Ενεργειακά και μεταναστευτικό επί τάπητος στη συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι στην Αίγυπτο

Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισκέφτηκε σήμερα Πέμπτη την Αίγυπτο.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκαν τα ενεργειακά, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου, η οικονομική και εμπορική συνεργασία, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς και το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες και είναι ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει και η αιγυπτιακή πλευρά σε αυτές ότι εκτός από τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών συμμετέχουν και ο Αιγύπτιοι υπουργοί Πετρελαίου και Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αυτό δίνει βεβαίως και το στίγμα της ατζέντας που υπάρχει στο τραπέζι των διευρυμένων αυτών συνομιλιών.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν τα σχέδια που υπάρχουν στην Αίγυπτο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ στην ατζέντα είναι και η στρατιωτική συνεργασία. Επίσης, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες και τις δύο αντιπροσωπείες, όπως και η κατάσταση στη Λιβύη, όπου ο ρόλος της Αιγύπτου είναι καθοριστικός.

Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στην Καλαμάτα όπου θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Δημήτρη Πτωχού για τη θέση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στο δημαρχείο Μεσσήνης.