Ενδεχομένως ο Γενικός Δείκτης θα έχει μια ακόμη ευκαιρία για ένα νέο υψηλό έτους…

Businessman drawing rising arrows

Η ροή των γεγονότων εντός και εκτός Ελλάδας ήταν τέτοια που επανάφερε την αισιοδοξία στις Αγορές και όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με την ανοδική φόρα όλων των προηγούμενων μηνών.

Η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της Lamda Development, συνέτεινε στην αποφόρτιση του κλίματος ρευστοποιήσεων και στην αλλαγή του σκηνικού στο ταμπλό, ενώ η ψήφιση του “Ηρακλή” έβγαλε μια εκκρεμότητα από τις Τράπεζες.

Η αντίστροφη μέτρηση για το τέλος του έτους έχει ξεκινήσει και στις εννέα συνεδριάσεις που απομένουν θα κριθεί αν η ιστορία θα γράψει ένα ρεκόρ μιας ιστορικής χρηματιστηριακής χρονιάς (καλύτερη απόδοση του Χ.Α. από το 1999 και καλύτερη σε όλο τον Πλανήτη για το 2019), που αναμένεται να κρατήσει το ενδιαφέρον των Επενδυτών ακμαίο, έως και την τελευταία συνεδρίαση του έτους.

Η άνοδος ωστόσο της εβδομάδας που πέρασε πήρε δυναμική, από την προσδοκία που δημιούργησε το επιχειρηματικό πλάνο της ΔΕΗ. Η Αγορά δεν αντιμετωπίζει πλέον την ΔΕΗ ως μια υπόθεση με σοβαρά υπαρξιακά ζητήματα, δίνοντάς της αποτίμηση που θα είχε ένα Αιολικό Πάρκο μεσαίας ισχύος, αλλά ως μια βιώσιμη πρόταση με νέα σημεία αναφοράς, ως προς την λειτουργία της.

Η υπόθεση της ΔΕΗ δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό Εταιρείας που άργησε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της Ενεργειακής Αγοράς. Αποτελεί μια συστημική Εταιρεία τόσο για τον κλάδο της, όσο και για την Ελληνική Οικονομία, ενώ το μέγεθος του δανεισμού της αποτελεί παράγοντα ρίσκου, για όλο το Τραπεζικό Σύστημα.

Επομένως, η πρόθεση για αλλαγή πλεύσης προς μια πιο βιώσιμη ανάπτυξη, πανηγυρίστηκε με εμφατικό τρόπο, δίνοντας αφορμές γιαθετικότερες αναθεωρήσεις των προοπτικών της Εταιρείας. Η δημοσίευση του πλάνου την προσεχή Δευτέρα, θα βάλει τις βασικές παραμέτρους της αναδιάρθρωσης στο τραπέζι, παράγοντας πιο μετρήσιμες εκτιμήσεις.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε τα κεκτημένα κρατώντας την περιοχή των 860 μονάδων, επίπεδο το οποίο οριοθετούσε την μεσοπρόθεσμη αλλαγή της τάσης και είναι ακριβώς 23,6% χαμηλότερα από το εύρος της ανόδου μεταξύ 720 και 901 μονάδων, εντός δηλαδή των επιτρεπτών ορίων που ορίζουν μια γρήγορη διόρθωση.

  • Η συνέχεια ήταν πολύ πιο ενθουσιώδης και με μεγαλύτερη δράση, αφού οΓενικός Δείκτης ανέκτησε σχετικά εύκολα τις 890 μονάδες, με τους αγοραστές να κλείνουν τις συνεδριάσεις κοντά στα υψηλά ημέρας. Οι βραχυπρόθεσμοι κινητοί μέσοι έχουν επανέλθει σε αγοραστικές ζώνες και οι ταλαντωτές έχουν ανανεώσει το ανοδικό περιθώριο στις 930 μονάδες.

Η διαφορά αυτής της ανοδικής κίνησης από τις προηγούμενες, είναι η μεγαλύτερη συλλογικότητα στην συνεισφορά της τάσης και ικανοποιητικότερος επιμερισμός των συναλλαγών, στους ημερήσιους πρωταγωνιστές. Ενδεχομένως, κατά την επόμενη εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης θα έχει μια ακόμη ευκαιρία για ένα νέο υψηλό έτους, καθώς οδεύει για τέταρτη φορά στην βασική ζώνη αντίστασης των 900 μονάδων.

H ανακοίνωση του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού πλάνου της ΔΕΗ την ερχόμενη Δευτέρα, ξεχωρίζει από τις προγραμματισμένες δράσεις των Εισηγμένων Εταιρειών, καθώς θα συνοδεύεται και από τηλεδιάσκεψη με τους Αναλυτές την ίδια ημέρα (15.00).

Επίσης την Δευτέρα ολοκληρώνεται η αύξηση κεφαλαίου της Lamda Development, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών Μετόχων.

Την Τρίτη η Τράπεζα Αττικής θα ανακοινώσει μεγέθη του γ’ τριμήνου, μετά την λήξη της συνεδρίασης.

Την Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αναδιαρθρώσεις για τον Δείκτη FTSE, με κυριότερη προσθήκη την μετοχή της ΕΥΔΑΠ στον δείκτη FTSE25, στην θέση της μετοχής της Cenergy.

Στο πλαίσιο της ίδιας αναδιάρθρωσης, στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Caps) εισάγονται οι Autohellas, ΟΛΘ και Cenergy Holdings, ενώ διαγράφονται οι MLS, Παπουτσάνης και AS Company.

Εκτός από τις αναδιαρθρώσεις του FTSE, την τελευταία ημέρα της ερχόμενης εβδομάδας κλείνουν τα Παράγωγα σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Δεκέμβριο…

  • ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
  • ΒΕΤΑ ΑΧΕΠΕΥ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: 891,08
Εβδομάδα: +2,05% Έτος: +45,29%
Min (Εβδ.): 861,53  Max (Εβδ.): 897,44
Min 2019: 600,12 (03 Ιαν.)  Max 2019: 902,41 (02 Δεκ.)

Συνολική Κεφαλαιοποίηση της Αγοράς: 60,5 δισ. ευρώ
Μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (εβδομάδα): 73,2 εκατ. ευρώ
Δ(%) εβδομάδα: +26,1%
Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτερικού εβδ.: +2,2 εκατ. ευρώ
Εισροές/ Εκροές Μετοχ. Αμοιβαία Εσωτ. έτος: +152,6 εκατ. ευρώ

Print Friendly, PDF & Email