Επανεκκίνηση διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας: Κανένα θέμα εθνικής κυριαρχίας δεν συζητεί η χώρα μας

Eπανεκκινούν σε λίγη ώρα στην Κωνσταντινούπολη οι διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια.

Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει ότι προσέρχεται στον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών καλή τη πίστει, με αυτοπεποίθηση, μηδενική αφέλεια, πνεύμα συνεργασίας και την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση.

Αντικείμενο των επαφών θα είναι η διερεύνηση σημείων σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ όπως κατ’ επανάληψη έχει διευκρινίσει η χώρα μας δεν θα συζητηθεί θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών ή οποιοδήποτε θέμα αφορά την εθνική κυριαρχία.

Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών διεξάγεται σε μόλις δύο μήνες από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ της 25ης-26ης Μαρτίου, κατά την οποία ο ύπατος εκπρόσωπός της Ζοζέπ Μπορέλ θα υποβάλει την έκθεσή του σχετικά με την πορεία των πολιτικών, των οικονομικών και των εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και σχετικά μέσα και επιλογές.

Χαιρετίζοντας την επανάληψη των διερευνητικών, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ προειδοποίησε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα, ότι τέτοιες προσπάθειες πρέπει να διατηρηθούν και ότι οι προθέσεις και οι ανακοινώσεις πρέπει να μεταφραστούν σε ενέργειες.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις συνομιλίες αυτές δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Σκοπός είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Σε περίπτωση που διαφανεί ότι δεν καθίσταται δυνατή η εξεύρεση κοινού εδάφους, πάγια θέση της Ελλάδας είναι η παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Δεδομένου, όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει τη γενική υποχρεωτική δικαιοδοσία του δικαστηρίου, απαιτείται ειδική συμφωνία που θα αποτελέσει τη νομική βάση για τη δικαιοδοσία του ΔΔΧ.