Ενόχληση της Τουρκίας για την επίσκεψη του αρχηγού των αμερικανικών ΕΔ στη βορειοανατολική Συρία

Τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Τουρκία κάλεσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για να εκφράσει την ενόχλησή του για την επίσκεψη του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Άγκυρα ζήτησε εξηγήσεις από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Τζεφ Φλέικ σχετικά με την αιφνιδιαστική επίσκεψη του στρατηγού Μαρκ Μίλι στη βορειοανατολική Συρία το περασμένο Σάββατο.

Ο Μίλι, αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά αμερικανική βάση στη βορειοανατολική Συρία με σκοπό να αξιολογήσει την αμερικανική αποστολή που έχει αναπτυχθεί εδώ και σχεδόν οκτώ χρόνια στην εν λόγω περιοχή, για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος, και επίσης για να επανεξετάσει τις δικλίδες ασφαλείας που προφυλάσσουν τους Αμερικανούς στρατιώτες από τυχόν επιθέσεις.

Η επίσκεψη προκάλεσε την αντίδραση και της Δαμασκού. Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε την επίσκεψη χαρακτηρίζοντάς τη «παράνομη» και κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση» της κυριαρχίας της χώρας.