Ενεργειακό «κραχ» στο Πακιστάν, κόβει το ρεύμα σε νοικοκυριά και βιομηχανίες

Κόβει την παροχή ηλεκτρισμού σε νοικοκυριά και σε βιομηχανίες το Πακιστάν, καθώς τα περιορισμένα χρηματικά διαθέσιμα της χώρας δεν επαρκούν για να αγοράζει άνθρακα ή φυσικό αέριο από το εξωτερικό στην αγορά spot προκειμένου να τροφοδοτεί τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

Η χώρα της νότιας Ασίας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την εκτίναξη της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και του άνθρακα σε ιστορικά υψηλά τον περασμένο μήνα, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακόμη δυσκολότερη την κατάσταση. Έτσι, τα ενεργειακά έξοδα του Πακιστάν υπερδιπλασιάστηκαν, ξεπερνώντας τα 15 δισ. δολάρια στο εννεάμηνο που έκλεισε στα τέλη Φεβρουαρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα, και πλέον η χώρα αδυνατεί να δαπανήσει περισσότερα χρήματα για επιπλέον προμήθειες.

Μονάδες δυνατότητας παραγωγής 3.500 megawatt είχαν ήδη σταματήσει την παραγωγή ενέργειας έως τις 13 Απριλίου, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Μιφτά Ισμαήλ, ο οποίος επελέγη προ ημερών ως νέος υπουργός Οικονομικών από τον νέο πρωθυπουργό Σεμπχάζ Σαρίφ. Μονάδες παραγωγής άλλων τόσων megawatt έχουν σταματήσει να λειτουργούν λόγω τεχνικών προβλημάτων. Τα 7.000 megawatt αντιστοιχούν περίπου στο ένα πέμπτο της συνολικής ενεργειακής παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με τον Ταχίρ Αμπάς, επικεφαλής της ερευνητικής Arif Habib, με έδρα το Καράτσι.

Το «κραχ» στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις οικονομικές προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση Σαρίφ, η οποία δεν έχει ακόμη υπουργό Ενέργειας, μία εβδομάδα μετά την αποπομπή του λαϊκιστή πρωθυπουργού Ιμράν Χαν, έπειτα από πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο.

Εξάλλου, οι μακροχρόνιοι προμηθευτές του Πακιστάν με LNG ακύρωσαν τους τελευταίους δύο μήνες σειρά παραδόσεων, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τα αποθέματα της χώρας.