Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές– Μέρος Β’ (13/12)

ΣΦΑΛΜΑ ΤΑΚΤΙΚΗΣ: Το να ρευστοποιεί κανείς τα πολύ καλά και ποιοτικά μικρά και μικρομεσαία για να τρέχει τώρα πίσω από χαρτιά που και υπερτιμημένα είναι (αρέσει, δεν αρέσει αυτό σε μερικούς) και πόσο παραπάνω έχουν να δώσουν συγκριτικά με τα προαναφερθέντα που και πάλι θα κλέψουν την παράσταση στα χρόνια που έρχονται.

!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (Αν-αλήτης): Συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις, όσον αφορά στα μεγέθη του και φαίνεται ότι έχει αλλάξει σελίδα μετά και τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό. Ο όμιλος παραμένει σταθερά στο προσκήνιο των εξελίξεων στον ενεργειακό τομέα και αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η κατασκευή της μονάδας φυσικού αερίου. Σημαντικές είναι οι κινήσεις της διοίκησης στον τομέα ανακύκλωσης αλουμινίου. Χρηματιστηριακά όμως, η μετοχή δεν έχει ενθουσιάσει τους ένθερμους υποστηρικτές της, καθώς συνεχίζονται τα σκαμπανεβάσματα. Να σημειώσουμε ότι η διοίκηση δεσμεύτηκε για θετικά cashflows, αλλά και για την υιοθέτηση γενναιόδωρης μερισματικής πολιτικής (μέρισμα €0,36 για το 2018)(Ρ/Ε19: 9, P/BV:0,9)

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πρακτικά ο «Ηρακλής» θα βοηθήσει τις τράπεζες ώστε να καλύψουν τις όποιες κεφαλαιακές τρύπες για  να αποφύγουν τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενώ το δημόσιο θα λειτουργήσει ως «εγγυητής» των κόκκινων δανείων. Οι συνέπειες αναμένεται να είναι θετικές και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά σε πολλά επίπεδα, καθώς, οι τράπεζες θα απομειώσουν γρήγορα τους ισολογισμούς τους από τα κόκκινα δάνεια και θα μπορέσουν να ξαναπροσφέρουν φθηνή χρηματοδότηση, που είναι το ύψιστο ζητούμενο για τις επιχειρήσεις

ΤΕΝΕΡΓ + ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Το καυτό δίδυμο που συνεχίζει να πληρώνει αδρά… Πολλά περισσότερα αύριο… ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΚΑΣΤΕΛΙ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ και τι να λέμε τώρα…

ΔΕΗ: Λογικό είναι αρκετοί να κατοχυρώνουν μέρος των απίστευτων βραχυχρόνιων κερδών τους. Σημαντική και η ψυχολογική βοήθεια στην υπόλοιπη αγορά, με πολλούς μικροεπενδυτές και όχι μόνον, να βλέπουν σημαντικά κέρδη στα χαρτοφυλάκια τους και να αναθαρρούν.

!ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Αν ακολουθήσει το καταπληκτικά επιστημονικά κατηρτισμένο οικογενειακό team τα βήματα του leader του κλάδου (ΚΡΙ ΚΡΙ) έστω κατά προσέγγιση, τότε η μετοχή θα γράψει άλλα νούμερα.

ΛΑΜΔΑ: Μόλις ολοκληρωθεί η ΑΜΚ, λογικό είναι να κάνει ένα ραλάκι μέχρι να μπουν τα νέα κομμάτια της ΑΜΚ…

KEKΡΟΠΑΣ – απάντηση: Αφήστε τους να γράφουν… Από τα 0,4000 η μτχ και μετά νάχεις κι άλλες 2 μτχ για κάθε μία παλαιά στα 0,3700 ευρώ, έφτασε μέχρι τα 4,0000 ευρώ και τους φταίει ο μ/μ.

 • Καίγεται το κομπιουτεράκι έτσι και προσπαθήσεις να βγάλεις το ποσοστό απόδοσης σε χρόνο ρεκόρ, σε μερικούς μήνες δηλ(!!!) και κάθονται και γράφουν ένα κάρο ξέρετε τι.

Και που στο κάτω κάτω της γραφής απευθυνόταν αποκλειστικά και μόνον στους φίλους αναγνώστες του που είχαν κατοχυρώσει σημαντικό μέρος των κερδών τους και έτρεχαν ένα μέρος της θέσης τους. Για την ώρα μην ασχολείσθε. Έχουμε καιρό μπροστά μας…

__________________________________

Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές– Μέρος A’ (13/12)

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν, ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΟΧΛΟΥ (μακρυά από μας, εννοείται): Κανόνας των συναισθημάτων είναι ο ευριστικός κανόνας που αναφέρει ότι τα συναισθήματα μπορεί να κυριαρχήσουν στην αντικειμενική κρίση, κάνοντας τους επενδυτές να πάρουν αποφάσεις αντίθετες στην κοινή λογική ή στα συμφέροντα τους.

 • Όταν οι καταστάσεις είναι συναισθηματικά φορτισμένες (high affect) συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα αποτελέσματα και μικρότερη βαρύτητα στις πιθανότητες.
 • Όταν οι καταστάσεις δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένες (low affect) συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις πιθανότητες και μικρότερη βαρύτητα στα αποτελέσματα.

Ο κανόνας των συναισθημάτων γίνεται αντιληπτός στο χρηματιστήριο, όταν οι εκτιμήσεις που κάνουν οι επενδυτές για τις αποδόσεις των μετοχών επηρεάζονται από τα συναισθήματα τους που επικρατούν εκείνη την περίοδο στην αγορά, ακόμα κι όταν όλες οι άλλες ορθολογικές παράμετροι που θα δικαιολογούσαν μια αλλαγή στις εκτιμήσεις παραμένουν σταθερές.

H ιδανική επιθετική επτάδα επιλογών του μ/μ για το 2019 (24.12.2018)

 1. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 2. EUROBANK
 3. ΟΠΑΠ
 4. VIOHALCO
 5. ΦΟΥΡΛΗΣ
 6. ΑTTICA BANK
 7. REDS
 • ΜΕΣΑΙΑ Κ/φση (από 150 μέχρι 400 εκατ. ευρώ)

!ΑΤΤΙΚΗΣ: Η χθεσινή κίνηση αφήνει παρακαταθήκη για μία καλύτερη κίνηση της μετοχής την οποία επιλέξαμε κυριολεκτικά στο πάτο της (0,1100) στο ξεκίνημα του 2019 ως μία από τις Top7 ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ μας για την χρονιά, με σύσταση κατοχύρωσης κερδών μόλις ξεπέρασε τα 0,5000 ευρώ. Νο. 1 επιλογή μας, το… σαπάκι η ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

 • !ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Την προορίζουμε για μία εκ των ΤΟP7 τριών κατηγοριών μας για το 2020.

!ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ (ΑΝ-αλήτης): Επιχειρηματικά μπορεί να ζωγραφίζει, στο ταμπλό  όμως δεν συγκινεί, καθώς δεν προσφέρεται για παιχνίδια, ενώ και η τιμή της μετοχής έχει βαρύνει. Από πλευράς αποτίμησης όμως η μετοχή είναι ελκυστικότατη, με την διοίκηση να ετοιμάζει την νέα μονάδα στην Κίνα, ενώ συνεχίζει σε μικρότερο βαθμό τις επενδύσεις της στην Ελλάδα. Μηχανή παραγωγής ταμειακών ροών, με τον 6μηνο ισολογισμό να δείχνει ότι υπάρχει και €1,5/μετ. καθαρά μετρητά. Τουλάχιστον ας ελπίσουμε ότι η εν λόγω εταιρεία θα συνεχίζει να κοσμεί το ΧΑ, καθώς η διασπορά της παραείναι μικρή. (Ρ/Ε19:10, P/BV:1,4)

 • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ Κ/φση (από 50 μέχρι 150 εκατ. ευρώ)

!ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΑΝ-αλήτης): Με την καθαρή ταμειακή θέση να βρίσκεται στα €5,52/μετ.και τις προοπτικές που διανοίγονται από την επέκταση στα κόκκινα δάνεια, ασφαλώς και αποτελεί μία χαμηλού ρίσκου επιλογή με προοπτικές. Η τακτοποίηση της εκκρεμότητας του ακινήτου στην Βουλγαρία, η οποία παραμένει τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την αποτίμηση της μετοχής. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή, για όσους θέλουν να έχουν έκθεση στα ακίνητα, προσεγγίζοντας συντηρητικά τον κλάδο. Ερωτηματικό παραμένει, τι εξυπηρετεί την μητρική, η παραμονή της μετοχής στο ταμπλό!!! (Ρ/Ε19: 47, P/BV:0,7)

 • TIMH ΜΕΤΟΧΗΣ: 6,9000 ευρώ
 • Κ/φση: 96,6 εκατ. ευρώ
Διάστημα MIN ΜAX Μετ. %
7 ημερών 6,750 7,000 1,47
30 ημερών 6,700 7,300 -1,43
3 μηνών 6,400 7,700 -2,13
6 μηνών 6,400 8,100 0,73
12 μηνών 6,050 8,100 8,66
 • ΜΙΚΡΗ Κ/φση (από 15 μέχρι 50 εκατ. ευρώ)

!AS. COMPANY (Αν-αλήτης): Τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστικότατη. Η εταιρεία πηγαίνει πολύ καλά στην Κύπρο, η οποία είναι όμως μικρή αγορά, ενώ ξεκίνησε την δραστηριοποίησή της και στην αγορά της Ρουμανίας, με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά. Η διοίκηση έχει να παρουσιάσει ένα εξαιρετικό ιστορικό εξέλιξης μεγεθών, τα οποία συνδυάστηκαν με την διανομή μετρητών και με την δημιουργία ενός καθαρού ταμείου €1/μετ.(!!!)(Ρ/Ε19:12 , P/BV:1,2)

!ΙΝFORM ΛΥΚΟΣ: Την προορίζουμε για μία εκ των τριών ΤΟP7 κατηγοριών μας για το 2020.

 • ΜΙΚΡΟΥΛΑ Κ/φση (Mέχρι 15 εκατ. ευρώ)

!Κακόμαθαν μερικοί που ήθελαν και θέλουν τα μικρά χαρτιά να χαρίζουν σε χρόνο dt σημαντικά έως απίστευτα κέρδη. Καλόν είναι να προσγειωθούν. Η αγορά δεν χαρίζει χρήματα, ούτε είναι δυνατόν κάποιος να κάθεται στην… καφετέρια και να περιμένει να του βάζουν και τα λεφτά στη τσέπη. Και αν ενίοτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν σημαίνει ότι θα διαρκεί στον αιώνα τον άπαντα.

!ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ προσφέρονται στον ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΗ των ολίγων χιλιάδων ευρώ που ΜΕ ΤΑ ΛΙΓΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ που διαθέτει θέλει να βγάζει καλές αποδόσεις εκμεταλλευόμενος τις τάσεις της εκάστοτε μετοχής.

 • Και ο οποίος μικροεπενδυτής με 5-6 τέτοιες κινήσεις μπορεί νόμιμα και τίμια να ανεβάζει το βιοτικό επίπεδο του στις τόσο δύσκολες ημέρες που βιώνουμε για τις γνωστές αιτίες.

!KOYIZ: Υπάρχει μία μετοχή στην ΕΝ.Α που μπορεί να αφήσει εποχή σε αποδόσεις, αρκεί… (ΥΓ: Δεν την έχουμε αναφέρει και ούτε πρόκειται, για να μην λένε οι κακές γλώσσες ότι προμοτάρουμε χαρτιά). Τους ανοίξαμε τα μάτια σε πολλές δεκάδες μετοχών, κάπου στην πορεία ξέχασαν που τις πρωτοδιάβασαν… Και δεν φτάνει μόνον αυτό, αλλά πουλούσαν και πουλάνε μούρη ως ειδήμονες.

!ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ (ΑΝ-αλήτης): Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι έχει γυρίσει οριστικά σελίδα, μετά από τόσα χρόνια που κινούνταν στην κόψη του ξυραφιού. Και στην περίπτωσή της τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστική, ενώ έχουν ρυθμιστεί και οι υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις. Η σταθερά αυξανόμενη κερδοφορία, σε συνδυασμό με την παραγωγή υψηλών ταμειακών ροών, δικαιολογούν υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης, καθώς υπολείπεται σημαντικά και έναντι του leader του κλάδου. Η διοίκηση δουλεύει σκληρά, αλλά και έχει όραμα. (Ρ/Ε19:14 , P/BV:1,2)

 • !ΟΠΤΡΟΝ: Μικρούλα εταιρεία, αλλά δεν έχει δανεισμό, έχει ταμείο και είναι κερδοφόρος. Παρατηρούμε μία μικρή διανομή τεμαχίων στα τρέχοντα επίπεδα. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει αποδέκτης προσφοράς λόγω εξειδίκευσης και HOT κλάδου δραστηριότητας. Με τιμή εισαγωγής στα 3,0000 ευρώ προ 11 χρόνια, έκλεισε χθες στα… 3,0800 ευρώ.

!IΛΥΔA -απάντηση: Όπου θέλουν την πάνε… Αυτή άλλωστε δεν είναι Αγορά, αλλά το… Κλουβί με τις τρελλές(!). Καθαρή εταιρεία, δουλεύει πλέον σε πρωτοποριακά προγράμματα, δεν έχει ουσιαστικά άξιο λόγου δανεισμό και από τα 3 εκατ. πάει στα 6 εκατ. για την πλάκα. Αρκεί να βρεθεί το… όραμα, η διάθεση που λέμε. Εδώ έχουμε μπατιρημένες με πολλαπλάσιες αποτιμήσεις και κανείς δεν σχολιάζει-γράφει τίποτα, πλήν ελαχίστων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

!ΙΛΥΔΑ(Ι): Μία μικρή… “εταιρειούλα” που περνάει απαρατήρητη και δικαιολογημένα. Κανείς όμως δεν μπορεί να στοιχηματίσει, ότι στο μέλλον δεν μπορεί να εξελιχθεί σε μία μικρή … εταιρεία.
 • Και αυτή η διαφορά δηλ. η σημασία της, δεν έχει προεξοφληθεί στο Χ.Α. Η διοίκηση της αποδεδειγμένα δεν κάθεται πλέον με σταυρωμένα τα χέρια.
 • ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΟΘΗΚΑΝ στις 29.11.2019
 • ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑ στο https://www.mikrometoxos.gr/29-11-epiloges-kai-scholia-gia-ependytes-toy-ch-a-part-i/
Μυωπική Αποστροφή Ζημίας (Myopic loss aversion)

Αποστροφή της ζημιάς για έναν επενδυτή είναι η συμπεριφορά κατά την οποία η λύπη που θα προκύψει από την ζημία ενός ποσού Χ, είναι μεγαλύτερη από την χαρά που θα προκύψει από το κέρδος ενός αντίστοιχου ποσού Χ. Αυτό εξηγείται από την θεωρία προοπτικής.

Η επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο συντελεστής αποστροφής της ζημίας (loss aversion coefficient) είναι περίπου 2, δηλαδή η ζημία ενός ποσού Χ είναι περίπου δύο φορές πιο οδυνηρή από την ευχαρίστηση του να κερδίσει κάποιος ένα ποσό Χ.

Ευρετήριο Οικονομικών ΌρωνΟικονομικο λεξικο με ορισμους | Εάν συνδυαστεί η αποστροφή της ζημίας με την τάση που έχουν τα άτομα να αποτιμούν τις επενδυτικές τους στρατηγικές σποραδικά και να αγνοούν γεγονότα που μπορεί να συμβούν μετά την λήξη του επενδυτικού ορίζοντα του επενδυτή, παρουσιάζεται το φαινόμενο που αποκαλείται μυωπική αποστροφή της ζημίας. Δηλαδή το άτομο εξετάζει μία σειρά από προοπτικές μία μία μέσα σε μία συγκεκριμένη περίοδο και όχι συνολικά και αθροιστικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν οι επενδυτές παρουσιάζουν αυτήν την συμπεριφορά τότε θα εξετάζουν κάθε επένδυση μυωπικά και μοναδικά αντί σαν ταυτόχρονες επενδυτικές στρατηγικές, δηλαδή θα παραγνωρίζουν τα οφέλη της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, και θα απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις για κάθε μοναδική επένδυση (αφού θα την θεωρούν και πιο επικίνδυνη).

***
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.