Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του ελληνικού χρηματιστηρίου (7 Ιουνίου 2018)

ΕΝΤΕΚΑ (11!!!) λοιπόν ήταν οι εισηγμένες οι οποίες δημοσίευσαν λογιστικές καταστάσεις για το πρώτο τρίμηνο…

 • ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ:
 • ΕΤΕ ΑΛΦΑ ΕΥΡΩΒ
 • ΙΝΛΟΤ ΚΡΙ ΓΡΙΒ ΕΛΠΕ
 • ΚΟΥΕΣ ΑΝΕΜΟΣ ΛΑΜΔΑ ΑΔΜΗΕ

!!ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ ΕΠΕΝΔΥΤΗ και όχι μόνον…

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ότι η στήλη μετά το κάζο που έπαθε με το Folli Follie του λοιπού θα ξετινάζει τα πάντα όλα ολονών… Πάντα επιφυλακτική με τα Blue… ΠATATAKIA** από την στιγμή που χτύπαγαν το κάθε ένα με την σειρά του “ΤΑΒΑΝΙ” για τα δεδομένα τους… (ΣΣ: που φυσικά αλλάζουν διαρκώς…)

ΓΙΑΤΙ ΕΔΩ χάνονται τα πάρα πολλά κεφάλαια, εξανεμίζονται κυριολεκτικά… Τι να χάσει κανείς, πόσα κεφάλαια από τα ΜΙΚΡΑ, τα ΜΙΚΡΟΥΛΙΑ και τα ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ; Όσα έχασε το FF σε λίγα 24ωρα, αυτά χρειάζονται αιώνα ολόκληρο για να τα χάσουν. Αν και πρακτικά είναι αδύνατον να βγει κανείς χαμένος μαζί τους. Αρκεί να είναι ψυχρός και μελετημένος και να μην επηρεάζεται παρά μόνον από την δική του σκέψη+εκτίμηση.

!ΕΚΘΕΣΗ IBG για τον ΟΠΑΠ: Νέα, χαμηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 11,5000 από 13,3000 ευρώ ενώ διατηρεί τη σύσταση “ΑΓΟΡΑ”. Σημειώνει ότι η μείωση της τιμής-στόχου οφείλεται στην αύξηση του ρίσκου λόγω των πολιτικών ταραχών στην Ιταλία και στην πιο συντηρητική στάση όσον αφορά στις επιδόσεις των offline παιχνιδιών του.

 • Διατηρεί τη σύσταση “αγοράς” λόγω του περιθωρίου ανόδου 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς και λόγω ελκυστικών στοιχείων όπως η αναμενόμενη ισχυρή αύξηση κερδών το 2018-2020, η σταθερή παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών και η γενναιόδωρη μερισματική πολιτική.

!ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ- GOLDMAN SACHS: Αναφέρει πως κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα αλλά και επιλογή της για έκθεση στην ανάκαμψη του εγχώριου τραπεζικού κλάδου παραμένει η ΑΛΦΑ για την οποία δίνει σύσταση «ΑΓΟΡΑ»,μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 2,5000 ευρώ ανά μετοχή από 2,5500 ευρώ. (ΣΣ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΑ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ…). Θεωρεί πως τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της τράπεζας, ενώ η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια παρέχει στον όμιλο επιπλέον λειτουργική ευελιξία

 • Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος μειώνεται στα 0,2900 ευρώ ανά μετοχή από 0,3000 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,4000 ευρώ από 3,55 00 ευρώ, ενώ για τη Eurobank η τιμή αυξάνεται στα 1,0400 ευρώ ανά μετοχή από 1,0000 ευρώ προηγουμένως. Και για τις τρεις, το ΡΙΧΤΑΔΙΚΟ δίνει ΟΥΔΕΤΕΡΗ σύσταση.

!ΕΠΣΙΛ@1,6800 ευρώ και κ/φση 9,4 εκατ. ευρώ:

 • ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ Η EPSILON NET που κανονικά θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στην ΚΥΡΙΑ ΑΓΟΡΑ στην οποία άλλωστε τα ΣΑΠΑΚΙΑ ή τα ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ ΧΑΡΤΙΑ είναι πλέον ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ …

Μία εταιρεία κόσμημα για το Χ.Α. κι ας ανήκει στην Εναλλακτική…

!ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ που δικαιούται ανάλογης αντιμετώπισης

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • K/ΦΣΗ: 13,81 εκατ. ευρώ
 • ΤΙΜΗ ΜΤΧ@3,1000 ευρώ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 3,100 3,100 3,33
30 ημερών 3,000 3,680 -7,74
3 μηνών 3,000 3,820 -18,42
6 μηνών 2,350 3,820 31,91
12 μηνών 1,230 3,820 152,03

ΔΙΑΒΑΣΤΕ

Entersoft: Εταιρική παρουσίαση χρήσης 2017

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΜΟΝΟΝ Η ΕΠΣΙΛ και η ΕΝΤΕΡ αλλά υπήρχε και η εξαιρετική ΕNVITEC που όμως αποσύρθηκε αφού δεν έβλεπε κανένα όφελος από την παραμονή της στο ταμπλό του Χ.Α.

Ακάλυπτο Δικαίωμα Αγοράς / Πώλησης (Naked call / put option)

Ακάλυπτο δικαίωμα (naked option) είναι μια επενδυτική θέση στην οποία ο πωλητής ενός δικαιώματος αγοράς (call option) ή ενός δικαιώματος πώλησης (put option), σε αντίθεση με τα κλασσικά δικαιώματα προαίρεσης, δεν έχει στην κατοχή του το υποκείμενο χρεόγραφο (πχ μετοχές).

Ομοίως, ακάλυπτο δικαίωμα ονομάζεται και όταν ο εκδότης του δεν έχει αρκετά χρήματα ή άλλα ρευστά διαθέσιμα για να αγοράσει το υποκείμενο χρεόγραφο στην τρέχουσα τιμή αγοράς.

Ακάλυπτο Δικαίωμα Αγοράς (naked call option)

Στην περίπτωση του ακάλυπτου δικαιώματος αγοράς (call option), αν η τιμή αγοράς του υποκείμενου χρεογράφου κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη την οποία αναμένει ο πωλητής (αν δηλαδή ανέβει), εφόσον αυτός δεν έχει στην κατοχή του το χρεόγραφο, θα αναγκαστεί να το αγοράσει σε οποιαδήποτε τιμή αυτό διατίθεται στην αγορά προκειμένου να το δώσει στον αγοραστή του δικαιώματος.

Το εύρος της ζημιάς μπορεί τότε να γίνει απεριόριστο, γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις συνήθως θέτονται κανόνες όσον αφορά το naked trading.

Παράδειγμα: Ένας trader θα μπορούσε να πουλήσει ένα δικαίωμα αγοράς με τιμή εξάσκησης τα 20€. Αν η τιμή της μετοχής αυξηθεί στα 40€ και το δικαίωμα (option) είναι ακάλυπτο (naked) θα απαιτηθεί από αυτόν να αγοράσει τον προκαθορισμένο αριθμό μετοχών στην τρέχουσα αγοραία τιμή (40€) και να τις πουλήσει στον αγοραστή του call option για 20€ με αποτέλεσμα να υποστεί σημαντικές απώλειες. ((40-20) * μετοχές)

Ακάλυπτο Δικαίωμα Πώλησης (naked put option)

Ο κίνδυνος από το ακάλυπτο δικαίωμα πώλησης προκύπτει όταν ο αγοραστής του δικαιώματος εξασκήσει το δικαίωμα, δηλαδή η αγοραία τιμή του υποκείμενου χρεογράφου κινηθεί αντίθετα από τις προσδοκίες του εκδότη και γίνει χαμηλότερη από την τιμή εξάσκησης του δικαιώματος πριν την ημερομηνία λήξης του.

 • Τότε ο εκδότης είναι αναγκασμένος να βρει το απαιτούμενο κεφάλαιο που χρειάζεται προκειμένου να αγοράσει από τον αγοραστή του δικαιώματος, το χρεόγραφο που αναφέρεται στο δικαίωμα, στην τιμή εξάσκησης του.

Αυτό επιτρέπει στον αγοραστή να κερδίσει από την διαφορά μεταξύ αγοραίας τιμής του χρεογράφου και της τιμής εξάσκησης του δικαιώματος.

 • Η μέγιστη ζημιά για τον πωλητή του δικαιώματος θα προκύψει αν η τιμή αγοράς του χρεογράφου πέσει στο μηδέν.
 • Σε αυτή την περίπτωση η ζημιά θα είναι ίση με την τιμή εξάσκησης επί τον αριθμό των χρεογράφων, μείον το premium που εισπράχθηκε.
 • Το μέγεθος μιας ενδεχόμενης ζημίας δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει απεριόριστο, όπως στο ακάλυπτο δικαίωμα αγοράς (naked call).

Αντίθετα, αν το υποκείμενο χρεόγραφο κινηθεί προς την κατεύθυνση που ανέμενε ο εκδότης του δικαιώματος, δηλαδή η αγοραία τιμή (market price) είναι ίδια ή μεγαλύτερη από την τιμή εξάσκησης, το δικαίωμα δεν θα εξασκηθεί κι έτσι αυτός θα έχει καθαρός κέρδος το premium που εισέπραξε κατά την πώληση του δικαιώματος.

Παράδειγμα: Ένας πωλητής εκδίδει ένα ακάλυπτο δικαίωμα πώλησης (naked put option) για 10 μετοχές Χ με τιμή εξάσκησης 100€ και ημερομηνία λήξης 31 Δεκεμβρίου, το οποίο πουλάει σε έναν επενδυτή (αγοραστή) έναντι premium 10€.

Αν η αγοραία τιμή της μετοχής Χ παραμείνει υψηλότερη από 100€ μέχρι την ημερομηνία λήξης, ο αγοραστής δεν έχει λόγο να εξασκήσει το δικαίωμα (είναι πιο συμφέρον γι’ αυτόν να πουλήσει τις μετοχές στην δευτερογενή αγορά όπου έχουν υψηλότερη τιμή), κι έτσι ο εκδότης (πωλητής) θα κρατήσει τα 10€ premium ως καθαρό κέρδος.

Τα ακάλυπτα δικαιώματα μπορούν να αποφέρουν μεγάλα κέρδη αλλά ακόμα μεγαλύτερες ζημιές, αν τελικά το υποκείμενο χρεόγραφο κινηθεί αντίθετα με τις προσδοκίες του επενδυτή.

 • ANAΦΟΡΕΣ – ΣΧΟΛΙΑ 

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΜΑΣΑΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΣ:

!OUT o OTE…  !OUT o TITANAΣ…  !OUT οι “4” (μόνο για traders αυτές και μάλιστα για πολύ δυνατούς, που μπορούν να εκμεταλλεύονται τα συνεχώς αδρεναλικά μεγάλα περιθώρια του εύρους διαπραγμάτευσης τους…  !ΟUT τα χαρτιά** του ομίλου Στασινόπουλου, μέχρι να καταλάβουμε τι θέλουν να μας πουν οι ποιητές των οικονομικών εκθέσεων τους.

 • (Μπορούν όμως μαζί τους να ασχολούνται οι δυνατοί παίκτες που παρακολουθούν καθημερινά τα τερματικά δρώμενα, εκμεταλλευόμενοι τα δρομολόγια τους…)

Για ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ (προ)ειδοποιήσαμε πολύ έγκαιρα και με συνεχείς αναφορές… !ΓΙΑ ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓ παραμένουμε FIRM (για την 2η, λόγω κλάδου θα κρατήσουμε μία μικρή επιφύλαξη λόγω και της απίστευτης υπεραπόδοσης της στα τελευταία χρόνια)… !ΜΕΛΕΤΑΜΕ και τις υπόλοιπες (8) εξονυχιστικά, οπότε και θα επανέλθουμε.

 • ΤΟ ΤΙ θα κάνουν στο ταμπλό, εξυπακούεται ότι κανείς δεν μπορεί να το προδικάσει, να το προβλέψει.
 • Αλλά φύλαγε τα ρούχα σου, για να έχεις τα μισά…
 • Και όπως πάντα συμβαίνει… ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ…

ΠΠΑΚ@3,4800 ευρώ: Από χθες οι μετοχές διαπραγματεύονται χωρίς το μέρισμα για τη χρήση 2017, ύψους € 0,1600 ανά μετοχή (καθαρό ποσό: € 0,1360 ανά μετοχή).

 • ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ: ‘Οταν είχε προτείνει μέχρι παρεξηγήσεως ο μ/μ την ΠΠΑΚ κανείς δεν την είχε υπόψη του, γνωστά πράγματα αυτά…
 • Μάλιστα, τα μερίσματα που έχει διανείμει έκτοτε ξεπερνούν σημαντικά την τιμή που είχε τότε (0,1300 Χ 3 λόγω r.spl)…
 • Διαβάζαμε διάφορα τότε, αλλά δεν πειράζει…Ta γραπτά τους άλλωστε υπάρχουν. Τεράστια η βάση δεδομένων του μ/μ…
 • ‘Οπως δεν πειράζει και για τις SPACE, ΚΑΡΑΤΖΗ, PROFILE, ΒΟΣΥΣ, ΑSTIR PALACE, KYRM, IKTINOS, και πολλές δεκάδες άλλες…
 • ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ, πολλοί το παίζουν ειδήμονες…
 • Ελληνάρες…

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: 

Από τη ΓΣ της Δρομέας: Οι παριστάμενοι μέτοχοι με ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας 75,44 %, ήτοι μέτοχοι κάτοχοι 26.192.374 συνολικά μετοχών της Εταιρίας, ενέκριναν ομόφωνα, σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν. 2190/1920 την από 2-1-2018 σύμβασης της εταιρίας με το μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνο Παπαπαναγιώτου περί παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών. Σε καλή μεριά… 

ΠΕΡΣΕΑΣ@0,8750 ευρώ: Περίεργο ότι μια τόσο μαζεμένη μετοχη όσο ο ΠΕΡΣΕΑΣ ,όσο λίγες στο χαα ταλαιπωρείται γιατί το 89.5 % δεν ασχολείται καν με τη μετοχη…δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία 10 χρόνια η μετοχη ήταν στα αζήτητα…με ανύπαρκτες συναλλαγες…αν το χαρτί αυτό να ανήκε πχ στον όμιλο Στασινόπουλου..θα ήταν για πλάκα το χαρτί της χρονιάς… εδώ ο κυριακου(+αντυπας) αμφιβάλλω να θυμάται ότι έχει ποσοστο στην εταιρια,η σελοντα έχει τα δικά της προβλήματα ,κάποια μικρο λόμπι περίεργα την ταλαιπωρούν όπως και αυτή την περίοδο..

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση.

 • Αυτά, για να αποφεύγονται γκρίνιες και αναφορές του…τύπου… “Μα, μας γράφατε καλά λόγια ή μας την εκθειάζατε ή μας την… θάβατε” και λοιπές γραφικότητες κακομαθημένων παιδιών.
 • Η στήλη απευθύνεται αποκλειστικά σε νοήμονες επενδυτές, με γερή γνώση του αντικειμένου. Οι υπόλοιποι, απλά να μην την διαβάζουν.

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

____________________________

ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Σύμβολο Όνομα Τελευτ. Τιμή Διαφ. Διαφ.% Όγκος Αγορά
Τεμ. x Τιμή
Πώληση
Τεμ. x Τιμή
Τελ.
Πράξη
ΑΤΡΑΣΤ
ALPHA TRUST Α.Ε.Δ.Α.Κ
15,5000 x 15x15,5000
ΟΡΑΟΡΑ
DIVERSA Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟ)
1,3400 -0,3300 -19,76% 80 x 1.561x1,3400
ΕΝΒΙ
ENVITEC (ΚΟ)
1,0300 x x
ΕΠΣΙΛ
EPSILON NET Α.Ε. (ΚΟ)
1,6800 -0,0300 -1,75% 1.714 x x
ΕΧ
EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ
1,9600 x 3.258x1,9600
ΜΑΣΟΠ
MEDITERRA Α.Ε. (ΚΟ)
0,9000 x x
ΠΕΡΦ
PERFORMANCE TECHNOLOGIES A.E
2,2800 x 51x2,2800
ΒΙΝΤΑ
VIDAVO Α.Ε. (ΚΟ)
3,9600 x 200x3,9600
ΝΤΟΚΧΟ
ΒΙΟΙΑΤΡ & ΡΟΜΠΟΤ. ΤΕΧΝΟΛ. (ΚΟ)
1,8000 x x
ΔΕΑ
Δείκτης Τιμών Εναλλ.Αγοράς ΧΑ
2.457,71 -22,93 -0,92% x x
ΕΝΤΕΡ
ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε.
3,1000 x x
ΚΡΗΤΩΝΔ
ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ (ΚΟ)
0,0300 x x
ΚΡΗΤΩΝ
ΚΡΗΤΩΝ ΑΡΤΟΣ Α.Ε.Β.Ε. (ΚΟ)
0,8200 x 2.190x0,8200
ΝΤΟΠΛΕΡ
ΝΤΟΠΛΕΡ Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟ)
0,5300 x 100x0,5300
ΟΠΤΡΟΝ
ΟΠΤΟΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
1,7700 x 1.560x1,7700
ΦΟΥΝΤΛ
ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε
0,5900 -0,0100 -1,67% 2.000 x x
ΦΟΥΝΤΛΔ
ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ Α.Ε.Β.Ε(ΚΟ)
0,0200 x x
Print Friendly, PDF & Email