Ένας στους δύο Γερμανούς υπέρ της γερμανογαλλικής πρότασης για ευρωπαϊκό “ταμείο ανασυγκρότησης”

Τουλάχιστον ένας στους δύο Γερμανούς τάσσεται υπέρ της γερμανογαλλικής πρότασης για την δημιουργία ευρωπαϊκού «ταμείου ανασυγκρότησης», σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού Der Spiegel μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Όπως αναδεικνύεται στην δημοσκόπηση, το 50,8% θεωρεί το σχέδιο δημιουργίας ταμείου με κεφάλαια ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού «σαφώς σωστό» ή «μάλλον σωστό», ενώ «λάθος» ή «μάλλον λάθος» το κρίνει το 33,7%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 15,5%.

Σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, είναι ξεκάθαρο ότι το σχέδιο βρίσκει μεγαλύτερη στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) με σχεδόν 72% θετικές απόψεις, των Πρασίνων με 72,1% και της Αριστεράς με 51,6%, ενώ πιο συγκρατημένοι εμφανίζονται οι υποστηρικτές των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), οι οποίοι πάντως στηρίζουν την πρόταση σε ποσοστό 50,9%. Πολύ επιφυλακτικοί φαίνονται οι ψηφοφόροι των Φιλελευθέρων (FDP), οι οποίοι συμφωνούν σε ποσοστό 25,1%, ενώ την απορρίπτουν σε ποσοστό 60%, αλλά και οι υποστηρικτές της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), οι οποίοι εκφράζουν θετική άποψη μόνο κατά 4,6%, με την συντριπτική πλειοψηφία τους (88,7%) να την απορρίπτει.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η στήριξη στο γερμανογαλλικό σχέδιο αυξάνεται θεαματικά και όσο αυξάνεται η πυκνότητα του πληθυσμού. Οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων αξιολογούν, υπό αυτή την έννοια, το σχέδιο πολύ θετικότερα από εκείνους των μικρών κοινοτήτων.