Επί ξυρού ακμής οι οικονομίες των χωρών του Περσικού Κόλπου


Ο Δρ Ιωάννης Σφακιανάκης, επικεφαλής οικονομολόγος του Ερευνητικού Κέντρου του Κόλπου στη Σαουδική Αραβία και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστήμιου του Κέιμπριτζ, σχολίασε:

«Οι εταιρείες πετρελαίου πρέπει να συγχωνευτούν, και θα συγχωνευτούν, και ο βαθμός στον οποίο αυτό θα συμβεί θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. Είναι η ώρα οι πετρελαϊκές εταιρείες να κάνουν τους ισολογισμούς τους πιο υγιείς, να πάρουν τα αναγκαία μέτρα μείωσης του κόστους και να εξορθολογιστούν. Οι μεγάλες εταιρείες θα πρέπει να απορροφήσουν τις μικρότερες εταιρείες», ανέφερε ο Δρ Ιωάννης Σφακιανάκης.

  • Συγκεκριμένα, για την περιοχή των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ο Δρ Ιωάννης Σφακιανάκης πιστεύει ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τις εταιρείες να «κόψουν το λίπος».

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΑΕ, για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας, ανακοίνωσε πρόσφατα κίνητρα ύψους 13 δισ. δολαρίων για τη στήριξη του τραπεζικού και του εταιρικού τομέα.

  • Ο οίκος αξιολόγησης S&P πιστεύει ότι η «δημοσιονομική στήριξη» του Άμπου Ντάμπι θα είναι αρκετή για να απαλλάξουν το εμιράτο από τον οικονομικό αντίκτυπο του Covid-19 και την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

«Κανείς δεν είναι πραγματικά ασφαλής, αλλά υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως τα ΗΑΕ, που είναι σε καλύτερη θέση για να ξεπεράσουν την κρίση», λέει ο Δρ Ιωάννης Σφακιανάκης. «Τα ΗΑΕ έχουν λάβει μέτρα, από την έναρξη της κρίσης, πολύ περισσότερα από τις χώρες της G20 και τις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ. Σχεδιάζουν με ακρίβεια πώς μπορούν να αναδιαμορφώσουν τη χώρα τους και το μέλλον της οικονομίας τους».

  • Από την άλλη, τα μέτρα που έλαβε η Σαουδική Αραβία, για να αντισταθμιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος του Covid-19 και οι διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, περιλαμβάνουν τριπλασιασμό του ΦΠΑ και εισροή πάνω από $13 δισ. στο τραπεζικό σύστημα.

«Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015-2016, η Σαουδική Αραβία διέθετε αποθεματικά περίπου $724 δισ. Αυτή η κρίση βρίσκει τη Σαουδική Αραβία με περίπου $465 δισ., επομένως είναι μια διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο Δρ Ιωάννης Σφακιανάκης για τη μεγαλύτερη οικονομία του Κόλπου.

(Ναυτικά Χρονικά)