Ενεργειακή κρίση – Γαλλία: Στους δρόμους τα συνδικάτα διεδικώντας αυξήσεις μισθών

Στους δρόμους της Γαλλίας βγήκαν την Τρίτη, τα συνδικάτα ζητώντας καλύτερους μισθούς και κοινωνικά επιδόματα, καθώς οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξάνονται και η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σχεδιάζει να ξαναρχίσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που είχε διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες διαμαρτυρίας σε όλη τη Γαλλία, καλώντας τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να μην ξαναρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην «ακουμπήσει» το συνταξιοδοτικό σύστημα και τα επιδόματα ανεργίας.

Όπως είπε, το συνδικάτο ζητά υψηλότερους μισθούς, εξηγώντας ότι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής λαμβάνουν σήμερα τα ίδια χρήματα που έπαιρναν και πριν από την κρίση της Covid-19, μολονότι οι τιμές αυξάνονται κατακόρυφα.

Ο επικεφαλής του συνδικάτου Force Ouvriere Ιβ Βεϊριέρ είπε στο πρακτορείο Reuters ότι η αύξηση 2,2% του ελάχιστου μισθού αυτόν τον μήνα καλύπτει μόνο τον προηγούμενο πληθωρισμό και ζήτησε από τις ομοσπονδίες των εργοδοτών να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συζητήσουν την αύξηση των μισθών.

Οι υπουργοί υπερασπίστηκαν στη γαλλική Εθνοσυνέλευση την πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι τα επιδόματα αναπλήρωσης που δόθηκαν στους εργαζόμενους, οι οποίοι τέθηκαν σε αργία λόγω της πανδημίας, ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης που έχει δοθεί στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες.