Ενωτικός Αγωνιστικός Σύλλογος Εργαζομένων Alpha Bank: Οι τράπεζες να σέβονται τον εργαζόμενο

Την Παρασκευή 27/8/2021, όπως γνωρίζετε, ο αντιπροσωπευτικός Σύλλογος στην Alpha Bank υπέγραψε νέα Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ 2021) με την Τράπεζα.
Με αυτήν καταργούνται ή τροποποιούνται άρθρα του ισχύοντος Οργανισμού Προσωπικού και ειδικότερα όσα αφορούν, αναφέρονται ή σχετίζονται με την υπηρεσιακή εξέλιξη των εργαζομένων μέσω του βαθμολογίου, το οποίο παύει να υφίσταται στην μορφή και στη λογική που γνωρίζαμε.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, μιας και η Τράπεζα στα πλαίσια των ενημερωτικών επαφών με το Σύλλογό μας, είχε τοποθετηθεί ευθέως για την πρόθεσή της να αναδιαρθρώσει και να εκσυγχρονίσει το σύστημα υπηρεσιακής εξέλιξης του Προσωπικού, σε συνδυασμό και συνάρτηση με την εκπόνηση νέου Οργανογράμματος. Είχε μάλιστα αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι υπήρχε διάθεση ενσωμάτωσης των απόψεων μας όπως τις εκφράσαμε.
Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας ζει και κινείται μέσα στην πραγματικότητα, παρακολουθεί τις τάσεις της Τραπεζικής αγοράς, ενημερώνεται για τις τεχνοκρατικές αντιλήψεις, τα σύγχρονα εργαλεία Διοίκησης και Διαχείρισης, συμμετέχει στην γενικευμένη στροφή περαιτέρω ενσωμάτωσης της τεχνολογίας στην παροχή υπηρεσιών.
Οπότε δεν τοποθετείται εξ ορισμού και δογματικά απέναντι σε επιλογές που επηρεάζονται, οδηγούνται ή και επιβάλλονται από αυτές τις διαπιστώσεις και την ανάγκη για αλλαγές.
Αυτό που είναι βέβαιο όμως είναι ότι ο ρόλος ενός Συνδικαλιστικού Οργάνου είναι να προλάβει, να προβλέψει και να παρέμβει στις εξελίξεις ώστε να διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Να καταθέσει άποψη, να συμφωνήσει και αν υπάρχει διάσταση απόψεων να διαφωνήσει ανοιχτά και δημόσια. Και σίγουρα όχι να σπεύδει να υπογράψει με τα δυο χέρια ό,τι χαρτί βάλει η Διοίκηση στο τραπέζι.
Συνάδελφοι,
Είναι κοινός τόπος η προσπάθεια και η επιδίωξη των Τραπεζιτών στη χώρα μας, να προχωρήσουν στην έξοδο από την μακροχρόνια κρίση, με γρηγορότερους ρυθμούς, με επιθετικές πολιτικές, με νέα εργαλεία και μεθόδους.
Ήδη η συνδικαλιστική αντιπροσώπευση στον κλάδο μας μέσω της ΟΤΟΕ, τοποθετήθηκε δημόσια και κάθετα, θέτοντας σαφείς προτεραιότητες για την προστασία εργασιακών, ασφαλιστικών και οικονομικών ζητημάτων που βρίσκονται υπό αίρεση με την τηλεργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, το outsourcing δραστηριοτήτων, με την εκχώρηση εργασιών, με την συνεχιζόμενη συρρίκνωση του Δικτύου. Εν κατακλείδι και η ΟΤΟΕ και εμείς λέμε ναι στην πρόοδο, τον εκσυγχρονισμό, τις νέες λύσεις υπό την προϋπόθεση οι Τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη, να σέβονται και να προστατεύουν τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του.
Συνάδελφοι,
Ειδικά στον Τραπεζικό χώρο, είμαστε από τους πρώτους που είχαμε ήδη από το μακρινό 1996 προτείνει αναπροσαρμογή του βαθμολογίου της τότε Εμπορικής Τράπεζας, άρα δεν είναι «έγκλημα καθοσιώσεως» η αναφορά σε αυτό 25 χρόνια μετά. Γιατί είχαμε από τότε διακρίνει την ανάγκη για πιο ευέλικτο σχήμα. Ούτε τότε ούτε τώρα θα πούμε μισές αλήθειες. Αναφέρουν οι συνάδελφοι του αντιπροσωπευτικού Συλλόγου στην ανακοίνωσή τους, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη κατάργησης του βαθμολογίου ότι:
«…πρακτικά ανεξάρτητα από την δημιουργική του πορεία και εργασία, για να αναλάβει κανείς θέση ευθύνης (Υποτμηματάρχης), άσχετα αν έχει κριθεί άριστος θα περιμένει τουλάχιστον 22 χρόνια !!».
Αυτό όπως γνωρίζουν οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ίσχυε μόνο για τους πληβείους, τους απλούς συναδέλφους που έκαναν επιτόπιο τροχαδάκι στα σκαλοπάτια του βαθμολογίου περιμένοντας 22 χρόνια για να φτάσουν (και να συνωστισθούν ασφυκτικά) στο πλατύσκαλο του Υποτμηματάρχη. Γιατί είναι επίσης γνωστό ότι «οι δικοί μας», και όχι μόνο οι άριστοι, έπαιρναν το εξπρές των κατ’ εκλογήν και κατ΄απόλυτον εκλογήν προαγωγών και εκτοξεύονταν στην ίδια θέση σε μόλις 9 χρόνια!!!
Τι λέγαμε τότε και τι λέμε τώρα εμείς: να αυξηθούν οι θέσεις στο «εξπρές», να πυκνώσουν τα δρομολόγια, να έχουν όμως πρόσβαση όσοι έχουν εξασφαλίσει εισιτήριο επιβίβασης, μέσα από:
• Γρήγορη, ισότιμη, απρόσκοπτη πρόσβαση
• Σωστή, δίκαιη, αντικειμενική αξιολόγηση
• Θέσεις που προβλέπονται από σαφές Οργανόγραμμα
• Αμοιβές συνδεδεμένες με την θέση και την ευθύνη (όχι την θέση ευθύνης)
• Συνεχή εκπαίδευση, επιμόρφωση, επικαιροποίηση γνώσεων.
Παράλληλα υποστηρίζουμε ότι δεν είναι απαραίτητο να καταργηθεί εντελώς η αρχαιότητα, διότι και η εμπειρία είναι προσόν ενώ είναι και απάνθρωπο και άδικο να σκοτώνεις τα άλογα όταν γεράσουν.
Συνάδελφοι,
Δεν είμαστε υπέρ της αλλαγής για την αλλαγή. Πρόσφατα είδαμε και αλλαγές (βλέπε Αφγανιστάν) που μόνο μπροστά δεν οδηγούν. Από την άλλη όμως στα καθ’ ημάς, δεν μπορεί ένα Συνδικάτο να συμφωνεί στην κατάργηση ενός οποιουδήποτε εργασιακού status και μάλιστα νευραλγικού, αν δεν γνωρίζει από τι θα αντικατασταθεί, με ποιους όρους, ποιες δικλείδες ασφαλείας για τον εργαζόμενο. Πού διασφαλίζονται αυτά όταν ούτε η Τράπεζα, η οποία μπορεί να έχει τις καλύτερες των προθέσεων, δείχνει να μην γνωρίζει; Πόσο μάλλον το αντιπροσωπευτικό Σωματείο που εξαντλώντας την «διάθεση για συνεργασία» συνυπογράφει, χωρίς κανένα δισταγμό τα παρακάτω που περιέχονται αυτολεξεί στην υπογραφείσα ΕΣΣΕ 2021:
§2.4 «Σε συνέχεια των ανωτέρω, η Τράπεζα έθεσε υπόψη του Συλλόγου και αυτός κατανόησε και αποδέχθηκε ότι η Τράπεζα, λαμβάνοντας υπόψη τη θεσπισμένη διαβάθμιση προσωπικού και το νέο Οργανόγραμμα, το οποίο άμεσα θα καταρτίσει, θα καθορίσει και με τη βοήθεια εξωτερικού συμβούλου, βαθμίδες εξέλιξης που θα συνοδεύονται από σύστημα αμοιβών». !!!
Εδώ μιλάμε για μάντεις των εξελίξεων και όχι συνδικαλιστές. Εδώ μιλάμε για λευκή επιταγή και ό, τι κάτσει. Αυτό δεν είναι συμμετοχή στην εκσυγχρονιστική προσπάθεια της Τράπεζας για το καλό Επιχείρησης και εργαζομένων, είναι άλμα στο άγνωστο χωρίς εγγυήσεις, χωρίς γνώμη , χωρίς πρόταση.
Συνάδελφοι,
Η Διοίκηση Ψάλτη απέδειξε και με την πρόσφατη πετυχημένη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ότι βαδίζει με θετικό επιχειρηματικό πρόσημο στην πορεία της Νέας Τράπεζας που έχει εξαγγείλει.
Στο σκέλος της διαχείρισης του Ανθρώπινου δυναμικού, έχει έρθει η ώρα της ανταπόδοσης προς τους εργαζομένους. Έχει έρθει η ώρα της αποκατάστασης των οικονομικών απωλειών από την δεκάχρονη κρίση, έχει έρθει η ώρα της ηθικής και υλικής αναγνώρισης των αποτελεσματικών προσπαθειών των εργαζομένων για ανταπόκριση στις πρωτόγνωρες συνθήκες εργασίας που επιβλήθηκαν λόγω πανδημίας, στην διασφάλιση συνέχισης όλων των εργασιών της Τράπεζας υπεύθυνα, επαγγελματικά, αποδοτικά.
Από την άλλη πλευρά πρέπει και τα Συνδικάτα να αναλάβουν με θάρρος τις δικές τους ευθύνες. Χαϊδεύοντας αυτιά και συμφωνώντας εκ προοιμίου με τις επιλογές της Διοίκησης, μόνο χρήσιμοι δεν αποδεικνύονται ούτε για την Επιχείρηση ούτε για τους εργαζόμενους.
Η υποχρέωση διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων. Οι δικές μας διαφωνίες, ενστάσεις και απόψεις έρχονται να προσθέσουν στην κοινή προσπάθεια για αναμόρφωση της Τράπεζας. Ας μην αφήσουμε στην τύχη και τις αγαθές προθέσεις μια υπόθεση που χρειάζεται γνώση, πείρα και προγραμματισμό. Στα πλαίσια της θεσμοθετημένης διαβούλευσης και ενημέρωσης, δηλώνουμε ότι θα είμαστε παρόντες για επισημάνσεις αστοχιών, για κατάθεση προτάσεων, για θωράκιση του αισθήματος ασφάλειας στον εργαζόμενο που μόνο ένα ξεκάθαρο και σαφές σύστημα επαγγελματικής εξέλιξης προσφέρει.