Eπιλογές και αναφορές για επενδυτές του XA (07/8)

GENERALI Investments: Η Ελλάδα εξέρχεται από το πρόγραμμα σε ισχυρότερη θέση και με σημαντικά ταμειακά αποθέματα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιταχυνθεί σε μια εποχή που η παγκόσμια ανάπτυξη έχει φτάσει στο μέγιστο της. Αυτό υποστηρίζει και την ανάπτυξη των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, οι αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους κεφαλαίων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. 
 • Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους.
 • Οι δείκτης p/e διαπραγματεύεται με discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης.
 • Με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%).
 • Και το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

GENERALI Investments: Είναι αλήθεια ότι οι ελληνικές τράπεζες πιέζονται από τα υψηλά επίπεδα NPEs, αλλά που τελευταία έχουν αρχίσει να υποχωρούν, ενώ η καταθετική βάση ενισχύεται, συμβάλλοντας στην περαιτέρω άμβλυνση του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες. Ενδεχόμενες ΑΜΚ μπορούν αρχικά να μειώσουν τις τιμές των μετοχών των τραπεζών, αλλά στη συνέχεια θα τις ενισχύσουν χάρη στη θετική επίδραση στον όγκο δανεισμού και την κερδοφορία.


EΞΑΜΗΝΑ: Οι πολύ καλές, δυναμικές εταιρείες που έχουν δώσει απτά δείγματα γραφής στα πλέον μαύρα χρόνια της σύγχρονης ελληνικής οικονομικής ζωής είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αφήσουν ανικανοποίητους τους επενδυτές τους με την δημοσίευση των 6μηνων τους. Κάθε άλλο μάλιστα… Ο,τι καλό πρόκειται να προκύψει, θα προέλθει από την συγκεκριμένη κατηγορία

!FRIGOGLASS: Τι να πούμε τι, τι να τραγουδήσουμε… Μας τα είπαν όλα με το μακροσκελέστατο Δελτίο Τύπου τους οι της διοίκησης του ομίλου. Ξέχασαν κάτι μικρές λεπτομέρειες, αλλά συμβαίνουν αυτά πάνω στην βιασύνη της έγκυρης ενημέρωσης. Το ότι τα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ του ομίλου ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΑ κατά 83,6 εκατ. ευρώ και πως ο Καθαρός Δανεισμός ανερχόταν στα 211 εκατ. ευρώ(!!). Ψιλοπράγματα δηλαδή…

!ΕΕΕ και ΟΤΕ: Μεθαύριο θα ανακοινώσουν τα δικά τους 6μηνα οι δύο αδιαφιλονίκητοι Leaders- Στυλοβάτες του ελληνικού χρηματιστηριακού οικοδομήματος. Εξαιρετικά δύσκολο να έχουμε αρνητικές εκπλήξεις….

!Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Ανακοίνωσε από τους πρώτους το 6μηνο, όπως πράττει άλλωστε δώ και πολλά, πολλά χρόνια. Ομιλος- κόσμημα για την αγορά και φυσικά για το Χ.Α. Αστρονομικές οι αποδόσεις της μετοχής στην μαύρη 8ετία. Αποτιμάται σε 45,1 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 6,3800 ευρώ η μετοχή. Δείκτες μετοχής: P/E: (ε) 16,5 με 18 P/BV: 1,45 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ. ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,23 EV/Ebitda: 8 με 9 και ΝΕΤ DEBT/EBITDA(ε): 1,3 με 1,2.

• Στο +19,03% εφέτος έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος 1,6600 ευρώ (5,0200 με 6,6800 ευρώ) με μέσο όρο τα 6,1700 ευρώ και σύνολο συναλλαγών 1,874 εκατ. τμχ (ημερησίως 12,5 χιλ. τμχ).

 • ΜΑΖΙ ΤΟΥ από τα 1,2000 ευρώ, χωρίς μεταβολή-αλλαγή αντιμετώπισης…

!ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 6ΜΗΝΟ: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 31,05 εκατ. ευρώ από 30,14 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 9,09 εκατ. ευρώ από 15,2 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 7,1 εκατ. ευρώ από 7,95 εκατ. ευρώ. ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 44,8 εκατ. ευρώ από 37,25 εκατ. ευρώ EBITDA: 2,83 εκατ. από 2,47 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους 1,216 εκατ. από 0,851 εκατ. ευρώ.

 • ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: -0,125 εκατ. από +1,44 εκατ. ευρώ. Συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης 0,179 εκατ. ευρώ. Απασχολούμενο προσωπικό στις 31.12.17: 146 άτομα από 113 άτομα το 2016.

!ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με 2-7 και από τα 1,9700 της 24ης Ιουλίου στα 1,7420 ευρώ χθες, με κλείσιμο στο ελάχιστο της ημέρας. Η μτχ θα ταλαιπωρείται, αφού οι εν δυνάμει αγοραστές θέλουν να κατεβάσουν το μέσο κόστος της κτήσης στις θέσεις που δημιουργούν. Σε τρομακτική στρέβλωση συγκριτικά με τον όμιλο ΓΕΚΤΕΡΝΑ…

!ΙΚΤΙΝΟΣ-απάντηση: Όλες οι ενδείξεις οδηγούν – συνηγορούν για ένα εξαιρετικό 6μηνο. Είναι ικανός ακόμη και για διψήφιο νούμερο εν ευθέτω χρόνω… Η ευκαιρία όμως ήταν στα 1,2000 με 1,5000 ευρώ όπου διαπραγματευόταν επί πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ένα μόλις 12μηνο…


ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ: Στα επίπεδα που διαπραγματεύονται πολλές μετοχές ειδικά της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης μπορούν να δώσουν σημαντικές υπεραξίες. Άλλωστε τα παραδείγματα είναι πολλά. Η Ικτίνος έχει καταγράψει μυθικό ράλι που δεν περίμεναν οι επενδυτές. Η Quest πιο παλιά συσσώρευε κάτω από τα 5 ευρώ και σήμερα είναι στα 12 ευρώ χωρίς να υπολογίσουμε τι έχει δώσει στους μετόχους. Στην Τεχνική Ολυμπιακή, insider πουλούσε στα 0,70 ευρώ και σήμερα είναι στα 2 ευρώ.

 • Η Mermeren έσπασε τα κοντέρ και αρκετές άλλες έδωσαν καλές αποδόσεις.Τώρα, στο ερώτημα αν υπάρχουν ακόμα φθηνές μετοχές, η απάντηση στελεχών της αγοράς που τις παρακολουθούν είναι θετική. 
 • Η Τεχνική Ολυμπιακή παρά το ράλι διαπραγματεύεται στα 80 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση να είναι στα 270 εκατ. ευρώ. 
 • Οι φήμες για επικείμενη πώληση του Porto Carras δεν έχουν κοπάσει και η αποτίμηση που γράφει ο ισολογισμός είναι πολλαπλάσια της αποτίμησης της εισηγμένης στο ταμπλό. 
 • Η μετοχή συσσωρεύει πέριξ των 2 ευρώ το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας πως η πρόσφατη άνοδος δεν ήταν απλά ένα παιχνιδάκι κάποιων.

Η μικρή ΕΚΤΕΡ με καθαρή θέση 20,2 εκατ. ευρώ και αποτίμηση 11,5 εκατ. ευρώ συσσωρεύει αρκετό καιρό κοντά στο 1 ευρώ. Η παραθαλάσσια έκταση των 320 στρεμμάτων στην Πάρο σίγουρα αποτελεί ένα ισχυρό περιουσιακό στοιχείο. Η ΕΛΒΕ παίζει σημαντικά χαμηλότερα από την καθαρή θέση, όπως και η Λούλης η οποία διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

 • Η Newsphone μετά την είσπραξη απαίτησης από το ελληνικό δημόσιο μένει να δημοσιεύσει αποτελέσματα εξαμήνου ώστε να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. 
 • Όμως με τη μείωση των απαιτήσεων, απομακρύνεται ένα ρίσκο που εντόπιζαν στελέχη της αγοράς, τα οποία φοβόντουσαν μήπως μειωθεί η καθαρή θέση από μία ενδεχόμενη  απομείωση απαιτήσεων.
 • Όμως η πρόσφατη ανακοίνωση για είσπραξη απαίτησης αλλάζει τα δεδομένα. Η εταιρεία έχει καθαρή θέση 23,5 εκατ. ευρώ και αποτιμάται κάτω από τα 9 εκατ. ευρώ.

Από τα βαριά χαρτιά, η Ελλάκτωρ διατηρεί ένα ενδιαφέρον αφού διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το σημείο που έκαναν αγορές οι αδελφοί Καλλιτσάντση στην προσπάθειά τους να πάρουν – και τελικά πήραν –τον έλεγχο του ομίλου. Τώρα τα δείγματα γραφής που θα δώσουν και η ταχύτητα στην αλλαγή της δομής του ομίλου θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία της μετοχής. 

 • Λόγω αποτελεσμάτων ΕΛΠΕ, Motor Oil, Καράτζη, Βογιατζόγλου, Ευρωπαϊκή Πίστη, Μοτοδυναμική, Περσεύς, Ελτράκ και AS Company έχουν επίσης ενδιαφέρον.

ΜOΡΦΕΣ Αγοράς (Market structures):

Με κριτήριο το βαθμό ανταγωνισμού, σε μια αγορά μπορεί να επικρατεί: Πλήρης ανταγωνισμός – Καθαρό μονοπώλιο – Μονοπωλιακός ανταγωνισμός και Ολιγοπώλιο, ειδική περίπτωση του οποίου είναι το δυοπώλιο.

Καθεμία από αυτές τις μορφές αγοράς, έχει διαφορετική διάρθρωση που προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτήν, τη συμπεριφορά τους, την αποτελεσματικότητα τους και τους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων.

Οι τέσσερις μορφές αγοράς αποτελούν απλοποιημένα θεωρητικά υποδείγματα και δεν παρουσιάζουν πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης επιχείρησης, ούτε μπορούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά όλων των επιχειρήσεων ή όλες τις ενέργειες μιας επιχείρησης. Επιπλέον, στην πράξη είναι δυνατόν ένας οικονομικός κλάδος ή μια επιχείρηση να εμφανίζουν χαρακτηριστικά διαφόρων μορφών αγοράς.

 • xaraktiristika morfon agoras euretirioΚατά την ανάλυση ενός κλάδου, γίνεται η βασική παραδοχή ότι οικονομικός στόχος των επιχειρήσεων, σε όποια μορφή αγοράς και αν ανήκουν, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους.
 • Η συμπεριφορά τους στην αγορά προκύπτει από την προσπάθεια τους για την επίτευξη του εν λόγω στόχου.
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν μια επιχείρηση να φαίνεται ότι ακολουθεί τιμολογιακή πολιτική που δεν οδηγεί σε μεγιστοποίηση του κέρδους της, π.χ. να πουλάει το προϊόν της σε πολύ χαμηλή τιμή.
 • Μια τέτοια πολιτική, όμως, μπορεί να έχει ως στόχο την εξασθένηση των ανταγωνιστών και την ισχυροποίηση της στην αγορά ώστε να επιτύχει μεγιστοποίηση κερδών στο μακροχρόνιο διάστημα.

Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως: Αυτή είναι μια πάρα πολύ γνωστή φράση που συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Φυσικά ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια ότι για να αποκτήσει κάποιος γνώση σε ένα αντικείμενο χρειάζεται να επαναλάβει αρκετές φορές την ίδια διαδικασία.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Η ικανότητα μιας εταιρίας να παράγει υψηλές ταμειακές ροές, της δίνει την δυνατότητα να χτίζει ταμειακά διαθέσιμα σε περιόδους ωρίμανσης και να κινείται πιο γρήγορα σε επίπεδο υλοποίησης επενδύσεων.

• Από την άλλη πλευρά οι ελεύθερες ταμειακές ροές (Λειτουργικές μείον Επενδυτικές) αποτελούν το βασικό εργαλείο αποτίμησης μιας εμποροβιομηχανικής εταιρίας.
• Όσο πιο ισχυρές είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της επιχείρησης.
• Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και οριακά ζημιογόνες εταιρίες να έχουν υψηλή αποτίμηση σε εγχειρήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω του δυνατότητας να παράγουν συστηματικές ελεύθερες ταμειακές ροές.Οι ταμειακές ροές είναι ο βασικότερος δείκτης υγείας μιας επιχείρησης. Επίσης η εξέλιξη τους αποτελεί ένα καλό πρόδρομο δείκτη για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στην λειτουργία της εταιρίας την επόμενη χρονιά.
• Όπως πολλές φορές θα έχετε διαβάσει από αυτή την στήλη οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν το οξυγόνο μιας επιχείρησης.
• Ενδεχομένως οι περισσότεροι επενδυτές να προσανατολίζονται στην τελική γραμμή όταν κοιτούν έναν ισολογισμό..
• Ωστόσο οι πιο διορατικοί εστιάζουν περισσότερο στην εξέλιξη των ταμειακών ροών και δη αυτών που προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι):

Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων.
• Και τούτο, διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια!
• Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή.
• Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών…
• Ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(ΙΙ)

Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις πληρωμές και τις εισπράξεις είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ακόμα και την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα.
• Κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει περιοδικά σταθερά έξοδα τα οποία έρχονται συστηματικά σε προσδιορισμένες χρονικές στιγμές
• Χωρίς την δυνατότητα σημαντικής μετάθεσης τους σε χρόνο που να αντιστοιχεί ταμειακά με τις πληρωμές όπως π.χ. τις αμοιβές των υπαλλήλων, τα ενοίκια ή το ΦΠΑ.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.


Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως:

Αποθεματικό κεφάλαιο είναι ένας ειδικός λογαριασμός που έχει συσταθεί για να βοηθήσει μια εταιρία να αντισταθμίσει ενδεχόμενες απώλειες σε λογαριασμούς του Ισολογισμού της ή σε περίπτωση μεταβολής της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της.

Πιο συγκεκριμένα, τα αποθεματικά είναι το μέρος των ετήσιων κερδών μιας εταιρείας που παρακρατούνται και σκοπός τους είναι να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον μεταφέροντας τα σε ένα ειδικό λογαριασμό, ώστε να υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου μπορεί να διατηρείται αποθεματικό κεφάλαιο για ομόλογα, δάνεια, ακίνητα, πληρωτέα μερίσματα, αποσβέσεις παγίων, επισφαλείς πελάτες, χρεόγραφα με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια (mortgage backed securities), μετοχές (κοινές ή προνομιούχες) και άλλα περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αγοραία αξία ενδέχεται να μειωθεί.

Αποσβέσεις και Επισφάλειες
Ορισμένα περιουσιακά στοιχεία μιας εταιρίας χάνουν την αξία τους (απόσβεση)μέσω της επαναλαμβανόμενης χρήσης μέχρι τελικά να καταστούν μη λειτουργικά και να αντικατασταθούν από νεότερο πάγιο εξοπλισμό.

Το αποθεματικό κεφάλαιο μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει στην συνολική αξία της επιχείρησης, η σταδιακή υποτίμηση από την αρχική τιμή αγοράς του εξοπλισμού.

Επίσης ο λογαριασμός αυτός κάνει την αντικατάσταση του παλαιότερου εξοπλισμού πιο εύκολο από λογιστικής πλευράς.

Το αποθεματικό κεφάλαιο μπορεί, εκτός από τις αποσβέσεις, να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες μεταβολές των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, όπως η συσσώρευση επισφαλειών (bad debt). Ως επισφάλειεςεδώ ορίζεται η αποτυχία της εταιρίας να ανακτήσει τον έλεγχο στοιχείων του Ενεργητικού της ή να εισπράξει χρήματα από προϊόντα, δάνεια ή υπηρεσίες που παρείχε στους πελάτες της.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος της συνέχισης των προσπαθειών συλλογής των χρημάτων μπορεί να υπερβαίνει την αξία του εναπομένοντος χρέους. Όταν συμβαίνει αυτό, πολλές εταιρείες αποδέχονται την απώλεια και παραγράφουν (write off) το χρέος, μειώνοντας έτσι τη συνολική αξία του λογαριασμού Εισπρακτέοι Λογαριασμοί.

Με τη δημιουργία του λογαριασμού Αποθεματικό κεφάλαιο το οποίο δεσμεύει μέρος από τα κέρδη, ειδικά για αυτές τις περιπτώσεις, η επίπτωση των επισφαλειών ελαχιστοποιείται.

Παράδειγμα:
Όταν μια τράπεζα ή μια εισπρακτική εταιρία πιστεύει ότι ένα δάνειο τελικά δεν θα αποπληρωθεί, χρησιμοποιεί ένα μέρος του αποθεματικού κεφαλαίου (loan loss reserves), ίσο με την διαφορά της αρχικής και της νέας αγοραίας (μειωμένης) αξίας του δανείου, για να αντισταθμίσει τις απώλειες της.

Print Friendly, PDF & Email