Επικοινωνία Σολτς – Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, κατά την οποία συζήτησαν για την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με τη ρωσική κυβέρνηση, ο Πούτιν δήλωσε στον Σολτς ότι η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό της σύρραξης «ουσιαστικά παρεμποδίζεται από το Κίεβο», ωστόσο οι επαφές μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας θα συνεχιστούν σε διάφορα επίπεδα.

Λονδίνο: Νέες κυρώσεις στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου 

Από την πλευρά της, η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θέτοντας στο στόχαστρο το οικονομικό δίκτυο του Ρώσου προέδρου, περιλαμβανομένων της πρώην συζύγου του και συγγενών του.

«Εκθέτουμε και θέτουμε στο στόχαστρο το σκοτεινό δίκτυο που στηρίζει τον πολυτελή τρόπο ζωής του Πούτιν και σφίγγουμε τον κλοιό στον στενότερο κύκλο του» ανέφερε σε ανακοίνωση η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε με κυρώσεις σε όλους εκείνους που βοηθούν και υποθάλπουν την επιθετικότητα του Πούτιν μέχρι να υπερισχύσει η Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι η Βρετανία, ενεργώντας από κοινού με τους δυτικούς συμμάχους, έχει επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες Ρώσους καθώς και σε στρατηγικά σημαντικές βιομηχανίες και εταιρείες απαντώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στα 12 νέα ονόματα, που προστίθενται στον κατάλογο των βρετανικών κυρώσεων και αντιμετωπίζουν πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, περιλαμβάνεται η πρώην σύζυγος του Πούτιν Λιουντμίλα Οτσερέτναγια και πολλοί συγγενείς του που κατέχουν διοικητικές θέσεις σε μεγάλες ρωσικές εταιρείες όπως η Gazprom.

Η κυβέρνηση δήλωσε πως εκείνοι σε βάρος των οποίων έχουν επιβληθεί κυρώσεις υποστήριξαν τον Πούτιν με αντάλλαγμα πλούτη, σημαντικές δουλειές και επιρροή στις ρωσικές υποθέσεις.