ΗΠΑ: Κατέθεσαν αίτηση για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους Pfizer και BioNTech

Το αίτημά τους στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για κατεπείγουσα έγκριση του εμβολίου τους κατά του κορωνοϊού κατέθεσαν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech.

Εφόσον το εμβόλιο λάβει το πράσινο φως το επόμενο διάστημα, η διάθεση θα είναι αρχικά περιορισμένη στους εργαζομένους των συστημάτων υγείας, στους ηλικιωμένους και στα άτομα με υποκείμενα αιτήματα, στους οποίους δίνεται προτεραιότητα. Θα ακολουθήσει το προσωπικό κρίσιμων δημόσιων υπηρεσιών, οι φιλοξενούμενοι άστεγοι και ο πληθυσμός των αμερικανικών φυλακών, πριν τελικά φτάσει το εμβόλιο στα παιδιά και τους υγιείς ενήλικες.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, η συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της FDA για την έγκριση κυκλοφορίας προγραμματίζεται για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Το αίτημα της αμερικανικής Pfizer, η οποία έχει αναλάβει την εμπορική διάθεση του εμβολίου της γερμανικής BioNTech κατατίθεται δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των τελικών δεδομένων αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με τα οποία το εμβόλιο αποτρέπει το 95% των κρουσμάτων Covid-19 χωρίς να συνοδεύεται από σοβαρές παρενέργειες.