Ένοχοι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης για τον θάνατο του Ζ. Κωστόπουλου – Αθώοι οι τέσσερις αστυνομικοί

Την ενοχή του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, το Σεπτέμβριο του 2018 επί της οδού Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Έπειτα από διάσκεψη περίπου τριών ωρών, δικαστές και ένορκοι έκριναν κατά πλειοψηφία ότι οι δύο κατηγορούμενοι, κοσμηματοπώλης και μεσίτης, θα πρέπει να καταδικαστούν για το κακούργημα της «θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία». Δυο ένορκοι είχαν την άποψη ότι έπρεπε να καταδικαστούν για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα της υπεράσπισης για μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Αναφορικά με τους τέσσερις αστυνομικούς που συμμετείχαν στη σύλληψη του 33χρονου ακτιβιστή λίγο πριν εκπνεύσει, το δικαστήριο τους κήρυξε αθώους για το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης. Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (4-3), καθώς η πρόεδρος και δύο ένορκοι είχαν την άποψη ότι θα πρέπει να καταδικαστούν για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η Μάγδα Φύσσα, δηλώνοντας την αλληλεγγύη της στην οικογένεια Κωστόπουλου. Στο δικαστήριο προκλήθηκε ένταση τόσο μέσα στην αίθουσα όσο και έξω από αυτή. «Ντροπή, ξεφτίλες» ακούστηκε με την οικογένεια Κωστόπουλου και τη Μάγδα Φύσσα να αντιδρά στην απόφαση.

Το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί επί των ελαφρυντικών και επί των ποινών. Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας Σωτήρης Μπουγιούκος έχει εισηγηθεί να κριθούν ένοχοι για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και από κοινού ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, ενώ για τους αστυνομικούς έχει προτείνει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες.