Ενέργεια: Τα οφέλη από τις διασυνδέσεις των νησιών

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ανακοινώνουν την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Πελοποννήσου, η οποία συνιστά το πρώτο βήμα για την άρση του ενεργειακού αποκλεισμού και τη μετάβαση της Κρήτης σε ένα καθαρότερο μείγμα ενέργειας. Μετά την αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών στα Χανιά και τη Νεάπολη Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε τα τελευταία 24ωρα με επιτυχία η δοκιμαστική ηλέκτριση όλων των τμημάτων του έργου, θαλάσσιων και χερσαίων. Η νέα διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος 150kV (μεταφορικής ισχύος 2x200 MVA) αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το προσεχές διάστημα, μεταφέροντας τα πρώτα ηλεκτρικά φορτία στην Κρήτη. Με αυτή την πρώτη διασύνδεση του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, θα καλυφθεί το 1/3 των ενεργειακών αναγκών του νησιού, υποκαθιστώντας την παραγωγή των παλαιότερων τοπικών μονάδων που είναι και οι πλέον ακριβές και ρυπογόνες. Το συνολικό κόστος του εμβληματικού έργου, το οποίο ανέρχεται σε 397 εκατ. ευρώ, καλύφθηκε με συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ). Η νέα διασύνδεση ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και καταρρίπτει παγκόσμια ρεκόρ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή υποβρύχια/υπόγεια καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως (174 χλμ.), ενώ το μέγιστο βάθος πόντισης (1.000 μέτρων) την τοποθετεί στην κορυφή των πλέον απαιτητικών τεχνικά έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς. Κατά την πλήρη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα το 2023, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και η διασύνδεση με την Αττική, οι εκπομπές CO2 για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης θα μηδενιστούν, βελτιώνοντας θεαματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του νησιού. Επιπλέον, από την απόσυρση των συμβατικών ρυπογόνων μονάδων στην Κρήτη, όλοι οι καταναλωτές της χώρας θα εξοικονομήσουν έως και 400 εκατ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος μέσω των ΥΚΩ. (EUROKINISSI/ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ)

Η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση ποσού 500 εκατ. ευρώ από τους καταναλωτές ετησίως για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 400.000 το χρόνο, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο 4ο Invest GR Forum.

«Η στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα συμπυκνώνεται στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας ότι στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα θα χρειαστούν επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και ανανεώσιμων πηγών, σε αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας.

Μέχρι αύριο θα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση της Νάξου με τη Σαντορίνη και έπεται ο διαγωνισμός για τις υπόλοιπες Κυκλάδες που δεν έχουν διασυνδεθεί ακόμη, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης.

Ο γενικός διευθυντής της Hewlett Packard Enterprise για την Ελλάδα και την Κύπρο, Μιχάλης Κασιμιώτης περιέγραψε τους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος (μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2025 σε σχέση με το 2016 στις λειτουργικές δραστηριότητες και 15 % στα εργοστάσια, διασφάλιση του 50 % της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται από Ανανεώσιμες Πηγές). Όπως είπε το 6% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας γίνεται στα data centers, και η εταιρεία εφαρμόζει σειρά λύσεων για τον περιορισμό της (επιλογή σωστού εξοπλισμού και προγραμμάτων, διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών λειτουργίας, πρόβλεψη και πρόληψη δυνητικών προβλημάτων, περιορισμός των απορριμμάτων εξοπλισμού πληροφορικής κ.α.).

Ο γενικός διευθυντής Ελλάδος της Huawei Νικόλαος Λάζαρης υπογράμμισε ότι η αποθήκευση ενέργειας στο μέλλον θα είναι το ίδιο σημαντική όσο και η παραγωγή ενώ οι μονάδες ΑΠΕ θα εγκαθίστανται εξ αρχής σε συνδυασμό με μπαταρίες. Με τους νέους ταχυφορτιστές, πρόσθεσε, σύντομα η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε 10 – 15 λεπτά.

Τέλος ο γενικός διευθυντής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας Αλέξανδρος Δανιηλίδης παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της εταιρίας για μείωση των εκπομπών αλλά και της κατανάλωσης νερού.