Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου (10-11/03) part1

ΘΕΟΣ ΦΥΛΑΞΟΙ: Έρχονται τώρα και το παίζουν ειδικοί για την αγορά, όταν μόλις πριν λίγες ημέρες καταστροφολογούσαν, τα έβλεπαν όλα μαύρα, δεν έβλεπαν έξοδο στις αγορές για τα χρόνια που έρχονταν(!!), είχαν για Eυαγγέλιο τους τις SHORT LIST των γνωστών καλόπαιδων του City που τα κονομάνε χοντρά σε βάρος αυτών που τους εμπιστεύονται τα κεφάλαια τους (έχουν δικούς τους κωδικούς βλέπετε…) και άλλα ευτράπελα. Σαν να μην τρέχει τίποτα, βρε παιδιά…

ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Θέμα χρόνου η επισημοποίηση της συμφωνίας, με μία προυπόθεση… Δεν δίνεται τζάμπα αυτός ο Θησαυρός της τουριστικής βιομηχανίας μας.

Οι αναλυτές των 4 συστημικών τραπεζών μιλούν για το 10ετές ομόλογο

ΕΚΤΕΡ: ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ 

Σ/Σ μ/μ: Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΒΑΘΜΟ 5ΑΑΑΑΑ – ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ

 • Η ΕΚΤΕΡ αποτελεί μια από τις κορυφαίες και αξιόπιστες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με σημαντικά επιτεύγματα όπως την κατασκευή μεγάλων οικοδομικών έργων και έργων υποδομής (νοσοκομεία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά έργα, κατασκευή ξενοδοχείων, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.) που διαχρονικά έχουν συμβάλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδας μας. Στη μακρόχρονη πορεία της (έτος ιδρύσεως 1959), η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. πάντα υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της και την τήρηση των νόμων.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”

Την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, η εφημερίδα «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» δημοσίευσε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Τριανταφύλλου, με τίτλο: «Πατώντας σε νόμο-έκτρωμα σηκώνουν ξενοδοχείο μαμούθ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο», κάνοντας εκτενής αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε., και παρουσιάζοντας πλήθος ανακριβών στοιχείων που πόρρω απείχαν από την πραγματικότητα.

Η Διοίκηση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε. σεβόμενη τα στελέχη, τους συνεργάτες, την πελατεία της, αλλά και τους πολίτες της Πάρου συνέταξε άμεσα μια επιστολή –απάντηση με την παράκληση προς τον εκδότη της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», να τη δημοσιεύσει στο προσεχές Κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας του, ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να προστατευθεί το κύρος, η φήμη και η αξιοπιστία της εταιρείας.     

Δυστυχώς ο εκδότης της εν λόγω εφημερίδας, αγνόησε την παράκληση της εταιρείας και χωρίς κανένα ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας, δημοσίευσε μια απάντηση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του, στερώντας το δικαίωμα στους πολίτες της Πάρου να ενημερωθούν πλήρως, για τα όσα ανακριβή αναφέρθηκαν σε σχέση με τα προσεχή επενδυτικά σχέδια της εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. στην περιοχή Κολυμπήθρες της Πάρου.    

Η Διοίκηση της ΕΚΤΕΡ Α.Ε, μη έχοντας τίποτε να αποκρύψει και σεβόμενη το δικαίωμα των πολιτών της Πάρου να λάβουν μια έγκυρη και υπεύθυνη απάντηση για τα όσα ανακριβή αποτυπώθηκαν στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ», προχωρά σε πληρωμένη καταχώρηση του πλήρους κειμένου της επιστολής –απάντησής της, ώστε να λάμψει η αλήθεια και να διαλυθεί κάθε κακόβουλη υποψία ή φήμη.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής – απάντησης της Εταιρείας ΕΚΤΕΡ Α.Ε. σε σχέση με τα όσα ανακριβή αναγράφονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» είναι το ακόλουθο:

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΤΕΡ Α.Ε.

ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

“ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”

Αγαπητέ κύριε Εκδότη,

Σε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου κας Δήμητρας Τριανταφύλλου που δημοσίευσε η εφημερίδας σας («ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ»), την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, με τίτλο: «Πατώντας σε νόμο-έκτρωμα σηκώνουν ξενοδοχείο μαμούθ δίπλα σε αρχαιολογικό χώρο», γίνεται εκτενής αναφορά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας μας, παρουσιάζοντας πλήθος ανακριβών στοιχείων που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα.

Με την παρούσα επιστολή μας, επιθυμούμε να απαντήσουμε στα όσα ανακριβή αναφέρονται για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να συμβάλλουμε στην έγκυρη ενημέρωση των αναγνωστών σας.

Για το λόγο αυτό, επιθυμούμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας στο προσεχές φύλλο της εφημερίδας σας την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019.

Αγαπητέ κύριε Εκδότη,

Η δημοσιογράφος κα. Τριανταφύλλου χαρακτηρίζει το νόμο 4269/14 για τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) ως έκτρωμα και επίσης, προσπαθεί να δημιουργήσει αρνητικούς συνειρμούς στους αναγνώστες σας κατηγορώντας εμμέσως την εταιρεία μας, ότι χρησιμοποιεί ένα «νόμο-έκτρωμα» για να υλοποιήσει την επένδυσή της.

Παράλληλα, στην προσπάθειά της η κα. Τριανταφύλλου να απαξιώσει το νόμο και να τον συνδέσει με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά, αποφεύγει επιμελώς να πει όλη την αλήθεια.

Στους ανωτέρω ισχυρισμούς, απαντάμε ότι ο νόμος 4269/2014 είναι κανονικός νόμος του ελληνικού κράτους που είναι εν ισχύ και έχει εφαρμοστεί σε πάμπολλες περιπτώσεις. Συγκεκριμένα, η εκπόνηση ΕΧΣ αποτελεί νόμιμη διαδικασία για την έγκριση αναγκαίων ρυθμίσεων επικαιροποίησης του ΓΠΣ μιας περιοχής, ενισχύοντας την ανάπτυξή της. Τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια προβλέφθηκαν αρχικά από το νόμο 4269/2014 ως μνημονιακή υποχρέωση αλλά στη συνέχεια, επαναπροβλέφθηκαν εκ νέου από το νόμο 4447/2016, κατά τη διαπραγμάτευση του νόμου 4269/2014 μεταξύ της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα και των θεσμών και ισχύουν έως σήμερα.

 • Αν συνεπώς  ο νόμος της προηγούμενης Κυβέρνησης ήταν έκτρωμα, τότε έκτρωμα παραμένει και ο νόμος της σημερινής, που όχι μόνο τον ενέκρινε αλλά και τον εφαρμόζει.
 • Η εφαρμογή των Ειδικών Χωρικών Σχεδίων δεν είναι άλλωστε πρωτόγνωρη, αφού έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις όπως στη ΔΕΘ Θεσσαλονίκης –με πρωτοβουλία της σημερινής Κυβέρνησης–, την περιοχή Αγίου Διονυσίου Πειραιά κ.α..

Επισημαίνουμε επίσης, ότι τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια δεν αφορούν ιδιωτική πολεοδόμηση για να εξυπηρετηθεί η επιχειρηματικότητα όπως υπονοείται. Συντάσσονται είτε από ιδιωτικούς φορείς –όπως και πολλά άλλα σχέδια χωρικού χαρακτήρα (π.χ. μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οικοδομικές άδειες)- είτε από φορείς του Δημοσίου (ΥΠΕΝ, Περιφέρειες, Δήμους κ.λπ.) και σε όλες τις περιπτώσεις εγκρίνονται από το κράτος, και μάλιστα όχι με τη διαδικασία έγκρισης των ΓΠΣ, δηλ.  με απλή Υπουργική Απόφαση, αλλά με ιδιαίτερα ενισχυμένη διαδικασία: μέσω προεδρικού διατάγματος, με επισπεύδοντα τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον προληπτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας, και έγκριση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων (για την οποία γνωμοδοτεί και η Αρχαιολογική Υπηρεσία).

 • Η αναφορά σας ότι η περιοχή βρίσκεται «πλησίον αρχαιολογικού χώρου» επιχειρεί προφανώς να δημιουργήσει παραπλανητική εντύπωση για δόμηση σε αρχαιολογικό χώρο.

Η πραγματικότητα είναι ότι από την συνολική έκταση των 327 στρεμμάτων που ανήκει στην εταιρεία μας, μόνο στο βορειότερο τμήμα περίπου 100 στρεμμάτων, ανήκει σε ζώνη προστασίας αρχαιολογικού χώρου. Το υπόλοιπο, μόνο στο οποίο χωροθετείται η προτεινόμενη ανάπτυξη επιτρέπεται και σήμερα η δόμηση, δεν θεσπίζεται για πρώτη φορά με το ΕΧΣ.

 • Επιπλέον, στο ακίνητο έχει ήδη γίνει αυτοψία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία που δεν είχε κάποιο εμφανές αποτέλεσμα και αναμένεται η σχετική γνωμάτευσή της.
 • Όπως προβλέπεται από την αρχαιολογική νομοθεσία και εφαρμόζεται παγίως, εφόσον το ΕΧΣ εγκριθεί και κατατεθεί φάκελος για το έργο, όποιες εργασίες γίνουν, θα γίνουν υπό την αυστηρή επίβλεψη και σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
 • Σε κάθε περίπτωση ο προτεινόμενος χαρακτήρας της επένδυσης είναι τέτοιος που, εάν βρεθούν αρχαιότητες, αυτές θα προβληθούν μέσω της επένδυσης και όχι το αντίθετο.

Σε σχέση με την αναφορά περί ανέγερσης τεράστιου κτίσματος και «ολόκληρου πολεοδομικού χωριού» στο επιβαρυμένο νησί της Πάρου, επισημαίνουμε ότι δεν πρόκειται για χωριό και πολεοδόμηση αλλά για ήπιο τουριστικό συγκρότημα. Τα 12.000τ.μ. που θα αξιοποιηθούν αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό των εκτάσεων που ήδη έχουν οικοδομηθεί και συνεχίζουν να οικοδομούνται στο νησί της Πάρου, χωρίς καμία διαμαρτυρία από τους τοπικούς φορείς ή τους έγκριτους δημοσιογράφους του νησιού.

 • Λαμβάνοντας υπόψη επίσης, την ορθή αναφορά της κας Τριανταφύλλου για τους αυξημένους τζίρους (σε επίπεδο κατά πολύ μεγαλύτερο από τους τζίρους της προ κρίσης περιόδου) των εταιρειών οικοδομικών υλικών που δραστηριοποιούνται στην Πάρο, επισημαίνουμε ότι οι τζίροι αυτοί πηγάζουν από την άναρχη και εκτός σχεδίου δόμηση με υψηλό συντελεστή που ανέρχεται σε 0,2 και είναι 5,5 φορές μεγαλύτερος από το συντελεστή δόμησης της επένδυσης της εταιρείας μας που ανέρχεται σε 0,037, μέγεθος που τεκμηριώνει ακριβώς ότι στην περίπτωσή μας πρόκειται για πολύ ήπια ανάπτυξη.

Η συγκεκριμένη επιλογή των ήπιων όρων δόμησης έγινε εν γνώσει μας, με ευαισθησία στην προστασία του περιβάλλοντος, σεβασμό στον χαρακτήρα του νησιού, την κοινωνία του και τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου. Γιατί για την συγκεκριμένη επένδυση, μπορούμε εναλλακτικά να επιλέξουμε τη διαδικασία FAST TRACK, που επίσης νομοθετήθηκε την ίδια εποχή με τα ΕΧΣ και εξακολουθεί να ισχύει και εφαρμόζεται και από τη σημερινή Κυβέρνηση, με την οποία στην εν λόγω έκταση μπορούν να οικοδομηθούν κτίσματα συνολικής επιφάνειας 44.000 τμ, παρακάμπτοντας το ΓΠΣ και χωρίς ιδιαίτερες εγκρίσεις και διαδικασίες.

 • Τα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας, περί αθέμιτου ανταγωνισμού με τους υπόλοιπους ξενοδόχους της Πάρου και της τιμής κτήσης της έκτασης της εταιρείας μας θεωρούμε ότι είναι ανάξια σχολιασμού, αφού αφορούν μια συναλλακτική πράξη και το τίμημα της αγοράς το όρισε ο αρχικός ιδιοκτήτης της έκτασης.
 • Σημειώνουμε μόνο, ότι η αγορά του ακινήτου έγινε από την εταιρεία μας σχεδόν δέκα χρόνια πριν την έγκριση του ΓΠΣ, όταν δεν υπήρχαν οι σημερινοί περιορισμοί δόμησης στο τμήμα των 217 στρ. αλλά αντίθετα δυνατότητα δόμησης με πολλαπλάσιο του συντελεστή δόμησης που θεσπίζεται με το ΕΧΣ.
 • Επομένως η αναφορά του δημοσιεύματος σας για την μικρή αξία του γηπέδου κατά την χρονολογία αγοράς είναι προφανώς έωλη. Το αντίθετο μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι συμβαίνει.
 • Επίσης, παραγνωρίζεται το γεγονός, ότι το συνολικό τίμημα μιας αγοραπωλησίας καθορίζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα από τη χρονική συγκυρία που διεξάγεται μια συναλλαγή.
 • Πως μπορεί να γίνεται λόγος για αθέμιτο ανταγωνισμό όταν μια έκταση που πουλήθηκε το 1974 είναι βέβαιο, ότι θα έχει τελείως διαφορετικό τίμημα από μια έκταση που πουλήθηκε το 2000 ή το 2015;

Υπό την ίδια οπτική, θεωρείται αθέμιτος ανταγωνισμός αν κάποιος αγοράσει μια εκτός σχεδίου έκταση και μετά από χρόνια η έκταση αυτή λάβει μεγαλύτερη αξία έπειτα από την ένταξή της στο σχέδιο πόλης;

Στα όσα αναφέρει στο ρεπορτάζ της η κα Τριανταφύλλου περί έγκρισης του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενημερώνουμε ότι δεν πρόκειται για έγκριση του ίδιου του έργου του ήπιου τουριστικού συγκροτήματος αλλά για προκαταρκτική μελέτη καθορισμού χρήσεων γης. Δεν περιλαμβάνει λύσεις για τις υποδομές ούτε αυτές έχουν αποκρυβεί όπως ανακριβώς αναφέρει το δημοσίευμα, γιατί οι μελέτες χρήσεων γης δεν περιλαμβάνουν τέτοιες λύσεις (ούτε το ΓΠΣ περιλαμβάνει, άλλωστε).

Η έγκριση του έργου θα γίνει μετά την έγκριση των χρήσεων γης (δηλ. του παρόντος σταδίου), αφού υποβληθούν από την εταιρεία μας στις αρμόδιες αρχές όλα τα στοιχεία και οι μελέτες (αρχιτεκτονική, στατική, ηλεκτρομηχανολογική, υδραυλική, περιβαλλοντική) που απαιτούνται από τη νομοθεσία και αν στη συνέχεια, ληφθούν οι σχετικές εγκρίσεις (έγκριση περιβαλλοντικών όρων, γνωμοδότηση και πάλι από το Δήμο, έγκριση Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, έγκριση και πάλι Εφορείας Αρχαιοτήτων και έγκριση οικοδομικής άδειας). Αυτές είναι οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες και στον εν λόγω φάκελο τηρούνται από την εταιρεία μας με συνέπεια, επιστημονική ακρίβεια και σοβαρότητα.

Επιπρόσθετα, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας σας αναφέρεται ότι: «αν τελικά εγκριθεί το έργο -από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το υπουργείο Περιβάλλοντος- θα ανοίξει η πόρτα διάπλατα για μια σειρά ανάλογων εγκρίσεων που θα αφορούν σε περιοχές, οι οποίες έως τώρα δίκαια προστατεύονταν για μια σειρά σημαντικών λόγων (περιβαλλοντικούς, οικιστικούς, αρχαιολογικούς κ.λπ.)», γεγονός που αποτελεί μια αυθαίρετη εικασία της συντάκτριας του ρεπορτάζ.

Για την αποσαφήνιση του θέματος σας γνωστοποιούμε, ότι η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Υπουργείου Πολιτισμού δίνεται κάθε φορά για συγκεκριμένη περίπτωση και έπειτα από εξέταση των συγκεκριμένων συνθηκών. Για κάθε άλλη περιοχή ακολουθείται ακριβώς η ίδια διαδικασία, και η έκβασή της είναι ανεξάρτητη από το τι θα αποφασιστεί στην παρούσα περίπτωση. Επομένως, δεν ανοίγει διάπλατα καμία πόρτα, διότι πρόκειται για ισχύουσα και συνεχώς εφαρμοζόμενη (εδώ και δεκαετίες) διαδικασία.

Σε σχέση με τα όσα αναφέρει η κα Τριανταφύλλου για την αλλαγή γνωμοδότησης του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάρου, αν και δεν είμαστε αρμόδιοι εμείς να απαντήσουμε, επισημαίνουμε ότι εμείς βάσει του νόμου και των διαδικασιών που ορίζει το Δημοτικό Συμβούλιο, καταθέσαμε τα σχετικά  έγγραφα  που  μας ζητήθηκαν και  ενημερώσαμε  διεξοδικά την αντιπροσωπεία του εν λόγω Δημοτικού Συμβουλίου προς άρση των αρχικών επιφυλάξεων και παρανοήσεων.

Τέλος, η άποψη του συντάκτη του ρεπορτάζ ότι «Η άκρως αναπτυγμένη τουριστικά Πάρος προφανώς και δεν έχει ανάγκη από ένα τέτοιο έργο», είναι λανθασμένη, αναχρονιστική και δεν συνάδει με τον κρατικό σχεδιασμό και τις κατευθύνσεις της νομοθεσίας για τον τουρισμό και την αειφόρο ανάπτυξη.

Έντονη τουριστική ανάπτυξη υπάρχει και συνεχίζεται στην Πάρο, αλλά πολύ υψηλού επιπέδου όχι, αφού η μεγάλη πλειονότητα των καταλυμάτων είναι χαμηλής τάξης ή κατοικίες που χρησιμοποιούνται για στέγαση τουριστών. Μια τέτοια επένδυση, όπως αυτή που σχεδιάζεται σε αυτή την εξαιρετικά όμορφη αλλά υποβαθμισμένη σήμερα περιοχή του νησιού, η οποία δεν θα είναι προσανατολισμένη στο σενάριο «ήλιος και θάλασσα», αφού δεν έχει παραλία, θα προσθέσει κύρος και διεθνή αναγνωρισιμότητα στην Πάρο, θα προβάλει το πανέμορφο τοπίο της, κάθε ιδιαιτερότητα του νησιού αλλά και τους Αρχαιολογικούς θησαυρούς της και θα λειτουργήσει θετικά για όλο το νησί, τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις του, ακόμα και για τις άλλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ενδεχομένως μάλιστα η υψηλή ποιότητα της επένδυσης αυτής, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε σχεδιασμούς επενδύσεων άλλου είδους, που κάτω από την ομπρέλα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μπορεί να αλλοιώσουν την γραφικότητα του τοπίου και να υποβαθμίσουν την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Πάρου.  

Αγαπητέ κύριε Εκδότη     

Η Εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε. αποτελεί μια από τις κορυφαίες και αξιόπιστες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με σημαντικά επιτεύγματα όπως την κατασκευή μεγάλων οικοδομικών έργων και έργων υποδομής (νοσοκομεία, αεροδρόμια, σιδηροδρομικά έργα, κατασκευή ξενοδοχείων, διαχείριση απορριμμάτων, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α.) που διαχρονικά έχουν συμβάλει στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Στη μακρόχρονη πορεία της (έτος ιδρύσεως 1959), η ΕΚΤΕΡ Α.Ε. πάντα υπήρξε συνεπής στις υποχρεώσεις της και την τήρηση των νόμων.

Με αίσθημα ευθύνης, σας δηλώνουμε ότι το ίδιο θα πράξουμε, και στην περίπτωση της επένδυσής μας στην περιοχή Κολυμπήθρες της Πάρου.

Σεβόμενοι τις περιβαλλοντικές, οικιστικές και τουριστικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, θα σεβαστούμε στο ακέραιο το νόμο και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, ώστε -αν λάβουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ελληνική Πολιτεία- να δημιουργήσουμε ένα μοναδικό έργο που είμαστε βέβαιοι, ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής και θα τονώσει την οικονομική και κοινωνική ζωή της Πάρου. 

 • Παραμένουμε στη διάθεσή σας.
 • Με εκτίμηση,
 • ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΨΑΣ
 • Πρόεδρος Δ.Σ.

ΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΠΕΛΑΤΗ ΤΗΣ

Image result for ΕΚΤΕΡ

ενός νέου ξενοδοχείου της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ Α.Ε. στην Πάρο.

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΓΗ, απλά δύσκολα τα φαντάζεται κανείς…


Image result for mikrometoxos.gr epiloges

 • AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η προσφορά έχει στεγνώσει/ Ανακοινώνει στις 19 Μαρτίου…

19/03/2019 Δημοσίευση Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων και Ετήσιων Ενοποιημένων Οικονομικών Καταστάσεων της περιόδου από 01/01/2018 έως 31/12/2018 κατά IFRS.

20/03/2019 Ετήσια ενημέρωση αναλυτών για τα οικονομικά στοιχεία της χρήσεως 2018 στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • TIMH: 4,9700 ευρώ.
Διάστημα Ελάχιστη Μέγιστη %
7 ημερών 4,800 4,980 1,64
30 ημερών 4,510 4,980 10,44
3 μηνών 3,775 4,980 8,87
6 μηνών 3,775 5,700 -7,96
12 μηνών 3,775 6,250 -10,93

21/05/2019 Δημοσίευση Παρουσίασης Οικονομικών Αποτελεσμάτων της περιόδου από 01/01/2019 έως 31/03/2019 κατά IFRS. 14/06/2019 Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων.

23/07/2019 Αποκοπή δικαιώματος επιστροφής κεφαλαίου*, (ήτοι σε ημερομηνία μετά την 19η Ιουλίου 2019 ημερομηνία λήξης των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης επί της μετοχής της Εταιρείας). 24/07/2019 Προσδιορισμός δικαιούχων επιστροφής κεφαλαίου – Record Date*.

29/07/2019 Έναρξη καταβολής επιστροφής κεφαλαίου*.

03/09/2019 Δημοσίευση Οικονομικών Καταστάσεων της περιόδου από 01/01/2019 έως 30/06/2019 κατά IFRS.

19/11/2019 Δημοσίευση Παρουσίασης Οικονομικών Αποτελεσμάτων της περιόδου από 01/01/2019 έως 30/09/2019 κατά IFRS.

ΚΕΚΡΟΠΑΣ: Kάνε με μάγο κ.λπ. Πάντως με την τελευταία κίνηση 1,3300-1,3500 με 1,5800-1,6100 έδωσε ξανά καλά κέρδη σε διάστημα ούτε καν 10 ημερών στους φίλους που έχει και διατηρεί…

ΔΕΗ: ‘Εν όψει λήξης ομολόγου της, λογικά πρέπει να κινηθεί ανοδικά… Και τόδειξε την Παρασκευή εμφατικά θα λέγαμε, με όλη την αγορά ανάσκελα μάλιστα!

ΠΑΚΕΤΑ: Τα περισσότερα κρύβουν μυστικά, μην δίνετε και τόση σημασία. Θα σας λέγαμε… Καθόλου. Τι εννοούμε για τα μυστικά;; Μερικά πράγματα δεν γράφονται…

CENER: Είναι φανερό ότι κάτι βασανίζει την μετοχή, εκτός κι αν μπλοφάρουν… Θα μας το δείξει η αυτοψία. Δεν συνιστάται πάντως για βραχυχρόνιες κινήσεις. Μεσοπρόθεσμος ο επενδυτικός ορίζοντας – εν αναμονή της χρήσης 2018 που δεν θα λέει και πολλά. Από φέτος πρέπει να αλλάζει τον ρου…

ΕΚΤΕΡ: Τελικά, παραμένουν πιστοί στο δρομολόγιό τους… Τα 1,4000 είναι το τέρμα, τα 1,2000 η αφετηρία. Το καλό είναι ότι δεν εγκλωβίζει. Στο -4,7% στα 1,2200 προχθές και με συναλλαγές 76.000 τμχ.

DIONIC – FRIGOGLASS – FORTHNET – SELONDA: Δεν τις παρακολουθούμε, ούτε μπορούμε να τις πάρουμε στα σοβαρά…  Με τα μεγέθη τους έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές.

Image result for mikrometoxos.gr epiloges

 • GR invest.gr

Πίνακας Μερισμάτων

Μερίσματα Χρήσης 2018
Εταιρία-Σύμβολο Μικτό Μέρισμα (€) Καθαρό Μέρισμα (€) Ημερ/νία
Αποκοπής
Δικαιούχοι
(Record Date)
 Πληρωμή
ΑΝΔΡΟ 10/06/2019 11/06/2019 14/06/2019
ΕΛΛ 0,6720 04/04/2019 05/04/2019 11/04/2019
ΕΥΑΠΣ 27/06/2019  28/06/2019  04/07/2019
ΕΥΔΑΠ   28/06/2019 01/07/2019 05/07/2019
ΜΟΗ 26/06/2019 27/06/2019 03/07/2019
ΜΠΡΙΚ 0,055 0,055
ΟΤΕ 0,46 0,3910 04/07/2019 05/07/2019 10/07/2019
ΟΤΟΕΛ 02/05/2019 03/05/2019 09/05/2019
Προμερίσματα Χρήσης 2018 (Καταβληθέντα το 2018)
Εταιρία-Σύμβολο Μικτό Μέρισμα (€) Καθαρό Μέρισμα (€) Ημερ/νία Αποκοπής Δικαιούχοι (Record Date) Πληρωμή  
ΑΔΜΗΕ 0,0316 0,0269  24/08/2018 27/08/2018 31/08/2018
ΕΛΠΕ 0,25 0,2125 10/12/2018 11/12/2018 17/12/2018
ΜΟΗ 0,35 0,2975 10/12/2018 11/12/2018 17/12/2018
ΜΠΕΛΑ 0,2172 0,18462 13/12/2018 14/12/2018 20/12/2018
ΠΑΝΓΑΙΑ 0,09 0,09 20/12/2018 21/12/2018  28/12/2018
ΟΠΑΠ 0,10 0,85 12/10/2018 15/10/2018 19/10/2018

Επεξήγηση Συμβόλων: OP: OutPerform, UP: UnderPerform, OW: OverWeight, EW: EqualWeight, N: Neutral, ACC: Accumulate, H: Hold, R: Reduce, S: Sell

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ 2019
Ημερομηνία
Αλλαγής
Οίκος Μετοχή Νέα Τιμή
Στόχος
Νέα
Σύσταση
Προηγ. Τιμή
Στόχος
Προηγ.
Σύσταση
04/03/2019 IBG ΟΤΕ 13,00 BUY 11,80 ACC
28/02/2019 GS ΟΤΕ 13,40 BUY 13,60 BUY
26/02/2019 PIRAEUS SEC ΕΤΕ 1,6 N 2,20 N
26/02/2019 PIRAEUS SEC ΕΥΡΩΒ 0,74 N 0,78 N
26/02/2019 PIRAEUS SEC ΑΛΦΑ 1,70 OP 1,90 OP
26/02/2019 PIRAEUS SEC ΤΙΤΚ 20,00 Ν 19,80 Ν
26/02/2019 PIRAEUS SEC ΟΠΑΠ 10,50 OP 10,80 OP
25/02/2019 ΑΦΑΙΝ ΟΤΕ 13,80 OP 14,30 OP
20/02/2019 JPM ΟΤΕ 11,70 OW 12,00 OW
20/02/2019 HSBC ΠΕΙΡ 1,14 ΒUY 3,20 ΒUY
20/02/2019 HSBC ΕΤΕ 2,40 ΒUY 2,90 ΒUY
20/02/2019 HSBC ΕΥΡΩΒ 0,79 ΒUY 1,25 ΒUY
20/02/2019 HSBC ΑΛΦΑ 1,95 ΒUY 2,43 ΒUY
11/02/2019 EUROXX ΦΡΛΚ 6,60 OW 7,00 OW
11/02/2019 IBG ΦΡΛΚ 6,20 ΒUY 6,50 ACC
11/02/2019 UBS ΠΕΙΡ 0,48 S Εκ Νέου Κάλυψη
11/02/2019 UBS ΕΤΕ 1,15 Ν Εκ Νέου Κάλυψη
11/02/2019 UBS ΕΥΡΩΒ 0,78 ΒUY 0,55 N
11/02/2019 UBS ΑΛΦΑ 1,27 ΒUY 1,43 N
07/02/2019 ALPHA FIN ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,60 OP Εκ Νέου Κάλυψη
07/02/2019 EUROXX ΜΥΤΙΛ 13,40 OW 12,40 OW
04/02/2019 HSBC ΤΕΝΕΡΓ 8,00 OW Έναρξη Κάλυψης
29/01/2019 CITI ETE 1,08 N 2,09 N
29/01/2019 CITI ΠΕΙΡ 0,76 N 2,57 N
28/01/2019 ALPHA FIN ΠΕΙΡ 0,89 Ν 2,50 Ν
28/01/2019 ALPHA FIN ΕΤΕ 1,63 Ν 2,55 Ν
28/01/2019 ALPHA FIN ΕΥΡΩΒ 0,73 Ν 0,90 Ν
21/01/2019 EUROXX ΕΛΛΑΚΤΩΡ 2,90 OW 2,00 OW
11/01/2019 ΙΒG ΟΠΑΠ 12,00 ΒUY 12,50 ΒUY
11/01/2019 DB ΠΕΙΡ 0,70 Η 2,16 Η
11/01/2019 DB ΕΤΕ 1,40 ΒUY 2,70 ΒUY
11/01/2019 DB ΑΛΦΑ 1,50 ΒUY 2,00 ΒUY

******

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Image result for τεχνικη αναλυση μετοχων και δεικτων

Λογιστικά Γεγονότα (Accounting events)

Λογιστικά γεγονότα είναι τα γεγονότα τα οποία μεταβάλλουν τη χρηματοοικονομική θέση της επιχείρησης, δηλαδή, προκαλούν διάφορους μετασχηματισμούς στα στοιχεία του Ισολογισμού της.

Για να χαρακτηριστεί ένα γεγονός λογιστικό πρέπει να:

 • Είναι οικονομικό γεγονός
 • Αφορά συγκεκριμένη οικονομική μονάδα
 • Επηρεάζει τη διαμόρφωση της χρηματοοικονομικής θέσης της οικονομικής μονάδας
 • Υπόκεινται οι συνέπειες του σε αντικειμενική μέτρηση με βάση τη νομισματική μονάδα (ευρώ)
 • Παράδειγμα:
  Η επιβολή ΦΠΑ από το κράτος στις νέες οικοδομές δεν επηρεάζει τη χρηματοοικονομική θέση μιας συγκεκριμένης επιχείρησης και άρα δεν θεωρείται λογιστικό γεγονός. Θα γίνει λογιστικό γεγονός μόνο όταν αυτή αγοράσει ένα ακίνητο και καταβάλει τον φόρο στο Δημόσιο.

Τότε θα υπάρξει ισόποση μείωση των μετρητών και της Καθαρής Θέσης της. Το μέγεθος αυτής της μείωσης θα είναι οριστικό και μετρήσιμο σε ευρώ.

Διακρίσεις λογιστικών γεγονότων

Τα λογιστικά γεγονότα διακρίνονται σε:

 1. Εσωτερικά
 2. Εξωτερικά

1) Τα εσωτερικά λογιστικά γεγονότα είναι διάφορες ενδοεπιχειρησιακές δραστηριότητες. (π.χ. απαξίωση/φθορά στοιχείων Ενεργητικού, χρησιμοποίηση μηχανημάτων, κάλυψη προπληρωμένων εξόδων κτλ)

2) Τα εξωτερικά λογιστικά γεγονότα είναι όλες οι οικονομικές συναλλαγές της επιχείρησης με τους τρίτους (π.χ. αγορά και πώληση αγαθών, παροχή υπηρεσιών, χορήγηση δανείων / πιστώσεων σε πελάτες κτλ) καθώς και όλα τα γεγονότα τα οποία δεν ελέγχει η επιχείρηση (π.χ. ατυχήματα, κλοπές, καταστροφές από σεισμούς)

Διακρίσεις εξωτερικών λογιστικών γεγονότων

 1. Ταμειακές
 2. Μη Ταμειακές

1) Ταμειακές είναι οι συναλλαγές που καταλήγουν σε εισπράξεις (αύξηση μετρητών ή καταθέσεων) ή προκαλούν πληρωμές (μείωση μετρητών ή καταθέσεων).

Τέτοιες είναι οι συναλλαγές είσπραξης ή εξόφλησης δανείων, πληρωμής μισθών στους εργαζόμενους, αγοράς και πώλησης αγαθών / υπηρεσιών κ.α.

2) Μη ταμειακές είναι

 • Οι συναλλαγές με πίστωση (π.χ. γραμμάτια, επιταγές, ανοικτοί λογαριασμοί)
 • Οι συναλλαγές αγοράς ή πώλησης πράγματος με ανταλλαγή άλλου περιουσιακού στοιχείου, εκτός από μετρητά και επιταγές. (π.χ. η αγορά μηχανήματος με ανταλλαγή εμπορευμάτων)
 • Οι εισφορές σε είδος των φορέων της επιχείρησης (π.χ. ο εταίρος Α εισφέρει ένα αυτοκίνητο στην ΧΥΖ Α.Ε.)
Print Friendly, PDF & Email