Ενημέρωση από Σταϊκούρα και Στουρνάρα για τα «κόκκινα» δάνεια ζητούν πέντε βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.

Αίτημα να ενημερώσουν τη Βουλή σχετικά με το θέμα των «κόκκινων» δανείων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, κατέθεσαν πέντε βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Σταύρο Καλογιάννη, οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ. κάνουν λόγο για «ανάγκη άμεσης λύσης των “κόκκινων” δανείων», κατηγορούν την κυβέρνηση για «ελλειμματική στρατηγική» και χαρακτηρίζουν «επιβεβλημένη τη σύγκληση της Επιτροπής και την ενημέρωση των βουλευτών».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν «ενδιαφέρουσα τη πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (bad bank)» ενώ σημειώνουν ότι και η Κομισιόν έχει δώσει το πράσινο φως για ίδρυση τέτοιων μηχανισμών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το 55% των δανείων των πολύ μικρών επιχειρήσεων ήταν μη εξυπηρετούμενα, ενώ ένα στα τρία από τα δάνεια που είναι σε αναστολή ανήκει στην κατηγορία του “αυξημένου πιστωτικού κινδύνου”, χωρίς σε όλα αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στις εταιρείες διαχείρισης και είναι-στη συντριπτική τους πλειοψηφία- μη εξυπηρετούμενα», επισημαίνουν και προσθέτουν: «Το απόθεμα των “κόκκινων” δανείων στις τράπεζες ανέρχεται σε 58,7 δισ. ευρώ. Με δεδομένα τα πολύ αυστηρά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για τη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και την άρνηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για υιοθέτηση πιο ευέλικτων πιστοδοτικών κριτηρίων, αναζητούνται άμεσες λύσεις που θα απελευθερώσουν πόρους για να στηρίξουν την οικονομία».

Την επιστολή υπογράφουν ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης και Κώστας Σκανδαλίδης, και οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Αρβανιτίδης.