Η τηλεμαχία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε σημαντικές διαφοροποιήσεις και εντάσεις γύρω από τις θέσεις που εκφράζουν οι διάφοροι υποψήφιοι και υψηλόβαθμα στελέχη. Κάθε πολιτικός είχε τις δικές του προτάσεις, εντάσσοντας τα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν αντιπαραθέσεις για την πορεία του κόμματος και τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ.
- Κόντρα Ανδρουλάκη-Γερουλάνου για τα κόκκινα δάνεια Η πρώτη μεγάλη αντιπαράθεση αφορούσε τα κόκκινα δάνεια. Ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει προτάσεις για την προστασία των δανειοληπτών εδώ και μήνες, καλώντας τους 11 βουλευτές της ΝΔ που αντιδρούν να υποστηρίξουν τις τροπολογίες του κόμματος. Ο Παύλος Γερουλάνος αντέτεινε με την πρόταση του για το “δανειολόγιο,” ένα εργαλείο για τη διαφάνεια των δανείων. Ο Ανδρουλάκης απάντησε ότι το δανειολόγιο είναι ήδη μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του Γερουλάνου, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν είχε υπάρξει επαρκής προώθηση αυτών των μέτρων.
- Απάντηση Διαμαντοπούλου για τη στήριξη Μητσοτάκη το 2019 Η Άννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο για τη στάση της κατά τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Ερωτηθείσα αν υπήρξε επιεικής στις υποθέσεις των Τεμπών και των υποκλοπών, η Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι είχε αρχικά υποστηρίξει την κυβέρνηση, αλλά αναθεώρησε όταν εμφανίστηκαν νέα στοιχεία. Δήλωσε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αποδώσει ευθύνες, ενώ ο Ανδρουλάκης τη ρώτησε αν συνεχίζει να πιστεύει ότι η κριτική προς τον πρωθυπουργό για τις υποκλοπές ήταν άδικη, με τη Διαμαντοπούλου να απαντά πως πλέον δεν το πιστεύει.
- Αντιπαράθεση Δούκα-Γιαννακοπούλου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια Στην ενότητα για την Παιδεία, ο Χάρης Δούκας και η Νάντια Γιαννακοπούλου διαφώνησαν έντονα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ο Δούκας υποστήριξε ότι ο χώρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι “ζούγκλα” και πρέπει να τεθούν αυστηροί κανόνες. Η Γιαννακοπούλου, από την πλευρά της, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα πρέπει να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παιδείας και πολιτισμού, σημειώνοντας ότι πολλές γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Κύπρος, έχουν ήδη πετύχει σε αυτόν τον τομέα. Η αντιπαράθεση αυτή ανέδειξε τις διαφορετικές οπτικές μέσα στο ΠΑΣΟΚ για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης.
- Γιαννακοπούλου vs Ανδρουλάκη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Η Γιαννακοπούλου επιτέθηκε στον Ανδρουλάκη, αμφισβητώντας την ανάγκη του να «υπερασπιστεί το ΠΑΣΟΚ» απέναντι στους άλλους υποψήφιους προέδρους. Υποστήριξε ότι δεν είναι μόνος του στην υπεράσπιση του κόμματος και ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι επίσης αγωνίζονται για το κόμμα, κατηγορώντας τον έμμεσα για υπονοούμενα σχετικά με την αφοσίωση των άλλων.
- Αντιπαράθεση για τη φορολογία και τις τράπεζες Ο Δούκας επικεντρώθηκε στην κριτική των υπερκερδών των τραπεζών, προτείνοντας αυστηρότερη φορολόγηση και κανόνες για τα funds, ενώ η Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι το ελληνικό φορολογικό σύστημα αλλάζει συνεχώς, γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές. Ο Γερουλάνος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι το φορολογικό σύστημα είναι άδικο, φορολογώντας το επάγγελμα και όχι το εισόδημα, κάτι που προκαλεί κοινωνικές αδικίες.
Νίκος Ανδρουλάκης (Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ)
- Στρατηγική: Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρουλάκης παρουσίασε το πρόγραμμά του ως μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τα σημαντικά ζητήματα της οικονομίας, της διαφάνειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Εξέφρασε την ανάγκη για αυστηρή αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει προτάσεις νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις οποίες η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε.
- Κόκκινα δάνεια και διαφάνεια: Ο Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι το μέτρο που πρότεινε ο Γερουλάνος (το “δανειολόγιο”) είναι ήδη ενσωματωμένο στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αποδεικνύοντας ότι το κόμμα έχει προχωρήσει σε ανάλογες προτάσεις εδώ και καιρό. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προβλέπει διαφάνεια στην ενημέρωση των δανειοληπτών και τη δυνατότητα αμφισβήτησης των οφειλών τους.
- Κριτική στην κυβέρνηση: Άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ειδικά για τη στάση της στα θέματα των τραπεζών και της διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές της ΝΔ που εξέφρασαν αντιρρήσεις για το θέμα αυτό να υποστηρίξουν τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ.
- Δικαιοσύνη και θεσμοί: Ο Ανδρουλάκης επικεντρώθηκε σε θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας αλλαγές στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να σταματήσει να είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και η ανεξαρτησία των θεσμών.
Παύλος Γερουλάνος
- Κόκκινα δάνεια και δανειολόγιο: Ο Γερουλάνος παρουσίασε το “δανειολόγιο” ως μια πρόταση για την απόλυτη διαφάνεια στις συναλλαγές των δανείων, που θα αναγκάσει τις τράπεζες να παρέχουν λεπτομερή ιστορικά στοιχεία για τα δάνεια, όπως το κεφάλαιο, οι τόκοι υπερημερίας και οι κανονικοί τόκοι. Θεωρεί ότι αυτό το μέτρο είναι απαραίτητο για την προστασία των δανειοληπτών από αδικίες και αδιαφάνεια, ενώ εξέφρασε την απορία γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν το έχει προτείνει νωρίτερα, παρότι αναγνώρισε ότι πρόκειται για κρίσιμη μεταρρύθμιση.
- Φορολογικό σύστημα: Κατά τον Γερουλάνο, το ελληνικό φορολογικό σύστημα είναι άδικο, καθώς φορολογεί τους επαγγελματίες με βάση το επάγγελμά τους και όχι το πραγματικό τους εισόδημα. Τόνισε ότι αυτό συμβαίνει λόγω της αποτυχίας του κράτους να θέσει αποτελεσματικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να πλήττονται ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Κριτική στο κράτος: Επεσήμανε ότι το κράτος στην Ελλάδα κρατά υπερβολικά μεγάλο μέρος της εξουσίας, χωρίς να δίνει πραγματικές αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση και στους θεσμούς, κάτι που κατά τη γνώμη του είναι δομικό πρόβλημα.
Μιχάλης Κατρίνης
- Διπλή Ελλάδα: Ο Κατρίνης υποστήριξε ότι υπάρχουν “δύο Ελλάδες”, αναφερόμενος στο χάσμα μεταξύ των λίγων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό και της συντριπτικής πλειοψηφίας που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν κεφάλαια για να αναπτυχθούν. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι περίπου 370 μεγάλες επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια με ευνοϊκά επιτόκια, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μικρότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.
- Οικονομική πολιτική: Υποστήριξε την ανάγκη ενός νέου Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει αδιάθετα ακίνητα για να βοηθήσει νέους ανθρώπους και νέες οικογένειες να αποκτήσουν κατοικία, καθώς θεωρεί ότι το ζήτημα της στέγασης είναι κρίσιμο για τη νέα γενιά.
- Πατριωτικός χαρακτήρας του ΠΑΣΟΚ: Έδωσε έμφαση στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να ξαναβρεί τον πατριωτικό του χαρακτήρα και να θέσει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Τουρκία. Υποστήριξε την ενεργοποίηση του βέτο σε περίπτωση απειλής από την Τουρκία και την προάσπιση των εθνικών δικαίων με βάση το διεθνές δίκαιο.
Άννα Διαμαντοπούλου
- Φορολογική μεταρρύθμιση: Η Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι άδικο και απαιτείται ριζική μεταρρύθμιση. Εξέφρασε την ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στον τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό τους εισόδημα και όχι το επάγγελμά τους.
- Εξωτερική πολιτική: Αντιτάχθηκε στις τακτικές κατευνασμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία και ζήτησε μια πιο σθεναρή στάση στις διεθνείς σχέσεις, υπερασπιζόμενη παράλληλα τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρή εφαρμογή της από πλευράς της Βόρειας Μακεδονίας.
- Υποκλοπές και Τέμπη: Στο ζήτημα των υποκλοπών, αρχικά υπήρξε πιο επιεικής, ωστόσο στην τηλεμαχία ανέφερε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να διαλευκάνει το θέμα και να αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες. Για το δυστύχημα στα Τέμπη, τόνισε ότι οι παθογένειες στον ΟΣΕ ήταν γνωστές εδώ και χρόνια και υποστήριξε τη συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αν και αναγνώρισε την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ.
Χάρης Δούκας
- Ιδιωτικοποιήσεις και κοινωνική πολιτική: Ο Δούκας εξέφρασε την αντίθεσή του στις ιδιωτικοποιήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της παιδείας, της υγείας και των μεταφορών. Τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες και πλήττουν την κοινωνική συνοχή, ζητώντας επαναξιολόγηση των ιδιωτικοποιήσεων, ειδικά σε ζωτικούς τομείς όπως η ενέργεια και η παιδεία.
- Διαφάνεια και τραπεζικό σύστημα: Ανέδειξε το ζήτημα της κερδοφορίας των τραπεζών και πρότεινε πιο δίκαιη φορολόγηση των υπερκερδών τους, ενώ επισήμανε ότι η κυβέρνηση αποτυγχάνει να προσφέρει δίκαιη πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
- Κοινωνική στέγαση: Ο Δούκας τόνισε το πρόβλημα της κοινωνικής στέγασης και πρότεινε ένα μοντέλο όπως αυτό που εφαρμόζεται στο εξωτερικό, όπου ένα μέρος των μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων διατίθεται για κοινωνική στέγη.
Νάντια Γιαννακοπούλου
- Αυστηρή αντιπολίτευση και εσωκομματική κριτική: Η Γιαννακοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ασκεί αυστηρότερη αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Υποστήριξε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν είναι ο μόνος υπερασπιστής του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ηγεσία του δεν έχει αναδείξει επαρκώς το κόμμα ως ισχυρή αντιπολίτευση. Επίσης, τόνισε πως η διαχείριση της ηγεσίας έχει αφήσει περιθώρια για υπονοούμενα, κάτι που την απογοήτευσε.
- Υποκλοπές και στήριξη του ΠΑΣΟΚ: Σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών, η Γιαννακοπούλου ανέφερε ότι, παρά τις προσωπικές της αντιρρήσεις, υποστηρίζει τη συλλογική απόφαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, καθώς θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να λειτουργούν θεσμικά οι εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος. Παρόλα αυτά, εξέφρασε και πάλι την αντίθεσή της με τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκε το θέμα αυτό.
- Διαχείριση των Τεμπών και πολιτική ευθύνη: Η Γιαννακοπούλου εξέφρασε την άποψη ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να καταθέσει πρόταση μομφής για τη διαχείριση της κυβέρνησης στο ζήτημα των Τεμπών. Υποστήριξε ότι η αντίδραση του κόμματος στο τραγικό δυστύχημα ήταν ανεπαρκής, και πως οι εσωτερικές διαδικασίες του κόμματος δεν λειτούργησαν αποτελεσματικά, ειδικά αν συγκριθούν με τη λειτουργία των κομματικών οργάνων κατά την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά.
- Επιρροή των συμφερόντων: Η Γιαννακοπούλου έκανε μια ιδιαίτερα έντονη δήλωση, υποστηρίζοντας ότι μιλάει ανοιχτά για τα συμφέροντα και έχει στοχοποιηθεί γι’ αυτό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι την έχουν “εξαφανίσει όπως ο Στάλιν τον Τρότσκι”. Με αυτή τη δήλωση, άφησε να εννοηθεί ότι η πολιτική της ανεξαρτησία και η ανοιχτή κριτική της την έχουν φέρει αντιμέτωπη με ισχυρά συμφέροντα που προσπαθούν να την αποδυναμώσουν.
- Φορολογική πολιτική και στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων: Συμμερίστηκε την ανάγκη για αλλαγή στο φορολογικό σύστημα, καθώς και για την παροχή μεγαλύτερης στήριξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες προτάσεις όπως άλλοι υποψήφιοι, όπως ο Δούκας και ο Κατρίνης.
- Αυτοδιοίκηση και μείζονα ζητήματα: Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει συζητήσει με επαρκή τρόπο μείζονα θέματα, όπως το μεταναστευτικό και άλλα εθνικά ζητήματα. Υπονόησε ότι υπάρχει κενό στη συζήτηση αυτών των θεμάτων σε επίπεδο κομματικών οργάνων, γεγονός που προκαλεί καθυστερήσεις και αδυναμία να διαμορφωθούν συγκεκριμένες θέσεις για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.