Eπιλογές και αναφορές για επενδυτές του XA (08/8)

Óôéãìéüôõðá áðü ôï Åëëçíéêü ×ñçìáôéóôÞñéï Áèçíþí,ÔåôÜñôç 10 Áõãïýóôïõ 2016 (EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

EΞΑΜΗΝΑ: Οι πολύ καλές, δυναμικές εταιρείες που έχουν δώσει απτά δείγματα γραφής στα πλέον μαύρα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής ζωής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αφήσουν ανικανοποίητους τους επενδυτές τους με την δημοσίευση των 6μηνων τους. Κάθε άλλο μάλιστα… Ο,τι καλό πρόκειται να προκύψει, θα προέλθει από την συγκεκριμένη κατηγορία.

Το “stock picking” τώρα που ξεκινά η περίοδος των ανακοινώσεων των 6μηνων θα επανέλθει σε ζήτηση, με τα θεμελιώδη να οδηγούν αρκετούς επενδυτές στις αναζητήσεις τους. Το σε ιστορικά πλαίσια χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. σε σχέση με το Εθνικό ΑΕΠ, τα ευνοϊκά P/E και P/BV επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και η επιστροφή της Χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνθέτουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα long χαρτοφυλάκια.


!ΕΕΕ και ΟΤΕ: Αύριο θα ανακοινώσουν τα δικά τους 6μηνα οι δύο αδιαφιλονίκητοι Leaders- Στυλοβάτες του ελληνικού χρηματιστηριακού οικοδομήματος. Εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε αρνητικές εκπλήξεις….

!ΟΤΕ(1): Μάλλον θα βαδίσει, για να γράψει νέα υψηλά έτους… ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ 2018 στα 9,9700 και 12,8100 ευρώ με μέσο όρο τα 11,2300 ευρώ και -3,85%. Στο +0,90% χθες στα 11,2400 ευρώ στο υψηλό της ημέρας, με 9-2 στις τελευταίες (11) παρουσίες του στο ταμπλό. Κ/φση 5,51 δικσ. ευρώ, που δεν τον αδικεί. Αλλά η αγορά δείκχνει να προεξοφλεί τα μελλούμενα.

!ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο όμιλος είναι υπερμοχλευμένος με NET DEBT/ EBITDA 2018(εκτιμώμενο) 3,5 την ώρα που οι παραγωγοί αλουμινίου παιζουν με NET DEBT/EBITDA 2018 (εκτιμ.) 0,4, οι παραγωγοί χαλκού με 0,5 και οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι εμπορευμάτων με 0,6. Δεν δίνει μέρισμα και ούτε πρόκειται να δώσει, εν αντιθέσει με τους παραγωγούς αλουμινίου/χαλκού που θα έχουν μια μέση μερισματική απόδοση για το 2018 στο 2%. Ενώ οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι εμπορευμάτων προσφέρουν μέση μερισματική απόδοση 4.6%.

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με 2-8 και από τα 1,9700 της 24ης Ιουλίου στα 1,7320 ευρώ χθες, με κλείσιμο στο ελάχιστο της ημέρας. Η μτχ θα ταλαιπωρείται, αφού οι εν δυνάμει αγοραστές θέλουν να κατεβάσουν το μέσο κόστος της κτήσης στις θέσεις που δημιουργούν. Σε τρομακτική στρέβλωση συγκριτικά με τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ…

!ΙΚΤΙΝΟΣ-απάντηση: Όλες οι ενδείξεις οδηγούν – συνηγορούν για ένα εξαιρετικό 6μηνο. Είναι ικανός ακόμη και για διψήφιο νούμερο εν ευθέτω χρόνω… Η ευκαιρία όμως ήταν στα 1,2000 με 1,5000 ευρώ όπου διαπραγματευόταν επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ένα μόλις 12μηνο…

AΓΟΡA ΙΔΙΩΝ- σχόλιο: Γενικά η αγορά ιδίων μετοχών πιστεύω ότι είναι μία διαδικασία που δείχνει αδυναμία και δεν μου αρέσει, πολύ περισσότερο όταν γίνεται στα υψηλά επίπεδα τιμών της μετοχής. Κατά το παρελθόν έχει αποδειχτει ότι οι αγορές ιδίων μετοχών όταν γίνονται στα υψηλά επίπεδα των τιμών μιας μετοχής έχουν ένα και μόνο σκοπό… Το Ξεφόρτωμα. Και κατόπιν η διοίκηση προβαίνει στην ακύρωση των ιδίων, ενώ το σωστό είναι να γίνουν placement οι ίδιες μετοχές …

!ALPHA FINANCE: Διατηρεί ως τις κορυφαίες επιλογές της από το ΧΑ τις μετοχές των ΟΤΕ, Jumbo και Μυτιληναίου. • Για τον ΟΤΕ διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,3500 ευρώ με σύσταση Απόδοση ανώτερη αυτής της αγοράς. • Για τον Mυτιληναίο, διατηρεί την τιμή-στόχο των 14,1000 ευρώ και την σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ για τη μετοχή της εισηγμένης και
• Για την Jumbo, επαναδιατυπώνει την τιμή-στόχο των 21,0000 ευρώ και την σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ

!ΟΛΘ (ΣΧΟΛΙΟ Τ.Μ.): Στην εταιρεία δεν υπάρχει τραπεζικός δανεισμός , υπάρχει όμως ένας ταμείο 48,5 εκατ. ευρώ ήτοι 4,8 ευρώ ανά μετοχή. Η καθαρή θέση ανέρχεται σε 135,5 εκατ. ευρώ (13,5 ευρώ ανά μετοχή) , ενώ τα καθαρά κέρδη κινούνται μεταξύ 14 και 18 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχή στο ταμπλό είναι 24,8 ευρώ που αντιστοιχεί σε P/BV = 1,8  και σε Ρ/Ε μεταξύ 13,5 και 17. Η αποτίμηση τσιμπημένη. Ίσως η τιμή της μετοχής να βολοδέρνει για πολλά χρόνια σε αυτά τα επίπεδα.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  • Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους.
  • Οι δείκτης p/e διαπραγματεύεται με discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης.
  • Με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%).
  • Και το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

GENERALI Investments(2): Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα σε ισχυρότερη θέση και με σημαντικά ταμειακά αποθέματα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάπτυξη έχει φτάσει στο μέγιστο της. Αυτό υποστηρίζει και την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

GENERALI Investments(3): Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τα υψηλά επίπεδα NPEs, αλλά που τελευταία έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ η καταθετική βάση ενισχύεται, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άμβλυνση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεχόμενες ΑΜΚ μπορούν αρχικά να μειώσουν τις τιμές των μετοχών των τραπεζών, αλλά στη συνέχεια θα τις ενισχύσουν χάρη στη θετική επίδραση στον όγκο δανεισμού και την κερδοφορία.

ΧΡΕΟΣ – ΣΧΟΛΙΟ, επανάληψη: Το χρέος εξακολουθεί να μην είναι στο σύνολο του βιώσιμο, αλλά θα καταστεί εκ νέου στο απώτερο μέλλον με νέα αναδιάρθρωση, αν θέλουν να πληρωθούν. Καθίσταται όμως άνετα διαχειρίσιμο για μια δεκαπενταετία με μικρές ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN/ΑΕΠ), πού θα επιτρέψει κάθε είδους επενδύσεις αρκεί να μη ξαναγυρίσουμε στα παλιά κομματικά λαικίστικα χούγια της ψηφοθηρικής πελατείας. Εχουν ακόμη πολλά να γίνουν στα πλαίσια της διευθέτησης της σωστής λειτουργίας της κρατικής μηχανής.

 • ΕΧΟΥΜΕ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ (15) χρόνια μπροστά μας με καθαρό ορίζοντα από δυσβάστακτα βάρη χρέους και στο χέρι μας είναι με την όποια μεγέθυνση της οικονομίας καταφέρουμε, να αντιστρέψουμε περαιτέρω τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ.
 • Τα όποια θετικά αποτελεσματα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσουν μειώσεις στις φορολογικές κλίμακες για να γίνουν ελκυστικότερες οι επενδύσεις.
 • H Ελλάδα έχει για 3 χρόνια εξασφαλισμένο μαξιλάρι για τις όποιες λήξεις ομολόγων της, αν κρίνει ότι ο δανεισμός που της προσφέρεται από τις αγορές είναι ασύμφορος.

 • Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως: Αυτή είναι μια πάρα πολύ γνωστή φράση που συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Φυσικά ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια ότι για να αποκτήσει κάποιος γνώση σε ένα αντικείμενο χρειάζεται να επαναλάβει αρκετές φορές την ίδια διαδικασία.

Κατάσταση μεταβολών Ιδίων κεφαλαίων: Είναι ένας λογιστικός πίνακας με σκοπό την παροχή πληροφοριών για μεταβολές που παρουσιάζουν τα στοιχεία της Καθαρής Θέσης.

Περιέχει τα εξής στοιχεία για δύο συνεχόμενες λογιστικές χρήσεις:

 • Τα υπόλοιπα των λογαριασμών των στοιχείων που συνθέτουν την καθαρή θέση (ίδια κεφάλαια) στην αρχή της χρήσης ή στο τέλος της προηγούμενης.
 • Τα γεγονότα (αίτια) που οδήγησαν σε αύξηση ή μείωση των υπολοίπων των λογαριασμών των στοιχείων της καθαρής θέσης στη διάρκεια της χρήσης.
 • Τα νέα (προσαρμοσμένα) υπόλοιπα των λογαριασμών των στοιχείων της Καθαρής Θέσης στο τέλος της χρήσης.
 • Παράδειγμα:


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email