Επανεκκίνηση την Τετάρτη για τρένα και προαστιακό – Τι θα ισχύσει για δρομολόγια, προσωπικό και ταχύτητα

Επανεκκινούν από αύριο Τετάρτη 22 Μαρτίου τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού, για τα οποία θα ισχύσουν νέα μέτρα ως προς την ταχύτητα, το προσωπικό και τα νυχτερινά δρομολόγια μετά την τραγωδία στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.

Το Συντονιστικό Κέντρο Ασφάλειας Σιδηροδρόμων συνεδρίασε χθες Δευτέρα για τα μέτρα αναφορικά με την ασφαλή κίνηση των τρένων.

Συγκεκριμένα, οι αμαξοστοιχίες θα κινούνται διαφορετικές ώρες τη νύχτα, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο να διασταυρωθούν σε σημεία όπου υπάρχει μονοδρόμηση της γραμμής.

Σε όλα τα δρομολόγια των τρένων και του προαστιακού θα υπάρχουν αυστηρά δύο μηχανοδηγοί και τουλάχιστον ένας συνοδός, ενώ θα υπάρχουν δύο σταθμάρχες σε σταθμούς όπου έως τώρα ήταν μόνο ένας, όπως σε Παλαιοφάρσαλο, Λιτόχωρο, Πλατύ.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της πυρασφάλειας και της πυρανίχνευσης στις σήραγγες, καθώς και οι ραδιοεπικοινωνίες και ο φωτισμός στις σήραγγες.

Αποφασίστηκε επίσης να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας επί χάρτου αλλά και στο πεδίο με σενάρια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών με τη συμμετοχής της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Επιπλέον μειώνεται η ταχύτητα σε τμήματα που δεν καλύπτονται από σηματοδότηση. Συγκεκριμένα, η ταχύτητα μειώνεται σε 80 χλμ. σε προαστιακούς/εμπορευματικούς και σε
100 χλμ. σε επιβατικές αμαξοστοιχίες

Θα υπάρξει σταδιακή εγκατάσταση από τη Hellenic Train καταγραφικού στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας μεταξύ των μηχανοδηγών και του προσωπικού κυκλοφορίας του ΟΣΕ (σταθμάρχες, ρυθμιστές κυκλοφορίας και τηλεδιοικητές).

Θα αναβαθμιστούν οι υποδομές με ολοκλήρωση των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα, ενώ άμεσα πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάταξη και συντήρηση των σηράγγων.

Τα δρομολόγια που εκκινούν από την Τετάρτη 22 Μαρτίου

  • Ο προαστιακός Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Λιόσια – Χαλκίδα
  • Το τμήμα Θεσσαλονίκη – Φλώρινα & Δράμα
  • Αλεξανδρούπολη – Ξάνθη
  • ο προαστιακός Πάτρα – Ρίο

Παράλληλα θα ξεκινήσουν δύο ζεύγη εμπορικών αμαξοστοιχιών.