Εντός του ΄20 ελπίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των δοκιμών για το εμβόλιο

Εντός του 2020 ελπίζει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της τελευταίας φάσης των κλινικών δοκιμών για το υποψήφιο εμβόλιό του κατά της Covid-19, δημιουργώντας ελπίδες ότι η Βρετανία θα είναι σε θέση να λανσάρει ένα επιτυχημένο εμβόλιο στα τέλη του Δεκεμβρίου ή στις αρχές του 2021.

Ενα αποτελεσματικό εμβόλιο θεωρείται σημείο καμπής στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, έχει «παγώσει» την παγκόσμια οικονομία και έχει ανατρέψει τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Είμαι αισιόδοξος ότι θα φτάσουμε στο σημείο αυτό πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές ο επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης και ένας από τους κορυφαίους ανοσολόγους στον κόσμο Άντριου Πόλαρντ, αναφερόμενος στην πιθανότητα παρουσίασης των αποτελεσμάτων των δοκιμών τελικής φάσης εντός του 2020.

Ο Πόλαρντ δήλωσε ότι τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου θα υπάρξουν πιθανόν αυτόν τον χρόνο, στη συνέχεια θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τους ελεγκτές και ακολούθως θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για το ποιος θα εμβολιαστεί. Σε ερώτηση σχετικά με το αν αναμένει ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να διατίθεται πριν από τα Χριστούγεννα είπε: «Υπάρχει μικρή πιθανότητα αυτό να είναι εφικτό, αλλά δεν το ξέρω».

Εάν το εμβόλιο της Οξφόρδης αποδειχθεί αποτελεσματικό, ενδεχομένως θα επιτρέψει την επιστροφή σε κάποιου βαθμού κανονικότητα. Οταν ερωτήθηκε τι σημαίνει «επιτυχία», ο Αντριου Πόλαρντ απάντησε: «Θεωρώ ότι το καλό είναι να έχουμε εμβόλια σημαντικής αποτελεσματικότητας – άρα, εννοώ 50%, 60%, 70%, 80%, όποιο και να είναι το ποσοστό, αποτελεί τεράστιο επίτευγμα».

«Σημαίνει, από την πλευρά του συστήματος υγείας, ότι υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι με Covid που θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο, ότι οι άνθρωποι με καρκίνο θα έχουν τις εγχειρήσεις και τη χημειοθεραπεία τους, είναι το απόλυτο σημείο καμπής αν επιτύχουμε αυτά τα νούμερα αποτελεσματικότητας».

Ομως, ο Αντριου Πόλαρντ προειδοποίησε ότι είναι πιθανόν ο κόσμος να μην επιστρέψει αμέσως στην κανονικότητα: «Το λανσάρισμα εμβολίων παίρνει χρόνο. Δεν θα είναι διαθέσιμα για όλους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπους που θα προσβάλλονται από τον ιό, γιατί απλώς είναι μεγάλης μεταδοτικότητας».

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca θα είναι ένα από τα πρώτα που θα τεθούν σε διαδικασία έγκρισης, μαζί με το πειραματικό εμβόλιο της Pfizer και BioNTech.

«Αν βάλω τα ροζ γυαλιά μου, θα εξέφραζα την ελπίδα ότι θα έχουμε προσωρινά θετικά στοιχεία τόσο από την Οξφόρδη όσο και από την Pfizer/BioNTech στις αρχές του Δεκεμβρίου, και αν το καταφέρουμε αυτό, τότε πιστεύω ότι θα εξασφαλίσουμε την δυνατότητα λανσαρίσματος προς το τέλος του έτους» δήλωσε στους Βρετανούς βουλευτές η Κέιτ Μπίνγκαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για το εμβόλιο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι υπάρχει η προοπτική εμβολίου για τον πρώτο τρίμηνο του 2021.