Εννέα μήνες υγειονομικής κρίσης και πάνω από 1 εκατ. νεκροί από κορωνοϊό

Από τις 11 Ιανουαρίου 2020, οπότε καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός στην Κίνα, ολόκληρος ο πλανήτης ζει με τον κορωνοϊό και τις συνέπειές του σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Οκτώ μήνες αργότερα η ασθένεια, που εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν της Κίνας, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 1 εκατ. ανθρώπων.

Ο ιός SRAS-CoV-2 που ευθύνεται για την covid-19 εξαπλώθηκε αρχικά γρήγορα στην Κίνα, κυρίως στην πόλη Ουχάν. Σε διάστημα ενός μήνα στη χώρα καταγράφηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί, απολογισμός μεγαλύτερος από αυτόν της επιδημίας Sars, του οξέος σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου που το διάστημα 2002-2003 είχε προκαλέσει τον θάνατο 774 ανθρώπων, κυρίως στην Ασία.

Ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα και εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: οι Φιλιππίνες κατέγραψαν τον πρώτο τους νεκρό στις 2 Φεβρουαρίου, το Χονγκ Κονγκ δύο ημέρες αργότερα και ακολούθησαν η Ιαπωνία και τη Γαλλία στις 13 και 14 Φεβρουαρίου. Τον Φεβρουάριο η επιδημία του κορονοϊού εξαπλώθηκε. Στις 11 Μαρτίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτήρισε πανδημία, καθώς σε 30 χώρες και περιοχές καταγράφονταν συνολικά 4.500 νεκροί, εκ των οποίων τα 2/3 στην Κίνα. Όμως σύντομα η Ιταλία και το Ιράν είδαν τον αριθμό των θανάτων από covid-19 να αυξάνει ραγδαία.

Έως τα μέσα Απριλίου οι θάνατοι αυξάνοντα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, για να φτάσουν τη δεύτερη εβδομάδα στο υψηλότερο σημείο τους, με τον ημερήσιο μέσο όρο των νεκρών να ξεπερνά τις 4.000 και τις 2.700 αντίστοιχα. Σήμερα οι ΗΠΑ με περισσότερους από 204.000 θανάτους είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από covid-19 παγκοσμίως.

Η περιοχή της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έγινε επίκεντρο της πανδημίας από τον Ιούνιο. Από τις 15 Ιουλίου ως τις 15 Αυγούστου καταγράφονταν στην περιοχή κατά μέσο όρο ημερησίως 2.500 θάνατοι. Ο αριθμός αυτός άρχισε στη συνέχεια να μειώνεται αργά, για να φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα στους λίγο περισσότερους από 2.000 θανάτους ημερησίως κατά μέσο όρο.

Η Βραζιλία είναι μετά τις ΗΠΑ η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως, καθώς ξεπερνούν τους 141.000. Σε σχέση με τον πληθυσμό τους το Περού, η Βολιβία, η Βραζιλία, η Χιλή και ο Ισημερινός είναι μεταξύ των δέκα χωρών παγκοσμίως που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, όπως και το Βέλγιο και η Ισπανία στην Ευρώπη.

Σεπτέμβριος: νέο κύμα;

Στην Ασία, όπου έως τα μέσα Απριλίου ο αριθμός των νεκρών ήταν κάτω από 100 ημερησίως, άρχισε να παρατηρείται άνοδος με την έναρξη του καλοκαιριού και από τις 20 Ιουλίου και μετά καταγράφονται τακτικά περισσότεροι από 1.000 νεκροί ημερησίως. Πλέον ο ημερήσιος αριθμός νεκρών πλησιάζει τους 1.500, με την Ινδία να είναι η πλέον πληγείσα χώρα (συνολικά 94.000 νεκροί από covid-19 και περισσότεροι από 1.100 ημερησίως την προηγούμενη εβδομάδα).

Η καμπύλη των κρουσμάτων παρουσιάζει άνοδο και στην Ευρώπη, με τον μέσο όρο τους να αυξάνεται κατά 20% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θανάτους, γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας.

Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται και στη Μέση Ανατολή, περίπου 330 την περασμένη εβδομάδα, άνοδος 7% σε σχέση με την προηγούμενη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Αφρική είναι μία από τις δύο ηπείρους που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία covid-19. Οι θάνατοι εκεί σημειώνουν μείωση από τον Αύγουστο και είναι λιγότεροι από 200 ημερησίως από τα μέσα Σεπτεμβρίου μετά την κορύφωσή τους στις αρχές Αυγούστου, όταν είχαν φτάσει τους 400.

Το ίδιο και η Ωκεανία, όπου ο ημερήσιος αριθμός των νεκρών δεν ξεπέρασε κατά μέσο όρο ποτέ τους 20.