Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές του Χ.Α (03/9)

Kορυφαία αγορά το Χ.Α, από πλευράς απόδοσης, σε παγκόσμιο επίπεδο στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2019.

Στο +44,1% εμφάνισε άνοδο 44,1%, με τον Αύγουστο να είναι ένας αρκετά δύσκολος μήνας.

Στη 2η θέση το χρηματιστήριο της Ρωσίας, Micex, με κέρδη 22% και στην 3η θέση ο Nasdaq με 20,9%. Ακολούθησε στην 4η θέση ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 20,7%.

ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ο μ/μ θα επανέλθει στη κανονική ροή του… 

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ένα από τα παιδιά του,μας δίνει τις δικές του εκτιμήσεις, σχόλια και παρατηρήσεις που είναι σαν να τις είχε γράψει προσωπικά ο μ/μ.

Γιώργος Κατικάς george.katikas@gmail.com 

ΑΓΟΡΑ: Υποχώρησε αλλά κάπως ήταν και αναμενόμενο μετά από την πορεία των προηγούμενων συνεδριάσεων και ειδικά λόγω της κίνησης που είχαν κάνει οι τράπεζες. Χαμηλός ο τζίρος με το ενδιαφέρον να μονοπωλεί η ΔΕΗ. Οι επενδυτές ψάχνουν το turnaround στόρι και όπου βλέπουν ότι υπάρχει πιθανότητα, τοποθετούνται.

ΔΕΗ: Η μετοχή ξεχώρισε στη χθεσινή συνεδρίαση και βοήθησε λίγο και τη γενικότερη εικόνα. Όσα βγαίνουν προς τα έξω και έχουν να κάνουν με κινήσεις που βοηθούν ρευστότητα αλλά και αυτό που κυρίως θέλει η αγορά όπως συμμάζεμα, ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.

Με την αύξηση των τιμολογίων και τις άλλες παρεμβάσεις, όπως τις εκπομπές ρύπων, δίνουν ώθηση στη μετοχή. Θέλει η αγορά συμμάζεμα και στα κόστη, όπως στο σύνολο των αμοιβών.

Διαγραμματικά έγραψε και νέο υψηλό 19 μηνών και έσπασε ανοδικά μία αντίσταση που είχε λίγο πάνω από τα 2,90 ευρώ. Η επόμενη αντίσταση είναι στα 3,35 ευρώ. Κλείσιμο στα 3,0840 ευρώ με άνοδο 11,34% και όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Με απώλειες σημαντικές Πειραιώς και Εθνική και με μικρότερες Alpha Bank και Eurobank. Θεωρούμε λογική την υποχώρηση. Είναι μεγάλη η κίνηση από τα πρόσφατα χαμηλά και περιμέναμε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα πως όσοι μπήκαν χαμηλά θα έπαιρναν κάποια από τα κέρδη τους.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Εντολή αγοράς μεγάλη στα 3,30 ευρώ, σημείο στο οποία πριν μέρες έβγαιναν αρκετά χαρτιά, αλλά σήμερα χαμηλό στα 3,36 ευρώ. Δεν έδωσαν καθόλου κομμάτια χαμηλά. Ο όγκος ίσα που ξεπέρασε τα 2 χιλ. τεμάχια.

FOURLIS: Στις 3/9 δημοσιεύει αποτελέσματα και την επόμενη μέρα θα γίνει ενημέρωση των αναλυτών. Σύμφωνα με τη Beta στο δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν 4,4% και να ανέλθουν στα 110,55 εκατ. ευρώ, τα συγκρίσιμα EBITDA στα 10,18 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10,77% και τα καθαρά κέρδη στα 3,57 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 33%.

Σε επίπεδο εξαμήνου θα εμφανίσει κέρδη 0,27 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 29,5%. Η Beta έχει δώσει σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή στόχο τα 7,57 ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται τα εκτιμώμενα κέρδη του 2019 17,2 φορές και αυτά του 2020 14,7 φορές.

CENTRIC: Εμφανέστατη η προσπάθεια η μετοχή να μην πάει πάνω από τα 0,2550 ευρώ. Τεράστιος ο όγκος σήμερα στη μετοχή και ενώ προσπάθησε για υψηλότερα κάποιοι έβαλαν φρένο δυνατό. Όμως και ο αγοραστής δεν τα πήγε άσχημα.

Λίγο πριν τις δημοπρασίες μία ανοικτή εντολή πήγε τη μετοχή στα 0,25 ευρώ με τον συνολικό όγκο να αυξάνεται στις 645 χιλ. τεμάχια. Μετά μπήκαν εντολές χαμηλότερα με αποτέλεσμα να κλείσει στα 0,2440 ευρώ και με συνολικό όγκο 678 χιλ. τεμάχια.

ΟΤΕ: Ανακωχή φαίνεται πως έκαναν σήμερα αγοραστές και πωλητές. Χαμηλός ο όγκος συναλλαγών χωρίς τις δυνατές πωλήσεις ή αγορές των προηγούμενων. Πέριξ των 12,08 ευρώ γινόταν η κίνηση, αλλά έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας και στα 12,04 ευρώ με συνολικό όγκο μόλις 183 χιλ. τεμάχια.

INTRALOT: Δεν ειπώθηκε κάτι νέο στην τηλεδιάσκεψη που η διοίκηση άφησε τους δημοσιογράφους να ακούσουν σε αντίθεση με την ΤΕΝΕΡΓΑ που κάποιοι κοιτάνε τι κάνει η Μέκκα!! Επανέλαβε εκτίμηση για EBITDA και μάλλον είπε θα τα ξεπεράσει, ενώ διατήρησε την εκτίμηση για επενδύσεις.

Έγιναν κάποιες κινήσεις συγκράτησης και η διοίκηση είναι ικανοποιημένη και δε βιάζεται να πουλήσει άλλα περιουσιακά στοιχεία. Θα πρέπει να δούμε πάντως το δεύτερο εξάμηνο αναφορικά με το τι μπορεί να γίνει με το ύψος της καθαρής θέσης που τώρα είναι αρνητική.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – ΣΧΟΛΙΟ: Η αγορά κέρδισε πίσω το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος μιας και στο επίπεδο των 800 μονάδων κράτησε χαρακτήρα. O Αύγουστος ήταν και ο πρώτος μήνας που η αγορά διόρθωσε 3,5% μετά από 7 σερί ανοδικούς κάτι που μόνο υγεία μπορεί να χαρακτηριστεί ειδικά από την στιγμή που μάζεψε και το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών στην διάρκεια του μήνα. Το πιο θετικό νέο που έβγαλε ο Αύγουστος ήταν η απόφαση για την άρση των Capital Controls γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για αναβαθμίσεις από τους ξένους οίκους στο άμεσο μέλλον.

  • Η εμπιστοσύνη αρχίζει αργά και σταθερά να επανέρχεται μετά από πολλά χρόνια με την κυβέρνηση να εκπλήσσει θετικά όχι μόνο για τις κινήσεις της αλλά και για την ταχύτητά της.
  • Το θέμα Ελληνικό είναι και ο πιο σημαντικός στόχος να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του έτους οπότε και να ξεκινήσει επιτέλους το 2020.
  • Από την άλλη η αγορά περιμένει την υλοποίηση αρκετών νομοσχεδίων που θα βοηθήσουν την οικονομία όπως αυτή της άρσης του ΦΠΑ για τα νεόδμητα αλλά και την μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις σε 24% στα κέρδη του 2019 και 20% στα κέρδη του 2020.

Αυτό από μόνο του μπορεί να δώσει περαιτέρω τάση στις εισηγμένες παράλληλα με την μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5%. Από την άλλη οι αλλεπάλληλες συναντήσεις και εκδηλώσεις της κυβέρνησης με ξένους ηγέτες θα δείξουν σύντομα αν έχουν αποτελέσματα. Το θέμα ΔΕΗ από την άλλη δείχνει να παίρνει τον δρόμο του μιας και η εταιρία με την αύξηση στα τιμολόγια λύνει το θέμα ρευστότητας και όλα δείχνουν ότι εκπονείται σχέδιο που θα αλλάξει τα δεδομένα της εταιρίας στο μέλλον. Το ταμπλό φυσικά ήδη αρχίζει και αποτιμά την εταιρία σε υψηλότερα επίπεδα μιας και η κεφαλαιοποίηση της είναι πράγματι αστεία.

  • Είμαστε μεσοπρόθεσμα πολύ αισιόδοξοι για την οικονομία και παράλληλα για την αγορά και θεωρούμε πως αν όλα βαδίσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μπροστά μας έχουμε να δούμε καταστάσεις από άλλες εποχές και μάλιστα για αρκετά χρόνια.
  • Το αγκάθι του τραπεζικού κλάδου πρέπει να λυθεί το επόμενο διάστημα μιας και θα είναι και ο κλάδος που θα κάνει την διαφορά, σκεπτόμενοι πάντα πως  στην παρούσα κατάσταση δεν βοηθάει όσο θα μπορούσε την οικονομία.
  • Eίναι δεδομένο, ότι χρηματιστηριακά θα δούμε αυξημένο volatility το επόμενο διάστημα μέχρι η αγορά να χωνέψει για τα καλά το επίπεδο 800 μονάδων.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ από τον e-mail: Μπράβο, πάντα τέτοια!

Μπράβο τους (1): “Ανακαλύπτουν” μετοχές που έχει δώσει ο μ/μ σε εξαιρετικά χαμηλότερες τιμές, τις παρουσιάζουν σαν δικές τους επιτυχίες και καυχιούνται γι αυτές.
Μπράβο τους (2): Κάποιοι μάλιστα αντιγράφουν αυτούσια άρθρα του μ/μ και πανηγυρίζουν μετά την επαλήθευση των προβλέψεών “τους”.
Μπράβο τους (3):  Αγαπημένος τους δίσκος το “Δοξάστε με” του Χάρυ Κλυν.. έτσι κι αλλιώς για γέλια είναι…
Μπράβο τους (4): Αγαπημένο τους χόμπι το c(l)opy paste…σε επιστήμη το έχουν αναγάγει.

Μπράβο τους (5): Εννοείται ότι ποτέ δεν αναφέρουν την πηγή…σιγα μην χάσουν την    “αποκλειστικότητα”. Σαν δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ… αλλά θα μου πείτε…

Μπράβο τους (6): Τσίπα και ήθος είναι έννοιες που δεν περιλαμβάνονται στο λεξιλόγιό τους …και μετά περιμένετε εσείς να ευδοκιμήσει ο χώρος. Τζάμπα περιμένετε, γιατί δυστυχώς σε τζάμπα μάγκες έχουμε πλεόνασμα…μέχρι που το εξάγουμε!

ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΑΜΕΝΑ: 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣΔηλαδή, επειδή κάποιοι είναι αιωνίως χαμένοι θα πρέπει να γίνουμε και εμείς;; Θα πρέπει να το ράψω για να μπούνε και οι υπόλοιποι στον ίδιο κουβά που είναι και αυτοί. Ε όχι βρε αδελφέ… το κουβαδάκι σου και σ’ άλλη παραλία…

Image
Πειράζει που αναφέρω μια εταιρεία που έχει αποδώσει σε όσους με παρακολουθούν 150%;;
  • Πειράζει που η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τις μοναδικές που έχουν γράψει νέα ιστορικά υψηλά;

Δηλαδή, εάν υποστήριζα μια εταιρεία που θα έφερνε μόνο ζημιές τι θα λέγατε: Μπράβο που μας κουβάδιασες;;

Image

 

Α πα πα, ορισμένοι άνθρωποι είναι τόσο ζηλόφθονοι που με τα λεγόμενά τους με έχουν «καραφλιάσει» όπως λέγαμε κάποτε ως νεανίες. Μα είναι δυνατόν να θεωρείται ότι υποστηρίζω με δόλο ένα χαρτί γιατί το αναφέρω ανελλιπώς από τα 1,60 και έχει φτάσει τα 4,00 ευρώ;;;;

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email