ΕΟΠΥΥ: Καταγγελίες για υπηρεσίες διαδικτυακής συνταγογράφησης φαρμάκων, αναρρωτικών και εξετάσεων χωρίς επίσκεψη σε γιατρό

Την προσοχή των ασφαλισμένων αναφορικά με παράνομο κύκλωμα γιατρών που συνταγογραφεί εξετάσεις και φάρμακα χωρίς επίσκεψη εφιστά ο ΕΟΠΥΥ.

Συγκεκριμένα, έπειτα από καταγγελίες ασφαλισμένων και σχετικά δημοσιεύματα, διερευνάται από τον Οργανισμό και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα η νομιμότητα λειτουργίας διαδικτυακών υπηρεσιών τηλεϊατρικής που αφορούν ηλεκτρονική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, φαρμάκων, ηλεκτρονική γνωμάτευση αναρρωτικής άδειας κ.ά. χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη και εξέταση του ασφαλισμένου από γιατρό.

Πρόκειται για τη διαδικτυακή υπηρεσία tilegiatros.gr, η οποία προσφέρει υπηρεσίες εξ αποστάσεως αντί αμοιβής και συγκεκριμένα, συνταγογράφηση φαρμάκων αντί 12 ευρώ, εξετάσεων αντί 8 ευρώ και αναρρωτικών αδειών αντί 10 ευρώ.

Η υπόθεση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης αλλά και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα των γιατρών προβαίνουν άμεσα στη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και στην επιβολή κατά παντός εμπλεκομένου των κατάλληλων διοικητικών και λοιπών κυρώσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που ενδεχομένως έχει προκληθεί εις βάρος του Οργανισμού.

«Εφόσον διαπιστωθεί ότι πρόκειται για σημαντική υπόθεση συστηματικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου και της ιατρικής δεοντολογίας, ο Οργανισμός θα ζητήσει την περαιτέρω διεξαγωγή ελέγχου από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και θα επεκτείνει τον έλεγχο και σε συνεργαζόμενους ιατρούς, διαγνωστικά εργαστήρια, κλινικές και λοιπές υγειονομικές δομές που συνεργάζονται με τα δίκτυα αυτά» αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, θα ενημερώσει και τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς σχετικά με τη χορήγηση αναρρωτικών αδειών, προκειμένου να επιβληθούν περαιτέρω διοικητικές και άλλες κυρώσεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ συμβουλεύει τους ασφαλισμένους του Οργανισμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που άπτονται της υγείας τους και να επισκέπτονται συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, όπως οι προσωπικοί ιατροί, ιατροί ειδικοτήτων, πιστοποιημένα τακτικά και εξωτερικά ιατρεία δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας που διασφαλίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του ιατρικού λειτουργήματος.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν απαιτείται επίσκεψη στον ιατρό με μοναδική εξαίρεση κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού την έκδοση γνωματεύσεων για επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή (χρονίως πασχόντων) και παραπομπή διαγνωστικών εξετάσεων για παρακολούθηση της πορείας ήδη διαγνωσμένης παθήσεως.