Έντονος προβληματισμός από την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής, λέει καθηγητής του ΕΚΠΑ

Αυξάνεται ανησυχητικά το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής τις τελευταίες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο  Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος από την αρχή της πανδημίας με την επιστημονική ομάδα του παρακολουθεί τα συγκεκριμένα στοιχεία.

«Την Κυριακή είδαμε πάλι μια αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που είναι ανησυχητικό και μας δείχνει ότι τα κρούσματα είναι της τάξης των 50.000 με 60.000», είπε ο καθηγητής μιλώντας στο «Θέμα FM». Μετά την αυτή ανησυχητική εξέλιξη, η Αττική βαδίζει ολοταχώς προς το καθεστώς lockdown που ισχύει από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Τα λύματα βλέπουν προς τα πού θα πάνε τα πράγματα μερικές μέρες πριν από τα τεστ του ΕΟΔΥ» σημείωσε ο καθηγητής και διευκρίνισε: «Είδαμε για παράδειγμα μία απότομη αύξηση του ιικού φορτίου στις 20 Οκτωβρίου, κάτι που αποτυπώθηκε στα κρούσματα του ΕΟΔΥ λίγες μέρες μετά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία «την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε μία σταθερότητα στο ιικό φορτίο, κάτι που αντιστοιχούσε σε 30.000 με 40.000 κρούσματα». Όπως είπε «παίρνουμε κάθε πρωί τα δείγματα της προηγούμενης ημέρας και τα στέλνουμε στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων και στην επιτροπή Δημόσιας Υγείας».
«Εάν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα ανακοπεί η διάδοση. Αλλά επειδή η δραστηριότητα συνεχίζεται, σίγουρα δεν θα δούμε αυτό που είχαμε τον Μάιο, που εξαφανίστηκε ο ιός» επεσήμανε ο κ. Θωμαΐδης.