχο του στο FB

Πόσα «μας φόρτωσαν» το α’ εξάμηνο του ’15;

Είναι της μόδας να κάνει καθένας τους υπολογισμούς του για το κόστος του α’ εξαμήνου 2015 και να φθάνει σε ένα ποσό που «φορτωθήκαμε», ύψους δεκάδων ή εκατοντάδων δισ. ευρώ. Με το φτωχό μου μυαλό και τα λίγα που ξέρω, καταγγέλλω αυτή την μπουρδολογία. Θα σας πω ΕΓΩ (προσοχή: κρίση μετριοπάθειας) τι κόστισε το α’ εξάμηνο του ’15.

Σημειώστε:

1. Από την άποψη του χρέους και της διαχείρισής του, όχι μόνο δεν υπήρξε κόστος, αλλά ωφεληθήκαμε. Τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου μνημονίου πήγαν στη χρηματοδότηση του χρέους και τα πήραμε με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Αν είχαμε βγει από το μνημόνιο το ’15 και χρηματοδοτούσαμε το ίδιο χρέος με δάνεια από την αγορά, το κόστος χρηματοδότησης θα ήταν 4-5-6 φορές μεγαλύτερο. Παραδόξως, λοιπόν, το ότι μείναμε σε μνημόνιο βοήθησε στην ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους, δεν προκάλεσε επιβάρυνση.

2. Όλα καλά, λοιπόν; Όχι! Κόστος υπήρξε, ήταν μεγάλο και ήλθε κυρίως από δύο πλευρές: το κλείσιμο των τραπεζών και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν τις γνωστές σε όλους επιδράσεις στην οικονομία, που είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε ότι ήταν σοβαρές.

  • Τεράστιο ήταν το κόστος και από ένα γεγονός που ξεχνάμε: οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν το 2015, ενώ ήταν τυπικά χρεοκοπημένες (λόγω των capital controls, οι οίκοι αξιολόγησης της είχαν σε βαθμίδα χρεοκοπίας), με αποτέλεσμα να καταστραφεί η αξία των μετοχών που είχε το κράτος (μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και να πουληθούν οι νέες μετοχές τους για λίγα σεντς.

Η δεύτερη παράμετρος κόστους ήταν η απώλεια ανάπτυξης που είχαμε, ως συνέπεια της κόντρας του α’ εξαμήνου και της αποτυχίας εξόδου από το μνημόνιο (που δεν ήταν ευθύνη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση). Αυτός είναι ο υπολογισμός που κάνει και ο Ρέγκλινγκ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και καταλήγει σε ένα τεράστιο ποσό απωλειών, γιατί είναι ένας υπολογισμός με δυναμικά χαρακτηριστικά:

  • δεν χάσαμε μόνο την ανάπτυξη του 2015, αλλά αυτή η οπισθοδρόμηση αφαιρεί κάτι από το ΑΕΠ και των επόμενων ετών.
  • Δεν θα τολμήσω να κάνω υπολογισμούς, γιατί κάθε τέτοιος υπολογισμός έχει στοιχεία αυθαιρεσίας.
  • Σίγουρα μιλάμε για δεκάδες δισ. ευρώ.
  • Και όλα αυτά έχουν τεράστια σημασία για την εξίσωση του χρέους, στην οποία το ΑΕΠ είναι ο παρονομαστής και επηρεάζει καθοριστικά το ετήσιο αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης (πλεόνασμα – έλλειμμα).
  • Ναι, λοιπόν, χάσαμε πολλά από το α’ εξάμηνο του 2015. Αλλά, αυτό δεν πρέπει να οδηγεί στο πολιτικά αφελές συμπέρασμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε απλώς να κλείσει το β’ μνημόνιο, όπως λέει η ΝΔ, και να ζήσουμε ευτυχισμένοι στον παράδεισο.

Τα πράγματα δεν ήταν τόσο απλά, ακόμη και αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε όλη την καλή διάθεση και την πολιτική εντολή από το λαό να κλείσει το β’ μνημόνιο. Η τρόικα έβλεπε τεράστια δημοσιονομικά κενά και ζητούσε αντίστοιχα μέτρα για τη κάλυψή τους, ενώ είχε μείνει ένας σκασμός εκκρεμοτήτων από τα προαπαιτούμενα των δύο πρώτων μνημονίων, που έπρεπε να εφαρμοσθούν για να εγκριθεί από την τρόικα το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης. Γι’ αυτό και ο Σαμαράς προτίμησε να το βάλει στα πόδια, αντί να κλείσει εκείνος την αξιολόγηση και να μας πάει στον παράδεισο της μεταμνημονιακής εποχής.

  • Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι ήταν μονόδρομος η τυφλή σύγκρουση που επέλεξε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Σημαίνουν, όμως, ότι ήταν τόσες οι εκκρεμότητες και αστοχίες από τα δύο πρώτα μνημόνια, που μόνο με ένα θαύμα θα αποφεύγαμε το τρίτο, όποιος και αν είχε την εξουσία το α’ εξάμηνο του 2015.

Ξέρω ότι είναι πιο εύκολο να φωνάζεις «ο τάδε μας κόστισε τόσα» από το να προσπαθήσεις να αξιολογήσεις ψύχραιμα και ορθολογικά τα γεγονότα της πρόσφατης ιστορίας, που είναι ακόμη νωπά και συναισθηματικά φορτισμένα. Όμως, αυτός που δεν έχει καταλάβει τι του έχει συμβεί είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να σχεδιάσει καλά το μέλλον του.